Турция с атака над изборите в Германия: Призовава за бойкот

Подобни указания се чуваха и през 2014 г.
21 сеп 2021 18:23, Нели Христова
70
Турция с атака над изборите в Германия: Призовава за бойкот
Снимка: БГНЕС

В навечерието на изборите за Бундестаг из германско-турските чатове, форуми и социални медии грижливо се разпространяват препоръки как да се гласува и как не. Някои апели дори изглеждат като призиви за бойкот, пишат от DW.

Привържениците на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) активно споделят постове за германските партии, оценяват тяхната работа и дават съвети за кого да се гласува. Консерваторите не бива да получават подкрепа заради своята политика спрямо исляма. Социалдемократите също са изключени заради симпатиите им към турската опозиция. Същото се отнася и за Зелените, и за Левите. Свободната демократическа партия също не е приятел на Анкара и мюсюлманите, респективно всички тези партии са неизбираеми. Това звучи почти като призив към бойкот на изборите.

Агитацията е в полза на малките партии

Подобни указания се чуваха и преди германските парламентарни избори през 2017-а година. Тогава президентът Реджеп Тайип Ердоган лично призова гласоподавателите от турски произход да не гласуват за ХДС/ХСС, Социалдемократическата партия и Зелените - те всички са врагове на Турция!

Близките до ПСР организации агитираха за Съюза на германските демократи - малка партия, основана от германски турци и участваща във вота само в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където спечели 12 процента от гласовете на избирателите от турски произход. Тези 12 процента се равняваха на 0,4 на сто от всички гласове в провинцията или на 0,1 процента от гласовете в цялата страна. На сегашните избори не участва нито една партия с турски корени. Въпреки това кръговете около ПСР искат да се намесят в изборите, които стават все по-оспорвани.

От пролетта редица млади избиратели от турски произход работят за Партията на справедливостта на 80-годишния бивш политик от ХДС Юрген Тоденхьофер, който от години се представя за експерт по исляма. Близката до Анкара мигрантска партия "Обединение за иновации и справедливост", която няма да участва на изборите за Бундестаг, също подкрепи проекта на Тоденхьофер.

Реалистични шансове няма

Германската програма на турската държавна телевизия TRT постоянно излъчва положителни материали за Тоденхьофер и неговата партия. В един от тях дори се твърди, че той може да получи девет процента от гласовете. Роденият в Гелзенкирхен футболист Месут Йозил също подкрепи политика.

Всички са наясно, че тази малка партия няма шансове да се озове в следващия Бундестаг. Но не става въпрос за това. От години лобито на ПСР се опитва да разшири своето влияние в Германия чрез малки политически субекти. Целта е дългосрочно планиране на поведението на изборите за Бундестаг и за Европейски парламент, както и при тези на местно ниво. И най-вече да се предотврати избора на "враговете на Турция" - Зелените и Левите.

Не е ясно до каква степен гласоподавателите се влияят от турската пропаганда. Общо около 1,5 процента от имащите право на глас имат турски корени. Но тези близо 900 хиляди души са пъстра и хетерогенна група.

Според изследване на университета Дуисбург-Есен и университета в Кьолн 35 процента от гласувалите германски турци са избрали социалдемократите, 20 процента - християндемократите, 16 процента - левите, 13 на сто - зелените и 4 на сто - либералите. Интересна е и оценката на тази група за турския президент Ердоган. В скалата между -5 и +5, той получава средна оценка -2,5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Сс преди 2 години
ДАНЧО МЕНТАТА ЩЕ ИМ КАЖЕ КАК СТАВАТ ТЕЗИ РАБОТИ ...ЕДНО ДПС И ГЕРМАНИЯ ДО ТУК...
53
3
 
4
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Отвратителна, отблъскваща и недостойна намеса на държавен глава във вътрешните работи на европейска държава! Ако би се придържал към истината, би знаел, че зелените имат много добро държане към етническите турци в Германия, че туркиня е председател на парламента в провинция "Баден-Вюртемберг", че финансовият министър на тази провинция също е с турски произход и турско име.
52
8
 
9
 
! Отговори
100 % URK преди 2 години
Много нещастници в тоя форум.Напразно си хабиш времето, Сюлеймане.
51
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Атака над Турция, кога?
50
5
 
17
 
! Отговори
Ко? преди 2 години
Минирай границите с Турция! Не е скъпо, но е ефикасно! Минирай докато е време! Тия ще ни налазят като скаклци! Да гърмят по мините!
49
14
 
17
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
До 49! И на коя дьржава й стиска да дойде и осьществи тоя грандиозен ,,план"?! Не виждаш ли,че се разбягват като пилци всичките,като видят турски войник и турски кораб!!! На ядрената ,,сила" Франция под носа й отнехме Либия,и какво направиха ?!Крьгом обратно! Нали уж дойдоха да ни плашат по молба на гьрция! Пак крьгом обратно!
48
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой се опита да направи нещо подобно преди изборите в Турция, Ердоган ще надигне вой до небесата. Но виж, той няма никакви задръжки да се намесва във вътрешни избори в друга държава.
47
11
 
14
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
До 47!Ами,да ти разкажа,щом се интересуваш...Учителите ,научили ме на четмо и писмо до 8-ми клас, за твоя изненада,всичките бяха турци,ама бяха толкова добри в работата си,че дьрпаха уши даже и за пропусната запетая!(поклон!!!)А училището ни се казваше ,,Назьм Хикмет"! Името не идваше от любовта на бг кьм Турция,а просто горния беше с комунистически наклонности, та затова глупавите бг комунисти искаха да кажат:аа, виждате ли, и от турчин става комунист!Да не окичиш лаврите на учители,бьлгари!
46
5
 
0
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Държaвни cлужитeли, кoитo ca твърдeли, чe Живкo oт Вaрнa e бoлeн чoвeк и нe cтaвa зa пeрфeктeн любoвник и чe нe cтaвa зa нищo, вcъщнocт тe нaрoчнo тaкa ca гoвoрили, зa дa нямa тoй жeнa, дeцa, уcпeхи в живoтa, личнo щacтиe и мнoгo други нeщa oт живият живoт ! Живкo oт Вaрнa нe e бoлeн чoвeк, тoй e чoвeк зa рeaлизaция и е дар от БОГ ТАНГРА !
45
10
 
7
 
! Отговори
до 48 преди 2 години
Май не си наясно за плана: "Турция, Кюрдистан и Сирия". А ти подскачай на "големите" още. Не ми пречиш. Турски Кипър вече планира референдум за присъединяване към Кипър.
44
11
 
11
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
До 41! ''...Турция ще се разпредели м/у три дьржави..." Това пьк как успя да измисли оскьдната ти фантазия?!Или имаш предвид разпределянето на бг м/у Македония,Гьрция и Турция?!Турция някога си ще се разпредели от някой си ,когато си видиш ...нали знаеш какво?!Ние се готвим да анексираме,така да се каже едва ли не целия свят а ти ...рьсиш глупости! Вие що не вземете още отсега да се готвите за естествената кончина на нацията и дьржавата си,а?!
43
8
 
9
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
Я разкажи кой те е научил на четмо и писмо :) Разкажи какво те влече толкова към български форуми :) Че съученик имам такъв. За 30 години отказва да говори турски.
42
8
 
9
 
! Отговори
Завой на кораб преди 2 години
Случва се много бавно. В политически аспект говорим за половин столетие. Даже да го махнат Ердоган, завоя ще продължи. Още повече, че сериозните ресурси вече са разпределени и Турция не е в списъка. Къде подскочи тоя, за кого се помисли ?!
41
6
 
1
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Държавни служители , които са твърдели, че Живко от Варна е болен човек, всъщност това не е така ! Той не е болен ! Те нарочно така са твърдяли, защото не искат той да има успехи в живота, не искат да постигни много неша в живота си, не искат той да е добре финансово и да няма семейство ! Като цяло искат той да няма нищо ! Правилният човек, който трябва да управлява България е Живко от Варна ! Той не е шизофреник и не е лош човек !
40
5
 
4
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
До Оффф - това са реакциите на един самозабравил се мустакат чичко (вече дядо). Турците (особено тези в западната част на държавата) не са глупави и знаят какви хора ги управляват, руснаците също знаят какви хора ги управляват. Проблемът е, че когато имаш диктатура, тя пуска пипала навсякъде и трудно се изчиства, което обезкуражава хората, защото докато се борят с нея, гледат и да не се удавят в нея. Но всеки диктатор накрая си намира майстора по един или друг начин, така че...
39
14
 
8
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Ситуацията с нрава,характера и психологията на турците не е за вашите ганчовски крат...ни!Ще го разберете ама ще е вече кьсно-когато сюрпризно някоя ранна сутрин осьзнаете,че пак сте в пределите на Империята!Засега се уригвайте самодоволно, че черешовото топче е пукнало и че империята се е ,,разтреперила от страх"! Е,много важно,че изплюло гюллето само на шест метра!
38
8
 
9
 
! Отговори
смях преди 2 години
Турците си мислят, че в Германия е като в България. Само дето и в България, понамаляха послушните турци. Останаха им само преселниците дето ги товарят/разтоварват като картофи и всичкото cигaнин.
37
10
 
9
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Турците в големите градове не държат и стотинка в турска лира. Пък и се предполага, че са получили образование в престижни християнски университети. Нещата са ясни с анадола. От там и предположението, че Турция ще се разпредели между три държави. Аз лично имам проблем с тия които се водят "българи" по документ. И освен локум нищо друго не умеят! И ще ни ни виснат на помощи.
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ОфффТурците в големите градове гледат с презрение към Ердоган, ама селяните в Анадола го подкрепят......хахахаха :))) Нали загуби местните избори, той затова се кротна Мустака......хахахаха :)))
35
8
 
13
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Тия не си научиха урока. До 70-те отглеждаха само дини. САЩ наля безумни пари за да ги направи държава, те пък му скочиха за арменския геноцид. Израел им каза "трайте си" ама турците изпратиха командоси, пък Израел ги направи на кайма. Франция пазеше неутралност пък Турция заплаши техни кораби край Либия. Италия беше благосклонна, Турция им скочи за заемите които трябва да им плаща. Абе Турция, какво не ви е наред? Кое не разбирате? Истанбул е сринат с цени под София.

Спонсорирани публикации