Може ли Ким Йо Чен да се превърне в първата жена-лидер в Северна Корея?

Когато сестрата на Ким Чен Ун поиска нещо, то се случва
Обновена: 5 окт 2021 21:20 | 5 окт 2021 21:05, Нели Христова
40
Може ли Ким Йо Чен да се превърне в първата жена-лидер в Северна Корея?
Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни южнокорейският президент Мун Дже Ин призова за официално прекратяване на войната на Корейския полуостров. Но първоначалният отговор от заместник-министъра на външните работи на Северна Корея бе да отхвърли предложението. Това е стандартният отговор от Пхенян във всеки един момент, в който се повдигне въпроса за примирие от 1953 г. между двете воюващи Кореи, като се подпише действителен мирен договор.

Но изненадващи бяха събитията след това - Ким Йо Чен, сестрата на върховния лидер на Северна Корея Ким Чен Ун, прие идеята доста по-топло и я обяви за "възхитителна". И все пак тя посочи редица предварителни условия, които трябва да бъдат изпълнени, преди примирето да бъде наистина възможно:

"Това, което трябва да се отхвърли, са нагласите с двойно отношение, нелогичните предразсъдъци, лошите навици и враждебната позиция на оправдаване на собствените им действия, като същевременно нарушават справедливото ни упражняване на правото на самозащита."

Това е послание, което обикновено се очаква да дойде от самия Ким Чен Ун, така че изказването на неговата сестра доведе до поредица от дискусии в медиите от Корея за това колко голяма тежест може да даде светът на думите на Ким Йо Чен.

Коя е Ким Йо Чен?

Сестрата на върховния лидер за първи път привлече международното внимание през 2018 г., когато стана първият член на севернокорейската династия Ким, посетил официално Южна Корея. Тя беше част от националната делегация на зимните олимпийски игри в Пьончан, на които двете страни се състезаваха под общ флаг. Тогава Ким Йо Чен проведе среща с президента Мун и се появи на снимки заедно с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и японския премиер Шиндзо Абе. Кадрите с нея бяха излъчвани навсякъде в Северна Корея.

След нейния дипломатически триумф на Зимните олимпийски игри, влиянието й в страната нарастна още повече, когато се срещна с китайския президент Си Дзинпин и присъстваше и на трите срещи лице в лице между брат си и президента на САЩ Доналд Тръмп.

Малко се знае за детството на Ким Йо Чен - дори рождената й дата не е напълно сигурна. Тя е най-малкото дете от връзката на бившия върховен лидер Ким Чен Ир с Ко Йонгхуй. Нейната майка е била от Япония и по този начин Ким Йо Чен би била смятана за човек от по-ниска каста в сложната корейска система songbun, ако Ким Чен Ир не беше премахнал официалния запис за нейния произход. Смята се, че Ким Йо Чен е посещавала същото частно училище с по-големия си брат в Берн, Швейцария, след което е посещавала университета Ким Ир Сен в Пхенян, където е учила компютърни науки.

До 2009 г. лошото здраве на Ким Чен Ир направи наследяването въпрос на спешен дебат и стана все по-ясно, че Ким Чен Ун се подготвя да поеме ръководството при смъртта му. Но на погребението на Ким Чен Ир, Ким Йо Чен беше заснета заедно с по-възрастни членове на семейството.

Тя два пъти е била издигана в политбюро, през 2017 г. до 2019 г. и 2020 г. до 2021 г. Освен това тя е и ръководител на отдела за пропаганда и агитация, и като качеството си на такъв, тя е засилила култа към личността около брат си, а заедно с това прави и редовни изявления за външните отношения на Северна Корея.

Смята се, че е омъжена за Чое Сонг, по-малкият син на секретаря на Корейската работническа партия, Чое Рьон Хе, което й дава и друг източник на политическа власт.

Наследник?

Колко власт всъщност притежава Ким Йо Чен? Един инцидент от юни 2020 г. показва степента, в която тя може да упражнява волята си в Северна Корея. В знак на отмъщение за използването на балони от южнокорейски дезертьори, за да хвърлят пропагандни брошури на север, тя предупреди, че е разпоредила на отдела, отговарящ за междукорейските въпроси, "решително да извърши следващото действие", като добави, че: "Скоро ще видите трагичната сцена, в която безполезния съвместен офис за връзка север-юг напълно се срива."

На следващия ден сградата беше взривена, което предполага, че когато Ким Йо Чен поръчва нещо, това се случва.

Друг интересен епизод може да хвърли светлина върху отношенията към властта между нея и брат й. През март 2020 г. Ким Йо Чен излезе с първото си официално изявление, нападайки президентския офис на Южна Корея, така наречената Синя къща, която призова Севера да прекрати своите живи огневи учения. Тя нарече ръководството "просто дете" и "изгорено дете, страхуващо се от огън".

Два дни по-късно Ким Чен Ун изпрати съболезнования относно избухването на COVID-19 на юг. Това "подчерта непоколебимото му приятелство и доверие към президента Мун и каза, че той ще продължи тихо да изпраща най-добрите си желания за преодоляване на кризата от президента Мун". Съобщението обърка наблюдателите от Корея - дали брата и сестрата не се карат относно отношенията Север-Юг или това е проява на дипломация тип "доброто ченге и лошото ченге".

Това е семейство, в което много от възможните претенденти за власт са екзекутирани или убити - включително Ким Чен Нам, полубратът на Ким Чен Ун, който бе убит с нервнопаралитичния агент VX на летището в Куала Лумпур през 2017 г., както и чичо му, Джан Сонг Таек, който според съобщенията е екзекутиран чрез разстрел през 2013 г., след като бе обвинен, че е контрареволюционер. Така че състоянието на връзката на Ким Йо Чен с нейния брат е толкова внимателно проучвана, колкото физическото здраве на Ким Чен Ун, що се отнася до това дали, и кога, тя може да бъде в състояние да се противопостави на върховната власт в Северна Корея.

В КНДР изглежда, че за да се постигне лидерство, е необходимо да се хване здраво троичната власт - над армията, партията и хората. И Ким Чен Ир, и Ким Чен Ун станаха водещи фигури на Националната комисия за отбрана (NDC), както и на партията чрез Корейската работническа партия (KWP). И двамата бяха развили своя култ към личността, давайки им достъп до хората.

Ким Йо Чен може би е постигнала признание за име в качеството си на говорител на външните отношения и има достъп до властта в KWP. Но тя все още не е назначена на длъжност в NDC. Ако това се случи скоро, това може да е знак, че Северна Корея се подготвя за първата си жена-лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
За сравнение преди 2 години
НА фона на Алцхаймера на Джо - това не е никаква новина!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добра е
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Династията се предава по мъжка линия. Така че - не може. Синчето на сегашния Ким 3, ще е следващия Ким 4.
27
0
 
2
 
! Отговори
ха тоочно преди 2 години
До *** и аз я знам, строга но справедлива
26
0
 
3
 
! Отговори
ебаси преди 2 години
тая ми прилича на петя от г клас
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде мина седмица и пак тая.... тука май някой е вклюбен в тая пастърма. Стига ни бутахтее теа престъпници облечени от гладния и бос народ . Изобщо не са ми хора за пример! Такива трябаа са бъдат в пълно затъмнение от вас уж интелигентни журналисти.
24
0
 
3
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Не, не може! Неолиберacтката доктрина с жените лидерки и президентки няма почва в Северна Корея.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24 - ЛОЛЗА! Шиии не сте михаресали коментара, бе? Китай сега са с малко по-младо наслеение от бачкаторчета, ама ще се попроменят нещата. Много от тези имат яко инвестиции в китайки компании иплановете им са, да не бачкат след 35 годинишна възраст - говоря за ТОП кадрите, демк тея, дето реално движат икономиката, не за тея, де умиргат из заводите ... за тях ... ще пия по едно, че ни дават евтини джаджи и прочие!
22
1
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Тая като я гледам,хич няма да се замисли да удари ядрения тотал стоп.Да му мислят комшиите.
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Па мой шо да не мой, всичкото другар е кукла на конци, пардон "лидер". По целия свет са все таквиз лидери, комунизи и на запад и на изток
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13 - Айде пак с лъжите ... Има статия, която казва, че европейската енергийна криза, ще се превърне в глобална. Надявам се да стане по-бързо, че да се разрешат малки ядрени ел. централи. Имам пари в две компании, които са с проекти, гоотви от 15 години и акто това стане ... оххх котьооооооооо!
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КНДР=мизерия - ***, бате
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 15 - Сега обаче е обратното. "Препоръчително е", да имаш 2 деца. Ама нещо не върви. Китай, след 40 години, ще имат огромни проблеми, особено с тяхнва 996 култура (от 9 до 9 на работа, 6 дена в седмицата).
17
2
 
1
 
! Отговори
Много Неясно преди 2 години
Истината.Путинин имаше шест двойника ,но на никой не му пука дали са 12.Вожда Ун почина миналата година от черна магия.Двойникът му е доста по-млад студент.Бъдещето не съществува ,но дори и на 90% мултидименсионално ,ядрените ракети ще бъдат спрени. Армията ще се разбунтува от долу на горе и северно крейците ще бъдат събирани със стотици хиляди във мигрантски лагери на различни и много отдалечени места. Обявената атака към Южна Корея ще се превърне във масово дезертиране .До 3-4- години.
16
5
 
4
 
! Отговори
КНДР=мизерия преди 2 години
Има в ютуб доста клипчета на руснаци били в "рая" КНДР, та няма как човек да се излъже, че там е добре. Не знам защо въобще се морят някои да обясняват в коментарите колко добре се живеело в КНДР...
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Корея е световна икономическа и военна сила с която дори световния мафиот САЩ са принудени да се съобразяват и да уважават. България е умираща държавичка от третия свят без иконома и без армия, на която всички гледат с презрение, размахват и пръст и я подритват като мpъcна изтpивалка.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако сложи едни мустачки стил Гитлер...
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жена диктатор? Това ще е много забавно, следващия път, когато някоя феминацистка от 4-то поколение ми разправя, как съм бил най-злото същестов на планетата, защото съм бил със тестиси, също като Хитлер и Тръмп ...
12
0
 
7
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
Малии, тая майката си трака, смразяващ фейс!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази дама отдавна е "серия кардинал" на СК! "Топчо" е само за фоткане!

Спонсорирани публикации