Какво е "нетна нула" и как държавите ще я постигнат?

Целта е Земята да няма въглеродни емисии до 2050 г.
3 ное 2021 18:30, Нели Христова
69
Какво е "нетна нула" и как държавите ще я постигнат?
Снимка: БГНЕС

Вече втори ден държавите излагат планове за намаляване на емисиите на парникови газове на срещата на върха COP26 за изменението на климата в Глазгоу.

Те се надяват да постигнат глобалната цел "нетна нула" до 2050 г., за да помогнат за забавяне на глобалното затопляне.

Какво означава "нетна нула"?

Нетната нула означава, че не се добавя към количеството парникови газове в атмосферата.

Постигането й означава намаляване на емисиите, доколкото е възможно, и балансиране на всички останали чрез премахване на еквивалентно количество.

Парникови газове като въглероден диоксид (CO2) се отделят, когато изгаряме нефт, газ и въглища в нашите домове, фабрики и транспорт. Това причинява глобално затопляне, като улавя слънчевата енергия.

Съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. 197 държави се съгласиха да се опитат да задържат повишаването на температурата "доста под" 1,5°C, за да избегнат най-лошите последици от изменението на климата. Експертите казват, че за постигането на тази цел обаче, "нетната нула" трябва да бъде достигната до 2050 г.

По време на COP26 нациите определят стъпките, които предприемат.

Какво е договорено на COP26?

Повече от 100 световни лидери обещаха да се справят с обезлесяването, което допринася за изменението на климата, тъй като дърветата могат да абсорбират огромни количества CO2.

Бразилия - където участъци от тропическите гори на Амазонка са изсечени - е сред подписалите споразумението, заедно с Обединеното кралство, САЩ, Канада, Китай, Индонезия и Демократична република Конго.

Десетки страни също така обещаха да намалят емисиите на метан с поне 30% до 2030 г. Метанът е отговорен за една трета от текущото глобално затопляне, причинено от човешката дейност. Китай, Русия и Индия, едни от най-големите замърсители, обаче не са се подписали.

Канцлерът Руши Сунак също така излага планове за превръщането на Обединеното кралство в първия "финансов център с нулеви нетни стойности". До 2023 г. повечето големи британски фирми и финансови институции ще трябва да изложат подробни планове за преминаване към нисковъглеродно бъдеще.

Въпреки това ангажиментите няма да са задължителни и зелените групи казват, че предложенията не стигат достатъчно далеч.

Какви други нулеви действия са обещали лидерите?

Въпреки че 132 държави публично са се ангажирали да достигнат нетни нулеви емисии преди 2050 г., Китай – в момента най-големият производител на CO2 в света – казва, че се стреми към "въглероден неутралитет" до 2060 г. Страната не е посочила какво точно означава това и как ще го достигне.

Русия също така обеща да достигне нетна нула до 2060 г. Тя е един от водещите производители на петрол в света и четвъртият по големина източник на парникови газове.

Доскоро президентът Путин отхвърляше рисковете, породени от повишаването на температурите, а президентът на САЩ Джо Байдън критикува руските и китайските лидери, че не присъстваха на срещата на върха COP26.

Индия - четвъртият най-голям източник на CO2 в света след Китай, САЩ и ЕС - обеща да намали емисиите си до нула до 2070 г.

Някои от най-гъсто населените страни в света - включително Индонезия - не са поели никакъв нетно нулев ангажимент.

Как може да се отстрани въглеродът от атмосферата?

Освен че се бори с обезлесяването, почти всяка страна засажда дървета като евтин начин за усвояване на въглерода, въпреки че експертите се съмняват дали има достатъчно място за необходимите дървета.

Предложена е и технология, включваща улавяне и съхранение на въглерод.

Това включва използване на машини за отстраняване на въглерода от въздуха, след това втвърдяването му и заравянето му под земята.

Технологията обаче все още се развива. Също така тя е много скъпа и все още недоказана.

Какви са проблемите с целта да се постигне нетна нула?

Има противоречия относно това как някои държави могат да се опитат да достигнат нетна нула.

Например, страна А може да отбележи по-ниски емисии, ако затвори енергоемки индустрии като производството на стомана.

Но ако Страна А след това внася стомана от Страна Б, тя ефективно прехвърля въглеродните си емисии на Страна Б, вместо да намалява общата сума на парниковите газове.

Има схеми, които позволяват на богатите страни да компенсират емисиите си, като плащат на бедните да преминат към по-чисти горива.

Това обаче се разглежда от някои като начин да се избегне предприемането на повече действия на вътрешния пазар.

И е трудно да се каже, че инициативи, финансирани за компенсиране на емисиите другаде, така или иначе не биха се случили.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
8
 
! Отговори
none преди 2 години
В последно време се забелязва, че този сайт е започнал да копира стила на заглавията а понякога и целите стати от BBC. Проявете малко въображние. Натъжвата ме.
28
0
 
2
 
! Отговори
Най-култов момент преди 2 години
Дето ходеха в клиниките за липосукции и правеха *** и тринитротоуол от мазнината на некви и им продаваха сапуна за пари , а с динамита заредиха десет небостъргача!
27
0
 
0
 
! Отговори
Не е смешно: преди 2 години
https://youtu.be/j09qs3zB_YkВсичко ми е наред скъпа, но ме срещаш в много странен етап от моя живот!
26
0
 
0
 
! Отговори
Те така: преди 2 години
https://youtu.be/j09qs3zB_YkТе така ще я постигнат!
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нетна Нула е обитателят на Президентството, а кръгла нула е здравословният ни министър.Пресечена нула са Долче и Габана в БГ политика Кире и Асана от Харварда.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Психаите явно и планетата,и климата ще оправят както нас с ковида ни оправят.Без въглерод как ще правят фотосинтеза растенията?
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29"Умнико",не е само за бачкатора от Люлин и за тебе идва. Лимит на всичко,което потребляваш.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата история е:1. Трябва да спасим планетата за да не загинем.2. За да я спасим трябва да загинем.
21
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нетна нула означава всичкото бачкатор от Люлин да спре да си кара немските бараки из София, пришълецът от прованса да спре да гори дърва, а малцинствата да спрат да горят гуми и ето ви чист въздух.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина жалка история ти не можеш да оправиш къде по-лесни за оправяне неща, но си тръгнал да оправяш климата. Нали не си мислите, че жалкия Гейтс може да влияе на слънцето, вулканите и магнитните полюси?
19
0
 
0
 
! Отговори
Юсуф преди 2 години
Пт Турция по зян няма вай вай ши са мре 1лв - 2стинки.
18
0
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тъкмо научихме магарето да не яде и то взе че умря :)))
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези които искат да спасяват планетата да се гръмнат, аз нямам намерение.
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Традиционните семейни ценности са най-важната нравствена опора и залог за успешното развитие на България и сега и в бъдещето. Не някаква си нетна нула.
15
1
 
2
 
! Отговори
Според мен преди 2 години
Трябва начало на преразпределение на благата между цялото население !
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16Като виждаш как лъжат и сучат за пандемията в рамките на дни и седмици. Мислиш ли, че някоя овца ще помни през 2050 година, какво са я лъдали преди 30 години?
13
1
 
1
 
! Отговори
От 18 преди 2 години
ДО ДО 2!!!!!!
12
3
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Такива като тебе като са пред мен си гледат върха на обувките и пръдня та ще ми ядеш ако ти наредя!
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ми е да спасявам нещо, като дам фира в процеса? Бих спасил нещо, ако мжех да му се наслаждавам все едно да искам да се гръмна за да мога да живея.
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие трябва да сте на нулата за да могат Гейтс, Безос и други такива да летят на частни самолети, автопаркове, яхти и имения без да има последствия за планетата всичко е за ваше добро.

Спонсорирани публикации