Безсърдечна ли е Европа и какво е отношението й към бежанците?

12 държави поискаха европейски пари за стени и бариери по границите си
17 ное 2021 18:34, Петя Славова
134
Безсърдечна ли е Европа и какво е отношението й към бежанците?
Снимка: БГНЕС

Бежанската политика беше част от програмата на последната среща на върха на Европейския съюз през октомври. И лидерите на 27-те отново се разделиха без да начертаят общ път: намаляването на натиска върху страните в Южна Европа, преразпределянето на мигрантите и изграждането и финансирането на съоръженията по външните граници продължават да са спорни теми. Колко високи трябва да бъдат крепостните стени на Европа, ако не иска напълно да се откаже от основополагащите си ценности? Политическата тенденция е към още по-сериозна изолация, предава "Дойче Веле".

Над 1000 километра огради

12 държави, сред които Полша, балтийските републики и Австрия, поискаха през октомври европейски пари за изграждането на стени и бариери по външните си граници. Последните месеци показаха, че миграционният натиск не намалява, заяви новият канцлер във Виена Александър Шаленберг. По данни на Европейската агенция за гранична и брегова охрана - Frontex, тази година 135 хиляди мигранти са достигнали територията на ЕС, т.е. 50 процента повече в сравнение с 2020-а година. Въпреки това стойностите са далеч по-ниски от пиковете на миграцията през 2015-а, когато над един милион души стигнаха до портите на Европа.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен първоначално попари надеждите за европейско финансиране: "Комисията и Европейският парламент отдавна поддържат мнението, че бодлива тел и стени няма да бъдат финансирани". Но когато председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отиде във Варшава, за да потвърди солидарността на ЕС пред полското правителство, той заяви обратното. "Води се дебат дали физическата инфраструктура може да бъде финансирана от Европейския съюз", каза Мишел. "Трябва да се изясни способността на ЕС да демонстрира своята солидарност към държавите, които са на първа линия и защитават своите национални граници, които са и външни граници на ЕС."

Иначе укрепването на границите отдавна е в ход. Унгария беше първата държава, която през 2015-а година започна да строи огради по своята граница и така отклони балканския маршрут. Примерът на Будапеща бе последван от Гърция, България и други държави и по този начин по външните граници на ЕС се появиха около 1000 километра гранични съоръжения.

Хиляди мигранти са ограбени и прогонени

От години европейски кораби отблъскват лодките на мигрантите обратно в либийски води, където ги събира местната бреговата охрана. Италия официално си партнира с Либия, като снабдява тамошната брегова охрана с обучение и техника, игнорирайки условията в либийските лагери, където мигрантите биват ограбвани и измъчвани.

От Гърция, Хърватия и България също идват съобщения за насилствено прогонване на мигрантите, на които по незаконен начин им се отнема шанса да кандидатстват за статут на европейска територия. Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди не спести критиките си при последното си посещение в Европейския парламент. "Настоящите практики на някои държави са тревожни: стените и бодливата тел, насилствените отблъсквания, при които мигрантите биват бити, събличани и хвърляни в реки или в морето", каза Гранди. "И опитът за заобикаляне на задълженията чрез плащания на трети страни, за да поемат те отговорността."

Неправителствената организация "Border Violence Monitoring Network" съобщава, че между началото на 2020-а и лятото на 2021-а година Гърция е отблъснала 6000 мигранти по суша и вода, в някои от случаите насилствено. Според Датския съвет за бежанците, в Хърватия случаите са над 18 хиляди. В същия период ООН е регистрирала 15 хиляди подобни случая в Либия.

Бежанците са предимно от Сирия, Афганистан, Венецуела и Колумбия

По време на дебата в Европейския парламент евродепутатът от Европейската народна партия Йерун Ленарс защити все по-враждебните настроения в много страни членки. "Виждате, че много хора, които в момента искат да стигнат до Европа, не са бежанци и, че с процедурите за предоставяне на убежище се злоупотребява от тези, които не се нуждаят от международна закрила за сметка на хората в нужда", заяви Ленарс. "Виждате как престъпни банди превръщат миграцията в бизнес за милиарди долари и виждате диктатори, които използват миграцията в хибридната си война срещу ЕС."

Това схващане произтича от факта, че в определени периоди в Италия пристигат големи групи мигранти от северноафрикански държави като Тунис, Мароко и Алжир, които по правило нямат право на бежански статут. В официалната статистика на ЕС през 2020-а година обаче най-често доминират мигрантите от Сирия, Афганистан, както и Венецуела и Колумбия, които търсят убежище предимно в Испания. Следват Иран, Пакистан и Турция. За тези мигранти не може да се твърди, че нямат нужда от защита.

В някои европейски държави, възприемани доскоро като либерални убежища за мигрантите, като например Дания, политическите настроения се промениха драстично: в противоречие с препоръките на международните организации, датското правителство иска да принуждава сирийските граждани да се връщат бързо в родните си места под претекста, че някои части на страната като столицата Дамаск например били сигурно място за тях.

Къде остана хуманността?

Нидерландската евродепутатка Софи инт Велд припомня, че когато преди 70 години е била подписана Женевската конвенция за бежанците, милиони европейци са търсили убежище извън родната си страна. "За щастие днес сме най-сигурният, богат и свободен континент на света. Забравили сме 1951-а година и вместо да помогнем на бежанците, сме на път да превърнем Европа в затворена общност", казва Софи инт Велд. "И когато чуя председателя на Европейския съвет да казва - да, разбира се, че ЕС може да плати за изграждането на стени по границите - сърцето ми изстива."

Предстои да се види каква ще е позицията на бъдещото правителство на Германия, но в европейските столици тези, които държат на защитата на бежанците, не са много. Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел беше един от малкото, които в дебата за кризата на полско-белоруската граница на срещата на върха през октомври акцентира върху хуманитарната страна: "Тези хора не се третират правилно от европейските държави", каза той. "Организираната миграция трябва да остане възможна. Трябва да намерим верния баланс", призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
5
 
! Отговори
M2 преди 2 години
Не съм изненадан че последните 10 г. В Европа се надигат тези крайно-десни националисти и нацисти, ако продължаваме така след време ние Европейците ще изчезнем.Като се има предвид други фактори не само тези бежанци а и безработица,ниската раждаемост сред нас ,корупция и др.
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да идват, като в Германия социалните помощи за безработни са по-високи от заплатите в държавите им?! И аз бих отишъл да ме поглезат и да си полежа на спокойствие...
104
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не безсъедечна, а разъмна! Май най-накрая европейците си научиха урока. Германия като е много толерантна, в какво се превърна? В Германистан! То да идват хора, кои искат да се впишат, ок, ама 90% от тия са нагли и смятат, че всичко трябва да се съобразяват с традициите им от 14 век.
103
2
 
6
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Европа е сърдечна към тях, но само ако Сорос и сие ги внасят с кораби от бреговете на Африка събирайки ги от надуваеми лодки. И са благодарни. Ако им ги внася обаче Лукашнко, е престъпление.
102
1
 
19
 
! Отговори
Рената преди 2 години
Защо, тези "бедни и изстрадали" хора от близкия Изток не желаят да емигрират в богатите арабски страни . Кувейт, Оман, Бахрейн Саудитска Арабия или Емирства? Защото там трябва яко да се работи, и на никой не му пука , че някой си имал седем гърла в къщи да храни. Докато Европа и най-вече Германия е толерантна към такива хрантутници, който чакат на социални помощи.Но Мути Меркел, си ги покани....
101
1
 
10
 
! Отговори
Рената преди 2 години
Ей, здраво мислещи хора. Ако сега Европа се огъне на тази *** от Азия и Африка. И допусне *** от Белорус да прегазят Полша и да стигнат Германия и да оглозгат до кости. То тогава няма спиране...... Милиони ще пристигнат.,.....Господ да пази Европа и децата ни...
100
1
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Европа трябва ясно и категорично да заяви,че не може да изхранва населението на арабските държави.Външните граници на ЕС да са добре охранявани и да не се допускат нашественици.ЕС да отпусне средства за изграждането на огради.
99
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Е, докога да ги прибира малка по площ Европа?! Няма ли други континенти, с мюсюлманско население, за да им е по-лесно да се впишат? Европа е християнска и светска, и както виждаме, тук им е трудно, стават гневни и убиват невинни хора!
98
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тук са добре дошли тези,които заслужават,които имат какво да дадат като принос за обществото,а не тези,дето носят омраза и фанатизъм в себе си,както и не мързеливите идващи да точат помощи задето съществуват.Ние такива си имаме и едвам ги изхранваме,даже някои от тях по-добре от нас си живеят,с помощи и правене на деца.
97
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хмм. Както винаги, за да се измести фокусът от истинските въпроси, задай други. Това прави Европа. А истинските са: каква е разликата сега от ситуацията, когато Ердо тикаше бежанците от Турция да преминават масово в Гърция? И тогава диктатор извън ЕС създаваше бежанска криза по границата на страна от ЕС. Само че...тогава не критикуваха Ердо, а Гърция. Че била безсърдечна и прочее. А сега критикуват Беларус, че и Русия, а с Полша сме солидарни. Задайте си сами следващия въпрос и му отговорете.
96
2
 
39
 
! Отговори
стига толкова преди 2 години
Айде стига със сълзливите истории. Целта на всичките тия "клети" бежанци са социалните помощи. Погледнете гетата които правят въпросните когато се установят в Европа. Нека да ги накарат да си изработват храната и подслона и "бежанския поток" ще секне на секундата.
95
1
 
34
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Тая престъпна медия - дойче зеле - трябва да бъде забранена !!! Който настоява за толерантност към мигрите, да заминава с тях за Талибания. НЯМА по-голяма обществена ценност от патриотизма, от желанието да защитиш своята земя и своя народ. Който кани или настоява да бъдат пускани в коя да е европейска държава дивaци, терористи, изнaсилвачи, битуващи още в каменната ера, които да тероризират и заличат европейските народи, трябва да се съди за измяна и да се бeси !!!
94
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви групи бежанци не трябва да се приемат. Ако някой толкова се е загрижил за дадена група хора да им оправи проблема заради който бягат от тяхната страна, другото е лицемерие. Афгранистан и Ирак ги разбиха по политически причини, нищо общо с тероризма. И за двете държави си измислиха поводи да се направи война и какъв беше резултата? Камари бежанци към Европа.
93
0
 
15
 
! Отговори
fact преди 2 години
сичкото исламис - нахт вестен. да убиват и изнасилват във берлин,лондон и париж.Ний ги знаем от 500 годони, те требва тепърва да видат какво е исламис да бесней.
92
0
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Пратете ги да помагат в ковид отделенията, ако се справят добре, дайте им временен статут.
91
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бежанци от Сирия нямаше, бежанци от Либия нямаше, бежанци от Ирак нямаше. Западна Европа унищожи Афганистан и имаше бежанци оттам. Унищожиха Ирак, дойдоха бежанци, след Ирак унищожиха Сирия, Либия. Дойдоха бежанци. Лукашенко ли?
90
1
 
18
 
! Отговори
Хабиби преди 2 години
Алах ахбарчетата да си седят при маометианите и да не идват в Европа да цоцат само . С калашник да ги посрещат по границите и да видиш колко бързо през ум няма да им минава да припарват повече в Европа . Искат да ни превЗемат под призива на съчувствие ... См..т за алахахбсрчетата !!!
89
0
 
30
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Проблемът не е дали да пуснеш хиляда мигранти! Проблемът е , че като пуснеш хиляда, те ще дойдат един милион! И повечето не идват да работят и да се интегрират, а да се закачат за социалните системи, които са си изградили развитие държави! Така че нормално е , да не ги пускат на стадо!
88
0
 
26
 
! Отговори
Агенти преди 2 години
Заедно с бежанците влизат и доста агенти - турски, перфектно обучени! Освен това влизат и т.н. спящи клетки - джифадисти от разни ислямистки организации. Нека си спомним по какъв начив беше създадена Ислямска държава н Сирия и в Ирак - с мирно придвижване на млади, здрави момчета, които по-късно се оказват бойци на ИД. В Европа е пълно с такива - не са им дали знак.
87
0
 
25
 
! Отговори
мак преди 2 години
Кога корабите са ги отблъсквали и връщали? Знам за спасяване и превоз в Европа. Защо постоянно се казва, че те са прогонени от домовете си, кой ще се замисли, докога Европа е в състояние да приема милиони, да ги издържа и да гарантира безопасност на местните? Защо отблъскване на нелегален се смята за насилие, а безпрецедентна агресия към граничарите е някак си пренебрегвана от защитниците на ордите?

Спонсорирани публикации