Ужасът в Афганистан: Жени се молят за помощ, хвърлят децата си в ръцете на войници

Талибаните не спазват обещанието си, подлагат ги на насилие
20 авг 2021 07:11, Нели Христова
208
Ужасът в Афганистан: Жени се молят за помощ, хвърлят децата си в ръцете на войници
Снимка: БГНЕС

След тълпите, опитващи се да се вкопчат в излитащи самолети, за да избягат от Афганистан, американската армия пое контрола над летището в Кабул. Но това не сложи край на сцените на отчаяние от страна на хора, които искат да се спасят от талибаните.

Група жени бе заснета да се моли на американски войници да им помогнат да избягат от Кабул. Видеа показват как те са се вкопчили в решетките на входа на летището и викат за помощ въоръжените войници.

"Талибаните идват за мен", крещи една жена.

Около 50 000 афганистанци се събраха на летището в Кабул с надеждата за евакуация. Но докато някои западни държави, включително САЩ, Великобритания, Канада и Германия, се ангажираха да приемат хиляди афганистански бежанци, според съобщенията редица полети от Афганистан до тези страни са излетели полупразни.

Талибаните са заобиколили летището, което прави достъпа изключително труден дори за тези, които имат валидни документи за пътуване. За всеки, който няма нужните документи, надеждите за бягство от страната стават все по-слаби.

Свидетели съобщават, че е настъпила паника, когато талибанските бойци са нападнали тълпата с тояги и въжета, и са започнали да стрелят във въздуха. Поне веднъж в тълпата са били изстреляни куршуми, оставяйки няколко души тежко ранени. Всъщност много малко хора бяха допуснати до летището, въпреки че стотици се опитаха да пробият портите.

Отново в момент на отчаяние, афганистански майки са започнали да хвърлят бебетата си през портите, в ръцете на британски войници

"Майките бяха отчаяни, талибаните бяха започнали да ги бият. Някои от тях викаха: "спаси моето бебе" и хвърляха бебетата си към нас. Някои от децата паднаха върху бодлива тел. Това, което се случи, беше ужасно. До края на нощта сред нас нямаше човек, който да не плаче", разказва един от британските офицери пред The Independent.

Сцените на брутално насилие се разгръщаха по един от маршрутите към военната страна на летището в Кабул, откъдето хиляди хора, застрашени от джихадистите, се транспортират до безопасност от САЩ, Великобритания и други чуждестранни правителства.

Входът на хотел Baron, близо до летището в Кабул, се превърна в център за събиране на афганистанци, търсещи убежище във Великобритания. Маршрутът води и до съоръженията на други държави, които извършват евакуации, а броят на отчаяните да се измъкнат се увеличава с всеки ден. Тези, които имат легални документи са изпълнени с надежда, но тези, които не отговарят на условията са обзети от отчаяние и гняв.

На този тесен прашен път, осеян с отломки, има още един голям проблем - талибанските бойци стоят между хората, търсещи свобода и онези, които могат да им я дадат.  Група талиби, стоящи по средата на пътя, с автомати АК-47 в ръцете си, проверяват документите на хората, които искат да излязат от страната. Въпреки че някои от тях имат валидни документи, те все пак не са допускани до летището.

Често избухва стрелба между западните войници и талибаните. В сряда следобед пазачите на хангари на летището откриха огън, след като талибите убиха мъж. Чести са и изстрелите във въздуха, за да се разпръснат тълпите, което води до наранявания.

Талибанският контролно-пропускателен пункт на входа на летището стана известен със своите отмъстителни бойци, които бият афганистанци, а понякога разкъсват техните паспорти и други документи за пътуване.

"Ето какво ми направиха", казва Амир Ахбар Мохамед, посочвайки лилави синини по ръцете и дясното рамо.
"Бях със семейството си, един от талибаните се ядоса на нещо, което жена ми каза, и започна да я бие с тояга. Получих тези наранявания, опитвайки се да я защитя. Изглежда, че обичат да удрят жени", разказва той.

Шаханаз Насими има превръзки на десния крак. Тя беше взела предпазни мерки - носи черна абая, за да гарантира, че талибаните няма да решат, че е облечена неприлично. Според нея побоят е бил заради това, че е отишла на летището.

Нахими пристига пред хотел Baron с 23-годишния си брат Шафитула. Те са тръгнали към Кабул, след като домът им в Баглан е бил нападнат от бунтовниците, които са убили други двама нейни братя. Но за жалост нито Нахими, нито брат й имат визи. "Мислех, че ако стигнем тук, ще има шанс една от страните да ни вземе. Семейството ни е пострадало, можем да покажем доказателство, че талибаните са ни нападали и ще се опитат да го направят отново."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И жена и мъж се раждат само ако мъжът заплоди жената. Без мъжко семе жената ще ражда само чехълчета, зелени еуглени и венерически болести. И мъжът решава кога да зечене жената. Колкото до ядрената бомба и Пакистан я имат. Лесно може да им се обясни на феминистките, че в ислямския свят не вирее феминизъм, защото умира още в зародиш. Никой няма право да се меси в чужда страна и да налага с оръжие демокрацията си и феминизма! А, който нож вади, от нож умира. Толкова относно ядрената бомба!
145
7
 
0
 
! Отговори
Мимокмок преди 2 години
И все пак Мъж е роден от Жена _ на тия *** некой требва да им го обясни.С ядрена бомба.
144
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
165, а какво е Пласидо Доминго да бъде опозорен от извратенячките - от Ме Тоо, Александро Струмия, световно-известен учен, допринесъл много за откритията е отстранен от ЦЕРН, защото е казал една истина! "Физиката е създадена като наука от мъжете и е предназначена за мъжете, жените получават постове в тази област в името на паритета между двата пола в тази област"! Има и много други примери. Ето ти го феминизъм в действие. Как да смятам сега жената за човек, след като не прилича на такъв?
143
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
162, отговорих ти подробно, но както виждаш, коментарът е заличен! Защо ли? Защото модовете са феминистки! За това. Ето защо много мъже харесват и се радват на талибанитге. Това са истински мъже, които не допускат женска извратения, както тази в момента. А и губещата пак ще си ти, защото няма да знаеш, защо мъжете подкрепят електроинженера! Статията за пакистанското отношение към жените още я има, и Бонго и инженера още я обсъждат.
142
14
 
12
 
! Отговори
чета коментарите преди 2 години
Какъв феминизъм е да смяташ жената за човек? Това е просто да си норамален! ...нормално ли е да мислиш, че хора само са мъжете и те са раждани от животни без права а не от други хора (риторично). Комплексарщина.
141
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мъжемразката, всеки има право да се радва, на каквото иска. Ти ли ще налагаш насила кой на какво да се радва, защото в момента призоваваш и искаш дискриминация на пишещите тук, на които не ти харесват писанията. Няма значение кой се радва и кой не на отрязаните женски глави. Щом му е кеф, нека си се радва, защо точно ти пък ще му забраняваш? Сайтът да си сложи червена точка и толкоз. Задай си въпроса, защо талибаните режат женски глави? Отговорът е ***. Да би мирно седяло не би чудо видяло!
140
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошото е че само мъжете им страхливци мигрират в европа, а жените се примиряват и остават там при канибалите.
139
8
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До женомразеца - искам да ги трият, единствено защото този се радваше на отрязаните женски глави, как щял да си ги гледа и нещо от този род, но за отрязаните глави цитирам буквално. Сега разбра ли защо? Ако и ти искаш глави да им се радваш, си същата болна стока. Подобни в цивилизовани държава място нямат!
138
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибани канибали все едно и също.
137
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и Нато оправиха много държави.Сега цъфтят.Ирак,Либия,Сирия сега и Афганистан.
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спасение при баба Меркел.
135
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да излъжеш народа не е лесна работа. Афганистанци си върнаха свободата и с право ще наказват разни НПО-та и насила създадени женски движения борещи се за правата на жените и потъпкващи мъжкото право на върховенство. Доста от женовластниците няма да могат да избягат и ще си получат заслуженото. 20 годишна гавра с мъжкия авторитет им стига. Сега скъпо ще си платят за стореното зло на мъжете, истинските господари на афганистанската земя. По природа жените нямат право да имат права = на мъжките!
134
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
145, призоваваш несъгласните с теб да бъдат изтрити! Защо, питам аз? Защото феминистките са на власт и искат да налагат техните правила ли? Сама казваш, повече от половината от коментарите подкрепят талибаните! Само заради това, че потъпкваш правото на хората да изказват мнението си заслужаваш наказание от талибаните. 99,99% от народа в Афганистан не е съгласен с женските права, равни на мъжките, а ти тук си с повече права от мъжете, искаш да триеш коментарите им, а нещо друго не искаш ли?
133
1
 
6
 
! Отговори
тежко ни преди 2 години
Пропуснах да кажа, че на най-високо ниво също са талибани и хора с болни мозъци. Справка: обитателят на президенството.
132
0
 
6
 
! Отговори
тежко ни преди 2 години
А в България не са ли талибаните на власт? Не виждате ли какво става? Тошкуту на Слави, Чалгаря Слави, Ален Делов Станев какви са ? Какви мислите че ще се случи ако вземат властта? По-зле ще бъде от Авганистан. Нормалните хора, здравомислещите ще се изнесат от страната и ще останат тези с болните мозъци. В момента ни управляват хора с болни мозъци.
131
8
 
4
 
! Отговори
До анонимен преди 2 години
"..забелязах, че около половината, че и повече някъде, защитават талибаните е се радват.." _____Защитават ги понеже са комунисти които сляпо подкрепят руснаците, дори когато правят инвазии като онази в Афганистан на времето. "Врагът на моя враг е мой приятел" един вид. Талибаните воюваха с муджахидините и в последствие и взеха властта. Русия и Китай не случайно признаха талибаните. БГ русофили са в екстаз.
130
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На голяма снимка която циркулира, тази с транспортния американски самолет препълнен с бежанци се виждат много жени. Хората седят на групи просто - жените и мъжете не са толкова смесени, макар и наджъчкани един до друг.
129
0
 
9
 
! Отговори
МВР преди 2 години
Още 2015 когато бяхме командировани на границата имаше подобни случаи.Тези хора са готови на всичко само да си спасят собствената кожа.Те не милеят за децата си като нас.Имахме случай,когато хванем група нелегални мигранти жените да хвърлят децата си в ръцете ни и да бягат в тъмнината с цел да ни забавят.Други ги дрогираха за да кротуват и да не ги издадът.Така,че тази пасмина не е за жалене.
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая цена на предателсво в америка се пише ли ,или за нас обработка и за подкотовка за бежанци.
127
4
 
11
 
! Отговори
Лили Барута преди 2 години
Натовци и техния смешен и жалък алианц тръгнали и на Русия да се дървят дето не можаха да се справят с чаршафите....Руснака ще ги попилее за по малко от три часа!

Спонсорирани публикации