Студентка, опитала се да хване полет от Кабул: Мислех, че ще умра

Тя остава в Афганистан, но се страхува за бъдещето си
17 авг 2021 19:45, Нели Христова
64
Студентка, опитала се да хване полет от Кабул: Мислех, че ще умра
Снимка: БГНЕС

Подобно на стотици други жители на Кабул Айша Ахмад се втурва към международното летище Хамид Карзи в понеделник, надявайки се да хване полет, който да я изведе извън страната, тъй като стана ясно, че правителството ще падне, а талибаните ще завземат властта.

Още по темата

Ахмад не успява да се справи, затова се обръща към социалните медии. В Twitter тя моли за помощ, която и да е трета страна, а в отговор получава само смъртни заплахи.

22-годишната студентка разказва какво е преживяла пред CNN и обяснява защо се страхува за бъдещето.

Ахмад казва, че е получила обаждане от приятел от  Съединените щати, който й казал, че хората са извеждани от Афганистан чрез военни полети. Отначало тя не вярва, но когато втори  неин приятел се обажда със същата информация, та осъзнава, че двамата може и да са прави.

Улиците са тихи, докато тя бяга към летището, с изключение на звука от случайни изстрели. Хората били спокойни и изглеждали любопитни.

Но на летището Ахмад вижда, че "има хиляди хора, включително много без паспорти и малка охрана". Тя остава блокирана там.

"Тълпите бяха бутани от полицията", разказва тя. "Деца и жени бяха на земята."

Ахмад каза, че го е чувствала като "съдбовен ден".

"В един момент си помислих, че това е краят и ще умра", споделя студентката. Но въпреки че не успява да напусне Кабул, тя все пак се измъква от летището само с ожулвания и синини.

Говорителят и лидерите на талибаните заявиха, че планират да управляват "приобщаващо ислямско правителство" и да позволят на жените и момичетата да ходят на училище. Много афганистанци са дълбоко скептични към тези твърдения, защото това е голямо отклонение от фундаменталистките, тоталитарни тенденции, които бележат времето, когато групировката е била на власт през 90 -те години.

"Някои хора казват, че талибаните са се променили, други казват, че не са", казва Ахмад. "Честно казано сега не вярвам на талибаните."

Лидерите на талибаните заявиха, че хората трябва да продължат да се занимават с ежедневния си живот засега, включително жените, които ходят на училище. Ахмад споделя, че въз основа на това, което вижда по телевизията, смята, че може да се върне на училище, но не е съвсем сигурна.

Страхува се, че няма да може да завърши университетското си образование и се тревожи, че нещата ще започнат да стават по-трудни за жените през следващите дни и седмици

"Определено ще има ограничения за жените, но не знаем какви", казва Ахмад.

"Хората сега са се скрили и не знаят каква ще бъде ежедневната им активност, когато животът се нормализира. Ще принудят ли магазините да се затварят по време на молитва? Ще има ли наказание за онези, които не искат да ходят в джамията, ще принуждават ли хората да отиват? ... Никой не знае", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
13
 
! Отговори
Да обобщим преди 2 години
Никой не е оказвал насилие срещу момичето. Тя отишла на международното летище, започнала да се бута в тълпата и там сред тълпата са се получили някакви контузии. Нищо неочаквано, ако се сетим, че е имало жертви на футболни мачове точно когато много хора се втурнат към едно място. По-добре да е отишла в лунапарка да покара колички с останалите талибани.
8
1
 
17
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Цивилизацията е на цивилзованите, няма как диваци и варвари да я създадат.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще, вече безсмъртна ли си?
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън е отговорен за клането.
5
3
 
29
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Божееее, пуснах сълза.....Аз в Софийката жени и деца от арабски произход не съм виждал... Само млади козели с див поглед в очите.... Ако сега трябва да се разплача на тая БХК история, то НЕ мерси!!!!Ще ги трепам ако мога - младите камикадзета!
4
3
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Може да е брадата като Кончита Вурст :)))
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен1 Аман от плюнчовци...ами Байдън да вземе да ги осинови....
2
3
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Снимка нема ли на таз студентка да я вземем у нас :)))
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами благодарете на дядо ви Байдън и шайката му.

Спонсорирани публикации