Малка победа за Безос: НАСА временно прекрати договора си с Мъск

SpaceX спечели договора, но от Blue Origin подадоха жалба в Конгреса
20 авг 2021 08:20, Нели Христова
24
Малка победа за Безос: НАСА временно прекрати договора си с Мъск
Снимка: БГНЕС

Американското Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство /НАСА/ се съгласи временно да преустанови договора за разработване на първия частен комерсиален апарат за спускане на двама американски астронавти на Луната.

Компанията на Илон Мъск спечели договор с НАСА на стойност 2.9 милиарда долара, а това, което се изисква от нея, е да създаде пилотиран спускаем апарат, който да осъществи първите мисии до Луната от 1972 г. насам.

Решението за избор на компанията на Мъск не изненада никого, защото тя отдавна си сътрудничи с НАСА, последния път от които бе преди няколко месеца, когато трима астронавти стигнаха до МКС на борда на частната Falcon 9. Американската космическа агенция обясни решението си с ограничени финансови средства, както и с факта, че предложението на Мъск е най-изгодно. Blue Origin и Dynetics са подали жалба до надзорния орган на Конгреса и са прекратили договора до приключване на производството. Двете жалби срещу Мъск бяха отхвърлени в началото на юли.

Компанията на Джеф Безос - Blue Origin, твърди, че НАСА неправилно е оценила предложението за изграждане на модула. Компанията уведоми съдията, че ще иска спиране на договора, докато се разглежда делото.

Във вторник генералният инспектор на НАСА Пол Мартин заяви, че кацането на астронавти на Луната през 2024 г. не е възможно поради по-специалните изисквания за изработка на скафандрите на космонавтите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Защото не е имало предишни скафандри, а някой е откраднал реквизита (филмовите костюми) от филма на Холивуд за кацането на луната миналия век
15
1
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Какъв налудничав поглед има тази алчна човешка от..реп..ка. Такива яхнаха останалите и спасение не се вижда!
14
0
 
0
 
! Отговори
ОняОтВърджинГалактик преди 2 години
Двама се карат третия пичели.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При кацането на Аполо 11 на луната са се натъкнали на смущаващи неща. И на астронавтите е било обяснено, че вече ни е забранено да ходим до луната. Затова вече 50 години хора не са кацали там. И затова сега са тези циркове с бюджети и договори. Просто полет до луната няма да има защото така трябва.Когато се научим да живеем без да се избиваме и без да си пречим тогава ще ни позволят да продължим напред в космоса.
12
5
 
7
 
! Отговори
Край преди 2 години
Мммм да Ще правят нови филмчета. Тоя път досущ като истински. Предишните космонафтите гипрати Метро голдуин Майер.
11
1
 
3
 
! Отговори
Срещу империализъма преди 2 години
Абе друго си е роскосмос.
10
0
 
1
 
! Отговори
До На Луната. преди 2 години
На Мъск корабът ще се презарежда в орбита около земята преди да потегли към Луната. На Безос ще се достави зареден около Луната с други ракети.
9
0
 
0
 
! Отговори
На Луната преди 2 години
Няма зарядни станции. Как ще излетят обратно?
8
3
 
4
 
! Отговори
Барутников преди 2 години
Първо Безос няма 200 милиарда в брой а това са всичките му активи. И второ ако няма свежи пари от държавата да постъпват регулярно, готовата пара свършва бързо колкото и милярди да си събрал.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безоса е мега нагъл мръс ник, НАСА правят голяма грешка изобщо да се свързва тоя - за 21 години Блу ориджин успяха да направят всичко на всичко една ракета дето дори не може да обиколи поне един път земята ами подскача на едно място до 100 км височина и един картонен макет
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алчнягите ще се изядат. Тоя Безос има 200 милиарда и реве за още държавни пари. Немога да повярвам, каква алчност се роди на този свят.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не могат да ползват старите костюми, защото молците са ги изяли. Нафталинът им свършил.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
SpaceX няма да спират работата, а делото е с цел тормоз и не може да бъде спечелено. Излагация от страна на Безос.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще кацнат на Луната след кой знае колко години. ...ако въобще конструират някога спускаем апарат. Аз съм любопитен да го видя и ще се радвам, а дано и да го доживея.
2
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и защо просто не използват скафандрите на предишните, дето ходиха до луната?
1
9
 
11
 
! Отговори
Титьо преди 2 години
Тия хора са луди. Толкова по-сериозни проблеми има по света, а тези не само, че искат да са в космоса, но всеки гледа да прецака другия. Победа е меко казано абсурдно

Спонсорирани публикации