Ще се окаже ли катастрофално ранното отказване от изкопаемите горива?

По-високите цени на енергията ще предизвикат глобална рецесия, както стана през 70-те години
Обновена: 23 окт 2021 21:18 | 23 окт 2021 21:10, Красимир Ангелов
104
Ще се окаже ли катастрофално ранното отказване от изкопаемите горива?
Снимка: БГНЕС

На фона на шумно прокламираната среща на високо равнище на ООН за климата (COP 26) в Шотландия в началото на ноември и скока на цените на енергията от един връх към друг, може да ви е простено ако се чудите, без значение на вижданията ви за изменението на климата, дали опитите за ограничаване на производството и използването на изкопаеми горива може да имат нещо общо с цените им, които се покачват толкова шеметно напоследък. Съвсем не, отвръща по-консервативното крило на климатичното лоби, тази последна криза просто показва, че трябва да преминем към по-чисти енергийни източници по-бързо, пише Investor.bg.

Дори Фатих Бирол, ръководител на Международната агенция по енергетика (МАЕ), твърди, че "преходът към чиста енергия е решение на проблемите, които виждаме на пазарите на газ и електроенергия днес, а не причината за тях". Такива възгледи обаче не издържат на проверка, както би потвърдил дори бегъл поглед към собствената статистика на МАЕ, пише за Bloomberg Ричард Куксън, ръководител на изследванията и фонд мениджър в Rubicon Fund Management.

Още по темата
Правителствата по целия развит свят обещаха да намалят драстично използването на изкопаеми горива и въведоха правила и графици за това. За добро или лошо, те бяха подтикнати не само от онези, които се страхуват от драматични климатични промени, но и от инвестиционна общност, която иска да печели прилична възвръщаемост и в същото време да се чувства добродетелна. Оттук и огромната мода към фондовете, отчитащи  екологичните, социалните и управленските фактори (ESG), всеобхватен термин за група проблеми, които имат много малко общо освен духа на времето. Компаниите, които копаят и добиват неща от земята или продават неща, които произвеждат много газове, обикновено не се радват на благоразположението на ESG фондовете, дори ако имат прекрасни структури на управление.

Разбира се, ниските цени на енергията през последните години изиграха своята роля, но далеч по-голяма причина за значително лошото представяне на енергийните компании в глобалните индекси за акции през последното десетилетие е държавното регулиране и общата демонизация на активите на енергийните компании. Чудно ли е изобщо, че тези компании намалиха чувствително инвестициите, не само в нови залежи, но и за извличане на максимума от съществуващите? Инвестициите в проучвания за нефт и газ са намалели почти наполовина между 2015 и 2020 г., според МАЕ. Като цяло инвестициите в изкопаеми горива спаднаха до 588 милиарда долара миналата година от 1 трилион долара през 2015 г. Разбира се, този спад беше изострен от пандемията от Covid-19, но истината е, че дори и според цифрите на МАЕ инвестициите намаляват от години.

Настоящите инвестиции са крайно недостатъчни, за да бъдат в крак с вероятното глобално търсене на енергия през следващите години. С изключение на миналата година, общото търсене на енергия растеше с около 2% годишно през последните 10 години и вероятно ще продължи да нараства поне със същия темп, според BP. По-голямата част от увеличението на търсенето идва от развиващите се икономики. Можете да видите това в търсенето на петролни продукти като бензин, реактивно гориво и други подобни. Сред 34-те членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - по същество клуб на богатите страни - това търсене е непроменено през последните 10 години. В страните извън ОИСР то се повишава с 3% годишно. В Китай нараства с 5,5% годишно и изглежда почти няма интерес от страна на управляващите в страната да се заемат с ограничаване използването на изкопаеми горива.

Проблемът е, че възобновяемата енергия представлява малка част от общото енергийно предлагане. Ръстът на възобновяемите източници не успява дори да отговори на ръста на общото световно търсене на енергия. Прочетете това изречение отново. Самата МАЕ казва, че с настоящите политики и графици, инвестициите в нефт и газ трябва да бъдат със стотици милиарди долари по-високи всяка година, само за да се отговори на вероятното търсене. При липса на такива инвестиции не бива да се учудвате, ако цените на енергията се повишават - вероятно с много повече. Настоящият скок на цените на природния газ вероятно е само началото. Разбира се, по-високите цени ще доведат до допълнителни инвестиции, но изглежда малко вероятно те да са достатъчни. И може да се появят в области като въглищата, които са по-евтини от, да речем, природния газ, но и много по-замърсяващи.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
7
 
! Отговори
Не, няма. преди 2 години
Няма да се окаже. Вече се оказа.
64
9
 
3
 
! Отговори
Портиерът преди 2 години
Ха ха ха. А защо реши, че след като живея в България и я смятам за своя родина, съм българин? :) България може и да изчезне, но цяла Европа - едва ли. Като траките. Уж вече ги няма, пък са в българската кръв. :) Господ работи индивидуално, таварищ. :) Като в съврененната медицина. :) Не изключвам, че има някакъв половин процент руснаци, които може би ще оцелеят и този път. :) По принцип съм от Норвегия, но Германия също ми е родна.:))) И французите ме тачат. :)))
63
10
 
3
 
! Отговори
Портиерът преди 2 години
А как ви се струва - Китай, Европа и САЩ се обединяват срещу общата опасност Русия? :) Арабският свят също отдавна е срещу руснаците. Евреите и те рсзбраха, че за нищо не стават. :) На мен перспективата ми харесва. :)
62
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се грижи за Русия, гледайте си умиращата жалка държавичка България, че след 20-30 години може и да не съществува вече.
61
10
 
4
 
! Отговори
Портиерът преди 2 години
Русия НЯМА ПАРИ за такъв проект. Такъв проект в Русия ще се наеме да финансира само Китай. Ако и Китай, като целият останал свят, вече не е осъзнал, че на Русия не може да се разчита за нищо и че Русия лъже, ***, насърчава международната престъпност, изнудва и заплашва с военни конфликти. Аз ти казах, че мнението ми ще ви заинтригува, но НЕ ВИ ГО ПРЕДЛАГАМ. За Мен отдавна сте кауза пердута.
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия може да заеме 1/4 от световния пазар на водород. Приход 1 трилион долара годишно : "Россия реанимирует грандиозный проект СССР. Время пришло"
59
9
 
3
 
! Отговори
Портиерът преди 2 години
Лъжеш се. 10 години съм въртял бизнес с Германия. Бил съм на почивка и на френската Ривиера. През соца съм бил и в СССР. Имам и роднини в Русия. Обиколил съм поне половин Европа. И в Турция съм бил. И в Китай. Сега съм си в България, защото я обичам и не желая като вас, руснаците да си плюя на родината. Аз ти казах, че просто не осъзнаваш кой съм. Затова си въобразяваш, че вие и китайците нямате нужда от моето мнение. Не че ви го предлагам.
58
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Климатичните промени са факт, това са цикли които не зависят от човешката дейност, нито от СО2 емисии. Всички тези батерии, соларни панели, вятърни мелници са вредни за екологичното здраве на планетата. CO2 не е "вреден" газ и винаги е бил час от атмосферата, нужен е за растенията. Зелените технологии тровят екологичното здраве на планетата, а без здрава екология човечеството няма да преживее климатичните промени.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повтаряй. Може.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са вредите от перките и соланите панели за природата? Какви поражения има над птичия свят от ветрените паркове? Вредата от инфразвука на вятърните мелници върху околната среда? Препятстването на естествените въздушни потоци - да сте чули за ефекта на пеперудата, за възможните катастрофални последици от вятърните мелници? Токсичните соларни панели, които имат изключително кратък живот?
55
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак повтарям:ако някой си мисли, че зелената енергия не може да замени изцяло твърдите горива, а дори и ядрената енергия, той не разбира НИЩО от енергетика или съзнателно лъже. Азерите ще продават по-евтино, таварищ и вече го правят. Първо-защото и така им е изгодно. И второ-защото са мюсюлмани и ви ненавиждат повече и от нас. Така сте се поставили и пред тях, и пред целия свят. Като неприятни, мързеливи и лъжливи същества. Китайците също не са на ваша страна не се заблуждавайте!
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СО2 е естествен газ в атмосферата и той е "храната" на зелените растения! Как ще се борите с храната на растителността? Що за идиoтия?
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
60: доста си кух да знаеш. Западната пропаганда ти е промила и малкото сиви клетки. Всички разбрахме че не си бил нито в Русия, нито на запад. Ако си мислиш че Париж е Париж много се лъжеш - има повече брадати, *** и забрадки и тук там ще видиш францизин. Ти обаче си от БГ и си даже по низш от брадатите в очите на запада. Замисли се, там не те искат. Искат само богатствата на БГ и след като ни използват ще ни захвърлят
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами, на Русия и на Китай ще им се наложи да се интересуват от мнението ми, таварищ. Колкото и да не ти се вярва. Просто не си осъзнал КОЙ СЪМ.
51
6
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ще се учудите, но предпочитам да съм портиер в Риц, пред това да мия ке.. не.. фи в ГУЛАГ. Или в ГУЛАГ няма и тоалетни? :) Дори и като най-бедна държава в ЕС, България живее по-добре от всякога и много по-добре от Раша.
50
2
 
7
 
! Отговори
стефчо преди 2 години
човека е алчно животно,всичко трябва да се унищожи и сллед него потоп!
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 49. Не знам защо си мислите, че азерите са слабоумни и ще продават по-евтино от борсовите цени. Умнокрасивитета определено нямате връзка с реалността!
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като не смятат Русия и Китай да играят тая игра и искат да превърнат Земята в опушена, воняща на бензин и олово ко. чи. на, какво мислят, че ще постигнат? Европа изчезва до 10 години, Русия и Китай - до 12 години. Честити две години живот в ко. чи. на! Но може пък руснаците и китайците да предпочитат да живеят така - в ко. чи. на.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България всичко, което става в Европа трябва да стане, когато и доходите на българите станат европейски... Всичко останало са празни приказки за баламите...
46
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия вече е фалирала. А Европа вече се е оправила. Честит азерски газ, Европа!Ядрена енергия още известно време и после само зелени технологии. И Ковидът, който ще изиграе ролята на естествения отбор този път. Който успее да мине на зелена енергия и да си опази населението от Ковид пандемията, ще живее. За другите - евтаназия. Познайте от три пъти кой и къде ще оцелее. Апропо, за Господ защо не се сещате? :) Или мислите, че всичко е без Негово участие? :)

Спонсорирани публикации