Мария Колесникова - символът на свободата в Беларус на Лукашенко

Тя бе осъдена на 11 години затвор, които прие с усмивка
Обновена: 2 окт 2021 22:41 | 2 окт 2021 22:30, Нели Христова
52
Мария Колесникова - символът на свободата в Беларус на Лукашенко
Снимка: БГНЕС

Преди една година силите за сигурност на Беларус се опитаха да се отърват от Мария Колесникова. Но опозиционната активистка отказа да напусне страната, разкъса паспорта си на границата и го изхвърли през прозореца на колата.

"Цяла година те се опитваха да ме накарат да съжалявам за това, което направих", казва тя пред BBC в първото си интервю, откакто бе осъдена миналия месец за заговор за завземане на властта. "Била съм в горещи и след това в студени килии, без въздух или светлина, без хора. Цяла година без нищо."

Колесникова е един от най-видните политически затворници в Беларус, които бяха заловени след масовите протести, обхванали цялата страна, заради дискредитираната победа на президента Александър Лукашенко през 2020 г.

Мнозина бяха жестоко бити, докато някои бяха принудени да избягат извън граница, тъй като Лукашенко, който е на власт от 1994 г., се опита да смаже всички, които не мислят като него.

"Знаех, че ако не ме убият, със сигурност ще ме вкарат в затвора", казва Колесникова за момента, в който се е съпротивлявала на депортирането, в писмени отговори на въпроси, предадени от семейството й. "Тези, които обслужват тази система, не оставиха под съмнение това. Но не съжалявам за нищо и бих направила същото отново."

"Никой от нас не е свободен"

Актът да разкъса паспорта си и да остане в страната й донесе статут на герой сред протестиращите. Но също така й  осигури 11-годишна присъда.

Колесникова нарече делото срещу себе си "абсурдно", като се аргументира, че нейната цел да внесе "положителна промяна" в Беларус просто се е оказала твърде популярна, за да могат властите да я понесат.

Гигантските протести, които избухнаха след изборите през август миналата година, бяха потушени от полицията. Има и ясни доказателства, че са използвали изтезания срещу опозиционерите. Имаше и масови арести: правозащитната организация "Вясна" досега е преброила повече от 700 политически затворници, включително няколко свои членове.

"Единственото ми съжаление е, че беларусите се страхуват, че никой от нас не е свободен", пише Колесникова от собствената си затворническа килия. "Съжалявам също, че има хора, които извършват ужасяващи престъпления срещу други хора, срещу собствената им природа. Срещу самия живот."

Символ на свободата

Мария Колесникова, която е класическа флейтистка, влезе в политиката, за да агитира за Виктор Бабарико - банкер, който се опита да участва в президентските избори през 2020 г. Но когато той беше арестуван, тя се обедини със Светлана Тихановская, която се включи в надпреварата и стана изненадващ хит сред избирателите, след като собственият й съпруг беше хвърлен в затвора.

Жените се превърнаха в лице на съпротива срещу четвъртвековния режим на Лукашенко, и лидери на внезапно освободеното искане за промяна.

Но Тихановская скоро трябваше да избяга от страната, за да бъде в безопасност. След това Колесникова беше вкарана в микробус в Минск от неизвестни мъже и изчезна. Този август тя беше осъдена по време на закрит процес заедно с опозиционния адвокат Максим Знак.

"Затворът е гнусно място"

Домът й сега е килия с размери 2,5 м х 3,5 м с "две легла, тоалетна, умивалник, телевизор, чайник, чаша, купа, маса, пейка и изглед към небето през решетките на прозорците".  Активистката казва, че дворът в затвора е също толкова малък, но тя го обикаля всеки ден по 50 минути.

Колесникова  прекарва останалото време в четене, изучаване на английски и немски език и пише до 200 писма на месец. Тя си позволява само една нотка на оплакване: "всички пушат навсякъде", което е лошо за дробовете й като флейтист.

А музикалното й минало е именно това, което крепи Колесникова зад решетките.

"Класическите музиканти развиват един вид военна дисциплина и сила през всичките си години на репетиции", пише тя, казвайки, че се е адаптирала към новото си съществуване "за миг и без проблем".

"Затворът е гнусно място. Но тук се чувствам като свободен и щастлив човек", споделя тя. "Знам колко хора се грижат за мен и мислят за мен. Това ми дава невероятна сила да продължа. И със сигурност знам, че доброто ще триумфира."

Усмихнатата активистка

Тази слънчева личност е станала известна в Беларус.

По време на протестите флейтистката, която се превърна в активистка, изглежда се усмихваше постоянно, независимо от напрежението, яркочервените й устни и бледо-русата коса съвпадат с цветовете на флага на опозицията.

Други, включително Тихановская, говорят за "захранване" с нейната огромна енергия, ентусиазъм и смелост.

"Когато си спомня истинската причина, поради която властите и техните джобни съдилища всъщност осъдиха Максим и мен на такива условия, ми става по-лесно да дишам и съм по-весела", пише Колесникова, но признава, че "не е развълнувана" от перспективата да стои толкова дълго зад решетките.

"Истинският заговор за завземане на властта е осъществен от режима на Александър Лукашенко", твърди тя. "Искахме положителна промяна в страната и го постигнахме. Не се учудвам, че този режим смята, че е престъпление."

Никакви илюзии

Бившият адвокат на Колесникова, която сега е лишена от статута си като другите, които я защитаваха, казва пред BBC, че целият процес е имал за цел да изолира двойката от обществото.

Самата активистка е на мнение, че сега беларусите вече "нямат илюзии" относно справедливите съдилища в страната.

"Доверието в държавните институции е унищожено", пише тя. "Всички разбират отлично, че няма независими съдилища или съдии... те служат на режима."

Нейните поддръжници не вярват, че тя ще излежи пълната си присъда: те твърдят, че политическите промени ще дойдат в Беларус по-скоро, въпреки бруталното отблъскване от страна на властите. Колесникова таи същата надежда.

Попитана за танца й в деня на откриване на съдебния процес, тя отговаря, че е "по-добре да танцуваш, отколкото да страдаш".

"Те могат да ни затворят в затвора, да ни скрият далеч от хората", пише Колесникова. "Но всичко това - заедно със страха, омразата и оковите им - ще бъде разбито от нашите песни и смях, нашите танци и нашата любов."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Аз да ви преди 2 години
За сега нищо, но ако тая я изкарат и застрелят на централния площад ще кажа : Евала Лукашенко ти си най добрия....................
40
0
 
3
 
! Отговори
Флюбен Гнилов преди 2 години
До Гнойко Вмирисов Има нещо общо между усмивите на тая и Саакашвили пред обектива - едни исъщи спонсори и инструктори.
39
1
 
4
 
! Отговори
Гнойко Вмирисов преди 2 години
ЛГБТРастната Колесникова е символ - на извращаването, опростачаването, депопулацията, неправилното възприятие на заобикалящия ни свят. Такъв символ е тая.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да не бъде усмихната при щедрото й спонсориране. След няколко години ще бъде богата жена в някоя западна държава.
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе хора това е интелигентна жена музикант, осъдена е за нищо на цели 11 години. То е ясно че и западните демокрации не са съвършени ама това, което става в Беларус е много зле.
36
0
 
7
 
! Отговори
Що"Да"Вида преди 2 години
Все не разбирам тез активни борци против фашизма как подържат връзка със западдниите медии по всяко време.*** тоталитарния режим такъв.Чудно ми е Асандж може ли да говори с медиите когато си поиска от затвора си в Англия?
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нещо за управляваният от хазарската мафия ЕС?Беларус поне имат собтвенно пройзводство МТЗ,БЕЛАЗ и други
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АКо не е от ДВ, ще е от ББС .... *** пропагандата...
33
1
 
3
 
! Отговори
Шериат в БЪЛГАРИЯ преди 2 години
Нещо да кажете за ИДИЛ в Перник - режат ръце и хвърлят хора от скалите!?
32
3
 
3
 
! Отговори
Пазете се преди 2 години
България тайно е въвела СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ мутри на Борисов и Гешев убиват
31
1
 
10
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Западна демокрация = затъпяване и човекомразство, идиотизми и извращения, безработица и стрес, лъжи и грабеж.
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Символът на свободата на Беларус се нарича Алексадър Лукашенко. Той не затвори народа си като добичета, за да изпълни плана на еврейските мултимилиардери, неречен "пландемия".
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свободата требва да се извоюва. само с празни приказки не стават работите :))) Жена не е способна да направи това, требва им силен мъжки характер, ама явно немат такъв :)
28
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Максимално жестоки мерки трябва да се прилагат към такива лгбт активисти *** и антихристи. Смъртно наказание директно
27
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре бе срещу тоя има ли една поне дето да не е лесбийка?!
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние да си гледаме нашата клоака колониална...
25
7
 
32
 
! Отговори
rusnak преди 2 години
Беларус е свободна страна. Като не и харесва, става и заминава.
24
16
 
23
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Защо се е ухилила така? Сигурно са и казали, че ще излежи присъдата си в мъжки затвор.
23
17
 
38
 
! Отговори
Ляв+ преди 2 години
Знаем я ние атлантическата свобода - фалирала, зависима държава без реална икономика, разчитаща на международни помощи и подаяниа. В Украйна нали са "свободни" вече - да, ама в Беларус не искат украинската свобода. Човек трябва да е поне малко патриот за да не иска такава свобода.
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашият Чорап не е, толкова изперкал все още... Слава богу!

Спонсорирани публикации