Защо Северна Корея продължава да изстрелва ракети?

Икономическото й състояние никак не е добро
13 сеп 2021 22:00, Нели Христова
105
Защо Северна Корея продължава да изстрелва ракети?
Снимка: БГНЕС

През последните 40 години Северна Корея е изстреляла около 150 ракети. Днес КНДР обяви, че е изстреляла още една нова крилата ракета с голям обсег през уикенда. Тя е способна да достигне до Япония.

Въпреки международното осъждане, източноазиатската страна продължава да тества ракети, някои от които са в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. А това, разбира се, води до строги санкции.

Защо Пхенян продължава с тези тестове, ако те струват толкова много на икономиката му? Отговорите дава Лаура Бикър от BBC.

На първо място е най-простата причина - защото може.

Учените в Северна Корея са разработили дузина нови оръжия под ръководството на Ким Чен Ун. Те са по-бързи, имат по-голям обсег и са по-мощни. Пхенян твърди, че се нуждае от тях, за да се предпази от вероятна инвазия. За режима ракетите са изключително ценни.

Най-вероятно Северна Корея иска и да е в крак с технологията, която се развива при съседите й.

Южна Корея няма ядрени оръжия, но нейният съюзник, САЩ, има. Това е защита, наречена "ядрен чадър". Също така, Америка има 28 хил. войници, които са разположени на територията на Южна Корея, а Севера винаги наблюдава съвместни учения между двете държави.

Режимът на Ким Чен Ун вижда тези учения като подготовка за война. Затова КНДР често тества своите ракети в отговор на действията на съседката си.

Освен това, Ким Чен Ун използва оръжията, за да печели одобрението на народа си. Да, Пхенян винаги наблюдава каква ще е реакцията на Вашингтон при поредния тест на оръжие, но когато медиите в КНДР съобщават за тях, новините са насочени главно към местното население. Особено, когато ситуацията е сложна.

Икономическото състояние на Северна Корея никак не е добро. След повече от година в изгнание, което властите в Пхенян сами наложиха заради COVID-19, доставките от най-големият съюзник на страната, Китай, почти са спрели. Дори Ким Чен Ун се извини на нацията си, по време на скорошен военен парад. Лидерът пророни и сълзи.

Понякога режимът тества оръжията, за да покаже на хората си, че има с какво да се гордеят, дори и когато са гладни. Тестовете са и призив нацията да е обединена срещу враговете си.

Не на последно място Ким Чен Ун иска да бъде приет насериозно - не само от народа си, но и от САЩ, както и от целия свят. Според някои специалисти, дългосрочната цел на Северна Корея е да се превърне в една нормална ядрена сила, за която светът приема, че има ядрени оръжия.

Пхенян е показал, че може да оцелее след години на санкции и нищо не го спира, за да развие технологиите си. Така Северна Корея продължава да налива ограничените си средства в ядрената си програма, на гърба на собствения й народ.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължават, защото Не искат Американски бази и Американски войски във дома им , не искат бомбена демокрация нанесена от самолети ..... не искат гръбнака да е приведен за помилване ....!!!! ИМАШ КУЧЕ - ПАЗИ ТИ ДВОРА , НЯМАШ КУЧЕ - РАЗГРАДЕН ТИ Е ДВОРА !
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото са горди и независими и бранят тази крепост ! Велик Вожд - Горд Народ - Силна Държава !
79
6
 
2
 
! Отговори
два свята преди 2 години
Северна и Южна Корея са емблематичен пример кой след кого е тръгнал и къде е стигнал.И въпреки това тук се лее злоба срещу американците. Разбира се , за да постигнеш това , което е постигнала Южна Корея за 50-60 години трябват воля и труд, а не просто да се влачиш след кервана и да лаеш.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Строителството на Северен поток 2 завърши, както и новините за ***...
77
1
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
Тъй щото тъпите кравари още не се усещат да се запрат! Затова.
76
1
 
9
 
! Отговори
Въпроса е друг преди 2 години
Краварите като изстрелват защо не излизат подобни статии?
75
2
 
10
 
! Отговори
ОТГОВОРА: преди 2 години
Защотот може! Ние защо не изстрелваме? - Защото нищо не можем!
74
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
ами да се пази от гад-ни-те янки те носят на кореиския полуостров само смърт исълзи не забравяите виетнам хирошима афганистан сирия ирак
73
1
 
1
 
! Отговори
Учителя преди 2 години
А в Южна Корея е 82, 63 години
72
2
 
2
 
! Отговори
Учителя преди 2 години
До ЪхъЛъжа...средната продължителност на живота в КНДР е 72, 10 (2018 г.) години, а в България е 74,96 години (2018 г.)
71
1
 
6
 
! Отговори
до 89 преди 2 години
Кой бил наложил санкции на северна Корея ?! Китай ли? Русия ли? Имат си сухоземна граница, внос-износа си върви, че даже и се увеличава. Че и на всичко отгоре има един договор, че ако някой само си позволи да помисли за нападение над КНДР, Китай моментално се намесва. Твърде много редки метали има в планините им, че да се харижат ей така.
70
2
 
4
 
! Отговори
Ъхъ преди 2 години
И в тази икономически разрушена държава, средната продължителност на живота е със 7 години по висока в сравнение с европейската, развита България. Та казват от СЗО. Ако те лъжат, значи са комунисти!
69
1
 
12
 
! Отговори
НКК преди 2 години
Израел, Пакистан, ЮАР може да правят ядрени оръжия и да изтрелват ракети защото са васали и марионетки на САЩ. Северна Корея не може защото иска да е независима държава, а това се постига с цената на всичко, да си независим това е чест за всяка държава. За съжаление ние не сме.
68
1
 
9
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Щото има ! Ха ! И защо не?
67
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хайде, хайдеНа КНДР са наложени санкции, така че не може да продава свободно богатствата си а там в планините има много ценни полезни изкопаеми. Затова и не може да внася храни, а ѝ се доставя ориз под формата на хуманитарна помощ. Парадокси на съвременната политика.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защото днес бг няма какви новини да ни представи, затова ни занимава...
65
0
 
11
 
! Отговори
!?! преди 2 години
До .!.ми щото в Северна Корея не им са нужни кухи сеуендури и *** за стотинки.България това има,това изнася...Там се ценят други неща.
64
2
 
10
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
Чест и адмирации Маршал Ким Чен Ун ! Най-великият лидер и държавник в света, 2 мнения по въпроса няма ! Да бъде здрав и благословен ! Великите му дела ще отекват във вечността !
63
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изстрелват ракети, защото могат. Българската армия може ли да изстрелва ракети? Не може. Освен ако не се намерят доброволци за опъване на прашка.
62
1
 
21
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Единственият начин суверенна държава дасе опази от агресори те и крадците сащ е да има силна армия и ядрени оръжия,за съжеление е така.

Спонсорирани публикации