САЩ и талибаните са имали сделка, какво се обърка?

Ашраф Гани в момента е легитимният президент в лицето на международната общност
Обновена: 18 авг 2021 07:34 | 18 авг 2021 07:03, Елка Василева
123

САЩ са имали представа, че Афганистан ще падне под управлението на талибаните и са се подготвяли за това по време на преговорите. Неподписването на примирието от страна на президента Ашраф Гани и бягството му от страната усложнява установяването на ново правителство. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

 „Америка преговаря с талибаните от години, подписа споразумение с тях – всичко това, което се случи е част от един план, който се обърка последните месеци“, заяви Чуков.

Още по темата

Конкретната причина за това е отказа на президента Ашраф Гани да подпише примирието, с което да се откаже от властта.

Според Чуков това е било, за да се представят талибаните като бунтовници, които след това да няма как да бъдат признати за легитимни от света.

 „Гани в момента е легитимният президент в лицето на международната общност. Има демократични критерии, по силата на които, ако един президент бъде свален с преврат, другите демократични държави не би следвало да признаят това,“ каза експертът.

„Тук има и едно разделение в самата интелигенция на Афганистан. Гани избяга в Узбекистан, а председателят на парламента – в Пакистан,“ обясни той.

Пакистан е американска територия, напомни Чуков, а „талибаните са пакистанско прокси. Основателят на талибаните мулла Омар даваше пресконференции от бункери на пакистанската армия. Пакистан счита Афганистан за част от своята национална сигурност и свой тил срещу Индия.“

Гани и неговото обкръжение никога няма да се съгласят на коалиция с талибаните, смята Чуков. „Той е известен със своите силни антипакистански чувства и оттам е против талибаните и други подобни тенденции.“

Талибаните победиха изключително добре оборудваната афганистанска армия с финанси, смята Чуков. „Талибаните победиха по същия начин съветската армия – с много пари. В Мазар и Шариф, което беше един от бастионите срещу талибаните, те са плащали еднократно по 150 долара на войник, за да не се бие.“

Бюджетът на Афганистан е 14 млрд. долара, от които 89% са от външни спонсори. „Според експерти тази година талибаните имат рекорден бюджет – обикновено те имат около 300-400 млн. долара годишно, а тази година -1.6 млрд. Тези пари са били за обезпечаване на операцията“, каза Чуков.

Приходите на талибаните идват от наркотици, рекет, незаконни данъци, отвличания с цел откуп и такси за разрешаване на преминаване на тяхната територия на бойци на Иран, смята експертът.

Отглеждането на опиумен мак е основната част от приходите в Афганистан. „Това население няма друг поминък“, каза Чуков и припомни, че са били изпращани специалисти от България по култивиране на рози. „Търсеха се алтернативни насаждения, но накрая се оказа, че просто не става.“ Около 85% от наркотиците в Европа идват от Афганистан, добави той.

Талибаните ще се опитат да се сдържат по отношение на държави, които смятат за потенциални инвеститори, като Русия и Китай. Това се вижда от трансформациите в движението от 2004 г. насам, които са били под влияние от Пакистан. Започнаха да правят посещения в Русия, Иран, Китай и „да си представят кандидата за президент – Абдул Гани Барадар. Нещо повече – те казват, че всеки, който иска, може да отиде и да инвестира, но няма да има нито един чужд войник.“

Не може да се говори за възраждане на Ал Кайда в Афганистан, но по-голяма заплаха е Ислямска държава, които са концентрирани в Джелалабад – един от последните паднали градове, каза Чуков. Но с отварянето на затворите и пускането на всички, „тероризмът тепърва може да избуява“, предупреди той.

Що се отнася до потенциалния бежански натиск към България Чуков препоръча България да задели повече средства и да се засили работата с европейската агенция „Фронтекс“. Според него, тъй като Гърция вече е предприела такава засилена кооперация с „Фронтекс“, евентуалният бежански поток от Турция ще се насочи към България.

Повече за различните политически течения в Афганистан и ролята на Пакистан в „новите“ талибани, каква е била сделката със САЩ, има ли заплаха от нова бежанска вълна или тероризъм за ЕС може да гледате във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации