10 топ заблуди за отслабването и фитнеса

Не само че могат да забавят прогреса ви, но може и да ви наранят
Обновена: 19 сеп 2021 17:25 | 19 сеп 2021 17:17, Дарена Найденова
54
10 топ заблуди за отслабването и фитнеса
Снимка: iStock

Благодарение на диетичната култура, фитнес индустрията е пълна с дезинформация за това какво е необходимо, за да бъдете наистина здрави. И тъй като много спортни зали вече работят с намален капацитет, а повечето от нас все още не искат да посещават фитнеси заради пандемията, в интернет все повече се появяват домашни тренировки, виртуални фитнес класове и програми.

Но тъй като има толкова много противоречиви съобщения, може да е трудно да разберете какви видове упражнения ще бъдат полезни за вас и дали точно те ще ви осигурят желаните резултати. Затова на помощ идват няколко фитнес треньори и диетолози, които разбиват 10 мита за отслабването и тренировките, в които не трябва да вярвате.

Ето кои са те

1. Коремните преси са най-доброто упражнение за корем
Когато чуем думата „преса“, повечето от нас се сещат за корема. Именно затова коремните преси, които атакуват коремните мускули, са толкова популярно упражнение.

Истината: Трябва ви повече от коремни преси за стягане на корема
„Ще почувствате коремните си мускули най-стегнати, когато правите коремни преси, но за да имате стегнат корем, също така трябва да тренирате напречните коремни мускули, мускулите на таза, бедрата и долната част на гърба“, казва треньорката Мейв Макуен пред InStyle.

Някои от любимите ѝ упражнения за стегнат корем включват коремни преси в изправено положение, мост и планк. Според нея, коремните преси все още са едни от най-ефикасните упражнения, ако бъдат изпълнявани правилно, но все пак резултатът няма да дойде само от тях.

2. Може да загубите мазнини само в една част от тялото
Според треньорката Марги Клег, намаляването на мазнините в определена част на тялото е най-големият мит, който може да съществува във фитнес индустрията. Твърди се, че ако правите достатъчно упражнения за корем, ще премахнете излишната мазнина от тази зона, или пък ако се фокусирате върху вътрешността на бедрата, само те ще намалеят.

Истината: Не може да намалите само една част от тялото
„Губим мазнина от различни части на тялото с различна скорост и независимо колко много се опитваме, не можем да контролираме коя част от тялото ще отслабне първа“, категорична е Клег. Ако искате да се фокусирате само върху една зона, треньорката препоръчва да започнете добре подготвена кардио и силова програма. Съсредоточете се върху упражнения като клекове, напади и лицеви опори, които атакуват малки и големи мускулни групи.

3. За по-бърз прогрес, тренирайте всеки ден
Някои фитнес инфлуенсъри промотират мантрата „без почивка“. Но експертите казват, че тренировката всеки ден може да ви навреди повече отколкото да ви помогне.

Истината: Трябва да почивате

Тялото ви се нуждае от 24 до 72 часа, за да се възстанови от тренировка и именно тогава прогресът се случва. Според треньорката Емили Хътчинс, ако тренирате през този период, имате по-голям шанс да се контузите и да спрете развитието си. „Ако не си почивате и не се възстановявате правилно, тялото ви ще откаже“.

4. Дългите тренировки са ключът към целта
Според Райли О'Донъл, този мит произхожда от поверието „количество пред качество“. Той казва, че хората смятат, че повечето тренировки ще ги изстрелят към върха, но това не е точно така.

Истината: Кратките тренировки също вършат работа
С други думи, не трябва да прекарвате цял час в трениране всеки ден. „Ако правите упражнения в продължение на 30 минути, не се обвинявайте. Фокусирайте се върху качеството на тренировката и ще видите огромни промени във физическото и здравословното си състояние“, казва той пред InStyle.
 

Цялата статия можете да прочетете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ходиш на фитнес не е тренировка а е една глупост. Силови тренировки? Ти щангист ли ще ставаш? За какво са ти силови тренировки с тежести и то на дърти години? От това няма как да свалиш килограми а най много да се контузиш. Тренировката нормално се прави навън на открито на чист въздух. Бягане в гората, колоездене, нормални интензивни упражнения които да ти вдигнат пулса и да ти раздвижат кръвта. Да се изпотиш както трябва. После малко лицеви, набирания, преси и готово.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеН - Да ядеш толкова често не е добре. Означава, че стомаха ти е редовно активен, редовно изразходваш инсулин, кръвтта е концентрирана в коема ти, следователно ще си леко отпаднал и уморен след всяко ядене. Давай си период, я който не ядеш. Ако ядеш през 2-3 часа, просто си насилваш организма. Не му даваш време, да извшва ефикасно другите неща, от които има нужда.
8
0
 
2
 
! Отговори
До АнонимеН преди 2 години
Броят хранения на ден не са най-важното нещо ако искаш да свалиш килограми по-важни са физическата активност и количеството храна. Например аз свалих около 20 килограма за 5 години без да спазвам никакви режими и без да изхвърлям видове храни от менюто си и алкохол си употребявам просто всичко си е индивидуално.
7
4
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До умрЕЛвечеотсмях/ ТОЛКОВА СИ НАКАДЪРЕН , ЧЕ НЯМА НА КЪДЕ ПОВЕЧЕ! ТЕЗИ КОИТО СЕ ХРАНЯТ ПО 1 ПЪТ НА ДЕН СА ТОЧНО ДЕБЕЛАЦИТЕ! АЗ СЕ ХРАНЯ ПО 5-6 ПЪТИ НА ДЕН ! ПИЕНЕТО НА ВОДА МОЖЕ ДА ПОМАГА НА АБСОРБИРАНЕТО НО НЕ И НА ХРАНОСМИЛАНЕТО! РАЗРЕЖДАНЕТО НА СТОМАШНИТЕ СОКОВЕ Е ДОКАЗАНО, ЧЕ НАМАЛЯВА ХРАНОСМИЛАНЕТО! НОМЕРА ДА НАПИШЕШ ЕДНА ИСТИНА И ЕДНА ЛЪЖА И ВСИЧКО ДА ТИ СЕ ЗАЧЕТЕ ЗА ИСТИНА НЕМИНАВА
6
0
 
19
 
! Отговори
Фитнесист преди 2 години
Пропуснали сте най-голямата заблуда - че се отслабва само с тренировки. Гледам една камара хора, които тренират като луди, но без никакъв прогрес. Ако храненето ви не е целесъобразно, тренировките няма да ви помогнат да отслабнете. Не става дума за гладуване, както повечето си мислят. Става дума за избягване на определени храни и за общото количество калории.
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коремните мускули се тренират с други упражнения като набирания,кофички и т.н,натоварват много повече корема от прослувотите коремни преси от които няма никва файда,ама в тая държава всеки разбира и от политика,спорт всичко ;)
4
7
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НАЙ-ДОБРАТА ТРЕНИРОВКА Е ДА СИ НАПЪЛНИШ ТЪРБУХА С ХРАНА! СЕГА СЪМ СЕ НАЯЛ И МИ Е ТЕЖКО! ТЪПЧА СЕ И КАТО ЦЯЛО НЕ ПЪЛНЕЯ , ЗАЩОТО СПАЗВАМ ЗЛАТНОТО ПРАВИЛО ДА ПИЯ ТЕЧНОСТИ КЪМ ВСЯКО ХРАНЕНЕ, ТАКА СЕ РАЗРЕЖДАТ СТОМАШНИТЕ СОКОВЕ И СЕ УСВОЯВА МНОГО ПО-МАЛКО ОТ ХРАНАТА!
3
4
 
6
 
! Отговори
Петьо преди 2 години
Бе мъгчж няма ли голям корем, тесни рамена и голяма задница, трудно ще се ожени. Жените търсят дебели мъже, защото знаят, че са богати.
2
0
 
27
 
! Отговори
Българина преди 2 години
Българина май тренира основно на маса и на легло. Като ги гледам какви шкембаци са отпрали поне 50% от хората. Масова гледка на морето, Той шкембелия, жена му шкембелийка и си народили малки шкембелйчета. Да са живи и здрави, да папат и да им растат шкембенцата големи да пораснат като на мама и тате.
1
9
 
5
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Аз съм сигурен, че фигуранта не тренира нищо.

Спонсорирани публикации