САЩ и талибаните са имали сделка, какво се обърка?

Ашраф Гани в момента е легитимният президент в лицето на международната общност
Обновена: 18 авг 2021 07:34 | 18 авг 2021 07:03, Елка Василева
123

САЩ са имали представа, че Афганистан ще падне под управлението на талибаните и са се подготвяли за това по време на преговорите. Неподписването на примирието от страна на президента Ашраф Гани и бягството му от страната усложнява установяването на ново правителство. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

 „Америка преговаря с талибаните от години, подписа споразумение с тях – всичко това, което се случи е част от един план, който се обърка последните месеци“, заяви Чуков.

Още по темата

Конкретната причина за това е отказа на президента Ашраф Гани да подпише примирието, с което да се откаже от властта.

Според Чуков това е било, за да се представят талибаните като бунтовници, които след това да няма как да бъдат признати за легитимни от света.

 „Гани в момента е легитимният президент в лицето на международната общност. Има демократични критерии, по силата на които, ако един президент бъде свален с преврат, другите демократични държави не би следвало да признаят това,“ каза експертът.

„Тук има и едно разделение в самата интелигенция на Афганистан. Гани избяга в Узбекистан, а председателят на парламента – в Пакистан,“ обясни той.

Пакистан е американска територия, напомни Чуков, а „талибаните са пакистанско прокси. Основателят на талибаните мулла Омар даваше пресконференции от бункери на пакистанската армия. Пакистан счита Афганистан за част от своята национална сигурност и свой тил срещу Индия.“

Гани и неговото обкръжение никога няма да се съгласят на коалиция с талибаните, смята Чуков. „Той е известен със своите силни антипакистански чувства и оттам е против талибаните и други подобни тенденции.“

Талибаните победиха изключително добре оборудваната афганистанска армия с финанси, смята Чуков. „Талибаните победиха по същия начин съветската армия – с много пари. В Мазар и Шариф, което беше един от бастионите срещу талибаните, те са плащали еднократно по 150 долара на войник, за да не се бие.“

Бюджетът на Афганистан е 14 млрд. долара, от които 89% са от външни спонсори. „Според експерти тази година талибаните имат рекорден бюджет – обикновено те имат около 300-400 млн. долара годишно, а тази година -1.6 млрд. Тези пари са били за обезпечаване на операцията“, каза Чуков.

Приходите на талибаните идват от наркотици, рекет, незаконни данъци, отвличания с цел откуп и такси за разрешаване на преминаване на тяхната територия на бойци на Иран, смята експертът.

Отглеждането на опиумен мак е основната част от приходите в Афганистан. „Това население няма друг поминък“, каза Чуков и припомни, че са били изпращани специалисти от България по култивиране на рози. „Търсеха се алтернативни насаждения, но накрая се оказа, че просто не става.“ Около 85% от наркотиците в Европа идват от Афганистан, добави той.

Талибаните ще се опитат да се сдържат по отношение на държави, които смятат за потенциални инвеститори, като Русия и Китай. Това се вижда от трансформациите в движението от 2004 г. насам, които са били под влияние от Пакистан. Започнаха да правят посещения в Русия, Иран, Китай и „да си представят кандидата за президент – Абдул Гани Барадар. Нещо повече – те казват, че всеки, който иска, може да отиде и да инвестира, но няма да има нито един чужд войник.“

Не може да се говори за възраждане на Ал Кайда в Афганистан, но по-голяма заплаха е Ислямска държава, които са концентрирани в Джелалабад – един от последните паднали градове, каза Чуков. Но с отварянето на затворите и пускането на всички, „тероризмът тепърва може да избуява“, предупреди той.

Що се отнася до потенциалния бежански натиск към България Чуков препоръча България да задели повече средства и да се засили работата с европейската агенция „Фронтекс“. Според него, тъй като Гърция вече е предприела такава засилена кооперация с „Фронтекс“, евентуалният бежански поток от Турция ще се насочи към България.

Повече за различните политически течения в Афганистан и ролята на Пакистан в „новите“ талибани, каква е била сделката със САЩ, има ли заплаха от нова бежанска вълна или тероризъм за ЕС може да гледате във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Талибаните, може да са всякакви, но не нашественици в Афганистан, затова народът ги посрещна като освободители. Многото пари, които уж са давали САЩ за афганската армия, поне половината са били откраднати от американските генерали и са се върнали обратно в САЩ. Американската върхушка не е загубила нищо, загубил е американския данъкоплатец. Афганистанската армия половината е била само на книга. Войниците и офицерите, са служили само за пари, но са мразели американците.
57
4
 
1
 
! Отговори
Изтребване на Афган1 преди 2 години
ЦЕЛТА на България е да ИЗТРЕ.БИМ всички араби, *** и китайци и да РАСТЕМ като Територия и Население..САЩ трявба да ПОМАГАТ и да БОМБАРДИРАТ Афганистан, докато ИЗТРЕ.БЯТ всички Мюсюлмани, Афганистанци, Талибани, Ислямисти.АКо някой башибозук - афганистанец, талибанин ОПИТА да избяга от Афганистан, трявба да ги уб.ият, където го срещнат- в самолет, в гората или другаде...
56
0
 
0
 
! Отговори
Някой от САЩ преди 2 години
До АнонименИ какво по точно се обърка?С изключение че реднеците си седнаха на д-то. Работа има бол ама не искат да работят.
55
1
 
2
 
! Отговори
преди 2 години
E къде точно са се подготвяли като те си тругнаха мълниеносно ?Какъв точно е бил планът, че така и не разбрах ?
54
0
 
8
 
! Отговори
уточнение преди 2 години
До 43 и 68.По времето на комунизма до 1989 г. у нас имаше много афганистански студенти, които завършваха успешно. Разказаният случай от 43 е точно разговор с бивш студент у нас.Браво че си е поддържал знанията по български. Иначе афганистанците говорят разновидност/диалект на иранския.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 43... Там едно от племената се казва таджики. С тях говорих на български, така както говоря с вас, а афганските таджики руски изобщо не знаят. Явно тези хора са част от старите българи, населяващи тези земи. ----///--- Малее, не ти е лесно и на тебе... Така като ги пишеш тия глупости, верваш ли си?
52
0
 
12
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Когато създадеш чудовище като Франкенщайн,не бива да очакваш ,че това чудовище ще се държи като майка Тереза!А американците направиха точно това и сега си носят последствията !
51
1
 
10
 
! Отговори
абсолютно преди 2 години
Вината е на Байдън. Народът страда заради лъжливи и нелоялни "приятели" -САЩ.
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чуков за "демократичните" държави непризнаващи поставен с преварат президент - а да припомним Украйна и Майдана. Преврат, признат от "демократичните" държави начело с най-гОУемата "дупекрация"!Това е просто един втори Виетнам за УСА!
49
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 8 месеца всичко свързано със САЩ нещо се обърка.Всеки ден Тръмп липсва все повече!
48
1
 
1
 
! Отговори
джаз преди 2 години
До Христо Христов Скъпо другарче, нямам предвид такива като вас, говоря за интелигенция.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
KOI ZNAE KAKVO IM E DOGOVORKATA NA USA I TALIBANITE I DA GADEM VREMETO SCHTE POKAJE
46
0
 
9
 
! Отговори
Zeitgeist преди 2 години
Лудият ти дава 5000лв. ако му дадеш отговор на един въпрос. Чия собственост е Българска Народна Банка (БНБ)?
45
8
 
4
 
! Отговори
джаз преди 2 години
До Анонимен 86 А ние, понеже сме светци, взехме че си избихме интелигенцията след девети и накрая допряхме и до чалгата - последното спасение
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Zeitgeis..Човече,не си добре,*** на лекар...не губи време...всяка секунда е ценна
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ме прости Господ,но тези талибани само *** ще ги оправи...И присъда на място,без съд...
42
10
 
12
 
! Отговори
Zeitgeist преди 2 години
Браво на афганистанците! Отвоюваха си страната от "демократи" и "миротворци". Сега ще почне помията по тях за убийства на деца и жени по платените медии, за да се настрои света за война срещу тях. Една от последните останали независими държави в света, в която печатането на пари не се прави от частна банка, която да е под контрола на определени лица.Прочети още на: https://dnes.bg/index/2021/08/18/sasht-i-talibanite-sa-imali-sdelka-kakvo-se-obyrka.500746,1
41
2
 
16
 
! Отговори
Ами повтори преди 2 години
Се историята с Виетнам. Там позволиха преврат да свали един легитимен президент, след което назначиха марионетка, бяха бити и унизени се качиха на самолетите. Сега пак подляха вода на президента и се изметоха. Сега пускат състрадателни фишеци за съдбата на агентите си, с които талибаните ще се разправят с "демократични" средства. Какво ли ще стане тук ако се обърне палачинката.
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избягалият президент какво споразумение не е подписал не се знае,но казват,че избягал с много пари-долари,като багаж,който не се помествал в превозното средство с което забягнал,че много багаж с пари-долари изоставил,които са ги прибрали след това,така че демократичните държави едва ли ще се застъпят за него след такова бягство,но защо той трябва да се подписва под някакво си такова споразумение сякаш републиката била президентска,а не парламентарна с председателя да подпишат,но и той забегнал.
39
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно е, американците са долни хора, изоставиха украинците и им съсипаха страната. Гадните немчуги пък построиха северен поток и ще лишат украйна от гaз. А сега кравундapите и немците изоставят милиони афганистанци на милостта на талибаните. От мен помнeте, вяра на американец или на немец да нямаш. Едните строяха концлагери, а другите избиха индианците и си внасяха африкански роби да им берът памyк по плантациите.

Спонсорирани публикации