Вадим по 70 000 евро за селска къща с две спални в провинцията

Най-търсени са тези, които нямат нужда от много ремонт
Обновена: 20 сеп 2021 10:41 | 20 сеп 2021 07:17,
212
Вадим по 70 000 евро за селска къща с две спални в провинцията
Снимка: БГНЕС

70 000 евро достигна цената на селските къщи в провинцията. Във Великотърновско например най-много се търсят жилища с минимум две, че и три спални. Новите им собственици искат те да са с дворна площ между 800 и 1000 кв. м.

А цените на подобни къщи варират между 50 000 и 70 000 евро.

Брокери разказват, че на най-голям интерес се  радват жилищата, които струват под 50 000 евро и нямат нужда от големи ремонти. По думите им имоти на село купуват предимно хора, които не искат да се занимават с майстори.

Освен от необходимия ремонт цените зависят и от наличието на обзавеждане и пълно оборудване, както и от това дали къщата е част от затворено селище с допълнителни услуги за собствениците и техните гости, пише „Монитор“.

Старите къщи край София са достъпни и за хора с по-ниски доходи, като цената им варира от 50 хил. до 130 хил. евро. В близките села до София обаче като Мировяне, Мрамор, Доброславци, Кубратово и Волуяк за стара къща в лошо състояние вече искат поне 80 хил. евро. “Има клиенти, търсещи луксозни имоти на по-високи цени, но там имотите намаляват още повече и в момента почти няма предлагане”, коментира брокерът на имоти Калоян Ганев. Отчита също, че в момента има слабо търсене на парцели за строителство.

Още по темата
Забелязва се и тренд за изместване на интереса към къщи от южното към северното Черноморие. Търсят се селски къщи в близост до морето на цени между 50 000 евро и 70 000 евро. Интересът към селските къщи не е временно явление, породено от коронавируса, а ще се запази и като тенденция и през следващите години, прогнозират брокери. Това доведе до бързото изчерпване на най-хубавите имоти, включително и на такива, които дълго време не можеха да намерят своя нов собственик. Дефицит на качествените селски имоти заради голямото им търсене се наблюдава в почти всички региони на страната, коментират брокери.

„Пазарът е доста обран и има недостиг на качествени и хубави имоти. Разбира се, продължават да се предпочитат селата с удобни транспортни връзки с града, наличието на качествен интернет, магазини, аптека и др”, обясни Калоян Ганев цитиран от „Янтра днес“.

Статистиката сочи, че средната цена на купените селски къщи през 2020 г. е била 41 500 евро, докато през предходните години е била около 20-25 хил. евро, показват данни на компания за недвижими имоти. Причината за това не е само поскъпването на имотите, а насочването на купувачите към по-хубави имоти, които предлагат възможност за обитаване през всички сезони на годината.

Стремежът към уединениe и по-голяма самостоятелност поддържа висок интереса към къщи в южните райони на София, близо до Витоша.

Запитванията са както за самостоятелни къщи, така и за редови къщи част от комплекс. Бюджетите на клиентите за този тип имоти са приблизително 320 000 - 345 000 евро в зависимост от локацията и площта, обясняват брокери.

Близо 60% от купувачите, търсещи да закупят жилище ново строителство, предпочитат да имат баня към всяка спалня, сочи проучване на голяма компания за недвижими имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СахарРила до рилски манастир , има ток , има няколко водно електрически централи направени от инж.Томаник преди девети септември 1944 има градска канализация казват и "синдикацката вада " пак направена от същите има пречиствателна станция .Има евтини къщи за продажба ,повечето хора са в Испания и Италия и си стягат къщите .
162
0
 
14
 
! Отговори
Ще ви се преди 2 години
Никой няма да тргне да купува по селата на такива суми. Ток, вода няма редовно. Канализация няма, за нет да не говорим. Къщите масово са съборетини. Никой няма да плати камион пари за поляна под наклон , за да събаря стари постройки и да прави нови. Това, че около София са на принципа ден две поколения осигурява, няма да е задълго. Инфраструктурата навсякъде куца, да не говорим за магазини, аптеки, лекар.
161
0
 
28
 
! Отговори
мечти преди 2 години
Ало, по-полека с тези хуморески, ние живеем в България.Средна селска къща струва около 10000лева по селата. Какви ги говорите?
160
0
 
10
 
! Отговори
ескимос преди 2 години
ъхъм..., давам, ама ако е на първа линия до морето!
159
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
покажете ми едно село във Великотърновско, което да има отходна канализация, а също така в 60% от другите села няма централно водоподаване, а са на кладенец - ха сега дайте 50-70 000 евро за такава къща
158
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже цялата работа е нагласена с тези цени, та се чудех за причината, Ако е да не ни изкупуват турците, тогава съм ЗА. Ако обаче е просто спекула-е тогава не е нормално!Българите не сме толкова богати и със сигурни доходи, че да можем да изплащаме СПОКОЙНО имоти от такъв ценови ранг. Вземете под внимание, че идващите години ще има отлив от ИТ сектора посока Молдова, Македония и прочие "по-евтини" места. Това вещае обратното за нас. Желаните заплати от 5000лв за нищо ще останат мираж.
157
3
 
22
 
! Отговори
Сахар преди 2 години
Кажете ми 1 българско село с нормални условия - път, канализация, ток, вода и ниска престъпност?
156
0
 
12
 
! Отговори
Коки преди 2 години
Не, не даваме :)Като толкова ми се приходи на село има огромно предлагане на имоти под наем, където те посрещат и не се заниваш с поддръжка и битовизми.
155
3
 
3
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 2 години
До АнонименВсе пак има къщи по на 200+ години и в България и в чужбина, които ще ви надживеят сто пъти. В тетевенския балкан съм виждал къщи по на 200+ години със покриви от камък , които със сигурност ще ви надживеят. Просто земята на България не търпи навлеци и глупиери. И да, хубавата земя не се продава за никакви хартийки.
154
0
 
24
 
! Отговори
Моряк и половина преди 2 години
Лъжа! Никой няма да плати такива пари за имот на село!
153
1
 
17
 
! Отговори
Народ преди 2 години
За под 8 хил. евро си взех къща на 2 етажа (приземен и 1-ви) на 10 км. от Севлиево с 2 (два) декара двор. Къщата е стара вярно, но напълно годна за ползване (след модернизация:) разбира се). Влагам пари в нея, но толкова колкото искам и мога да си позволя и бавно, но славно се превръща в мечтан дом (място за отдих в моя случай, тъй като притежавам апартамент в голям град /тристаен близо 100 кв. м./). Има места за които не подозирате и са съвсем прилични като локация. Развъртете се просто ммалко.
152
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе-хе-хе лакардиите продължават ,в словашко село с далеч по- добри условия- канализация ,ток ,вода , Нет , комуникации с големите населени места 25 000 в Унгария - 50 000 ,тук ако не си постоянно пребиваващ в къщата рискуваш да сатнеш спондор на некои групи ора от първа необходимост..не знам ,кога в тази уж държавица нещата ще започнат да се назовават с истинските им имена..фалш във всяка сфера на живота
151
0
 
15
 
! Отговори
Гочето преди 2 години
Щом и на Туск му е дошъл акъла в главата и спря да разпъва лакърдиите за 17-те апартамента в София, а почна да пише за Берлин- явно балона наистина е пред спукване. Скоро ще почнат цирковете пред банките и мятането на "инвеститори" от високо....
150
1
 
9
 
! Отговори
и се събудих преди 2 години
облян в пот, след тоз кошмар
149
0
 
27
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Тази цена заради външния клозет с яма ли е
148
0
 
27
 
! Отговори
Желяз каменноff преди 2 години
Тези не са уред в главата за толкова пари ще се купи апартамент в града с 2тераси при това
147
7
 
13
 
! Отговори
туск преди 2 години
За 70 хил може д авземеш барака. Хубавите къщи на по 3 етажа с басейн , оправен двор, борбекю и голяма ограда почват от 300 хил евро - имаш магазин училище път аптека и е на 20 -30 км от голям град Обаче да забиеш толкова пари на село вместо да купиш един 2 стаен за тия пари в берлин и по 800 евро всеки месец до живот отделно за 10 год си увеличава стойността 3 пъти решиш да продаваш след 10 та год не плащаш данъци е кое по-добре Паа за почивките има морета кеф ти едното място куф ти другото
146
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Вадите" вие, селяците - картофи от нивата вадите!
145
0
 
13
 
! Отговори
komitata преди 2 години
хахха явно търговията не върви и се търси раздвижване на пазара -на северното черноморие им а имоти и по 50 и 70 бона
144
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как спасяват парите , като ги набутат в имот ? Ако имота е 100 000 и падне на 70 000 ,какво спасяват ? Може би си мислят , че могат да го продадат по- скъпо , но цените са толкова надути , че няма накъде повече . ТОЧНО В момента , да се купуват имоти е най - *** нещо

Спонсорирани публикации