Зимата идва - как да се грижите за вашата кожа?

Студът я прави по-чувствителна
15 ное 2021 23:15, Дарена Найденова
3
Зимата идва - как да се грижите за вашата кожа?
IStockphoto

Когато температурите навън паднат, ние веднага вадим дебелите якета, ботушите и шаловете, но забравяме, че оставяме едно нещо открито – лицето си! От решаващо значение е да дадете на кожата си малко повече внимание, защото това е единствената част от тялото ни, която почти постоянно е подложена на външни дразнители. Ето защо е толкова важно да имате правилна рутинна грижа за кожата през зимата.

 
В зависимост от вашия тип кожа, някои сезони и климатични условия може да работят във ваша полза или вреда. Ако например имате суха кожа, може да предпочитате влажен пред сух климат. Въпреки това почти всички типове изпитват трудности през зимата, което изисква план за действие, специфичен за по-студените дни.
 
През зимата и температурата, и влажността намаляват. На места пък зимните условия са доста по-екстремни и някои хора се борят с градуси много под нулата. Когато работата ни налага да излизаме навън, независимо от времето, трябва да се погрижим не само за топлината на тялото, но и за здравето и защитата на кожата.

Как зимата влияе на кожата?
 
Кожата ви взаимодейства с околната среда всеки ден. Това включва температурни промени, климатични условия, замърсяване, токсини в околната среда и дори борба със сухия въздух, създаден от климатиците или други отоплителни уреди в офиса и дома. Така че, когато сезонът се смени от есен към зима, кожата ви усеща това, тъй като е органът, който директно взаимодейства с външните елементи.
През зимата бариерата за влага, известна още като Stratum Corneum или кожна бариера, е изключително крехка и вероятно ще бъде компрометирана. Това се дължи на липсата на влага във въздуха. Когато нивата на влажност са ниски, кожата е изложена на риск от дехидратация, тъй като в атмосферата няма вода, която да бъде прихваната.
 
Сухотата и дехидратацията са едни от основните проблеми, когато става въпрос за кожата през зимата, което има смисъл, тъй като ниската влажност изсушава. В съчетание с ниските температури, които притискат повърхността на кожата, проблемите се влошават още повече.
 
Кожни проблеми през зимата
 
Подобно на начина, по който може да откриете, че кожата ви е по-мазна през лятото, може да забележите пристъпи на сухота през зимата, които се появяват при по-студено и по-сухо време. Така се създават проблеми като сухота, дехидратация, напукване, възпаление, сърбеж, зачервяване, чувствителност и стегнатост.
 
Тези основни проблеми на кожата, с които тя се бори през зимата, възникват поради промяна на температурите. Въпреки че може да страдате от тях целогодишно, те са особено изострени през суровите студени месеци.

Още за грижата за кожта през зимата вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2, като гледаме менталното ти здраве е че страдало много от това обаче. Антиреклама си.
2
5
 
3
 
! Отговори
Златена преди 2 години
Реално, най-добрата грижа за кожата е да си поставите Ковид-19 ваксина! Аз съм с две игли на Пфайзер засега, но в края на месеца ще си сложа бустер!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юнашко млеко си требе.

Спонсорирани публикации