Бичуване, екзекуции... Каква съдба очаква жените при талибаните?

Версията 2.0 на талибаните е същата, като предишната
19 авг 2021 21:00,
324
Бичуване, екзекуции... Каква съдба очаква жените при талибаните?
Снимка: БГНЕС

След като превзеха столицата Кабул, талибаните на първо време играят ролята на умерени. Мнозина наблюдатели предупреждават обаче, че това е димна завеса. И че в мига, когато международната общност отвърне поглед от Афганистан, талибаните с твърда ръка ще наложат в страната своите крайно реакционни ислямистки възгледи, пише Deutsche Welle.

„Версията 2.0 на талибаните е същата, като предишната, няма никаква промяна,“ казва пред ДВ Саад Мохсени, ръководител на Moby Group, най-голямата фирма за проучване на общественото мнение в страната. „На жените и на момичетата отново ще им бъде наложен предишният живот,“ допълва той.

Назад към 1990-те години?

Талибаните държаха властта в Афганистан от 1996 до 2001 година, когато военната операция под ръководството на САЩ свали техния режим. Под властта на талибаните жените нямаха право да излизат на улицата без бурка и непридружени от мъж. На момичетата беше забранено да ходят на училище.

Според Мохсени тъкмо това ще се повтори занапред: „Жените няма да могат да работят, те няма да имат достъп дори до болница, ако не ги придружава мъж“. Очевидци разказват, че в няколко провинции, където талибаните междувременно взеха властта, на жените и момичетата вече са наложени тези забрани. „Искам да следвам, но талибаните не ни разрешават дори да ходим на училище,“ каза пред ДВ една девойка в Кабул, избягала от провинция Тахар, където талибаните поеха властта в началото на август.

От провинция Кандахар се съобщава, че въоръжени талибани насилствено са извели девет служителки от работните им места в една банка и са ги върнали по домовете им. Наредили на жените да стоят по домовете си – работните им места щели да бъдат поети от мъже.

Насилствени бракове

"Талибаните дойдоха в джамиите ни и заявиха пред всички, че бойците им ще се женят за вдовици и млади жени", каза пред ДВ една жена в Кабул, която сама беше нахлузила бурка. Тя лично потърсила спасение в столицата именно поради тази опасност.

В социалната мрежа Туитър Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш писа, че „сърцето му се къса“, когато вижда по какъв жесток начин на момичетата и жените се отнемат техните права, извоювани с толкова труд.

Талибаните налагат драконовски наказания на всяка жена, която посмее да наруши разпорежданията им. В края на миналия век те вкарваха жени в затвора, изтезаваха ги и дори ги убиваха. Много често провеждаха публични екзекуции или бичувания.

Сега всички, които милеят за правата на жените в Афганистан, се опасяват, че в страната ще настъпи същият мрак. И че особено тежко ще бъде на онези, които се застъпват за повече женски права и свободи или са се ползвали с такива в миналото.

Тревога за бъдещето

В разговор с ДВ журналистката и правозащитничка Мариам Атахи каза, че се страхува за живота си след овладяването на Кабул от талибаните. А Виктория Фонтан, професорка в Американския университет в Кабул, разказва, че нейните студентки сериозно се тревожат за бъдещето си, че се безпокоят дали ще могат да продължат следването си и да бъдат част от обществото.

Откакто талибаните взеха властта в Кабул, връзката на ДВ със събеседничката Мариам Атахи е прекъсната. Френската професорка Виктория Фонтан обаче все още защитава активно каузата на жените в Афганистан. Тя не може да се добере до летището, защото няма необходимия ескорт, но всъщност така и така смята да остане в Кабул колкото е възможно по-дълго. Планът ѝ е да закриля според силите си своите студентки и евентуално да преговаря с талибаните за тяхната сигурност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
2
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
До ГеоргиОчертава се сериозна криза на границата,граничарите ни нямат право да стрелят, нямат права изобщо никакви.С пожарен кран може да се изтласкат само на главни КПП та...редник Радев, Рашков и всички генерали Атанасов и прочие трябва да пазят границата. Там имаме бг,които са на тръни.Ще имаме нужда от Динковци.
176
0
 
12
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Тия са пълни откачалки.. такива бежанци не ни трябват в Европа. Афганистан произвежда само насилие и смърт. Права на жени, отношения между хора.. хора с промити мозъци с възпитание клонящо към ***
175
0
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
***)))))))) паалякк)))))))))Голям ***)))))
174
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей, 181, ама много си зла бе! Как можа изобщо да си помислиш такова нещо? Не знам жена да мрази всички жени, освен ако няма личен конфликт с някоя друга жена. Те всички жени са солидарни с феминистките и все *** по медиите за женските им права. Да ме принизиш до стойността на жена!?! Е, това вече е трудно за понасяне! Сега от яд ще отида до залата и ще заблъскам чувала докато ми мине. И дано никой по пътя не ми се изпречи и да не ми се озъби, че ще го пребия!
173
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Бонго може да е жена, ами то и ти може да си жена, не особено атрактивна, мразеща всички жени до мозъка на костите си? Я по-сериозно! Не си този, който ще нарежда кой какво ще коментира, но действително си виж минусите!
172
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимна 177 и 178! До кога ще се дръвчиш на мъж много по-силен от теб? Като спорим с Бонго ти защо се месиш? Явно защото и той е жена зла феминистка като теб и за това се защитавате взаимно. "Краставите магарета се надушват отдалече"! Мъжкият пол започна да се събужда от летаргията. А жените не заслужават защита от мъжете. Да се защитават сами от брадатите. Нали сте ни равни и не искате защита? Събитията в Кьолн са доказателство, какво ще последва за жените, заради мръсният им феминизъм!
171
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех Бонго, няма оправия за теб. 102 кг метафора, 50 кг изходни вещества?! Това само жена зла феминистка може да избълва, заедно с останалите простотии. Дано не ме срещнеш в реала, че и да ме предизвикаш, тогаз ще разбереш кой ще напълни гащите и ще се находи по голяма нужда! Глупостите ти за свинското месо и детските градини няма защо да коментирам. За да се случи това, което ти предполагаш, че може да се случи, сърди се на жените Меркел и Урсула, дето канят в Европа брадатите, толкова им е акъла
170
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Бонго, нещо се заблуждаваш доста - щял си бил да го защитиш, а какво си мислиш, че ще ти направи той - няма да напиша, защото ще ме изтрият. Стига си фантазирал и слез на земята,
169
2
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Бонго, не се унижавай да коментираш този! Не ти ли стига, че имаш плюсове, а този има по един, вероятно негов?Стига си падал на такова примитивно ниво, и не ми обяснявай, че ще го поучаваш - да си чувал нещо за фанатизирани чугунени глави!?
168
1
 
14
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
В детските градини да не се яде свинско, заради техните деца.Проблема умний е,че насилието което носят върху жени и деца, скоро ще плъзне и по нашите земи и благодарност за това ще е към всички виновни лица.Не ни трябва разделение, а обединение. Не ни трябва между нас омраза, а разум и взаимопомощ и взаимо уважение, защото тия ако ти напакостят, аз ще стана и заради теб ще ги съсипя.Заради всеки бг мъж или жена,ще се отзова и заедно ще трябва да ги разкараме.
167
2
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Ти си халюцинатор ))) и една голяма метафора 102 кг от които 50 кг изходни вещества.Не защото си буквално 102кг, а защото хич те няма от асфалта нагоре.Едно кликване под опашката и ще напълниш гащете с много разнообразна биологична смес.А нокаута от едно 15 г хлапе като ти бутне ченето и ще забравиш колко си силен, а дано не е жена,че голям срам е верно.Да се върнем на темата:Тия бегълци афгани не идват метафорично в Бг и носят буквално празниците си със себе сине ядат и свинско, скоро ще иск
166
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разните му там афганистански празници въобще не ме интересуват. Някак си изпадаш в положение на цайтнот! Говориш небивалици, като безпомощно се опитваш да защитиш тезата си. Женската кауза за равноправие с мъжете е кауза пердута, защото женският пол не е равностоен на мъжкия, и не притежава същата полезност, а е в тежест на мъжкото творчество по отношение на развитието на прогреса! Да наречеш 102 кг. мускулна маса Ал херкокалест е не само смешно, ами и жалко за теб!
165
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бонго, ти явно си доста "умен" и не схващаш метафорите! Ясно е, че талибани у нас няма как да дойдат, ама де толкоз акъл у теб за да го проумееш? Смисълът на казаното е, че нашите мъже тук при нас е добре да следват примера на талибаните, по отношение на жените! Да клел съм се пред българското знаме да защитавам България. В армията ни нямаше жени, които да я съсипят, каквато е днешната ни армия! Войникат-мъж, да отдава чест на женски офицер е гадост и е най-голямото унижение за мъжът войн.
164
2
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
БАЧА- БАЗИ в Афганистан е празник в,който 10 г момченца ги преобличат като момиченца и се гаврят педофилите афганци с тях. Това е културната им особеност,която мнозина от тях носят към България.Ал носорог можеш да се поинтересуваш от този тъй наречен празник и да се събудиш от ... си страст към афганците.Педофили например в Украйна в затвора ги наказват и ги пускат през wc канала.Ето ти още една причина да бъдеш наричан Ал херкокалест.
163
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** 15 годишен, ти пък си давай мнението в детската градина. Има още жълто около устата си, тръгнал и той да се възмущава, в каква държава живеел!? И талибаните искат да си живеят без никой да им казва насила как да живеят в собствената си държава. Кой каквото търси си го намира и тези дето бягат, не всички ше избягат от провосъдието на тези мъже! Само гледай какво ще стане след една седмица, ама ти си още малък, и ще ти се стори, че гледаш детско филмче!
162
2
 
12
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Клел си се в българското знаме, а се надяваш да дойдат талибите в Бг, това е абсурдно противоречие за българин, който се е клел в българското знаме, служил и е лоялен на българският герб докрай, поклонник на арабелските изкривени Брътвежи, които ХАН Тервел СПРЯЛ И СПАСИЛ ЦЯЯЛАА ЕВРОПА!!!!!Я се съвземи Херкулес, стани и защити духом родината си и всичко що е в нея. На арабюхи ли се продаваш, да не бъде!!!!!Тия ли са ти по мили от хората в България??
161
3
 
8
 
! Отговори
Тъп 15 годишен преди 2 години
като гледам тез коментари май ние не сме нещо повече от талибаните... ужас, в каква държава живея
160
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До една 165! Нищо на никого не натрапвам! Не знаех, че ако нещо ми хареса и го кажа в анонимен форум е пропаганда, нищо че тя не е забранена по закон Всичко, което не е забранено от закона е разрешено! Точно според хартата за правата на човека имам право да казвам това, което ми харесва, без някой да може да ми забранява, да ме заплашва с феми-закони за съд или да ми натрапва феминизма, като "благородна" идеология! Сега *** да заплашваш талибаните с хелзинската конвенция за правата на човека!
159
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимна 163! Животът поскъпва заради допускането на жени в обществено-политическия живот. Там те освен все за права да ***, друга работа не вършат. Жената е ***, живеещ на гърба на мъжете. Жените не заслужават дори това, което получават, а имат претенции за равно заплащане с мъжкия пол! Правилно им го каза Карбовски! "Жените в постменструален цикъл само смърдят и работа не вършат!" И защото каза една на всички ни известна истина, феминистите с власт го глобиха с 600 лв.!
158
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бонго, осъзнай се, нещо изтрещя и не се владееш. Какво е това "Ал" дето ми го слагаш? По спокойно, няма ги още талибаните, аз говоря хипотетично, като се надявам да дойдат, а не че вече са дошли! Има време, ще дойдат. Бабае меркел им разреши. Нали е жена, много е "милостива"! Клел съм се в българското знаме и съм бил войник на велика армия, без женски командири. Днес жените влязоха в армията ни и останахме и без армия! Ха дано западът направи изцяло женска армия, която да разгроми талибаните.

Спонсорирани публикации