Последен поглед към родината? Афганистанци плачат, напускайки

Хиляди афганистанци вече са бежанци
12 сеп 2021 17:20, Нели Христова
67
Последен поглед към родината? Афганистанци плачат, напускайки
Снимка: БГНЕС

След като един американският морски пехотинец извика "Бутай", стотици хора направиха точно това. Те се блъскат във военния самолет Boeing C-17, а след това се сгушват на пода, за да допуснат колкото се може повече хора да се качат на борда.

Когато задната врата се затваря и оглушителните двигатели са запалени, вдигайки тежкия самолет от пистата на международното летище в Кабул, хората започват да плачат. Сега те са бежанци.

Военните самолети са далеч по-шумни от пътническите самолети и почти без прозорци, така че самолетът, насочен към катарска военна база, не предоставя на своите 400 пътници последен поглед към планинската верига Хиндукуш.

Повечето на борда са имали комфортен живот, седмици изпълнени с работа и уикенди, запълнени със срещи със  семейството и приятелите, с посещения в крайградски градини или паркове, както и пиене на традиционното ледено кисело мляко през горещите лета. Животът им бил достоен, дори щастлив, въпреки войната. Те не искат да напускат домовете си, но всичко се промени за една нощ, когато талибаните превзеха афганистанската столица на 15 август.

Американските войски напуснаха във вторник, евакуирайки своите 5 400 войници, изпратени да помогнат за улесняване на масовата евакуация, започнала само дни преди превземането на столицата от талибаните и превърната в един от най-големите въздушни превози в историята.

За пътуващите към Катар миналия уикенд пътуването вече било непоносимо тежко - тълпи от хиляди хора се опитват да се промъкнат до портите на летището, имаше бомбени заплахи, а след това и взрив. Но най-трудната част тепърва предстои: процесът на искане на убежище в чужда държава, на живот в лагер, на дискриминация и отхвърляне, на започване на нов живот с единствения малък куфар, който им бил позволен да вземат. Да бъдеш бежанец. Бягството е нежелателно, но необходимо - напускането на родината е трудно, но все пак бързо решение.

Трима млади мъже седят в тълпата, облечени в подходящи ризи с копчета, с наведени глави, с пръсти, изтриващи тихи сълзи от очите им. Бивши афганистански войници пътуват с военните си униформи на армия, която на практика вече не съществува.

Мнозина от тези, които са на борда на самолета, казват, че са били будни няколко поредни дни и чакали на летището, така че докато двигателите шумолели и леденият въздух нахлувал през огромни тръби, дискомфортът все пак бил поносим. Сънят преодолява мнозина - хора, легнали един върху друг, очи, покрити с тениски или шалове. Някои  гледат филми от компютърни екрани по време на тричасовия полет. Други, като млад баща на четиригодишно дете, не спира да плаче.

САЩ не дават приоритет на комфорта на C-17 - това беше евакуация, така че войниците мислеха практически. Целта беше да се настанят колкото се може повече хора, дори ако това означаваше да бутат хората към самолета и дори непознати мъже и жени да се докосват в близко пространство - обикновено немислимо в афганистанската култура.

Всички знаят, че хиляди остават, някои чакат под парещо горещо слънце, седнали сред натрупани боклуци, състоящи се от празни бутилки с вода и пълни пелени. Децата са развили кожни обриви, диария, топлинни удари. Двегодишната дъщеря на афганистанска преводачка, която е работила за САЩ, беше стъпкано до смърт в тълпата извън летището. Миналия четвъртък 170 афганистанци бяха убити при самоубийствен атентат и нападение с оръжие близо до портите.

Някои деца останаха весели по време на полета. "Отивам в Кандахар", казва Арзам, тригодишно момиче, заминаващо за САЩ, което вярва, че е заминала за място в южен Афганистан, за което е чувала.

Слънцето беше изгряло, когато C-17 се докосна до авиобазата ал-Удейд в Катар, а влажният въздух нахлу при навлизането на вратата. Една майка се изправя, хванала ръцете на двамата си възрастни сина, гледайки с безизразно лице, докато американските войници разтоварват малкото вещи на хората.

Пътниците нямаха право да слязат, докато един униформен американец не настрои камера, заснемаща пристигащите, излизащи от самолета. Почти 30 000 пристигнаха в транзитния център на ал-Удейд през последните седмици. Те бяха настанени в големи климатизирани палатки, които предлагат подслон, но малко уединение, тъй като документите им все още се обработват. Няколко цветни надуваеми замъци бяха издигнати навън за децата.

В лагера са се образували общности, организирани около старейшини, които се вслушват и предават нуждите на тези в гигантския град на палатки: необходими са още одеяла, изгубен багаж все още не е намерен, тоалетните са препълнени.

Докато Катар е транзитен център, през последната седмица афганистанците пристигнаха в десетки страни по света. Великобритания, Южна Корея, Уганда, Германия, Мексико, Украйна, Франция и Колумбия са част от дълъг списък.

Тъй като афганистанците отново бягат от талибанския режим, те отново се превръщат в нация, която е изкоренена и разпръсната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
5
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Американците пак ос*раха всичко... Ами да бяха разделили Афганистан на две части-една за талибаните и друга за противниците им. Да си живеят отделно.
52
0
 
6
 
! Отговори
до анонимен 59 преди 2 години
Мюсюлманите-османлии на всеки 25 години са ни устройвали кърваво потушаване на спонтанно избухвалите въстания. Всяко ново поколение не се примирявало с робството и се е опитвало да се освободи. Чумата през 1850 година ни е освободила от турците и тогава султана е заселили татари, азери и черкези. Затова господин Карадайъ говори, че родата му е в България от 150 години. Затова той помни коя му е родината майка, но не съвсем. Не сме били стадо щом 70% от децата са били грамотни докато в Англия 30%
51
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един съсед си даде апартамента под наем на афганистанци. За по малко от месец превърнаха всичко в ***! Жените във входа на блока се видяха в чудо от тия маймуни. Накрая се наложи с полиция да се прогони тая пасмина. Това не са "клети" бежанци! Това са *** живеещи още в средновековието!
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със сълзи на очи бягат към социалните помощи и мързеливия живот. Предадоха се като на майтап на талибаните без да гръмне една пушка. Айде няма нужда - това не са бежанци, това са хрантутници!
49
1
 
12
 
! Отговори
християнин преди 2 години
Со коментар 46:Бяга се на 100,200 500 см.от война.Бяга се при съседите.Те не бягат от война,а тя е причината де отидат в западна европа,на 4000-5000 км. разстояние.Това не е бягсво.Европа няма нужда от мързелива и невежа пасмина.
48
2
 
12
 
! Отговори
българин преди 2 години
Много години им съчувствах на мюсюлманите.Но вече не.Да,сред тях има нормални хора,но огромнита маса са злостни,жестоки и невежи хора.За тях човешкия живот няма стойност.Мюсюлманския свят има проблеми с всички останали религиозни общостни в света.Те са проблема.Докато не заличат тази изродска религия,нямат място другаде.Отгоре на това са марзеливции,крадци,измамници и убиици.Убиват невинни хора.Не мога повече да ги търпя.Не ги искам в нашия свят.Да стоят при техните си джамии.
47
1
 
2
 
! Отговори
До наблюдател преди 2 години
И не е вярно, че нямат нация, след като имат свойствени само за тях женски носии, в добавка към персийския стил имат и типични само за тях килими, афганска музика, различна от тази на околните, отбранявали са се с векове и единствени в региона не са завоювани от Британската Империя...е, да границата която им е теглена там където са пащунските племена(с друг език) е много спорна и е непризната до днес, но това не значи че не е имало и няма истински афганци и Афганистан. Тиражират се много лъжи по ютуб и нета от среди които не искат тази страна да съществува. Подобно както се говори от някои и з
46
1
 
1
 
! Отговори
До наблюдател преди 2 години
Преди руското нашествие имаше афганци-перси и увеличаващи се на брой афганци-пащуни, както и малко азарИ(не хазари). Персите управляваха. След нашествието много от персите напуснаха, а руснаците отвориха границата за от техните републики: таджики, узбеки, казахстанци, тюрки..каквито преди не са могли да припарят до границата. Така, че имай го предвид този факт, понеже на всяка друга нация на кръстопът може да и се случи такава подмяна. Освен това, афганците много плачат за страната си - обичат си я, каквито и внушения да слушате.
45
1
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
"Тъй като афганистанците отново бягат от талибанския режим, те отново се превръщат в нация, която е изкоренена и разпръсната"Няма афганистанска нация, има пущуни, таджики, узбеки, хазари и други по-малко на брой етноси в Афганистан. Не лъжете хората с някаква несъществуваща нация.
44
1
 
17
 
! Отговори
BatSot456 преди 2 години
Само да не ми направят някой филм,за тия страхливци,дето бягат.За мен следното:Талибаните управляват и ръководят.Взеха власта,никой не се съпротиви,изглежда имат подкрепата на народа.
43
5
 
17
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Терористите спонсорирани от САЩ напускат родината си прогонени от истинските афганистанци ! Сащ да си ги взимат там, не да пълнят Европа
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Които имат пачки се измъкнаха )даваха днес една облепена по европейски в избягала в Чехия но с парички ,тия където минават незаконно нашата граница са брадати диваци , в ат деца и жени ,бягали от войната ,и нашите ако им вярват не го разбирам
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да си представя, никой от тях пръста си няма да мръдне за нас. Там е работата, че и да си представяш и да не си представяш, за нас никой няма да му пука, ако нещо стане тука. Където и да отидеш, ще те гледат лошо. Затова, всяка бана да си знае гьола и кой откъдето е.
40
20
 
2
 
! Отговори
Трошката преди 2 години
Така или иначе нашите села се обезлюдяват по-добре да идват да се заселват. Така или иначе издържаме едни *** а съм сигурен ,че това са повече хора.
39
5
 
8
 
! Отговори
aqsw преди 2 години
Вие голям го вадите. Я си представете че ние трябва да бягане, примерно от Албанци. Колко от вас ще хванат автомат и ще се бият за България. Лесно се пише, лятото опънат на плажа а сега в панелка на бира и пържоли. Бъдете хора нищо не се знае в този живот.
38
6
 
6
 
! Отговори
И друго преди 2 години
Абе всички, които се хвалите от САЩ. Вие не бягахте ли там като у,сер,ковци Защо сега не разбирате тези хора????
37
7
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Ако ти днес ме ги съжалиш и не ти дреме. Утре теб никой няма да те съжали.
36
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Политиката - това е служба на дявола. *** работа...
35
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не вземем няколко хиляди светски семейства и да ги заселим из безлюдните ни села. Може да им се дадат къщи, земя, учители по език или занаяти. Второто или третото поколение ще са българчета, а имаме нужда от хора. Тук макар и почти ад, нямаме войната ( засега ) и поне няма да има опасност да ги изколят талибаните.
34
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък живея на Северният полюс и хич не ми пука.