Как е възможно? В Норвегия добиват нефт, но опазват климата

Норвежците се стремят да бъдат "зелен шампион"
4 окт 2021 07:03, Елка Василева
49
Как е възможно? В Норвегия добиват нефт, но опазват климата
Снимка: архив, БГНЕС

Норвежците искат да са "зелен шампион", но пък са най-големият износител на нефт и газ в Западна Европа. И именно на това дължат богатството си. Самите те залагат на вятър и вода. А норвежкият нефт се изгаря в чужбина, пише Дойче веле.

Още от малки норвежците биват възпитавани в любов към природата и се смятат за нейни приятели и защитници. От друга страна благоденствието в Норвегия се дължи до голяма степен и на това, че там добиват нефт и газ. Затова нека попитаме как се съвместяват двете неща: възможно ли е хем да опазваш климата, хем да добиваш нефт?

Най-големият износител

"Когато става въпрос за климата, не бива да се забравя, че Норвегия е най-големият износител на нефт и газ в Западна Европа", казва Стайнер Винтер Кристиансен от норвежката "Климатична организация на бабите и дядовците".

"Моето поколение създаде това норвежко благоденствие именно чрез нефта и природния газ. Но ние имаме отговорност и в името на нашите деца и внуци трябва да кажем: Стига толкова!", казва 75-годишният норвежец. Според неговата организация, норвежкото правителство трябва да спре издаването на нови лицензи за сондажи на нефт и газ. Той е категоричен, че добивът на тези суровини е бил добър за повишаването на благосъстоянието на страната, но не и за климата.

За да добием представа за богатството, с което разполага Норвегия, е достатъчно да хвърлим един поглед към най-големия държавен фонд в света - норвежкия "Пенсионен фонд чужбина", чиито активи възлизат на близо 1,2 трилиона евро. Само през първото полугодие на 2021 той е постигнал доходност от почти 10 процента. Фондът инвестира в хиляди компании по света, но най-големите му приходи идват именно от бизнеса с петрола. Затова и го наричат "Нефтеният фонд".

По пътищата - пълно с електромобили

А за да добием представа и за това какъв силен интерес имат норвежците към устойчивите решения, е достатъчно да застанем на която и да била пътна артерия в Осло и да си затворим очите. Ще установим, че макар трафикът да е не по-малко натоварен от който и да било друг голям европейски град, шумът от движението е значително по-слаб. Просто защото норвежците са световни шампиони в употребата на електрически коли. А ако съдим по резултатите от изборите,  проведени на 13 септември, норвежците ще продължат да изискват от бъдещите си правителства да правят повече за защитата на климата.

И все пак си остава парадоксът с раздвоението между богатството, дължимо на нефта, и климатичното съзнание на норвежците. "Искаме да сме "зелен" шампион, но сме такъв само що се отнася до електромобилите", казва ръководителят на "Грийнпийс Норвегия" Фроде Плейм. Той добавя, че нито едно норвежко правителство дотук не е проявило достатъчно кураж да постави въпроса за добива на нефт и се пита дали следващото ще има тази смелост.

Лидерът на социалдемократите и вероятен следващ премиер на страната Йонас Гар Стьоре заяви междувременно, че през това десетилетие Норвегия ще бъде изправена пред големи предизвикателства. "Ще трябва да вземем и някои много трудни решения", каза той на провежданите в момента преговори за съставяне на управляваща коалиция.

Норвежкият нефт се изгаря в чужбина

При изгарянето на изкопаеми горива като нефт се освобождава вредният за климата въглероден двуокис. Тъй като норвежкият нефт обаче се изгаря в чужбина, парниковите емисии се пишат на сметката на съответните страни-вносителки на суровини от Норвегия. Самата Норвегия пък покрива своите енергийни нужди изключително от възобновяеми източници - като вода и вятър.

Затова и за Стьоре нефтът си остава на първо време източник на доходи, който не бива бързо да пресъхва. Той нееднократно е казвал, че нефтената и газовата индустрия трябва да се развиват, а не да се затварят. С крайна дата за това той не се ангажира, още повече, че други страни доставчици като Русия, САЩ или Катар незабавно ще покрият глобалното търсене, ако Норвегия реши да се оттегли от пазара.

Природозащитникът Плейм пък подчертава в тази връзка, че един бързо извършен преход ще означава преимущества за страната. "Колкото повече отлагаме решаването на този въпрос, толкова повече ще нараства рискът за икономиката", твърди той. С решителни действия по отношение на нефтената индустрия Норвегия може да стане зелен шампион, какъвто иска да бъде, и същевременно да изпрати важен сигнал към другите страни, добиващи петрол, убеден е той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Ам гъл преди 2 години
Забавно четиво само за да не се напише, че едни са по Прави и с повече права от другите. А сигурно и Вятъра го обръщат да не духа към тях и облаците им едни такива по поръчка. Абе Хора климата се влияе от Слънцето *** другу си е да Бръщолевим Глупусти за да превърнем Човека в кухо Пещерно Създание изтъкано от Параноя и Страх. Да си карат електромобилите наще Каруци са си Еко.
44
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Много лицемерна политика.Ние сме против ДВГ,но продаваме нефт,който се изгаря в такива двигатели извън Норвегия.
43
0
 
9
 
! Отговори
SWAN преди 2 години
Много е лесно, когато си богато нахранен, да си великодушен, щедър и добър ...
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако нямаха петрол, а изнасяха само скумрии, дали щяха да бъдат шампиони - било то зелени или пембени?
41
2
 
8
 
! Отговори
Спорно е преди 2 години
Понеже работя точно в тази сфера в Норвегия !!! Има какво да ми харесва и какво не ...но заплатата е умопомрачителна не на фона България а на целия ЕС !!! Стискаш зъби климатизиран се и работиш.....
40
0
 
6
 
! Отговори
Еми преди 2 години
До Анонимен 1,,Лицемерието е безгранично.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Норвегия е страна бензиноколонка. Нямат никаква икономика, никакъв научен и човешки потенциал, никакви технологии. Точат газ и нефт от тръбата и продават. А в момента цените са високи.
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Норвегия е един от най-големите замърсители на природата. С парите които получават от нефт и газ финансират електричеки коли, по точно хибридни, с батерии около 9% от колите им са хибриди с батерии, в другите страни са по малко от 1%. Автомобилите с литиево-йонна батерия имат общ "въглероден отпечатък", когато са включени ефектите от добива на литий и производството на всички части, което е по-лошо от дизеловите превозни средства.
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приятелката на ЕС Норвегия буквално се угоява от недостига на газ в ЕС. Норвегия използва ситуацията и печели дори повече от Газпром поради високите цени на газта.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Самите те залагат на вятър и вода. А норвежкият нефт се изгаря в чужбина" - и финансират неефективните зелени технологии с продажба на нефт и газ.
35
0
 
16
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Еколозите, само правят нещата по-сложни. Вместо да садят дръвчета те ограничават живота на хората. Ама от саденето на фиданки няма пари,а?
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто е- това, което може да прави Норвегия- България изобщо не може и да помисли! Двоен стандарт се нарича! Богатите циници норвежци даже не искат в ЕС и не им пука, но велетата им се мазнят- зер богати са и държат петрола, че и им се радват даже!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Апък ветровете и циклоните внимателно заобикалят Норвегия за да пазят природата им чиста от изгорените в чужбина фосилни горива. Евалата за дълбоко-философският анализ на автора.
32
0
 
16
 
! Отговори
maca преди 2 години
Ехе това е мега лицемерно от тяхна страна. То е лесно да се пази природата, когато не си броиш стотинките и не се чудиш как ще изкараш до края на месеца. Добре, че е нефта им да могат да си купят електроавтомобилите и да си изградят водните и вятърните ел. централи, защото това се прави с много пари!!!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предполагам и *** пращат да се гори в България та да не им замърсява въздуха - немат стигане.
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния пример за двуличие. Вярно е че норвежците са лидери при електромобилите но и там са под 30% и ги карат малко. Основно са втори автомобил в семейството който се кара по празници за пред хората и основно лятото. Без парно зимата в Норвегия? ????Ел колите са новите кабриолети - карат се на къси дистанции и рядко. Факт.Норвегия за собствени нужди изгаря повече петрол от България- 180 срещу160 хиляди. Барела дневно при 2 млн. По малко хора. Где Киро на кирия?
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Норвегия,добиват нефт,за да опазват природната среда.Като занадуват тези фейкове,няма що.Та там ,имат три месеца някаква растителност.Каква природа,любов(студена нация-любов). А,защо си разменят децата???
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете им износа и рязко ще спрат да са "грийн". Но мъни но грийн.
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а сега де. пълно било с електромобили и вентилатори а пък добиват петролец. що така бе норвежци. *** стойте си и чекайте оня дет духондри бе. тоя петрол дето го добиват био ли е? същия ли е като онези китове и делфини дето ги колят с хиляди всяка година пред убийството на които и свинската смърт изглежда като вечеря на свещи? лиецемерието голяма работа. патените медийки от американищаня за бугарищаня също. да живее пропагандата.
26
0
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
НИЕ МОЖЕ ДА СИ НЯМАМЕ СЛЪНЦЕ, ВОДА, НЕФТ, ГАЗ, НО СИ ИМАМЕ ТАРИКАТИ ДЕТО ГОРЯТ ОТПАДАЦИТЕ НА ЕВРОПА. ВСИЧКИ ПРИРОДНИ РЕСУРСИ МОГАТ ДА СВЪРШАТ НО *** ВИНАГИ ЩЕ ИМА. ЗА ТОВА СТИГА СМЕ СЕ ОПЛАКВАЛИ

Спонсорирани публикации