Могат ли китайските смартфони да цензурират съдържанието?

Заместник-министър призова те да бъдат изхвърлени
23 сеп 2021 13:19, Елка Василева
57
Могат ли китайските смартфони да цензурират съдържанието?

Министерството на отбраната на Литва призова да не се купуват телефони на Xiaomi и Huawei заради сериозни пропуски в сигурността. Разкритията са "важни не само за Литва, но и за всички държави", пише Дойче веле.

Министерството на отбраната на Литва съветва да не се купуват китайски смартфони, а вече закупените устройства - да бъдат изхвърлени. Тази препоръка бе публикувана, след като държавните служби за киберсигурност са установили, че в тях има вградена функция за цензуриране.

Функцията за цензуриране може да бъде активирана по всяко време

Продаваните от Xiaomi смартфони в Европа могат да разпознават и цензурират думи и словосъчетания като "Свободен Тибет", "Да живее независимостта на Тайван" и “Демократично движение”, пише още в съобщението на властите. Към момента софтуерът на Xiaomi може да цензурира 449 думи и словосъчетания, включително и в стандартния интернет браузър.

Макар тази функция да е деактивирана в софтуера на Mi 10T 5G-телефоните за "региона на Европейския съюз", тя може да бъде включена по всяко време от дистанция, предупреждават службите във Вилнюс. Освен това устройствата на Xiaomi изпращат криптирани данни от телефоните към сървър в Сингапур.

Xiaomi и Huawei са сред водещите производители на смартфони в света

Xiaomi в момента е вторият най-голям производител на смартфони в света след Samsung. И в сигурността на P40 5G-устройствата на другия голям китайски производител Huawei е открит пробив.

Разкритията са "важни не само за Литва, но и за всички държави", заключва още докладът. Затова заместник-министърът на отбраната Маргирис Абукевичиус препоръча "да не се купуват нови китайски телефони" и хората да се отърват от вече закупените "възможно най-бързо".

След публикуването на тази статия Дойче веле получи официално изявление от Xiaomi. Публикува го без редакторска намеса:

"Устройствата на Xiaomi не цензурират комуникациите към или от потребителите на устройствата на марката. Xiaomi никога досега и никога няма да ограничава или блокира каквито и да било лични поведения на потребителите на нашите смартфони, като например търсене, обаждане, сърфиране в мрежата или използване на софтуер за комуникация на трети страни. Xiaomi напълно зачита и защитава законните права на всички потребители. Xiaomi спазва Общия регламент относно защитата на данните на Европейския съюз (GDPR)."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: ЛитвацензураHuaweiXiaomi
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С Властта приключиха Слави Трифонов, Мая манолова и Ице Бойкикиев. Нали ти е ясно?
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 51 Дай пример. Недей да пишеш в интернет форумите.
48
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са само телефоните ... като започнеш с принтери, минаваш през домашни ел уреди и стигаш до колите.
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тези телефони,соц.мрежи,тв са инструмент за дебилизация на народите." о мля ти са млакни ...
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората полудяха с тези смартфони,ходящи маймуни с телефони.Децата се съсипват с това.Тези телефони,соц.мрежи,тв са инструмент за дебилизация на народите.Захвърлете ги,останете с обикновен GSM с копчета за да се обадите на някой и това е.Вече няма професии и работа а само тубари и не знам си кви глупости,мениджъри,бизнесмени.Бедна ви е фантазията това колко облъчва и какво ни подготвят болните световни мозъци.Тези антени върху блоковете също ни съсипват.Не вървим на където трябва,събудете се!!
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадците ГЕРБ приключиха с властта! Проумейте го това най после!-:)))
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека българските търговци изкупуват по 0,01 цент тези смартфони от които се отказват литовци, германци и всякакви други заразени от пиндостанския вирус. Няма да загубят.
43
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Току що си разопаковах Note20Ultra с американския процесор и го оставих да се ъпдейтва. Хич не ме вълнуват чайниците за жълти стотинки. Време е и Xiaomi да изяде сопата.
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Литва е много лош пример за България. Ако те съветват нещо, ние трябва да правим обратното и ще сме окей.
41
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя чува ли се? Едно семейство с добър доход около 2 000 лв. на месец с две деца за четири телефона трябва да даде 1200-1500 лв. за телефони. За Apple - 4 000 лв. Тоест двумесечен доход на семейството без разходите да отива за телефони на всеки три години? А не може повече, щото батерията пада всеки ден, не се отварят страници и т.н. Ккато им каза техния президент - бъдещето е розово за тях. Да произвежда Европа и тогава няма да следят. Ама са се вторачили в няккави измислени бумаги
40
6
 
15
 
! Отговори
АЗ преди 2 години
Аз ще продължавам да купува евтините и качествени китайски телефони, а глу.... те да дава по 2 000 лева за ябълки и прочии....
39
3
 
14
 
! Отговори
Лудост преди 2 години
Крадеца вика дръжте крадеца....
38
6
 
14
 
! Отговори
Менгеле преди 2 години
А да питам феновете на ябълката - инсталираха ли ви ъпдейта дето проверява целият контент на телефона ( вкл. направените от вас снимки и видеа ) за съдържанието им? Не просто дали са същите файлове като вече флагнати, а дали това, което е изобразено в тях е същото/подобно? И избягвайте да снимате децата си на плажа, да не ви дойдат нинжи по тъмни доби :).
37
8
 
16
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Китайците разкават играта на ябълките първо с Huawei сега с Xiaomi. Нямат стигане цена/качество. Станаха врагове и дъжавата се намеси. Американски комунизъм в чист вид. Пък и на кой му пука за Тибет, когато ябълки, файса, Гугъл и т.н американски компании ти събирата всички лични данни на килограм?
36
0
 
4
 
! Отговори
. преди 2 години
Ако са програмирани да го правят - могат!
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е постоянно да се плюе и да се лъже за Китай - "Социальный рейтинг в Китае I Черный список граждан I Тотальный контроль".
34
4
 
11
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Идеята на андроид телефоните е именно тази и не е някаква тайна или конспирация. Получаваш БЕЗПЛАТЕН софтуер в замяна на обработка на лични данни. Използването му за комерсиални цели не е безплатно, не е и толкова скъпо, като да разработваш собствен софтуер от нулата. Уж ги приемат тия условия, когато си активират телефона. Явно сега са ги прочели. То си има причина с този хардуер, китайските телефони да са евтини, но не знам кое ги притеснява толкова в обработката на данни.
33
2
 
8
 
! Отговори
пффф преди 2 години
Само който разбира от програмиране и е ровил във фърмуери на китайско оборудване - смартфони, таблети, видеонаблюдение и т.н. знае: 1. колко съзнателни бекдори и простотии имат; 2. колко бекдори и пробойни от некадърност имат. Майкрософт са ясни, Епъл се хвалят, че не го правят, така че вероятно не искат да си рискуват милионите фенове, ако сгафят с нещо такова. Истината е xBSD и Linux като от линукските дистрибуции само такива, които нямат 3rd party простотии както Ubuntu.
32
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прибалтийските нямат избор, ще се върнат в Русия, но този път ще молят и ще трябва да изпълняват условията на Русия. И Украйна също. Русия не трябва нищо да прави, просто да чака да колабират.
31
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умиращата държавичка Литва размахва пръст на Китай!

Спонсорирани публикации