Талибаните спечелиха войната, а могат ли да управляват Афганистан?

Кои са големите предизвикателства сега пред тях?
4 сеп 2021 19:42, Петя Славова
72
Талибаните спечелиха войната, а могат ли да управляват Афганистан?
Снимка: БГНЕС

Войната в Афганистан си има победител и това са талибаните, но сега те трябва да управляват страната. А преходът представлява огромно изпитание за ислямистите в отчайващо бедна, дипломатически изолирана страна, където дълбоко вкоренените политически и социални проблеми са усложнени от повече от четири десетилетия война, предава БГНЕС.

Ето пет предизвикателства пред талибаните.

Липса на доверие

Има широко разпространено подозрение към талибаните сред афганистанците и за това има основателни причини.

Когато ислямистите предишния път бяха на власт от 1996 до 2001 г., те наложиха тежка интерпретация на ислямското право. Те изолираха жените от образование и обществени пространства, брутално екзекутираха политически опоненти и избиваха религиозни и етнически малцинства като хазарите.

Още по темата

Този път талибаните обещаха по-мека система, включително права на жените.Те също така обещаха приобщаващо правителство, провеждайки разговори с различни действащи лица в афганистанската политика - включително бившия подкрепян от САЩ президент Хамид Карзай. Те дори изпратиха представители при шиитското малцинство на хазарите, което претърпя брутално насилие от страна на талибаните през 90-те години.

Въпреки че в някои части на провинциите в Афганистан имаше облекчение, където хората искаха прекратяване на насилието, много афганистанци казват, че действията, а не думите, имат значение.

Жените, особено в градовете, продължават да се страхуват да излязат навън и има поне един район на въоръжена съпротива - в долината Панджшир, традиционен антиталибански бастион.

Икономическа, хуманитарна катастрофа

Афганистан е една от най -бедните нации в света. След свалянето на талибаните през 2001 г. огромни количества чуждестранна помощ се вливат в страната. Международната помощ беше повече от 40 процента от БВП през 2020 г. Повечето от тези средства сега са спрени, без гаранции за останалите.

Талибаните също нямат достъп до фондовете на афганистанската централна банка, държани в САЩ.

Тази криза може да означава бедствие, тъй като талибаните трябва да измислят как да плащат на държавните служители и да продължат да управляват критична инфраструктура като вода, електричество и комуникации.

Организацията на обединените нации също предупреди за хуманитарна катастрофа, като хранителните запаси са ниски поради смущения, причинени от конфликт, както и тежка суша.

Като бунтовници талибаните са имали големи приходи - стотици милиони долари според оценките на наблюдателите на ООН. Но това е малка сума в сравнение с изискванията на Афганистан като държава, казват експерти.

Талибаните са придобили някои източници на доходи след превземането на Афганистан, като например митнически приходи от гранични пунктове, но това също е част от националните нужди.

Изтичане на мозъци

Освен с паричната криза, талибаните се сблъскват с друг критичен недостиг: квалифицирани афганистанци.

Когато ръководените от САЩ сили започнаха да се изтеглят и предишното правителство започна да губи контрол, афганистанците с умения, опит и ресурси се насочиха към изходите. Те включваха бюрократи, банкери, лекари, инженери, преподаватели и висшисти, всички ужасени от живота при ислямистите.

Изглежда, че талибаните са наясно с въздействието, което такова изтичане на мозъци би могло да има върху афганистанската икономика.

Техният говорител призова квалифицираните афганистанци да не напускат, като заяви, че страната има нужда от "експерти" като лекари и инженери.

Дипломатическа изолация

При първото си управление талибаните до голяма степен бяха пария на световната сцена.

Този път те се стремят към широко международно признание, въпреки че повечето държави са преустановили или затворили дипломатическите си мисии в Кабул.

Групата има контакти с регионални сили като Пакистан, Иран, Русия и Китай, както и с Катар - който от години е домакин на политическо представителство на талибаните. Но никой все още не ги е признал и САЩ заявиха, че всяка легитимност "ще трябва да бъде спечелена".

В очевиден знак за разделението в начина на поведение към талибаните, Китай и Русия се въздържаха от резолюция на Съвета за сигурност на ООН, изискваща групата да остави афганистанците да напуснат. Москва и Пекин не са използвали ветото си, след като езикът, свързан с талибаните, е омекотен, твърдят експерти.

Терористична заплаха от ИД

Талибаните може да са поели контрола над Афганистан, но заплахата от терористични атаки в страната не е приключила с бунта им.

Техният джихадистки съперник, регионалното разклонение на групировката "Ислямска държава", вече извърши смъртоносна самоубийствена атака в Кабул, убивайки над 100 души на летището по време на операцията по евакуация.

Талибаните и ИД са твърди сунитски екстремисти, но последните имат още по -сурова и брутална интерпретация на ислямския закон. ИД заяви, че ще продължи да се бие в Афганистан, а в изявленията си описва талибаните като отстъпници. Сега талибаните са изправени пред рязко обръщане на ролята: те трябва да защитават афганистанския народ от вида атаки, които техните собствени бойци извършват от години

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МОГАТ КОЛКОТО СЛАВИ
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И всичко стана паприкаш...
51
4
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
Замисляте ли се,защо в изродския ислямски свят,безчовечността винаги побеждава?Къде се корени се корени този зловещ религиозен абсуд?
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибани малибани, прелетни прици, утре някой ще дойде и ще екстерминира завинаги като някви си гризачи и ко толкоз?
49
2
 
8
 
! Отговори
Крети преди 2 години
Стига с това СДС то беше Клон на БКП също като БСП, всичките бяха хрантутниц на БКП!
48
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 54Да преди СДС държавицата беше супер. Бършеше си гяза с вестник ( което толкова комично, колкото и тъжно). В магазините беше празно, месо на седлица 1 път е добре, на всякъде клюкари, всипко се оправяше с корупция шушу мушу , всички около партията имаха привилегии, за да подкрепят режима и да доносничат като женчовции и тн. Цяло лято пекохте пипер , правихте консерви и кото намерите ... да не ви свирят г1зовете зимата..Голяма държава няма що... кво точно откраднаха СДС ? Компотите ли :)
47
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
"Техният говорител призова квалифицираните афганистанци да не напускат, като заяви, че страната има нужда от "експерти" като лекари и инженери." - а у нас тиквата пращаше всички да емигрират. Затова Афганистан оцеля след 20г натовска окупацшя, а преди това съветска, а България е на път да се затрие след 15 г европейско розвитие.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако талибаните не могат да управляват да им дадем Баце. Той там ще управлява една буквално счупена държава.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СДС-талибаните направиха същото преди повече от четвърт век - изкормиха държавицата,крадейки и разрушавайки де що можаха.АнатемаНаАлФашагата!
44
0
 
11
 
! Отговори
Славчо Тошков преди 2 години
Не е ясно как талибаните ще се оправят, като нЕмат космонаФти.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същите мошеници като всички политици в света.Никъде в Корана не пише за автомати, автомобили, камиони или електричество.
42
2
 
13
 
! Отговори
Крети преди 2 години
Шефа на Талибаните е бил 3 години в Гуантанамо. САЩ са го обучил и човека знае какво да прави сигурен съм!
41
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Анонимен47 повече. там соцалното развитие е спрело на ниво александър македонски. тоест, мъжете държат калашници и оная си работа, останалите - стари, млади и ханъми, бачкат иначе секир башка
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са спечелили война. Никога не са се били долу на фронто, кято мъже. Криеха се 20г в пещерите и чакаха. Сащ опитаха да помогнат на Афганистанския народ ,но очевидно приличат на наши етноси . На такива няма как да помогнеш. А оръжието, което оставиха е да се бори с Идил. Които не се обичат с талибсните. А ако талибаните решат друго... просто дроновете, ще направят всичко на ламарина.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква значи "могат да управляват", те могат да режат глави и това засега е достатъчно...
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога 20 години единствената ти работа е да държиш калашник,не знам какво би правил ако ти вземат калашника.
37
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До АТАКИСТнерде майдан нерде афган. пинал ли си, артик?тия крайно леви интернационализми ги варди за пред сервитута на кварталния локал
36
2
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До АТАКИСТне се предава, а се продава. защо на всички видеоматериали талибаните са с китайски какалашници?
35
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Анонименсамо у нас търговците си гонят клиентите и после реват. цената за внос на газ за зимата е ясна отпреди 6 месеца, щото не се планира от днес за утре, като у нас. това, че у нас шумкарите може спекулативно да продължат да вдигат цените до момента в който се повтори виденовата зима е меко казано очаквано. само че тоя път вместо слави трифонов ще са виво монтана, и лехчевската ловна дружинка, че чалгопопулистите малко се пообраха
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Могат да управляват колкото учиндолските съжалявам за мрачния пример.

Спонсорирани публикации