Гладът в Северна Корея е факт, ще се справи ли страната?

Ким Чен Ун е издал строги закони против кражба и разхищение на реколтата
7 ное 2021 22:30, Нели Христова
195
Гладът в Северна Корея е факт, ще се справи ли страната?
Снимка: БГНЕС

Гладът в Северна Корея е факт, а информацията за него идва както отвън, така и отвътре. Дезертьори, живеещи в Южна Корея, твърдят, че семействата им в КНДР гладуват. С наближаването на зимата има опасения, че най-уязвимите ще умрат от глад.

"Непрекъснато се съобщава за проблеми като повече деца сираци по улиците и смърт от глад", казва Лий Санг Йонг, главен редактор на Daily NK, който има източници в Северна Корея. "По-ниските класи в Северна Корея страдат все повече и повече, тъй като недостигът на храна е по-лош от очакваното."

Извличането на информация от Северна Корея става все по-трудно. Границата е затворена от януари миналата година, за да се предотврати разпространението на COVID-19 от Китай. Дори изпращането на съобщения от страната до семейството и приятелите, които са избягали в Южна Корея, е огромен риск.

Всеки, хванат с неразрешен мобилен телефон, може да бъде хвърлен в трудов лагер. И все пак някои все още се опитват да изпращат писма или гласова поща чрез текст до своите близки и до медии в Сеул.

Чрез тези източници, някои от които трябва да останат анонимни, BBC се опитава да изгради картина на случващото се.

"Всяко зърно ориз"

Северна Корея винаги се е борила с недостига на храна, но пандемията влоши лошата ситуация. Лидерът Ким Чен Ун сравни настоящата ситуация с най-тежкото бедствие в страната през 90-те години на миналия век, известно като "Трудния поход", когато стотици хиляди хора загиват заради глада.

Все още не се смята, че ситуацията е толкова лоша. Има някои обнадеждаващи знаци. Северна Корея изглежда се готви да отвори отново границата с Китай, но не е ясно колко търговия и помощ ще са необходими, за да се поправят икономическите щети, които вече са нанесени на бедната страна.

Тазгодишната реколта е от решаващо значение. Миналогодишните реколти бяха частично унищожени от поредица от тайфуни. Организацията на обединените нации изчислява, че страната не разполага с храна за поне два до три месеца.

За да се гарантира, че тази година е възможно най-успешна, десетки хиляди хора бяха изпратени на полето, за да помогнат за събирането на ориз и царевица, включително и армията.

Съобщава се, че Ким Чен Ун също така е заповядал всяко зрънце ориз в страната да бъде обезопасено и всеки, който яде, да отиде и да помогне с реколтата.

"Разработен е план за минимизиране на загубите в процеса на прибиране на реколтата", казва Лий от Daily NK. "В него се подчертава, че ще бъде наложено строго наказание, ако бъде докладвано за кражба или измама. Това създава атмосфера на страх."

Миналата седмица Националната разузнавателна служба на Южна Корея (NIS) каза на парламентарно изслушване при закрити врати, че Ким е заявил, че чувства, че "върви по тънък лед поради икономическата ситуация", според депутатите на брифинга.

NIS също така заяви, че липсата на лекарства и основни доставки е ускорила разпространението на инфекциозни заболявания като коремен тиф.

Тази нарастваща загриженост беше засилена от държавните медии, които изтъкнаха мерките, предприети за предотвратяване на увреждане на реколтата, и пуснаха пропагандни плакати, наблягащи на усилията за работа върху производството на храни.

Модерно земеделие

Северна Корея е изправена пред два основни проблема с хранителните си доставки.

Първият е методите на отглеждане. Пхенян може да е инвестирал в нови военни технологии и ракети, но му липсват модерните машини, необходими за бърза и успешна реколта, според експерти.

Чой Йонгхо от Корейския селски икономически институт казва, че "недостатъчното предлагане на селскостопанска техника води до ниска производителност на храни".

BBC се убеждават в това сами.

От нова наблюдателна точка в западния край на Южна Корея, с богатите небостъргачи на Сеул като фон, журналистите имат добра гледка над река Хан в Северна Корея. Чувства се толкова близо - и все пак толкова далеч.

Едно момиче отбелязва, докато гледа през бинокъла си, че са "едни и същи хора". "Те са точно като нас", казва тя, като отскочи обратно към майка си.

Селяните, десетки от тях, бяха заети да събират ориз и да го пренасят на гърбовете си до доста износен трактор.

Южнокорейски фермер в Паджу, близо до демилитаризираната зона, която разделя двете страни, каза, че му е отнело час, за да оголи оризовите си ниви с машина. Ако го беше направил на ръка, както се прави на север,  едно поле щяло да му отнеме цяла седмица.

Силно уязвим

Но заедно с липсата на технологии и селскостопански доставки, Северна Корея е изправена пред много дългосрочен проблем, ако иска да осигури хранителните си нужди.

Страната е посочена от американските разузнавателни агенции като една от 11-те страни, най-уязвими към последиците от глобалното затопляне, а ограничената площ, която има за отглеждане на култури, може да бъде най-тежко засегната.

"Неуспехите в добива на ориз и царевица ще станат по-вероятни по западното крайбрежие, което е историческата житница на Северна Корея", казва Катрин Дил от Съвета по стратегически рискове – един от авторите на скорошен доклад за "Приближаващите се кризи в Северна Корея".

Това може да обясни защо Пхенян изпрати своя посланик на Обединеното кралство на 26-ата конференция на ООН по изменението на климата в Глазгоу.

"Северна Корея е особено уязвима към природни бедствия. Наводнения, мусонни дъждове и тайфуни ги притесняват всяка година, което пряко засяга добива и косвено причинява проблеми с вредителите", обяснява Чой.

Докладът "Приближаващи се кризи" предполага, че това ще се влоши много през следващите години и по-специално производството на ориз ще бъде засегнато от суши и наводнения.

"По-интензивни бури вече изглежда засягат Северна Корея, има наистина ярки примери за това както през сезоните на тайфуните 2020, така и през 2021 г. И по отношение на повишаването на морското равнище, крайбрежните зони ще бъдат все по-застрашени", казва Дил.

Въпреки че Пхенян рядко се ангажира с външния свят, той често прави изключение за изменението на климата и околната среда.

Северна Корея работи с Програмата на ООН за околната среда (UNEP) по подробни доклади за страните през 2003 и 2012 г., а също така е страна по международни договори, включително Протокола от Киото и Парижкото споразумение.

Една от причините за това ангажиране с изменението на климата може да бъде въздействието му върху производството на храни.

Докладът на UNEP от 2012 г. отбелязва, че средната температура в Северна Корея се е увеличила с 1,9°C между 1918 и 2000 г. - сред най-бързите темпове на затопляне в Азия. Според доклад на Зеления климатичен фонд за 2019 г., средните годишни температури в Северна Корея се очаква да се повишат с 2,8-4,7°C до 2050 г.

Южна Корея тук вижда шанс да се работи заедно по проблем, който засяга и двете страни. Министърът на околната среда на Сеул Хан Джун-ае каза миналата седмица, че се надява да се срещне с колегата си в Глазгоу, за да говори за междукорейско сътрудничество по изменението на климата, но това не се случи.

Ако севернокорейската делегация слуша речите в Шотландия, те ще знаят, че дори когато страхът от тази пандемия отслабне и търговията с Китай се възобнови, дори когато стоките отново започнат да преминават през границата, страната е изправена пред нарастваща криза, която ще засягат дълбоко и без това уязвимо население. И не може да преодолее това самостоятелно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
6
 
5
 
! Отговори
УМЕН преди 2 години
Ковидлъжите нещо не хванаха дикиш днеска и.....хайде хоп на план Б, резервната соросташшшка хранилка - Северна Корея. Хахахаха
119
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунизъм = Глад
118
13
 
12
 
! Отговори
Бил съм там преди 2 години
Като пътувах по корабите . Не е така както си мислите , да силно фанатизирани са към техния вожд , но са щастливи , живеят смирено и семпло !!! Чисто е , има ред и дисциплина , безкрайно възпитани и тези които искат да избягат от там са под 1% ...!!! От глад няма да умрат , Китай и Русия здраво им помагат , така че може да мине за фейк нюз статията !!! Страната е красива и цветна , не е сиво както го представя пропагандата....
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То тенхото е некакъв изчанчен социализъм, незнам друга соц страна да си предава властта от баща на син, би требвал да се нарекат монархия :))) Иначе е лесно да се каже, че глада е по силен от тока, ама династията ги е хванала в хватката си от десетилетия, да не мислите,че е фасулска работа :)))
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кореецът ви показва як ...джинджифил на фона на разорана и засята земеделска земя в далечината.
115
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Корея е с народ очевидно семпъл, но по традиция конфуциански т.е. зачитат принципа, че трябва да има ред и дисциплина и интересите на общността са на първо място. ТОВА Е БЪДЕЩЕТО на целия Далечен Изток. В евроатлантическата общност бавно, но сигурно се задушаваме в междуличностни конфликти и индивидуални изпълнения в стил ЕБ-НИ ДРУГАРЧЕТО, ОГРАБИ ГО И МУ СЕ ПРИСМЕЙ-ГОЛЯМАТА АМЕРИКАНСКА МЕЧТА!
114
0
 
4
 
! Отговори
До ... Офф до 131 преди 2 години
Ами ходи да си мериш и другата работа, да не се окаже по-малка от палчето ти
113
1
 
0
 
! Отговори
Офф до 131 преди 2 години
Чочинка, забавно беше да си мерим палчетата ама имам и друга работа :) Ти си кликай там :)
112
3
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До ЕвроатлантикЕ Ким нали беше изял сестра си преди година сега коя ще яде
111
24
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
До Тъпо е ... Ами тъпо е да живееш в 21 век и то в Европа, да имаш претенции да си средно интелигентен човек и да не знаеш кой е Ким Чен Грух и какво причинява на народа си, явно наследството от времето когато бяхме оградени с бодлива тел, зад която се стреляше на месо и можеше да отидеш в затвора за един виц е още живо, налице са и мозъчните травми нанесени на населението от "Развитото Социалистическо Общество" и затвърдени на генетично ниво от мутагенните фактори на аварията в Чернобил........
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недостигът на храни е не само в Северна Корея. През последния месец в Китай се наблюдава рязко покачване на цените на храните, особено на зеленчуците с 50-70 процента в сравнение с миналата година. В същото време китайската компартия е призовала населението да се запаси с храни поне за 2-3 седмици. Анализатори смятат че това е предизвикано от нарастващите случаи на Ковид в Китай и предстоящото въвеждане на тотален локдаун в цялата страна. Друга причина е лошата реколта тази година.
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 133 Така е, прав си. Но за това вероятно си има причини, не се ли замисляш понякога? Йемен, Судан и ЦАР нямат ядрени оръжия и междуконтинентални ракети. А има една поговорка: "Гладът е по-силен от тока!".И за тези държави също се говори, просто по-рядко.Мой братовчед беше на работа в Йемен.Каза навън не излизат без въоръжена охрана.Всеки ден стават престрелки между въоръжени групировки.Могат да те убият просто ей така.
108
5
 
4
 
! Отговори
Тъпо е преди 2 години
Коментираме държава в която не сме стъпвали, нямаме дипломатически отношения и т.н. Ама наистина е тъпо. Какво ви направи северно-кореец на вас? Претенции към територия ли, към история ли, към кое? За чий ... "нос"... са тия статии?!
107
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги когато в Днес.бг се пише нещо за Северна Корея и Слънцеогяният и лидер Грухчо, хвърлям по някое око в публикацията за да видя каква е клиничната картина и здравният статус на пациентите във форума ... тукашните кимчовци винаги са на амбразурата, готови да бранят както вездесъщият северно-корейски вожд, така и неговият евроАзаитски аналог окопал се в своя североизточен бункер ... !!!
106
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това ако не е поръчкова пропаганда мине малко време пак за за с.корея пишат ясно е вече че това със ковида го поръчват същите.и зеленият сертификат радев горд нато-вец фен на глобалистките фамилий веднага изпълнява.
105
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно. Йемен, Судан и Централно Африканската Република са много по-близко до нас, но за глада там нищо не пише, докато всяка седмица по два-три пъти ме информират за наближаващия глад в Северна Корея, дето е на другия край на света.
104
7
 
4
 
! Отговори
Гений преди 2 години
До Анонимендо 173, колко емигранти в проспериращи държави като Китай / Русия / Северна Корея познаваш? И колко - прогнилия запад?
103
8
 
12
 
! Отговори
Гошу преди 2 години
Много скоро севернокорейците ще коментират глада в България и дали ние ще се справим !
102
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо продължавайте да живеете с тоя измислен от престъпници свят. Сега и децата ви , ще живеят същия мизерен живот. А който руптае в концлагера доживот. Объркана система. Синовете ви , плашат вас да мълчите. За да се мазнят на некъв дебел герой, дето само яде и сереее. Пълен цирк
101
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах некакво видео в тубата, как всички го карат на ориз там, те затуй са толкова слаби севернокорейците :))) Но по ми беше интересно, как се тръшкат на пода като некакви роби и със сълзи на очите си от "обич", благославят върховния им лидер :))) Не знам какъв соц е там, ама да се предава "короната" между баща и син в продължение на десетилетия.....по скоро ми мяза на монархия.....хахахаха :)))

Спонсорирани публикации