Като на кино: Днешните деца може да живеят сред екстремни катаклизми

Горещини, наводнения, земетресения, какви са стряскащите прогнози на учените?
2 окт 2021 07:45, Петя Славова
46
Като на кино: Днешните деца може да живеят сред екстремни катаклизми
Снимка: БГНЕС

Екстремни горещини, опожарени земи, наводнения: днешните деца ще преживяват до седем пъти повече катаклизми от своите баби и дядовци. Международен екип от учени представи стряскащи прогнози, предава "Дойче Веле".

Изсъхнало дърво

Заради промените в климата едно родено днес дете ще преживее през своя живот значително повече екстремни природни явления, отколкото хората, родени през 1960 година. Изводът се съдържа в изследване на международен екип от учени, публикувано в специализираното издание "Science".

Учените са съпоставили данни за температурните промени в света и очакваните екстремни климатични явления с данните за числеността на населението и продължителността на живота. Разгледани са били и различни сценарии, свързани с повишаването на средните температури по света.

"Невиждан до момента живот"

Оказва се, че човек, роден през 1960 година, преживява средно два до шест крайно горещи периода. А дете, родено през 2020, ще преживее средно 10 до 26 подобни екстремни горещини - и то при положение, че повишаването на глобалните температури се ограничи до 1,5 градуса. Ако глобалните температури се повишат с 2,0 градуса, броят на прекомерно горещите периоди ще е вече между 15 и 29.

Хората, които още не са навършили 40 години, ще имат "невиждан до момента живот", белязан от екстремни засушавания, горещини, наводнения и погубени реколти, казва основният автор на изследването Вим Тиери от Свободния университет в Брюксел. Според него резултатите показват очертаващата се сериозна заплаха за сигурността на младото поколение и подчертават необходимостта от радикално намаляване на вредните емисии.

Особено силно ще се повиши броят на екстремните природни явления за младите днес жители на Близкия изток и Северна Африка. Принципно ясно е, че младите поколения в страни с ниски средни доходи ще страдат особено силно от климатичните катаклизми. Родените между 2016 и 2020 деца в региона южно от пустинята Сахара ще преживеят до шест пъти повече екстремни природни явления от по-възрастните.

Но и Европа ще страда от подобни явления. Днешните малки деца ще преживеят около четири пъти повече природни катаклизми, отколкото родените по-рано. Авторите на изследването подчертават, че е много трудно да се правят прогнози за отделни страни. Те поясняват, че данните са надеждни, когато се разглеждат на ниво континент или поне за големи по територия държави.

Какво можем да направим

"Добрата новина в случая е, че ако успеем да ограничим земното затопляне до 1,5 градуса, бихме могли да разтоварим от плещите на нашите деца поне част от вредното бреме, с което ще ги натоварят климатичните промени. Тази цел може да се постигне чрез отказ от фосилните източници на гориво", казва съавторката на изследването Катя Фрилер от Института за изследване на климата в Потсдам.

В глобален мащаб това може да спести на младите поколения около 24% от екстремните природни явления. Но тази цел не може да бъде постигната, ако държавите в света продължат да следват сегашните си цели за намаляване на вредните емисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за сто години човешкото население на земята от около два е нараснало до около осем милиарда и почти всеки иска да ползва и притежава всичко наложено като стереотип на успех в живота.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-жа Фрилер услужливо минимизира проблема само до фосилните източници в услуга на елита и богатите на земята. Нищо не казва за свръхпроизводството, изгорелите газове от него и от всички превозни средства.Според нея всички трябва да обвиним обикновения човек, а истината не е тази. Манипулация и скриване на истината са днешните истини на богатите и властимащите, които ни се набиват в главата, та ай дано ние виновните и тъпите роби да разберем.
38
2
 
9
 
! Отговори
Родолюбец преди 2 години
Глупости , на търкалета ,само всяват страх и печелят на гърба на улавия и *** народ богаташите и свързаните с тях либерал-зелени тапири !!!!!!! Вече толкова са наблъскали трезорите с жълтици ,че си организират космически обиколки на Земята!!!!
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига с екофашистите! Нито една критична дума към супербогатите, които си правят по 2-3 извънземни екскурзии около земята и народнатапаплач стои с отворена уста и кима потвърдително, колко е хубаво! Какъв е въглероднодвуокисният им отпечатък? За следващите 250 г. или 6000 автомобила за една година?
36
1
 
8
 
! Отговори
повече CO2 преди 2 години
по бърз растеж на треви и дървета. Земята се саморегулира. Освен това CO2 е само 0.3% от цялата атмосфера, няма как силно да влияе върху парниковия ефект. Науката е поръчкова.
35
0
 
0
 
! Отговори
Като на кино ли? преди 2 години
Ха ха. Това ще е реалността кВо кино ва гони.
34
1
 
4
 
! Отговори
Жалко , но факт преди 2 години
Климатичните промени са нормални - По-големият проблем , е че хората са изгубили до голяма степен способността си да живеят в хармония с природата и с това което тя ни дава !! НЕ може всички да са само " специалисти " с хоумофиси и да са концентрирани в градовете , да плачат че храната поскъпва , а в същото време да има пустеещи земи , които никой не иска да обработва и да произвежда ! КОНСУМАТОРСТВОТО и АЛЧНОСТТА са по-страшни от всичко друго - СЪЗНАНИЕТО е ключа към бъдещето,не само технологии
33
2
 
5
 
! Отговори
днешните деца преди 2 години
След ваксините може и да не живеят, а може и да не се родят
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези изводи ги направих ОТДАВНА при това бшз да съм уЧен !!!Но когато ги споделях с познати ме обвиняваха в черногледство или просто си замълчаваха. Очакванията ми са за КАТАСТРОФАЛНИ бедствия и живот далеч по-тежък от този през ковид периода. Локдауните ще ви се видят като разходка в парка на фона на предстоящото.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
голем зор да нема фосилни горива, то щото батериите са много чисти и за тях енергията е безплатна и екологична. Напълно съм съгласен, че се натрапват решения породени от алчност и жажда за власт, евро*ейския съюз надмина комунистите с пропаганда и промиване на мозъци.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е резултата от 12 годишната диктатура на ГЕРБ!!
29
4
 
8
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Тооо днешните дяца са лиглювци вегани,***. Кък жа преживеят сичко което *** пише незнам. Умирачка май яко жа има.То нимоат ни дъ си сготвят ,ни огин дъ запаля нимоат бря ! Само моат най убаво пари дъ арчат.
28
2
 
23
 
! Отговори
ЖАлко , но факт преди 2 години
За огромно съжаление , нещата вървят на зле , а и по-зле ще става , но причината не е в само в природата !! Природни изменения винаги е имало , но хората са успявали да се приспособяват и затова сме оцелели през хилядолетията !! Големият проблем е в АЛЧНОСТТА , ПРОСТОТИЯТА , ЗЛОБАТА , АГРЕСИЯТА и НЕНАСИТНОСТТА на една малка група , наричаща се " Елит" , техните БЕЗУМИЯ и това че обикновенните хора повтарят ГЛУПОСТИТЕ им като омагьосани сектанти без да мислят , само за едните ПАРИ !!
27
2
 
14
 
! Отговори
До 29 преди 2 години
Така де така, климатични промени няма, намало и няма и да има! чували сме го това! Обикновено го казват хора с умствен потенциал колкото амеба и искам да се извиня на амебите, че ги стравнявам с тези! Но само за справка таз година в България февруари месец са измерени температури от 27 градуса по целзии! После в продължение на 9-10 дни температури над 22 градуса! Това по средата на зимата! После лятото, студено лято с температури от 10-12 градуса по целзии! Еми да май май няма промени!
26
0
 
10
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Гледах някакви от камарата на архитектите в Бразилия, които бяха притеснени от постоянното използване на климатици. Лятото изтласквали огромни количества топлина от сградите, което повишава темп. а на всичко отгоре използваме огровни количества енергия което допълнително засилва парниковия ефект. Колкото повече използваме климатици толкова повече топлина изтласкваме в атмосферата. Забавното е че до 2050г ще има над 5милиарда човека ползващи климатици. ;} Иронията е пълна. ;}
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джендърството е по-опасно за човечеството!
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не като на кино, направо сериен филм. Всички научно фантастични и крими филми и книги сега са самата действителност.
23
10
 
14
 
! Отговори
До ss преди 2 години
Какъв факт е глобалното затопляне при положение,че в България имаше най-студената пролет от 23 години насам?Във Великобритания пък бе най-студеният април от 100 години насам.В Испания пък тази зима бе измерена най-ниската температура в историята откакто има извервания.Ледовете в Арктика се повишават,а в Антарктика са на рекордни нива.Онзи ден е измерена температура минус 79,4 градуса.
22
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай изхвърля отпадъци в околната среда колкото Русия и САЩ заедно. Обаче за Китай никой нито дума. Туба Гимберг гледа лошо държави които рецеклират и имат закони за замърсяването, но за Китай си затваря малките злобни очички.
21
0
 
11
 
! Отговори
Манол преди 2 години
Мисля да си уголемя члена и да почвам да поря наред ако ше идва потоп поне да съм направил нещо смислено

Спонсорирани публикации