Жените в Афганистан няма да работят, момичетата - без средно образование

Стотици хиляди дами бяпа станали част от работната сила на страната
20 сеп 2021 20:19, Петя Славова
104
Жените в Афганистан няма да работят, момичетата - без средно образование
Снимка: БГНЕС

От днес в Афганистан талибаните затегнаха контрола върху правата на жените, намалиха достъпа им до работа и отказаха на момичетата правото на средно образование. Това предизвика допълнителни страхове сред местното население, пише АФП.

Още по темата

След като обещаха по-мека версия на своя брутален и репресивен режим от 90-те години на миналия век, ислямските фундаменталисти премахнаха свободите един месец след завземането на властта.

"Можеше и да съм мъртва", споделя жена, уволнена от високия си пост във външното министерство.

"Аз отговарях за цял отдел и много жени работеха с мен ... сега всички сме загубили работата си", каза тя пред АФП, настоявайки за анонимност поради страх от репресии.

Изпълняващият длъжността кмет на столицата Кабул заяви, че на всяка общинска длъжност, заемана понастоящем от жени, ще бъдат назначени мъже, предава БГНЕС.

Новите управляващи все още не са обявили официална политика, която изцяло забранява на жените да работят, но разпорежданията на отделни високопоставени лица са равнозначни на уволнение.

Това стана, след като образователното министерство нареди на учителите и учениците да се върнат в гимназията през уикенда, но не спомена за милионите учителки и ученички в страната.

Съставеното изцяло от мъже правителство закри в петък Министерството по въпросите на жените на предишната администрация и го замени с такова, което по време на първото им управление си спечели известност с налагането на религиозна доктрина.

Много жени от Афганистан се страхуват, че никога няма да намерят смислена работа.

В понеделник генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус кацна в Кабул за разговори с ръководството на движене „Талибан”, тъй като вече обеднялата здравна система на страната се бори да функционира след спирането на помощта.

Макар и все още маргинализирани, афганистанските жени са се борили и са придобили основни права през последните 20 години, превръщайки се в законодатели, съдии, пилоти и полицаи, макар и ограничени най-вече до големите градове.

Стотици хиляди са станали част от работната сила на страната, отчасти и по необходимост, тъй като много жени са овдовели или сега издържат неработоспособни съпрузи в резултат на продължилия две десетилетия конфликт.

Но откакто се върнаха на власт на 15 август, талибаните не проявяват склонност да спазват тези права.

При натиск, талибаните признават, че на жените е било казано да останат вкъщи заради собствената им сигурност, но ще им бъде позволено да работят, след като се приложи подходяща сегрегация.

"Това се случи миналия път. Те непрекъснато казваха, че ще ни позволят да се върнем на работа, но това никога не се случи", споделя учителка.

Жените в столицата остават силно подозрителни.

"Талибаните ни казаха да не идваме на работа до второ нареждане. Но изглежда, че не искат жените да работят отново", каза юрист от висшия съд на столицата.

Тя се опасява, че тъй като в миналото е съдила бойци на талибаните, няма да й бъде позволено да работи отново, но е забелязала някои промени в режима.

"Те не са като преди, но не знаем дали тази тенденция ще продължи. Преди трябваше да бъдем придружени от мъж, днес можем да дойдем сами", добави тя.

По време на първото управление на талибаните от 1996 до 2001 г. жените бяха до голяма степен изключени от обществения живот, като включително им беше забранено да напускат домовете си, освен ако не са придружени от роднини от мъжки пол.

В петък в Кабул бе поставена табела на Министерството за насърчаване на добродетелта и превенция на порока в сградата, в която се помещаваше преди министерство по въпросите на жените в столицата.

Заместник-министрите са известни с това, че наказваха всеки, за когото се смята, че не следва стриктното тълкуванията на талибаните за исляма.

Бизнесдама разказва, че магазинът й в Кабул, където се продават дрехи в западен стил, е затворен бързо, след като талибаните поемат контрола.

"Казаха ни, че жените не трябва да работят като търговци или да правят бизнес", каза 34-годишната Халеди.

Жените застанаха начело на редица малки, изолирани протести, но талибаните потушиха несъгласието, разпръснаха тълпите с огнестрелно оръжие и издадоха нови правила за провеждане на демонстрации.

В Херат служител в образованието настоя, че въпросът за връщането на учителки в средното училище е въпрос на време, а не на политика.

"Не е съвсем ясно кога ще се случи това: утре, следващата седмица, следващия месец - не знаем", каза Шахабудин Сакиб, подчертавайки, че това не е негово решение.

Десетгодишната Марва отиде на училище, но сестра й, която е шест години по-голяма, е принудена да остане у дома.

"Искам новото правителство да отвори отново училищата. Това е моята молба към талибаните", каза тя.

ООН заяви, че е "дълбоко притеснена" за бъдещето на образованието на момичетата в Афганистан.

"От решаващо значение е всички момичета, включително по-големите девойки, да могат да продължат образованието си без допълнителни забавяния", заявиха от УНИЦЕФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така се оправя раждаемостта и деградацията в едно общество.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Молла Омар Защото ислямският свят стана прекалено ненавистен към собствените си хора. Защото нали виждам как живеят по - голямата част от народите в ислямския свят. Абсолютни мизерници. Само малка част стават интелигенция да не говорим как ги третират, защото представете си имали западно образование. Ами че какво да имат? То в арабския свят има ли образование? Жените не могат да имат и средно. Само молли, което в случая далеч не е нещо прогресивно. Ей затова не щем молли.
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Молла ОмарВие най - накрая ще спечелите един ритник в *** и знаеш ли защо - защото нищо у вас не е от 21 - ви век- нито интелекта нито уменията нито знанията. всичко това ви идва отвън вие не притежавате нищо такова. само един гол фанатизъм който обаче рано или късно ще ви скрои на вас шапката. Защото никой не би търпял такова нещо вечно. И други са мислили че са вечни но такова нещо като вечно няма. Запомни го.
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Молла ОмарКогато се родиш пръдльо умираш такъв независимо че си станал молла тоест според някои си достигнал върха на човешката мъдрост. не, в твоя случай си достигнал върха на човешката глупост. такива сте масово. Отдавна арабите вече не блестят с особен интелект, тоест откакто се оставиха моллите да им кроят шапките. защото повечето са фанатици и абсолютни човеконенавистници. Защото ако обичаш човека няма да му причиняваш това. Без значение мъж или жена.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Момичетата без средно.Талибаните -*** са с разбирания от преди пет века.Защо да се образоват.Те са само за разплод,да бъдат помпани и да раждат по много деца.А сме в 21 век.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Молла Омарне щем да се занимаваме с молли дето не си гледат религията ами тръгнали света и жените да оправят. Това не й харесвам на религията прекалено много хората на уж вярата се месят в светски работи и налагат жестоки табута и забрани защото така най- лесно се манипулират и управляват хората. Защото е лесно да държиш хората в страх и подчинение да не говорим за жените които се третират сякаш стават само за разплод. И да не ви харесва, това е истината.
27
1
 
7
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Във вътрешката политика на България , достъп имат следните държави / племена - САЩ, Турция, арабското, ромското и Германия ! Тези трябва да се изтеглят от България ! Съгласни ли сте ?
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставят ги за дамазлък! Както всички видове ромоне по света, така и те няма да имат демографска криза и лека полека ще ни завладеят...
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Abu Darda 24 "Шериатът вземе под внимание нуждите на жената" -------- явно си решил да пишеш глупости и измислици .
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще видим , дали при тези обстоятелства , САЩ и партьорите им, Русия , Китай ще признаят управлението на талибаните. Дали ще въртят бизнес с тях . Досега не са се спирали , като става дума за прибиране на парички . Справка - СА , Катар и други държави, които нарушават човешките права .Ама се водят дружки на САЩ и никой не ги притеснява
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30Аз съм анонимен пък ти си мърсьол Какво от това че си си турил тъпанарско име, с него и без него все си тъпунгел.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Abu DardaБре каква грижа за жените направо да се просълзиш. Я по - добре ги оставете сами да решават пък тогава пак ще говорим.Ама за това и дума не може да става нали? защото е ясно какво ще се случи - голяма част от жените хайде не всички ще предпочетат свободния избор тоест сами да решават какво да правят с живота си. И вие тогава какво къде ще отиде прословутата ви идея че светът е ваш и вие ще определяте какъв е? А? Лесно е със сила да държиш хората в подчинение.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човешкия живот е толкова кратък, че едно връщане назад с продължителност 40-50г живот ще унищожи исключително много знания и способности на човечеството.От вид който е близо до колонизиране на други планети ще се превърнем в животни борещи се за ресурси. Афганистанците са същите *** и откачалки които си мислят че ограниченията са нещо добро, винаги в съществуването на човеците иновациите, технологиите и изобретенията са ни спасявали от тотална гибел, това ще продължи да бъде така и за в бъще
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Талибано уут БалигаТъпунгел.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има си хас. Ами естествено за какво им трябват на талибаните жени? само да ги обслужват сексуално и да им раждат деца талибанчета. Че трябва ли му на мюсюлманин интелигентна умна и начетена жена? не разбира се, иначе той как ще се пъчи и прави на всевластен? Дръж човека, респективно жената, невежа и си си оплел кошницата. И това ако не е противно здраве му кажи.
18
15
 
3
 
! Отговори
Abu Darda преди 2 години
И защо смятате, че жените са нещастни? А вашите много ли са щастливи? Защото виждам едни измъчени лица. На работа масово плачат тихо на бюрата си. Даже не ги питате за какво. Сутрин стягат деца за училище, тичат на работа, навикат ги хубаво, вечер трябва да готвят, а накрая и мъжа й, ако не си свърши работата, как няма да реве? Така че, хайде без да определяте. Шериатът вземе под внимание нуждите на жената. Да е майка, домакиня и любяща съпруга. А вашите да стават мениджърки и да се бият с мъжет
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Запада" бил притеснен ааааахахахахаха. Преди това бяха много отворени и заплашваха а сега са мирни и тихички и леко "притеснени" и какво от това? Каво могат да направят? Санкции? Да пратят войници? Хехе, вече ядоха бой, сега само скимтят а талибаните местят :))))
16
1
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
Идея си нямам каква е "логиката на живота", ама съм съгласен с едно - на 50 години в средновековието предвид кофти хигиена на устната кухина едва ли е имало човек и с един зъб в устата си. Пък то пасатори е нямало тогава.
15
3
 
2
 
! Отговори
Баш Талибана преди 2 години
Като не са доволни от новото правителство, защо не излязат по улиците на мирен протест?? :)_))
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ни тикайте такава информация.не ме интересува кво става в Афганистан нито как живеят.Важното е да си стоят там,нямат работа в България.

Спонсорирани публикации