Шивачките от Аушвиц: Жените от горната стая за шиене

Те шиели тоалети за високопоставени нацисти и използвали контактите си с външния свят, за да помагат на съпротивата
23 окт 2021 18:55, Красимир Ангелов
92
Шивачките от Аушвиц: Жените от горната стая за шиене
Снимка: БГНЕС

Те шиели тоалети за високопоставени нацисти и използвали контактите си с външния свят, за да помагат на съпротивата - това са те - шивачките от Аушвиц.

В концентрационния лагер в продължение на десет години имало и шивашки цех, разказва DW. Всички тeзи жени са намерили място в книгата "Шивачките от Аушвиц. Истинската история на жените, които е трябвало да шият, за да оцелеят".

"Горната стая за шиене"

Хедвиг Хьос, съпругата на коменданта на концентрационния лагер Аушвиц, поддържала в него шивачница в продължение на 10 години. В "горната стая за шиене", както я наричали, концлагеристките изработвали елегантни тоалети за високопоставени нацисти.

За историчката Люси Адлингтън това е "отвратителна аномалия" на фона на жестокостите, причинени от нацистите на 1,3 милиона затворници от концлагера. "Какъв ужасен контраст: докато самият ти носиш мръсни дрипи, жените на офицерите от СС идват при теб и ти казват: "Уший ми нова рокля", възмущава се тя.

В началото на своите проучвания Адлингтън разполагала само със списък с лични имена: Ирене, Рени, Браха, Хуня или Мими. Било почти невъзможно да открие фамилиите на тези жени, тъй като много от тях били познати само с прякорите си или променили имената си, след като се омъжили.

През 2017-а година Люси Адлингтън издава романа "Червената нишка на надеждата", в който описва съдбата на четири млади жени - Роза, Ела, Марта и Карла, които трябвало да шият дрехи в Аушвиц, за да оцелеят. "След като книгата излезе, започнаха да ми се обаждат хора,  разпознали в моите героини своята леля, майка или баба."

Това вдъхва на авторката увереността, че историята на тези жени не е напълно погребана и я окуражава да продължи проучванията си. Установява контакт със семействата на тези жени и през 2019-а година в Сан Франциско се среща с 98-годишната Браха Кохут, оцеляла от Аушвиц.

Контакти със съпротивата

За много от концлагеристките работата в шивачницата била възможност да избегнат смъртта. Главната шивачка - Марта Фукс - се била постарала да превърне "горната стая" в сигурно убежище за колкото може повече затворнички. "Там те се обличали в чисти дрехи, можели са да перат. И най-вече - били доволни, че имат значима работа", разказва историчката.

Жените от шивачницата се занимавали не само с изработката на облекло - много от тях използвали привилегированото си положение и контактите си с външния свят, за да подкрепят съпротивата. "Събирали са медикаменти, които раздавали на нуждаещите се. И изобщо са крали всичко, което могат - по морални причини", обяснява Люси Адлингтън.

"Имали са достъп до вестници и тайно са слушали радио. Така са успявали да се сдобият с информация, която предавали на другите. Например за това, че съюзниците са дебаркирали във Франция и т.н." Главната шивачка Марта пък подготвяла бягството си, за да може да разкаже на света за зверствата на нацистите, добавя Адлингтън.

Нацисти от Берлин поръчвали в Аушвиц

Адлингтън се среща и разговаря с Браха Кохут и с хора от семействата на други бивши шивачки от Аушвиц. Но така и не успява да се добере до мостри от облеклата, шити в лагера. "По моя информация такива дрехи вече няма. Имало е специална книга, в която са вписвани поръчките на високопоставени нацисти от Берлин. Но тези записки не са оцелели", споделя с огромно съжаление Люси Адлингтън пред DW.

Оцелялата след Аушвиц Хуня Фолкман впоследствие ушила за внучката си копринен костюм. "Тя ми го изпрати и сега разполагам поне с нещо, което е дело на една от тези шивачки. Всеки път, когато го видя, започвам да плача. Като си помисли само човек какъв робски труд е трябвало да полага Хуня, за да избегне смъртта", казва Адлингтън. И добавя: "Но този костюм е ушит с любов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: DWнацистиАушвицшивачки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шивачките от Аушвиц. Шивачките, които е трябвало да шият, за да оцелеят. Имали са осигурена храна и контакти с градската среда. Шивачките в днешна България получават заплата, която едва-едва им стига за храна. В началото на ХХI век шивачките в България трябва да шият тоалети за експлоатиращата ги Еесовска Зона, за да оцелеят.
35
8
 
51
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
,,...в лагера в продьлжение на 10г.(!!!!)е имало шивашки цех..." Алооо,нагли еврейски льжци-лагера е построен за полски полит.затворници и пьрвите от тях идват в 1940г. И лагера е закрит през януари 1945 г.!!!Поне внимавайте в датите,че без туй никой не ви вярва на измишльотините!Имали и вестници,радио,лекарства!Нали се пазеше много стриктно от немците?!Немеца ако реши ти даже мухата от дебелия си мьрзелив еврейски зад...ник няма да можеш да изгониш без негово знание! На никой не им пука за вас
34
1
 
10
 
! Отговори
Е сега примерно преди 2 години
Знаеш ли, че Пабло Пикасо и Владимир Димитров -Майстора са били на една маса. А знаеш ли, че съселяните на Майстора заемат да го питат: Майсторе какво работиш?Абе рисувам си тука едни работи.Абе ние наем, че ти постоянно си рисуваш, ама с какво си вадиш хляба?Та и момчетата и момичетата от СТЕМ и те така - това нашето не го считат за работа!
33
2
 
2
 
! Отговори
+1,4 преди 2 години
Квадратни метра българско съвременно изкуство от периода 1945-1990г.Докато обсъждаме работа! Аз си работя. Плюс още 3,2 траки славяни, прабългари , скити ...Плюс пет квадрата почти тая седмица!
32
2
 
3
 
! Отговори
astra umreka преди 2 години
да преведа статията да те надупчат или да висиш като изпразнен на опашка да ти бъркат в гърлото за проба не е чак толкова лошо виждате какво е било в аушвиц
31
1
 
19
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
А жабарите дето имаха цехове за дрехи и обувки,колко години се подиграваха с българските жени!?
30
3
 
10
 
! Отговори
Роза преди 2 години
Шивашкият труд винаги е бил най-неблагодарен и най-незаплатен.И сега е така.Но тези жени поне са имали надежда,че по този начин ще оцелеят.В хитлеристките, пък и в сталинските концлагери е било така-оцеляваш, ако имаш късмет.Било е такова времето,затова тези неща ги е имало.От нас зависи да не допуснем никога пак да ги има!
29
7
 
8
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Комунистите бяха направили фашистите по ниски от земята... *** е трябвало, още да ги гърчат... До девето коляно... За да не избуяят сега отново!!
28
4
 
14
 
! Отговори
. преди 2 години
Арбайт Махт Фрай!!!
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кого ще почеш бре еднодневко... Щи отнеса кратуната с бренеке за глигани...
26
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Да не забравяме, че някои държави имат 3 различни дни в годината за възпоменаваме на жертвите на Холокоста.
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един четвъртина евреин постави вековна вражда между две нации и заради неговите глупости измряха милиони европейци. Беше прав само за онези от маалата.
24
2
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 4 " 4 милиона са избити в Освиедцим официално" - Преди 30-40 години бяха 1 милион официално. Даже със синтите, и комунистите.
23
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 17В ЕС демокрацията "Невежеството е сила".
22
3
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 19Фашистът Кимон Георгиев е натресен от Чърчил. Инак е бил първи в списъка за разстрел.
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея са все едно шивачки в България...
20
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Абе след толкова хвалене на тая съпротива, почвам да си мисля, че е като съпротивата на дкмс секретаря и БКП активист носещ плакат в подкрепа на превратаджията Луканов, срещу БКП.
19
2
 
18
 
! Отговори
те си знаят преди 2 години
До Анонимен 4 От този непрекъснат рев за избитите милиони евреи Германия плати на Израел над 150 млрд евро!
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се сетя колко кожа са съсипали тези в концлагерите,чак яд ме лови.
17
6
 
14
 
! Отговори
До Нане преди 2 години
Този БЪЛГАРСКИ елит запазва България от влизане във войната. Спасява и евреите си.Успява безкръвно да разшири земите ни. А комунистите са били толкова обичани че дори "въстанието" от 9.9 пред идващите съветски войски е организирано от истинските фашисти Кимон Георгиев и Дамян Велчев най-видните превратаджии.И вместо да бъдат преследвани получават привилегии.9.9.1944 излиза, че е фашистки преврат

Спонсорирани публикации