D-day: Как британското правителство ще реагира на смъртта на кралица Елизабет II?

"Политико" се сдоби с подробен план, когато "Лондонският мост падне"
Обновена: 6 сеп 2021 18:39 | 6 сеп 2021 18:19, Нели Христова
29
D-day: Как британското правителство ще реагира на смъртта на кралица Елизабет II?
Снимка: БГНЕС

Огромната операция по сигурността, която правителството на Обединеното кралство ще се задейства за управление на непосредствените последици от смъртта на кралица Елизабет II,  включва медийни официални съобщения в социалните мрежи и забрана за ретуитване в Twitter.

Тайните документи, с кодово наименование "Операция Лондонски мост", които са били придобити от "Политико", разкриват мащаба на плановете за погребението и притесненията на правителството дали Великобритания има ресурси, за да ти изпълни.

Стратегията за социалните медии играе важна роля, включително плановете за промяна на уебсайта на кралското семейство. Той ще бъде променен на черна страница с кратко изявление, потвърждаващо смъртта на кралицата, докато уебсайтът gov.uk и всички страници на правителствените социални медии ще показват черен банер. Съдържание, което не е спешно, няма да бъде публикувано, а ретуитите ще бъдат забранени.

Документите показват плановете ковчегът на кралицата да бъде отнесен на шествие от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец, където ще лежи, отворен за обществото, по 23 часа на ден в продължение на три дни. Билети с времеви интервал ще се издават за VIP лица.

Държавното погребение ще се проведе 10 дни след смъртта й и ще бъде обявено за "ден на национален траур", но няма да бъде официален празник. Ако погребението се падне в делничен ден, ще бъде по преценка на работодателите дали да предоставят на служителите си почивен ден. Няма да има заместващ почивен ден, ако погребението е през уикенда.

Докато документите дават най-пълната картина на плановете на правителството досега, през годините се появиха някои подробности, включително, че премиерът ще бъде информиран от държавен служител, че "Лондонският мост е паднал".

Смята се, че появата на документите не отразява влошаване на здравето на кралицата, която е на 95 години.

Плановете за операция "Лондонски мост" и операция "Пролетен прилив", които определят как Чарлз ще се възкачи на трона, съдържат множество подробности, като например потенциала за обществен гняв, ако Даунинг Стрийт не успее да свали знамената си в рамките на 10 минути след съобщението.

Документите разкриват и притеснения от страна на Министерството на външните работи относно това как да се организира влизане за значителен брой туристи, както и от страна на Министерството на вътрешните работи за това как да се справят с потенциалните сигнали за тероризъм. Министерството на транспорта пък се притеснява относно пренаселеността в столицата.

Денят ще бъде наричан "D-Day", като всеки следващ ден, водещ до погребението, ше се нарича "D+1", "D+2" и т.н. Парламентът на Обединеното кралство и прехвърлените законодателни органи в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще се отложат и парламентът ще бъде отзован, ако не заседава.

Ще бъде обявено национално двуминутно мълчание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Тъп 15 годишен преди 2 години
тя няма да умре
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"където ще лежи, отворен за обществото, по 23 часа на ден в продължение на три дни."Е все пак ще и дават по един час почивка,че се притесних как ще издържи по 24ч...Ще има един час за освежаване.
23
0
 
4
 
! Отговори
Цицерон преди 2 години
До: номер 22 Относно монархията: Древният Рим се е зародил като монархия. Първите царе са били полумитични фигури, след Ромул и Рем. Монархията се разпада, а след нея идва ред на Република Рим! Самият термин Res Publica идва от древния Рим и на латински означава Власт на Народа! Едва след триумвирата от Юлий Цезар, Крас Богаташа и Помпей се установява имперската власт начело на първия римски император Август!
22
3
 
3
 
! Отговори
Питър преди 2 години
""ще бъде обявено за "ден на национален траур", но няма да бъде официален празник"" - ако оставим настрана безмозъчната журналистическа изцепка, що пък да не е празник, доста хора ще искат да празнуват.
21
1
 
3
 
! Отговори
Само питам. преди 2 години
Военният термин D-Day означава денят в който се извършва десант или нападение срещу вражеска армия/държава или военна сила. Той се използва за ден, който не е определен. Съответно, има термин за часа на нападението/атаката, който се означава със H-Day (Hour-Day). Кого ще напада британската армия като умре кралицата?
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Монархията е останка от миналото. Анахронизъм. Западаща система
19
2
 
6
 
! Отговори
Цирк Буш преди 2 години
Бе толкова ли им пречи кралицата на някого че чак билети да продават за погребението и?
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 19 Е да, ама има и богати републики. Например: Бундес Републик Дойчланд!Тоест Германия!Ние що не сме като тях? А?
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма бедна монархия в Европа. Всички са богати държави с висок стандарт. Докато ето България е република и е една от най-мизерните държави в Европа.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни спекулации, този план го има от десетки години, има клип в ютюб от 2017 година със повече подробности от преписаната от вас статия. Много ясно, че хората са подготвени, колкото и да се струва излишно това за балканеца
15
6
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КАКТО ЩЕ ДА РЕАГИРАТ , В МИГА В КОЙТО ПУКЯСА КРАЛИЦАТА И БРИТАНИЯ ЩЕ ПУКЯСА РАЗПАДНАЛА СЕ НА ЕДНА КУПЧИНА ПАРЧЕТА!
14
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен..Е,най-добре е да приберат фойерверките в килера..Защото знаеш:-"Краля умря,да живее краля!".../такива ми ти работи../
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много пречи тая кралица на някого?Кой знае какви дивотии ще ги натворят след нея.
12
1
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
момент!...Да не би да искат да кажат,че Нейно Величество некой де и жъ са гътне?!..Това е светотатство!.."Груба атака към Империята"..
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще липсва на света колкото липсваше и чърчилката
10
2
 
11
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
Бах ти и великата дивотия! Щяла да мре, ми че да мре няма с камъните да остане я!
9
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са эле тея. Населението им се бори с хронична миэерия и праэни рафтове,ама кралицата най важна...мани ги.
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Австралия и Канада са заредили фойерверките
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как да реагират ще я заровят и всичко продължава постарому.
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жива и здрава да е, не я правете умрела

Спонсорирани публикации