Скандални разкрития: Боби Михайлов опитал да уреди офшорки по скъпи проекти на УЕФА

Той е авторитарен, без никакъв капацитет да слуша, пише в доклад Андреас Кун
10 окт 2021 18:12, Анисия Иванова
80
Скандални разкрития: Боби Михайлов опитал да уреди офшорки по скъпи проекти на УЕФА
Снимка: БГНЕС

Борислав Михайлов е авторитарен, без никакъв капацитет да слуша, предложил е да се купи прескъп автобус за БФС и се е опитал да вкара съмнителни "задморски фирми" да строят игрища в България по проект за 1 милион швейцарски франка. Това пише в конфиденциален доклад на представителя на УЕФА Андреас Кун, който е посетил България през април 2005 г. и се е срещнал с тогавашния вицепрезидент на БФС.

Информацията се открива във вътрешна кореспонденция и документация на УЕФА, изтекла до международния журналистически консорциум OCCRP. В тях основно се разглеждат проектите по програмите "Хеттрик" за финансиране на проекти на националните футболни федерации от бюджета на УЕФА. Файловете съдържат данни за почти всички държави, членуващи в европейската федерация и се проучват от екип журналисти от консорциума.

По време на визитата на Кун в България президент на БФС все още е Иван Славков, който е оплетен в корупционни скандали и е делегирал на Борислав Михайлов всички дейности, свързани с финансирането от УЕФА. Скандалите не пречат на Славков да води разточителен начин на живот и да организира "царски приеми и изпращания", на които станали свидетели делегатите от УЕФА.

Един от проектите, които финансира УЕФА по програмата "Хеттрик", е построяването на 40 мини игрища из страната за 1 милион швейцарски франка. Борислав Михайлов предложил да бъдат построени 30 игрища за 900 000 франка и то от никому неизвестни офшорки (задморски компании), с които бил в контакт.

Пратеникът на УЕФА разяснил на Михайлов, че това няма да стане, защото в съседните страни Румъния и Турция са успели да построят 40 игрища срещу 1 милион франка. Михайлов бил предупреден също, че УЕФА ще следи много внимателно за търга и фактурите за този проект.

Впоследствие проектът за 40 мини игрища е реализиран по схемата на УЕФА, а не по тази на Михайлов и получава добра оценка от ръководството на европейската футболна организация.

Друг скандален проект, свързан с Михайлов, е закупуването на нов автобус за БФС по същата програма "Хеттрик". Кун споделя, че тази идея е изцяло движена от вицепрезидента на БФС. От документите се вижда, че предложението на БФС до УЕФА е да се финансира покупката на автобус Mercedes Travego 15 RHD с половин милион швейцарски франка. То е отхвърлено от борда на програмата "Хеттрик" с аргумента, че возилото е твърде скъпо.

От кореспонденцията става ясно, че след неуспешния опит да се купи скъп автобус, основен предмет на преговорите за финансиране от УЕФА става Националния тренировъчен център по футбол. Той ще стане факт 11 години по-късно и УЕФА ще налее в него милиони. Сагата с проектирането, изпълнението и значителното оскъпяване на проекта във времето е документирана в десетки файлове, чийто анализ е предмет на последваща публикация.

Този важен за българския футбол проект се забатачва и през 2013 г. председателят на УЕФА Мишел Платини предупреждава Михайлов с писмо, че финансирането може да бъде изгубено.

Още по темата - в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
7
 
! Отговори
ГРОБАР преди 2 години
Нормално за мутра
10
2
 
7
 
! Отговори
ГРОБАР преди 2 години
Нормално за мутрае
9
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам, какво скандално има в това?
8
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да идват футболни ултраси от Русия за да ни освободят от робството на перукан-Паша!!
7
0
 
20
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Междувременно, Ники и Ники махат от Малдивите.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последното голямо първенство, на което бяхме, беше Евро 2004. Откакто Михайлов е на поста, тоест от 2005-та насам, българският футбол върви само надолу. Оттогава насам националния по футбол не само че не се е класирал на нито едно първенство, ами се превърна във футболно джудже.
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родна българска картинка.По важна е далаверата, отколкото да свършиш работата, за която са те назначили.Сега ще видите как корумпираните мафиотски клубове пак ще си преизберат Михайлов за президент на БФС.Ако се разрови някой в БФС може да ги вкара в затвора всички, но...само ако имахме прокуратура, а не каскет.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка и затвор за алкохолика!
3
0
 
18
 
! Отговори
пожелание преди 2 години
Съд и затвор !!!!Вси4ко друго ще му е награда
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен гад
1
5
 
31
 
! Отговори
гергюсън преди 2 години
Тоз уби футбола ,както боко уби държавата !!

Спонсорирани публикации