Грижа за косата - кога шампоанът не действа?

Ето по кои признаци да познаете
14 ное 2021 18:32, Дарена Найденова
0
Грижа за косата - кога шампоанът не действа?
IStockphoto

Намирането на подходящия шампоан е интересно преживяване само по себе си, така че може да бъде наистина разочароващо, когато си помислите, че сте намерили правилния и скоро осъзнаете, че всъщност сте грешали в избора си. Но не се притеснявайте, ако това ви се е случвало няколко пъти. С толкова много опции на шампоани за всички различни типове коса е лесно да закупите този, който не е подходящ за вас. 

"Шампоанът е проектиран с множество характеристики, които действат в различна степен в зависимост от неговата формулировка", казва експертът по коса Шаб Реслан пред InStyle. Допълва, че шампоанът не само може да почиства, но и едновременно да овлажнява, да изглажда, да има минимално кондициониране или пък да почиства изключително грубо. И ако той нанася повече вреда, отколкото полза, тогава може да потърсите друг вариант на продукта или да си направите график колко често да миете косата си. 
 
Според трихолога Пени Джеймс, трябва да мием косата си с шампоан поне четири пъти седмично, освен ако нямате къдрава коса, тогава веднъж седмично е достатъчно. "Трябва да се погрижим за косата и скалпа си. Косата ни е влакно, което расте от епидермиса във фоликул. Хиляди фоликули са на главата ни и това е хранителна среда за проблеми със скалпа, ако не я почистваме редовно", казва Пени. 
 
Въпреки това, ако полагате необходимата грижа, но все още изпитвате проблеми, тогава вашият шампоан може да е виновникът. Но как точно да разберете дали продуктът ви не работи правилно и кара косата ви да изглежда безжизнена? Няколко експерти споделят своите съвети. 
 
Какви са признаците, че шампоанът не действа?
 
Според Пени Джеймс, ако косата ви изглежда тежка и мазна в корените, тогава шампоанът, който използвате, може да има твърде много балсам или силикон, което може да е твърде тежко откъм съставки за вашия тип коса. Шаб Реслан добавя, че не трябва косъмът ви да изглежда восъчен, мазен, къдрав или дори прекалено чист. Ако чувствате тежест след къпане, това може да означава, че е време да намерите друг шампоан. 
 
"Някои шампоани могат да понижат pH на скалпа и да го накарат да бъде прекалено мазен, което може да причини пърхот, сърбеж или лющене", казва трихотологът Гретхен Фризе пред InStyle. Добре е да избягвате продукти, които съдържат сулфати, тъй като те могат да бъдат изсушаващи за скалпа и косата. 

Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации