Бичуване, екзекуции... Каква съдба очаква жените при талибаните?

Версията 2.0 на талибаните е същата, като предишната
19 авг 2021 21:00,
324
Бичуване, екзекуции... Каква съдба очаква жените при талибаните?
Снимка: БГНЕС

След като превзеха столицата Кабул, талибаните на първо време играят ролята на умерени. Мнозина наблюдатели предупреждават обаче, че това е димна завеса. И че в мига, когато международната общност отвърне поглед от Афганистан, талибаните с твърда ръка ще наложат в страната своите крайно реакционни ислямистки възгледи, пише Deutsche Welle.

„Версията 2.0 на талибаните е същата, като предишната, няма никаква промяна,“ казва пред ДВ Саад Мохсени, ръководител на Moby Group, най-голямата фирма за проучване на общественото мнение в страната. „На жените и на момичетата отново ще им бъде наложен предишният живот,“ допълва той.

Назад към 1990-те години?

Талибаните държаха властта в Афганистан от 1996 до 2001 година, когато военната операция под ръководството на САЩ свали техния режим. Под властта на талибаните жените нямаха право да излизат на улицата без бурка и непридружени от мъж. На момичетата беше забранено да ходят на училище.

Според Мохсени тъкмо това ще се повтори занапред: „Жените няма да могат да работят, те няма да имат достъп дори до болница, ако не ги придружава мъж“. Очевидци разказват, че в няколко провинции, където талибаните междувременно взеха властта, на жените и момичетата вече са наложени тези забрани. „Искам да следвам, но талибаните не ни разрешават дори да ходим на училище,“ каза пред ДВ една девойка в Кабул, избягала от провинция Тахар, където талибаните поеха властта в началото на август.

От провинция Кандахар се съобщава, че въоръжени талибани насилствено са извели девет служителки от работните им места в една банка и са ги върнали по домовете им. Наредили на жените да стоят по домовете си – работните им места щели да бъдат поети от мъже.

Насилствени бракове

"Талибаните дойдоха в джамиите ни и заявиха пред всички, че бойците им ще се женят за вдовици и млади жени", каза пред ДВ една жена в Кабул, която сама беше нахлузила бурка. Тя лично потърсила спасение в столицата именно поради тази опасност.

В социалната мрежа Туитър Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш писа, че „сърцето му се къса“, когато вижда по какъв жесток начин на момичетата и жените се отнемат техните права, извоювани с толкова труд.

Талибаните налагат драконовски наказания на всяка жена, която посмее да наруши разпорежданията им. В края на миналия век те вкарваха жени в затвора, изтезаваха ги и дори ги убиваха. Много често провеждаха публични екзекуции или бичувания.

Сега всички, които милеят за правата на жените в Афганистан, се опасяват, че в страната ще настъпи същият мрак. И че особено тежко ще бъде на онези, които се застъпват за повече женски права и свободи или са се ползвали с такива в миналото.

Тревога за бъдещето

В разговор с ДВ журналистката и правозащитничка Мариам Атахи каза, че се страхува за живота си след овладяването на Кабул от талибаните. А Виктория Фонтан, професорка в Американския университет в Кабул, разказва, че нейните студентки сериозно се тревожат за бъдещето си, че се безпокоят дали ще могат да продължат следването си и да бъдат част от обществото.

Откакто талибаните взеха властта в Кабул, връзката на ДВ със събеседничката Мариам Атахи е прекъсната. Френската професорка Виктория Фонтан обаче все още защитава активно каузата на жените в Афганистан. Тя не може да се добере до летището, защото няма необходимия ескорт, но всъщност така и така смята да остане в Кабул колкото е възможно по-дълго. Планът ѝ е да закриля според силите си своите студентки и евентуално да преговаря с талибаните за тяхната сигурност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
244, лицемерието е безгранично, насила хубост не става. Афганистанскте жени са на афганистанските мъже. Само те могат да им дават или да не им дават права. Феминизмът няма почва в ислямския свят!
236
0
 
2
 
! Отговори
Пижо преди 2 години
Какво лицемерие! Дойче веле, Ройтерс, ВВС и всички останали европейски и американски информационни медии реват за вероятното потъпкване на правата на жените в Афганистан, а само на местри от Афганистан от столетия се потъпкват правата на жените. Същите тези неща, за които в момента Дойче веле реве, че можело да се случат в Афганистан, ВЕЧЕ ги има в Саудитска Арабия, Кувейт, Иран, Обединените емирства, Пакинстан...
235
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да емигрират към Африка жените им. Там няма да ги тормозят.
234
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"талибаните на първо време играят ролята на умерени." - Умерено забраняват музиката, банките, свободното излизане, ходенето на училище за жени. Умерено изчезват хора и умерено биват убивани жени и различно мислещи. Всичко е умерено. Умерено произвеждат дрога и умерено я продават на САЩ, Русия и Европа, като САЩ умерено им подари 80+ милиарда бойна техника и въоръжение. Всичко е "умерено".
233
4
 
13
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Значи тез дето говорят как талибаните командали жените и правели с тех каквото си искат и това било правилно, та нека прочетът романа ловецът на хвърчила! Е там да видите, че талибаните правят секс не само с жени ами и с мъже и с деца момченца момиченца няма разлика! Отделно изнасилванията по време на талибаните са били нещо като проповядвано в джамията! ако не изнасилиш някой днеска значи не си талибан! Там нещата са зле това не са хора а нещо по-раазлично от хора!!!
232
4
 
16
 
! Отговори
една преди 2 години
А защо спорите с тоз, че не командвали жените? Да, жените командват, защото толкова ви е акълът на вас? Спукай се от яд! И ще продължават да командват, а такива като тебе само ще пръскат злоба и ненавист, и ще има да чакаш да ги екзекутират. Да, точно така писа в един коментар - да се екзекутират, и после ти го изтриха, след като някой направи забележка. А бяха изтрили "женския робовладелец", което пък звучеше комично.
231
5
 
15
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Колко жени изреди, бе, я сам виж колко? На фона на почти всички мъже, през годините и то?! Направо не е за вярване каква заслепеност от омраза, че няма накъде! Всъщност кои права на жените искаш да изрежеш, защото те права повече нямат - вероятно лични карти, имена, всякаква собственост, избирателно право вече каза, да излизат по улици, да си отворят устата, да ядат, да пият, да мърдат изобщо. Мина талибаните, я върви там, може и пост да ти дадат, министър на женските животни...........
230
2
 
8
 
! Отговори
неизвестен преди 2 години
Диваците са си диваци, на тях не може да се вярва.
229
5
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Днес, позволявате си да триете дори Бонго, а този призоваващ към екзекуции на жени не триете!? В по-старите си коментари щеше да ги трепе при минимално противоречене, щеше да чака отрязани женскиглави по пощата, съжаляваше, че изгорили само 50 хил. а не поне 500 хил. по време на Инквизицията и много други подобни? А триете някакви нищо не значещи коментари, съвсем кротки в сравнение с тези!?
228
1
 
11
 
! Отговори
NoMercy преди 2 години
Аз не мога да разбера армия която обучават повече от 10 години. 5 пъти по многобройна от талибаните. С модерна техника и оръжие. Оставят всичко и сега бягат и се крият ... е то сам като нямаш желание да си помогнеш кой да ти помогне.
227
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Всички описани девианти първо на първо са мъже, жените са по изключение основно лезбийки, а останалите са почти винаги мъже. Става дума за избиратели. Така че жените не командват. По-долу анонимна доста сполучливо бе казала, че жените командват единствено какъв паррррррцал да купят в дома си. Тансу Чилер, Беназир Бхуто - изключение от правилото. Затова прекалявате с озлочестени и пр. небивалици. Обсебеност някаква и невярни твърдения.
226
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
246, днес феминизмът насърчава жените да издевателстват над мъжете чрез извратени закони. За това има много насилие над жени, защото мъжете са омерзени от женското поведение и чувство за безнаказаност. За това са и убийствата (наказание) на жени от мъжете озлочестени от женска гавра с мъжката същност. Равноправие на практика няма и няма да има. По-големите женски права пораждат омраза (мизогиния), която е фактор при убийствата на жените. При исляма-талибаните няма женска гавра с мъжката чест.
225
14
 
5
 
! Отговори
. преди 2 години
Бичуване и екзекуции само ако не слушат. А ако наистина не слушат - не се покоряват на мъжетеси това е начина да бъдат превъзпитани. Така е било хилядолетия във всички нации, така и трябва да бъде!
224
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знаех че тук чорбаджията на форума се казва Алфонсо! Ти от къде го познаваш? И защо искаш да ме блокира? Как ще се вживяваш тогава на "голам женозащитник", ако Алфонсо ме блокира? Сам със себеси като лудите ли ще си говориш? Може би си прав за едно! Генерирам трафик с непризнаването ми на женското равенство с мъжете и рейтинга на сайта се вдига! Я ми обясни какво лошо има в това да искам патриархален живот, след като патриархатът се е доказал, като най-съвършена система за управление до сега?
223
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бонго, няма защо да се извинявам на никого, защото да казваш това, което мислиш и смяташ за правилно не е причина някой да се обижда! Обиди ръсиш единствено ти, като се вживяваш на "голам" женозащитник и радетел за феминистична мръсотия! Личи си че си фанатизирана феминистка! Няма нужда тук да ме разпознава никой и няма смисъл. Там, където ме познават в реала, авторитетът ми е в пъти сигурно по-голям от твоя в твоето обкръжение! Тук ти ръсиш закани срещу мен, защото знаеш, че си недосегаема!
222
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То всеки си избира как да го управляват, а не как той да управлява! Ще управлява някой, ако го изберат да управлява. Работата е там, че женският електорат надвишава мъжкия с 50%, заради вмененият още в детските градини мазохизъм при момчетата, и доста мъже стават меки китки като теб, а като добавим и девиантите-хомосексуалисти..педофили, геронтофили, зоофили, некрофили и останалите парафили, женският електорат надвишава мъжкия значително! Така жените избират кой кого да управлява. Ясен ли съм?
221
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Умнико", насилието над жените го предизвикват самите жени подстрекавани от феминистките. Колко пъти те питах кога насилието над жените е било повече, през патриархалния живот, или при днешния извратен феминизъм, с неогреничена женска юридическа власт? Веднага се измяташ и ми разтягаш локуми, колко онеправдани били жените. Спри да се правиш на умен и да лицемерничиш йезуитски, да говориш небивалици, както дяволът чете евангелието.
220
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помисли само колко семейства се запазват (тези дето са сключили брак) повече от 5 години? Животът на хората (мъжете) си минава по съдилищата, на тези, които са се оженили. И, кой е виновен? Мъжът, че е мъж и изпълнява природното си предназначение, или жената решила да се прави на мъж, щото му била равна? Брачната институция е унищожена, а ти ми говориш за хармония-романтика в брака. Казвал съм, какво ги очаква жените в Афганистан и в други форуми заради женската им наглост. Оказах се лош пророк!
219
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бонго, щом се мислиш за мъж, къде е тогава мъжката ти солидарност? Говориш за семейство! Какво семейство е това, където жената е глава на семейството, разпорежда се у дома и нарежда на мъжа какво да прави, като го заплашва с женските закони при мъжко неподчинение? Днес няма вече семейства заради феминизма. Живее се на семейни начала. Сам го каза! Мъжът опъва жената докато и се насити, прави и едно дете и се омита, а тя да му мисли. Остава си самодостатъчна до края на живота си заради простотията
218
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бонго, пак се пънеш, без да знаеш с кого си имаш работа. Ще ме сгънеш друг път. Ще паднеш, като отсечен дънер, ако решиш да ми скочиш, нищо че си бил 105 кг.! Все пак се съмнявам в половата ти принадлежност. Беше писал че не искаш да ме сваляш. Да не би да си ***, мендър или от тези 33 пола. Хомосексуалист ли си? Те хомосексуалистите са контингент на феминистките и са си все женски електорат. Какъв мъж ще си ти тогава, като подкрепяш женската извратения, че и религията тълкуваш по женски.

Спонсорирани публикации