Този път милионите афганистански бежанци към Европа ще са политически

Жените не искат бурки, не искат да се стоят затворени по домовете си
17 авг 2021 08:55, Елка Василева
120
Този път милионите афганистански бежанци към Европа ще са политически
Кадър: БНТ

Моментът за изтеглянето на международния контингент от Афганистан не е бил подходящ, а напускането на президента Ашраф Гани е създало властови вакуум, каза посланикът на Афганистан в България Мохаммад Сайфи пред БНТ.

Бежанският поток от към България ще се засили, смята той, но това вече няма да са икономически, а политически мигранти.

Още по темата

"Надяваме се, че няма да се върнем в онези времена, преди 20 години. Ще се постараем, още сме живи, борим се. Младите афганистанци не искат да се връщат назад. Особено жените и младите момичета, не искат бурки, не искат да се стоят затворени по домовете си. Ние вече не сме онези хора от преди 20 години. Вече знаем какво е демокрация, какво е свобода. Никой, нито талибаните, нито който и да било, ще ни върне назад“, каза посланикът.

„Но аз съм убеден, че след този момент, след вчера ще има милиони, милиони наши политически и хуманитарни бежанци към Запада, България и целия свят. За съжаление“, заяви Мохаммад Сайфи.

„България в Източна Европа има висок авторитет. Особено със създаването на проекта "Три морета", страната ви има много висок авторитет. Ето защо ни се иска България да създаде един консилиум за защита интереса на нашия народ. Нашият народ не иска хляб, не иска кислород, иска само свобода. Свобода без война," каза афганистанският посланик.

Мохаммад Сайфи каза пред bTV, че всичко е започнало след изтеглянето на американските войски от страната през април, талибаните са обявили, че няма да воюват, а ще съставят коалиционно правителство с партиите, които са на власт. През последните седмици това се променя и те завземат всички територии около Кабул.

„Президентът напусна страната без предупреждение и избяга в неизвестна посока. Този вакуум в ръководството на Афганистан създаде изключително големи проблеми и талибаните се възползваха от момента. Не е ясно какво ще се случи“, каза още Сайфи.

Посланикът на Афганистан в България благодари на страната ни за хуманитарната помощ през годините.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А само 1 въпрос към ЕС, тия какви паспорти, сертификати, QR кодове и ваксини имат ??? Значи аз като европейски гражданин не мога да мръдна без 64637463832 документа за Ковид, а тая пап лач ми я внасяте директно без никакви изисквания?
41
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всички мислещи хора е ясно кой стои зад талибаните днес - Русия и Китай. Ако се направи едно проучване на въоржението им, дали няма да се открие руска и китайска техника?
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И от какъв зор ще идват в Европа?В Азия и Африка има достатъчно мюсюлмански държави. Какво ще търсят в християнски държави?
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Жените не искат бурки, не искат да се стоят затворени по домовете си" ми пускате само жени и деца под 12г. Другото вече е с промити мозъци (те не че и жените няма да са).Ама първо да научат български и българска история. А ако света иска да спре талибаните - трябва да спре да им купува нелегалните стоки и да им продава оръжие. Ама печалбите са големи. А далаверата е пълна, защото печалбите ги обират САЩ и Русия, а мигрантите и негативите се изливат в Европа. Хем кинти, хем слаба Европа.
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато американците бяха в Афганистан, питахте какво търсят там. Сега пак американците са ви виновни, че се иоттеглят. На вас май за всичко американците са ви виновни. То бива сектанство и промиване на мозъци, но това вече е смешно и нелепо. За ваше сведение в Русия има много повече мюсюлмани и араби на глава от население, отколкото в Европа. Има райони, където населението е почти 100% мюсюлманско.
37
3
 
8
 
! Отговори
kirasirrav преди 2 години
Американците се изложиха яко. Навсякъде идват с две неща : Много оръжия и долари (които раздават ужким на подходящи хора ), ама това да вникнат там в нещата, какви са тези местните, кой за какво се бори, хич не ги интересува. Като коне с капаци, на някакви племена ще налагаш измислени демокрации и то от американски тип (което е по лош вариант на европейските ).След този голям автогол ще духат супата и на други места.
36
2
 
10
 
! Отговори
Каракульо преди 2 години
Изчезвай от Родината ми бе,ислямист смотан грозен!!!
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25 "1 ти трябва да си от електората на тиквата , само такъв индивид е способен да има мозък толкова увреден мозък" Май само това ти остана: след като се видя, че си неграмотен, да бълваш опорките, с които си отгледан по форумите.
34
8
 
11
 
! Отговори
до Калеко Алеко преди 2 години
Амебо докога ще тролиш в този сайт и ще си цъкаш сам плюсове с VPN-a? Толкова си явен, че вече и децата те разкриха.
33
4
 
9
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 2 години
Историята се повтаря. Рим падна от готите. Византия от османлиите, а Европа от тюрлюгювеча от Бл Изток, Африка и прочее. Слава на Поднебесната империя. Тя ще триумфира на финала и никой не ще я спре. И нека талибанките да посмеят да направят някви зулуми в Синдзяно - Уйгурския район на Китай.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ния тука политика си нямаме, така че тия при назе не минават !
31
1
 
8
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Ами борете се бе мърди.
30
0
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
29- Там всички са талибани 40 милиона :)))
29
1
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Семит без лъжа и интрига на всеки деет секунди не може. Писна ми да ги слушам тия *** ислямски,без значение дали са талибани или талиари. Целта им е да окупират цивилизованият свят и тоя посланник е част от този проект. Всички посланници от тип Авганистан и Сирия трябва да бъдат заставени дасе върнат в държавите си. Няма какво да преговаряме с тях. Тук искаме Китайската ,Северно Корейската и Виетнамската Братски Армии.
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
що "бежанци"-те не се насочат към Саудитска Арабия, Пакистан, Йемен, Оман ами тръгнали към западна Европа?
27
0
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Не са бежанци а скакалци :)))
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи САЩ за 20 години са постигнали една кръгла нула в Афганистан. Откъде се взеха толкова много талибани да завземат цялата държава за 1 месец?
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид се оказа слаба ракия и минават на план Б - терористични атаки. Важното е човеците да живеем в постоянен страх.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искали хляб, искалиу свобода, и какво ще ви правим с тая свобода??? Без хляб живее ли се, какво ще направят твоите необразовани и безработни съграждани без хляб и покрив над главата?Такива афганистанци вече дундуркаме 100 години, че и сметките им плащаме? Хубаво, ще ви осигури България свобода, ама вие с какво ще допринесете? Защото държавата така работи, трябва да дадеш, за да ти се даде? Какво ще дадат тези чужденци на БГ и ЕС????
23
1
 
30
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Не знам този за какви жени говори, като от всички видеа се виждаха само млади мъже. Нямаше нито една жена.

Спонсорирани публикации