САЩ и талибаните са имали сделка, какво се обърка?

Ашраф Гани в момента е легитимният президент в лицето на международната общност
Обновена: 18 авг 2021 07:34 | 18 авг 2021 07:03, Елка Василева
123

САЩ са имали представа, че Афганистан ще падне под управлението на талибаните и са се подготвяли за това по време на преговорите. Неподписването на примирието от страна на президента Ашраф Гани и бягството му от страната усложнява установяването на ново правителство. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

 „Америка преговаря с талибаните от години, подписа споразумение с тях – всичко това, което се случи е част от един план, който се обърка последните месеци“, заяви Чуков.

Още по темата

Конкретната причина за това е отказа на президента Ашраф Гани да подпише примирието, с което да се откаже от властта.

Според Чуков това е било, за да се представят талибаните като бунтовници, които след това да няма как да бъдат признати за легитимни от света.

 „Гани в момента е легитимният президент в лицето на международната общност. Има демократични критерии, по силата на които, ако един президент бъде свален с преврат, другите демократични държави не би следвало да признаят това,“ каза експертът.

„Тук има и едно разделение в самата интелигенция на Афганистан. Гани избяга в Узбекистан, а председателят на парламента – в Пакистан,“ обясни той.

Пакистан е американска територия, напомни Чуков, а „талибаните са пакистанско прокси. Основателят на талибаните мулла Омар даваше пресконференции от бункери на пакистанската армия. Пакистан счита Афганистан за част от своята национална сигурност и свой тил срещу Индия.“

Гани и неговото обкръжение никога няма да се съгласят на коалиция с талибаните, смята Чуков. „Той е известен със своите силни антипакистански чувства и оттам е против талибаните и други подобни тенденции.“

Талибаните победиха изключително добре оборудваната афганистанска армия с финанси, смята Чуков. „Талибаните победиха по същия начин съветската армия – с много пари. В Мазар и Шариф, което беше един от бастионите срещу талибаните, те са плащали еднократно по 150 долара на войник, за да не се бие.“

Бюджетът на Афганистан е 14 млрд. долара, от които 89% са от външни спонсори. „Според експерти тази година талибаните имат рекорден бюджет – обикновено те имат около 300-400 млн. долара годишно, а тази година -1.6 млрд. Тези пари са били за обезпечаване на операцията“, каза Чуков.

Приходите на талибаните идват от наркотици, рекет, незаконни данъци, отвличания с цел откуп и такси за разрешаване на преминаване на тяхната територия на бойци на Иран, смята експертът.

Отглеждането на опиумен мак е основната част от приходите в Афганистан. „Това население няма друг поминък“, каза Чуков и припомни, че са били изпращани специалисти от България по култивиране на рози. „Търсеха се алтернативни насаждения, но накрая се оказа, че просто не става.“ Около 85% от наркотиците в Европа идват от Афганистан, добави той.

Талибаните ще се опитат да се сдържат по отношение на държави, които смятат за потенциални инвеститори, като Русия и Китай. Това се вижда от трансформациите в движението от 2004 г. насам, които са били под влияние от Пакистан. Започнаха да правят посещения в Русия, Иран, Китай и „да си представят кандидата за президент – Абдул Гани Барадар. Нещо повече – те казват, че всеки, който иска, може да отиде и да инвестира, но няма да има нито един чужд войник.“

Не може да се говори за възраждане на Ал Кайда в Афганистан, но по-голяма заплаха е Ислямска държава, които са концентрирани в Джелалабад – един от последните паднали градове, каза Чуков. Но с отварянето на затворите и пускането на всички, „тероризмът тепърва може да избуява“, предупреди той.

Що се отнася до потенциалния бежански натиск към България Чуков препоръча България да задели повече средства и да се засили работата с европейската агенция „Фронтекс“. Според него, тъй като Гърция вече е предприела такава засилена кооперация с „Фронтекс“, евентуалният бежански поток от Турция ще се насочи към България.

Повече за различните политически течения в Афганистан и ролята на Пакистан в „новите“ талибани, каква е била сделката със САЩ, има ли заплаха от нова бежанска вълна или тероризъм за ЕС може да гледате във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
13
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Абе ромска пустинна "държава"!40 милиона население което нищо не работи, света го изхранва с помощи защото иначе трябва да яде камъни а то от скука се гърми един друг!Кои са талибани..кои не са като всичките са еднакви..въшлясали къпали се миналата година ромове с мазни и никога непрани рокли шамткащи се цял живот безцелно насам-натам!Изобщо безсмислени със съществуването си за Земята!
17
2
 
12
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
До USA:Пич,много правописни грешки,бе...
16
11
 
8
 
! Отговори
USA преди 2 години
КВО Е ИСЛЯМА ? ТВА Е НАУЧЕН КОМОНИЗАМ НА АРАПСКИ ! КВО СА ТАЛИБАНИТЕ? ПАРТИИНИ СЕКРЕТАРИ ПО НАУЧЕН КОМОНИЗАМ ! КОИ Е ВЕЛИКИЯ ПРОРОК ? КАРЛ МАРКС !
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излита самолет. Стюардесата започва да раздава питиета и минавайки покрай един талибан го пита:- За Вас, господине, уиски, шампанско?Талибанът отговаря:- А не, благодаря, аз след малко ще карам.
14
6
 
37
 
! Отговори
Калашников преди 2 години
Кой създаде талибаните , кой ги обучаваше в Пакистан , кой построи Тора -Бора , кой ги снабдяваше с оръжие пак през Пакистан ? Краварите за отговорни за всичко , което става там - но все някога ще си сърбат попарата ...
13
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пакистан е американска територия, напомни Чуков,...- АБЕ ДРУГАРЮ ЧУКОВ, ЗНАЕМ ЧЕ СИ НА РУБЛИ КЪМ РУСКОТО ПОСОЛСТВО БЕ, АМА АК ПЪК ТОЛКОЗ... ЩОМ ТАКИВА ГЛУПОСТИ ГОВОРИШ...
12
4
 
23
 
! Отговори
Пецата преди 2 години
Докато са там американските войски , трябва да се плащат заплати+командировъчни и много други разходи, сега нищо не плащат, оставиха си оръжията и талибаните си ги взеха и всичко е гптово, най добре е когато има еничари които ще тормозят собствения си народ, това е запазена марка на американците справка бойко буда
11
6
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Нищо не се е объркало, преструктурират си войските с подготовка към Черно море и Южна Корея. Всичко им е по план. Хората като пуснат газ, нашите търсят накъде отиде. Вижте си нашият двор.Те ще се оправят. Ние къде сме и къде отиваме?
10
4
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Нищо не се е объркало, преструктурират си войските с подготовка към Черно море и Южна Корея. Всичко им е по план. Хората като пуснат газ, нашите търсят накъде отиде. Вижте си нашият двор.Те ще се оправят. Ние къде сме и къде отиваме?
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С терористи и талибани не се преговаря.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С терористи и табилани не се преговаря.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли сега е важно? Не е ли по важно полицейското насилие преди година? Ние ще се занимаваме с него. Ужасът, протестиращ беше ритнат, Хаджигенов е бесен. Това са важните неща.
6
4
 
7
 
! Отговори
българин преди 2 години
Абе тоя Чуков... що не вземат да го пенсионират и да си обере чукалата бе??? То бива невежество, ама това не го знам какво е. Да не е слънчасал на морето?! Афганистанския президент просто го хвана шубето да не му резнат зелката талибаните и беше от първите които избягаха!По чуковата логика България трябва още да е царство защото Симеон Сакскобургготски е свален с преврат, а той беше и премиер.Всъщност, с испанско гражданство май като се сетя.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"да се представят талибаните като бунтовници, които след това да няма как да бъдат признати за легитимни от света." - Ей това е била сделката, ама президента не им е играл по свирката. Те се махат, подаряват им страната и продължават финансирането на талибаните, срещу евтини наркотици, антики и полезни изкопаеми. И сега искат да ни ги представят като алтернативно легитимно правителство. Тотална мизерия. Ако искаха да ги спрат, отдавна да бяха им врътнали крачето на оръжия и приходи.
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отдавна не бях чел повече глупости и лъжи - този си няма абсолютно никакво понятие от Афганистан.. да беше прочел и подготвил малко вместо да се излага по телевизията.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво се объркало...Щом са наркотрафиканти какво може да очакваме.Взеха и парите и стоката.Във всеки филм го има този момент.
2
2
 
31
 
! Отговори
Однако преди 2 години
Моите уважения към проф. Чуков, но ако приемем, че има демократични критерии, по силата на които, ако един президент бъде свален с преврат, другите демократични държави не би следвало да признаят това, как да разбираме факта, че след преврата срещу Янукович в Киев, целият цивилизован и демократичен колективен запад веднага призна и вече 7 години приема, разговаря и подпомага укропските бандеро-нацистки превратаджии и ги продуцира като демократи? Демократични критерии или двойни стандарти?
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сделка?Може би между Тръмп и талибаните.Все пак рижавия получи ордена Мохамед от краля на Мароко.

Спонсорирани публикации