САЩ и талибаните са имали сделка, какво се обърка?

Ашраф Гани в момента е легитимният президент в лицето на международната общност
Обновена: 18 авг 2021 07:34 | 18 авг 2021 07:03, Елка Василева
123

САЩ са имали представа, че Афганистан ще падне под управлението на талибаните и са се подготвяли за това по време на преговорите. Неподписването на примирието от страна на президента Ашраф Гани и бягството му от страната усложнява установяването на ново правителство. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

 „Америка преговаря с талибаните от години, подписа споразумение с тях – всичко това, което се случи е част от един план, който се обърка последните месеци“, заяви Чуков.

Още по темата

Конкретната причина за това е отказа на президента Ашраф Гани да подпише примирието, с което да се откаже от властта.

Според Чуков това е било, за да се представят талибаните като бунтовници, които след това да няма как да бъдат признати за легитимни от света.

 „Гани в момента е легитимният президент в лицето на международната общност. Има демократични критерии, по силата на които, ако един президент бъде свален с преврат, другите демократични държави не би следвало да признаят това,“ каза експертът.

„Тук има и едно разделение в самата интелигенция на Афганистан. Гани избяга в Узбекистан, а председателят на парламента – в Пакистан,“ обясни той.

Пакистан е американска територия, напомни Чуков, а „талибаните са пакистанско прокси. Основателят на талибаните мулла Омар даваше пресконференции от бункери на пакистанската армия. Пакистан счита Афганистан за част от своята национална сигурност и свой тил срещу Индия.“

Гани и неговото обкръжение никога няма да се съгласят на коалиция с талибаните, смята Чуков. „Той е известен със своите силни антипакистански чувства и оттам е против талибаните и други подобни тенденции.“

Талибаните победиха изключително добре оборудваната афганистанска армия с финанси, смята Чуков. „Талибаните победиха по същия начин съветската армия – с много пари. В Мазар и Шариф, което беше един от бастионите срещу талибаните, те са плащали еднократно по 150 долара на войник, за да не се бие.“

Бюджетът на Афганистан е 14 млрд. долара, от които 89% са от външни спонсори. „Според експерти тази година талибаните имат рекорден бюджет – обикновено те имат около 300-400 млн. долара годишно, а тази година -1.6 млрд. Тези пари са били за обезпечаване на операцията“, каза Чуков.

Приходите на талибаните идват от наркотици, рекет, незаконни данъци, отвличания с цел откуп и такси за разрешаване на преминаване на тяхната територия на бойци на Иран, смята експертът.

Отглеждането на опиумен мак е основната част от приходите в Афганистан. „Това население няма друг поминък“, каза Чуков и припомни, че са били изпращани специалисти от България по култивиране на рози. „Търсеха се алтернативни насаждения, но накрая се оказа, че просто не става.“ Около 85% от наркотиците в Европа идват от Афганистан, добави той.

Талибаните ще се опитат да се сдържат по отношение на държави, които смятат за потенциални инвеститори, като Русия и Китай. Това се вижда от трансформациите в движението от 2004 г. насам, които са били под влияние от Пакистан. Започнаха да правят посещения в Русия, Иран, Китай и „да си представят кандидата за президент – Абдул Гани Барадар. Нещо повече – те казват, че всеки, който иска, може да отиде и да инвестира, но няма да има нито един чужд войник.“

Не може да се говори за възраждане на Ал Кайда в Афганистан, но по-голяма заплаха е Ислямска държава, които са концентрирани в Джелалабад – един от последните паднали градове, каза Чуков. Но с отварянето на затворите и пускането на всички, „тероризмът тепърва може да избуява“, предупреди той.

Що се отнася до потенциалния бежански натиск към България Чуков препоръча България да задели повече средства и да се засили работата с европейската агенция „Фронтекс“. Според него, тъй като Гърция вече е предприела такава засилена кооперация с „Фронтекс“, евентуалният бежански поток от Турция ще се насочи към България.

Повече за различните политически течения в Афганистан и ролята на Пакистан в „новите“ талибани, каква е била сделката със САЩ, има ли заплаха от нова бежанска вълна или тероризъм за ЕС може да гледате във видеото.
 


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Талибаните, може да са всякакви, но не нашественици в Афганистан, затова народът ги посрещна като освободители. Многото пари, които уж са давали САЩ за афганската армия, поне половината са били откраднати от американските генерали и са се върнали обратно в САЩ. Американската върхушка не е загубила нищо, загубил е американския данъкоплатец. Афганистанската армия половината е била само на книга. Войниците и офицерите, са служили само за пари, но са мразели американците.
72
4
 
1
 
! Отговори
Изтребване на Афган1 преди 1 месец
ЦЕЛТА на България е да ИЗТРЕ.БИМ всички араби, *** и китайци и да РАСТЕМ като Територия и Население..САЩ трявба да ПОМАГАТ и да БОМБАРДИРАТ Афганистан, докато ИЗТРЕ.БЯТ всички Мюсюлмани, Афганистанци, Талибани, Ислямисти.АКо някой башибозук - афганистанец, талибанин ОПИТА да избяга от Афганистан, трявба да ги уб.ият, където го срещнат- в самолет, в гората или другаде...
71
0
 
0
 
! Отговори
Някой от САЩ преди 1 месец
До АнонименИ какво по точно се обърка?С изключение че реднеците си седнаха на д-то. Работа има бол ама не искат да работят.
70
1
 
2
 
! Отговори
преди 1 месец
E къде точно са се подготвяли като те си тругнаха мълниеносно ?Какъв точно е бил планът, че така и не разбрах ?
69
0
 
8
 
! Отговори
уточнение преди 1 месец
До 43 и 68.По времето на комунизма до 1989 г. у нас имаше много афганистански студенти, които завършваха успешно. Разказаният случай от 43 е точно разговор с бивш студент у нас.Браво че си е поддържал знанията по български. Иначе афганистанците говорят разновидност/диалект на иранския.
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 43... Там едно от племената се казва таджики. С тях говорих на български, така както говоря с вас, а афганските таджики руски изобщо не знаят. Явно тези хора са част от старите българи, населяващи тези земи. ----///--- Малее, не ти е лесно и на тебе... Така като ги пишеш тия глупости, верваш ли си?
67
0
 
12
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 месец
Когато създадеш чудовище като Франкенщайн,не бива да очакваш ,че това чудовище ще се държи като майка Тереза!А американците направиха точно това и сега си носят последствията !
66
1
 
10
 
! Отговори
абсолютно преди 1 месец
Вината е на Байдън. Народът страда заради лъжливи и нелоялни "приятели" -САЩ.
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чуков за "демократичните" държави непризнаващи поставен с преварат президент - а да припомним Украйна и Майдана. Преврат, признат от "демократичните" държави начело с най-гОУемата "дупекрация"!Това е просто един втори Виетнам за УСА!
64
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 8 месеца всичко свързано със САЩ нещо се обърка.Всеки ден Тръмп липсва все повече!
63
1
 
1
 
! Отговори
джаз преди 1 месец
До Христо Христов Скъпо другарче, нямам предвид такива като вас, говоря за интелигенция.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
KOI ZNAE KAKVO IM E DOGOVORKATA NA USA I TALIBANITE I DA GADEM VREMETO SCHTE POKAJE
61
9
 
2
 
! Отговори
АХМАД ШАХ МАСУД преди 1 месец
приживе > ( по памет ) > НИЕ КУПУВАХМЕ СЪВЕТСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ СРАВНИТЕЛНО ЕВТИНО > ПО-СКЪПО НИ ИЗЛИЗАХА ПОЛЕВИТЕ КОМАНДИРИ, КОИТО ЗА ПАРИ ПРЕДАВАХА СВОИТЕ ОФИЦЕРИ И ВОЙНИЦИ
60
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До джаз/58"взехме че си избихме интелигенцията след девети" - другарю, добре ли сте? За каква избита "интелигенция" бълнувате?
59
0
 
9
 
! Отговори
Zeitgeist преди 1 месец
Лудият ти дава 5000лв. ако му дадеш отговор на един въпрос. Чия собственост е Българска Народна Банка (БНБ)?
58
8
 
4
 
! Отговори
джаз преди 1 месец
До Анонимен 86 А ние, понеже сме светци, взехме че си избихме интелигенцията след девети и накрая допряхме и до чалгата - последното спасение
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Zeitgeis..Човече,не си добре,иди на лекар...не губи време...всяка секунда е ценна
56
8
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Гледам некви неграмотници не харесват факта, че кирилицата е най-близка до египетската (коптска) азбука.Но таке е при демокрацията: невежеството е сила!
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ме прости Господ,но тези талибани само *** ще ги оправи...И присъда на място,без съд...
54
10
 
12
 
! Отговори
Zeitgeist преди 1 месец
Браво на афганистанците! Отвоюваха си страната от "демократи" и "миротворци". Сега ще почне помията по тях за убийства на деца и жени по платените медии, за да се настрои света за война срещу тях. Една от последните останали независими държави в света, в която печатането на пари не се прави от частна банка, която да е под контрола на определени лица.Прочети още на: https://dnes.bg/index/2021/08/18/sasht-i-talibanite-sa-imali-sdelka-kakvo-se-obyrka.500746,1