Камери, устройства... Как Китай се превърна в нация пълна с шпиони?

Властите вече се опитват да наложат контрол върху тази дейност
14 окт 2021 21:42, Нели Христова
52
Камери, устройства... Как Китай се превърна в нация пълна с шпиони?
Снимка: Pixabay

След като напуснал китайската армия, Хе Джихуй прочел обява в местен вестник. Частна детективска агенция търси персонал, който "да помогне за преследване на длъжници и намиране на доказателства за извънбрачни връзки".

Тогава, в средата на 2000-те, технологията, която някога е била запазена за правителствените шпиони, става все по-често срещана, затова той се насочва към това, което ще стане успешна кариера като практикуващ тъмното изкуство на подслушването.

Клиентите му били предимно жени, търсещи доказателства за изневярата на съпруга си или обратното. След известно време той става известен с уменията, които е научил като разузнавач в Народно-освободителната армия.

За еквивалента на няколко стотици евро, Хе, както всеки друг частен детектив, проследявал заблудените съпрузи и съпруги от разстояние, правейки снимки с дълъг обектив. 46-годишният мъж обаче отива и по-далеч от това - той инсталира малки устройства за подслушване в телефони, коли и хотелски стаи, за да записва всяка изречена дума и всеки издаден звук.

"Бизнесът беше добър", спомня си Хе в интервю за The Times. Законът беше неясен и тъй като технологиите ставаха по-лесно достъпни, беше възможно всяка стая да се оборудва с устройства и да се излезе от нея, без да се оставя следа.

Хе наема голям офис в имението Хайванг в Наншан, най-престижния офис блок в китайския технологичен център Шенжен по онова време. "Чувствах, че помагам на слабите", споделя той.

Често за клиентите му няма значение дали има доказателства за изневяра. "Те винаги бяха разстроени", казва Хе. Това често би довело до влошаване на отношенията и в крайна сметка до развод. "Дълго време бях в конфликт", признава частният детектив.

С напредването на кариерата на Хе преносимите шпионски камери попаднаха в заглавията на медиите, когато се оказа, че се използват в цяла Азия за проследяване. През 2010 г. имаше възмущение, когато видео, направено тайно, беше публикувано онлайн, показващо Гуо Дзинцзин, китайската "водолазна кралица", тренираща в басейн.

Той, както и другите, които изкарват прехраната си от подслушване в Китай, бил уверен, че това няма да накара властите да предприемат мерки. Тогавашният закон за поверителност се състоял само от един ред, който гласял: "Тези, които откраднат или поддържат незаконно лична информация на гражданин, могат да бъдат осъдени до три години и/или глобени".

Но през 2010 г. полицаите пристигат в кабинета му. След претърсване на компютъра му откриват стенограми на десетки частни телефонни разговори. Хе е арестуван и прекарва седем месеца в затвора - една от първите жертви на репресии срещу културата на подслушване, която става широко разпространена в обществото.

Бяха приети нови закони за защита на личната информация, но широко разпространеното подслушване и тайно заснемане продължило без притеснения.

Днес уроците за инсталиране на устройства за подслушване и камери са ежедневие в социалните медии, което подтикна властите да заявят, че социалните медии и платформите за електронна търговия ще бъдат наказани, ако не успеят да премахнат подобни видеоклипове.

Започна и правителствена кампания, насочена към подземния пазар за скрити камери и шпионско оборудване, който често се използва от престъпници, които хакват телефони и "интелигентни домове", и са използвали камери за шпионаж.

Пекин заяви, че използването на камерите "сериозно нарушава поверителността и застрашава киберсигурността", подхранвайки "силно обществено недоволство".

Въпреки всичко това, продажбата на лична информация изглежда все още е процъфтяващ бизнес.

Държавните телевизионни оператори показаха репортажи, в които онлайн "доставчиците на информация" предоставят на репортери под прикритие подробности за отделни лица, включително телефонни разговори и дати за настаняване в хотел. А цената на тази услуга е символична - 20 или 30 евро.

След като беше освободен от затвора, Хе казва, че е разбрал, че може да спечели повече пари, ако помогне на хората да се защитят от шпионажа. Сега бившият детектив търси камери и подслушвателни устройства в офисите , които някога самият той е инсталирал.

Въвеждането на все по-строги закони за поверителност, съчетани със скандали с висок резонанс, концентрираха възможностите за наблюдение в ръцете на властите, които сега строго регулират продажбата на технологии на обикновени хора.

Това съвпада с търсенето от президента Си Дзипин на нови начини за защита на контрола върху данните, които се събират от карти за социално осигуряване, камери за наблюдение и други технологии.

"Преди имаше хора, които продаваха шпионски камери отстрани на улицата - на никого не му пукаше", казва Хе, припомняйки си редовните си пътувания, за да преглежда пазарите на електроника в Шенжен, от където купува и изследва шпионски устройства. По-късно обаче "видя, че производителите са арестувани".

Сега той работи за Antebao Group, базиран в Шензен стартъп за наблюдение, използвайки до десет устройства едновременно, за да оборудва стая. Работейки сам, той може да влиза и излиза от офис от 40 кв. м за 30 до 50 минути, в зависимост от обзавеждането. Заедно с колегите си той е разработил детектори за шпионски камери, които анализират радиовълните за аномалии. Повечето от клиентите му са големи корпорации, предпазливи относно шпионаж от съперници. През повечето време, обяснява Хе, детективите не намират нищо, но "спокойствието на клиента е всичко".

Въпреки държавния контрол той все още вярва, че старомодният начин на следене все още се прилага.

Неотдавна компанията му помогна на жена, която се притесняваше, че гаджето й сякаш познава всеки аспект от живота й. Тя купи оборудване от компанията на Хе за оглед на апартамента й и намери шпионска камера в щепсела на стената. Жената така и не подава сигнал за инцидента в полицията, но шест месеца по-късно е открила ново устройство в климатика си.

Сега Хе има планове да се върне към корените си - да обучи мениджърите на хотели да претърстват стаите за устройства преди гостите им да се регистрират.

"Мисленето ми преди беше незряло", споделя той. "Сега изпитвам чувство за справедливост", признава Хе.

А ето каква е статистиката в Китай за репресии срещу подслушването:

Хора арестувани във връзка с тайни операции по заснемане от май - 59
Иззети са незаконни уеб камери в цялата страна - 25 000
Онлайн бизнес, участващ в такива дейности, срещу които властите са предприели действия - 5000
Незаконни продукти, премахнати от различни онлайн платформи - 1600

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
а у нас, "демократите" вече 30 години ни плашат с Държавна сигурност
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До bullying is bad,mkay 33 - Не разбирам, с какво китай е вкарал гол? Като си пороби населението ли? Пффф, човек ... Що за загубени животни сте, бе? Хвалите империята на злото ...
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До абе - Аз съм без лична карта и НЕ МИ ТРЯБВА! Обясни ми, моля те, защо ми е лина карта? Да се водя на отчет? Да съм в нечий списък, със зарекнати кутийки, демек "поет случай", нали? Да съм в рамките на група чичковци, коит никога не съм вижсал, така ли? Виж - ти си бъди робче. Но не ми го налагай, моля те!
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 42 - И това е лошо, как?
37
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите трябва да са под постоянен контрол с камери защото са опасни.
36
1
 
11
 
! Отговори
Поздрави от Охайо преди 2 години
Ако си мислите че Китай са големите шпиони щото използвали разни портативни микрофинчета и камери , елате тук в САЩ да видите за какво става дума. Магазини за шпионски джаджи има във всеки град и всеки си купува . Всяка къща е с поне 5 камери отвън и още толкова вътре. Камери в заведенията ... камери в държавни и частни офиси ... камери по пътищата ... камери в колите ... полицаите задължително носят камери ... да не говорим че всеки вади телефона си и снима по всякакъв повод.
35
0
 
5
 
! Отговори
абе преди 2 години
Нашите Гестаповци куманисти първо да оправят тези 250 000 дето са без лични карти даже и после да слухтят!
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея Китайци сигурно и в тоалетната хартия ще намерят начин да сложат камера.
33
4
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 2 години
Ако някой китаец ви излъже със стока менте или калпаво качество и не иска да ви върне парите го заплашете че ще го рапортувате на местния китайски консул/посланник, този номер го прилагам редовно и винаги работи. В Китай имат политика за подобряване на имиджа на китайските стоки и всички, които продължават да продават калпава стока се преследват и наказват.
32
6
 
1
 
! Отговори
Сканират ви преди 2 години
Масово удрят Българи с Хавански Синдром но Президента и Премиера мълчат! В САЩ официално разследват Хавански Синдром в БГ не!
31
0
 
5
 
! Отговори
Не се заблуждавайте преди 2 години
Тук го правят същото-Службите и бaнди близки до властта!Targeted Individuals, Mind control, MK ULTRA, Монарх, Пегас, Съркъл.......
30
1
 
4
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Гледахте ли най-новия филм - Китайски гъсталаци с крем ?
29
1
 
7
 
! Отговори
bullying is bad,mkay преди 2 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ: Подобен род масиран контрол над милиони (в случая милиарди) граждани е притеснителен за Запада, защо? Ами защото толкова много хора, обединени под една шапка са огромна сила. Те с лекота биха могли да манипулират пазари или да задават социални норми и посоки. В тази обстановка, Запада беше длъжен да "модернизира" своите общества, където идва и ролята на вируса, който използват, за да създадат пЛандемия, с която да ви сложат каишка. Ваксинацията има една едничка цел - OBEY
28
1
 
8
 
! Отговори
bullying is bad,mkay преди 2 години
истината е доста проста - Китай вкара гол на западния свят, като интегрира система за дигитално следене с face recognition и граждански рейтинг на гражданите си. В момента в Китай са досущ като в романа на Оруел и гражданите им са изключително послушни. Дори не се налага някой да ги преследва. В момента ако направиш нещо лошо в Китай, като например Мислопрестъпление, влезеш да речем да гледаш някое забранено клипче от SouthPark - ти свалят точки от профила и не можеш да караш повече автомобил.
27
0
 
8
 
! Отговори
ЧипирВане преди 2 години
Като дойдат китайците и ни чипират, ще видите. Ще си отворят ТикТок мениджъра и ще ви видят всеки един от вас какво и колко е гледал. Не дай си Боже, да сте гледали някакви лоши неща в интернет.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайците убаво ни оправиха.
25
0
 
1
 
! Отговори
RECTur преди 2 години
qew
24
2
 
0
 
! Отговори
DMS Живко от Варна преди 2 години
Живе, искаш някой да ти помогнИ да живееш достоен живот с приятелката си? Нали тей. Ама как като ти не си хетеросексуален?
23
0
 
0
 
! Отговори
Сол на цвят преди 2 години
Малко сода на вкус, и после що манджата имала вкус на тоалетна чиния пак.
22
0
 
6
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Голямото шпионство! Да душиш кои комшии се таковат или пък някакъв откачен мастурбант, който зяпа приятелката си.

Спонсорирани публикации