Турция и талибаните “братя по вяра“: Ще заеме ли Анкара мястото на САЩ в Афганистан?

Постепенно се налага мнението, че Турция би могла да играе по-важна роля в целия регион
3 сеп 2021 07:03, Елка Василева
58
Турция и талибаните “братя по вяра“: Ще заеме ли Анкара мястото на САЩ в Афганистан?
Снимка: архив, БГНЕС

Американците се изтеглиха от Афганистан, а Турция ще се опита да заеме тяхното място. Анкара действа от личен интерес, но много турци не са съгласни и критикуват знаците на Ердоган към талибаните, пише Дойче веле.

18 милиона души в Афганистан се нуждаят от помощ, смятат специалистите на ООН. Ключова роля за достъпа до международни помощи играе летището на Кабул, но след изтеглянето на международните войски то вече не функционира. И изобщо не се знае кога ще заработи отново, за да могат жизнено необходимите стоки да достигнат до бедстващите хора. В тази ситуация централна роля на дипломатическия подиум поема не друг, а Турция.

Още по темата

Анкара участваше във военната мисия в Афганистан още от самото начало. Турция не само беше изпратила 2000 военнослужещи, но на два пъти за по половин година ръководеше цялата международна операция. Една от главните задачи на турските военни беше да участват в охраната тъкмо на летището в Кабул. Така още след разговора между турския държавен глава Ердоган и американския президент Байдън по време на срещата на НАТО през юни възникна предположението, че турците ще поемат от американците подсигуряването на летището в бъдеще.

Турция иска по-голяма международна тежест

На този фон става ясно защо през последните години талибаните водят тъкмо с Турция и с представители на Катар разговори за възобновяване на работата на летището. Но турските планове сякаш отиват и по-надалеч. „Преди талибаните да превземат Кабул, Турция все още вярваше, че може да поеме нова роля в Афганистан,“ казва Кристиан Бракел, ръководител на бюрото на германската фондация „Хайнрих Бьол“ в Истанбул. Според него това е в съзвучие със сегашната външна политика на Анкара, която се стреми към все по-голяма самостоятелност. Експертът смята, че Турция се е опитала през пролетта на тази година да организира на своя територия мирни преговори между талибаните и афганистанското правителство именно в стремежа си чрез влияние в Афганистан да получи по-голяма международна тежест. Срещата в Истанбул обаче се провали, защото талибаните отказаха да участват.

Независимо от това на международната сцена (при това не само от страна на САЩ) постепенно се налага мнението, че Турция би могла да играе по-важна роля в целия регион. Тъкмо по тази причина германският външен министър Хайко Маас в края на миналата седмица посети турския си колега Мевлют Чавушоглу, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дори заяви, че Турция може да изиграе „ключова роля“ в конфликта.

"Братя по вяра"

Мнозина западни наблюдатели смятат същото, защото са на мнение, че страна като Турция с преобладаващо мюсюлманско население наистина би могла да поеме извънредни отговорности в преговорите с талибаните. Но нещата едва ли са толкова прости. Преди няколко седмици говорителят на талибаните заяви пред БиБиСи, че от Афганистан трябва да се изтеглят „всички чуждестранни войски, подизпълнители, съветници и инструктори“. Съвсем наскоро по турската телевизия той смекчи това изказване с уточнението, че талибаните биха желали да се разберат с Турция, защото били „братя по вяра“. Президентът Ердоган с радост пое подхвърлената реплика и на свой ред изигра религиозната карта. Той каза, че между вярата на талибаните и на Турция няма никакво противоречие, а в Турция „няма нищо, което противоречи на тяхната вяра“.

Гняв в социалните мрежи

Много турци обаче изобщо не мислят така. Гняв се надигна най-вече в социалните мрежи, където се появи хаштагът #ТалибанитеНеСаМиБратя. В Туитър срещу Ердоган също се надигна яростна вълна под мотото „Ти си талибан“. В обобщение: много турци смятат, че президентът се заблуждава, защото в религиозно отношение между Турция и талибаните няма нищо общо. Известният кинорежисьор и автор Иляз Салман написа в Туитър, че с изключение на един минимален процент от радикални турци, дори повечето привърженици на президента не искат да водят живот като в Афганистан.

Независимо от мощния вътрешнополитически протест турските правителствени среди очевидно желаят да изградят солидни отношения с новите властници в Афганистан. На първо място, защото Анкара се опасява от масова миграция на афганистанци към Турция и по-нататък към ЕС, ако положението вътре в Афганистан не се стабилизира. Поради страха от наплив на афганистански бежанци турското правителство през последните дни форсира и строежа на защитна стена по границата с Иран. На второ място, според Кристиан Бракел, се появява и един допълнителен мотив. Турция се стреми да поеме ролята на посредник между Запада и Афганистан, за да може да поизлъска пред Вашингтон и Брюксел своята "доста увредена напоследък външнополитическа репутация“, твърди експертът.

Отношенията със Запада остават обтегнати

Факт е, че отношенията на Анкара с много партньори от НАТО в момента са доста обтегнати. В редица столици на държави от отбранителния съюз политиците не могат да повярват на очите си, че миналата година Турция реши да защитава въздушното си пространство тъкмо с руската противовъздушна система S-400. Както е известно, в отговор на това решение Вашингтон дори реши да изключи Турция от разработката на новия стелт-изтребител F-35. Отношенията между Запада и Турция са обременени допълнително и от несекващата дискусия за избиването на арменците през Първата световна война. Президентът на САЩ лично заяви, че турците са извършили геноцид, а с това предизвика лавина от протести в Анкара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Във всичките тия мисии загиват млади момчета, и когато ги върнат в ковчези, ясно е, че това не предизвиква у комшиите братска любов към Ердоган, който ги е изпратил там.
35
4
 
2
 
! Отговори
Талибан ли е Ердоган преди 2 години
Киснах се в басейна на Павел Баня с един от нашите изселници в Турция, и според него Ердоган изпраща армията в Сирия, Ливан, и дори в Афганистан, защото го е страх, че иначе, ако ги остави да се организират в Турция, могат да му спретнат един преврат, който тоя път да се окаже успешен.
34
1
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Тука имат още един брат и той е бате бойко крал държавата като талибан
33
2
 
0
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Ддддд - един друг талибан, вярно - православен - вече проби първата дупка в тая система. И без това се харесват с Ердоган. Та, мисълта ми е, че има от къде да почерпи опит как се прецаква конституция - достатъчно е да приеме опита на неговия духовен събрат Путин. Така че, не бъди толкова убеден в казаното. Според мен, предстои да видим най лошите промени в Турция занапред. Тоя изживяващ се като Султан диктатор няма да пусне просто така без кръв властта си. Жалко за турския народ!
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ерджолан и Талибайдън рамо до рамо към светлото унищожение на Света!
31
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите ходят в Истанбул и в Анталия и си мислят че това е Турция, но истинската Турция е дълбокия Анадол където важът законите на шариата и там е електората на Ердоган.
30
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като са братя турция да приеме всички афгани и да си ги храни нали са братя по ислям женят се за братовчедките си и си убиват жените, ние в Европа сме християни и не сме им братя. Да си се оправят.
29
3
 
8
 
! Отговори
Чиста работа преди 2 години
ЩЕ ЗАЕМЕ МЯСТОТО НА САЩ В БЪЛГАРИЯ.... Никакво робство не е имало! Руски лъжи!
28
1
 
4
 
! Отговори
ами ние българите? преди 2 години
БРАТЯ ПО КАКВО СМЕ ИМ?
27
5
 
5
 
! Отговори
Ддддд преди 2 години
Този талибан на снимката няма право да се кандидатира за трети пореден път като президент. През 2023г. няма да го има. Според конституцията в Турция може да се става президент 5 поредни години и само 2 пъти. Но мисля че пак ще пробие дупка в закона безтуй няма диплома за завършен университет защото дипломата му е фалшива.
26
3
 
12
 
! Отговори
Селски тарикат преди 2 години
Арабите не са никакви братя на турците.Турците и арабите са врагове от векове.Бай Ердо е пътник без билет.
25
10
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
А, ние си знаем, че турците са си баш талибани...
24
5
 
12
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Няма как да стане. Турция практически е 3..4.. големи града. И повечето от населението там е европеизирано. В момента в който решиш да им слагаш бурки и гражданската война е гарантирана.
23
7
 
11
 
! Отговори
До Христо Христов преди 2 години
Борисов беше добър дипломат, макар и с подмазвачески приоми, но ви спаси гъзовете от присъствието на стотици хиляди мигранти на наша територия последните години! А сегашните даже не ви казват как се отварят нови помещения в Пастрогор, Елхово и Любимец и се пълнят с *** която може да излезе от там когато си поиска!Да не говорим, че дамаджан министър даже бърка Китай и Авганистан!!!
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На лицето на Ердо е изписано, че е с фалшива диплома и че е продавал гевреци на пазара.
21
0
 
1
 
! Отговори
Карадагойвъ преди 2 години
НЕ МОЗЕ ДА БЪДЕ - най-после!
20
12
 
4
 
! Отговори
Талибан преди 2 години
Турция ще се превърне в ислямска република като Иран, Пакистан, Афганистан и т.н. Туркините да носят забрадки, в противен случай ще бъдат наказвани по законите на шариата.
19
4
 
3
 
! Отговори
Меди доганов преди 2 години
Поздрави за моя електорат - братя по вяра с всеки дрипав чаршаф, честито на всички потурнаци и атсингани - братя завинаги.!.
18
2
 
3
 
! Отговори
Карадайъ преди 2 години
Турция е моята родина, ъъъ не бе Радев, не си ме чул добре, България е, България е. Хехе :)
17
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердоган е ислямист, даже е лежал в затвора за разпространение на радикален ислям. Ердо си е талибанче и иска да направи Емирство от Турция. Ердоган вече тотално омаскари "гeя Ататюрк". Това ще се пренесе и в България като радикализират нашите мюсюлмани. Тия които сега се радвате, че запада се изтеглял от БИ, утре ще ревете като завиe ходжата.

Спонсорирани публикации