Какви екстремни явления да очакваме в резултат на глобалното затопляне?

Нов ледников период няма как да се случи, каза експертът по климата Апостол Дянков
25 авг 2021 14:01, Ния Христова
62
 
Глобалното затопляне увеличава риска от наводнения като тези, които опустошиха Германия и Белгия през юли. Над 200 души загубиха живота си, а щетите са за милиарди евро. 
 
Очаква ли ни екстремно време и може ли да се ограничи глобалното затопляне?
 
"Излязоха няколко доклада този месец, но на първо място знаем какво ще се случи с климата със сигурност през следващите десетилетия, ако човечеството не успее да намали емисиите. Знаем с колко ще се покачат температурите и донякъде знаем какви екстремни явления могат да се случат на глобално ниво", каза експертът по климат Апостол Дянков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че е сигурно, че нашите антропогенни човешки емисии на парникови газове причиняват тези въздействия.
 
"Това, което не знаем и за което става въпрос в новия доклад, който излезе за наводненията в Германия, е как тези ефекти ще се пренесат на локално ниво. Като се вземе предвид релефът на една територия, хидрологията, метеорологични явления. Тук има страхотен прогрес на учените, които се занимават с това. Групата е успяла да направи един анализ, който показва с каква вероятност такъв тип екстремни наводнения е нещо, което при нормален климат може да се случи веднъж на 400 години. Как това ще става с по-висока честота в бъдеще и какви мерки трябва да се вземат", допълни Дянков.
 
И изтъкна, че такъв тип локални проучвания все още няма в България.
 
"Има данни, които трябва да се наберат, трябва да има датчици. Това, което ни липсва, е да имаме повече млади учени, които да се занимават с това. От този доклад, както и от доклада на Международния панел по климатичните промени, може да разберем какви са порядъците от екстремните събития, които ни очакват. Има увеличение от 4,8 пъти за екстремните вълни до може би 39 пъти. Ако една топла вълна се случи веднъж на 50 години през 20 век, това означава, че през 2050 година тя ще се случва почти всяка година, ако ние не ограничим емисиите", категоричен е експертът.
 
Дянков добави, че хората са отговорни на 100% за тези промени. Както и поясни, че все по-голяма роля има метанът, който краткосрочно се съдържа в атмосферата и той е много по-мощен парников газ.
 
"Нов ледников период няма как да се случи. Това, което може да се случи, е ако значително Гълфстрийм намалее, което се наблюдава. Има го като риск. Във Франция ще имат проблеми с винената реколта, както се случи. В момента северозападният Атлантически океан е единственото място, където температурите са спаднали", каза още Апостол Дянков.
 
Според него трябва да преминем отвъд изкопаемите горива, което е наболял въпрос в България.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
4
 
! Отговори
инженер преди 2 години
До: номер 23 Крайно време е в тези форуми да се изказват специалисти а не текезесари, ученици и работници кофражисти и арматуристи! Отдавна призовавам за това: Вирусолози да коментират за вируси, пилоти и авиоинженери за изтребителите F-16 и Gripen, синоптици за климата и т.н.Глас в пустиня!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
знаете ли ка кво е във фирмите ад всеки мисли да лежи един месец лежане ковид това е
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Математика се обади каза че след два дена кода е червен в малките градове дадохме червено отдавна математика теб не те интересува бизнес кафе ресторант теб те интересува това което тие на устата че народа от работа боледува заради такива като вас кои го е грижа за вас е важна болницата и моргата господ вас да прибере всичките
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдещето е в цифровите техологии. 1/3 от произведената енергия в света отива за wi fi, работа на компютри, комуникации и мрежи и т.н. информационни технологии. А западът няма източници на енергия. Само да се обадиш по смартфона да кажеш две думи - и за това отива енергия достатъчна да кипне водата в чайник. Това не става с вятърни перки и соларни панели. Успешни ще бъдат страните които са независими енергийно като Русия и Китай, за другите - Клаус Шваб, инклузивен капитализъм и лейди Лин Форестър де Ротшайлд.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Покрай горещниците август месец беше 40 градуса, леле сериозно, изменение на климата ае стига с тия пропаганди ве!
19
1
 
0
 
! Отговори
Като ви чипират преди 2 години
(666) - все тая.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сте в час, глобалното затопляне вече не върви, оказа се че винаги е имало промяна на температурата. Сега еко-фашистите говорят за климатични промени, в глобалното затопляне вече никой не вярва.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разграбването на бившия социалистическо блок даде известно време на умиращия капитализъм, но сега вече агонията е необратима. А с това глобално затопляне ще се прострелят в крака. Вместо да фалират Русия и Китай и да разрушат икономиката им, те съсипват собствените си икономики.
16
1
 
4
 
! Отговори
Убийствено прав! преди 2 години
Камили ще пият вода от Дунав. -- Нострадамус
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това с глобалното затопляне е тотален фарс, особено щом се движи от политиците....Фактите са че въглеродния двуокис е само 0.05% от атмосферата, а водната пара, която е парников газ, е отговорна за 60%. Никой не казва също слънцето затопля ли се, какво прави то....превърнаха хората в НЕМИСЛЕЩИ ЗАКЪРНЕЛИ МАЙМУНКИ!
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този ако си направи труда да прочете Библията ще разбере че говори пълни щуротии. В Библията е описано с подробности какво го очаква света в последните дни преди свършека. Това което се случва в момента със света е самото начоло. Началото на края. Света няма да свърши утре или в други ден но катаклизмите ще са страшни даже и този неможе да си ги представи. Това което се случи в Германия Унгария и в други държави е капка в океана. Предстоят много по страшни неща. Дано Бог да ни пази.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОМУНИЗЪМ С НЕВИЖДАНА ЯРОСТ
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЕКСТРЕМЕН КОМУНИЗЪМ С БОЙКО НАЧЕЛО? ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА!
11
1
 
2
 
! Отговори
До: 10 преди 2 години
По-лошо - Фашизъм
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Климата се променя естествено, точно колкото вируса е истински :D
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕКСТРЕМЕН КОМУНИЗЪМ НИ ЧАКА
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учил маркетинг, експерт по климат...ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ИЗМАМНИЦИ!
7
2
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Ще чакам още...стотина години да се разтопи Гренландия,за да си купя там терен за вила.Много обичам да си спя на хладно,че сега в тези жеги се...изпотявам.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАЩО НАБЕЖДАВАТЕ ЗА ЕКСПЕРТ ЕДИН ЧОВЕК КОЙТО НИЩО НЕ РАЗБИРА ОТ КЛИМАТ?
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Екстремна смъртност на антиваксърите и бум на процъфтяващите пограбални агенции - това ще са екстремните явления тук.

Спонсорирани публикации