Как се случи падението на Аржентина - една от най-богатите страни в света

Някога там е имало фраза "богат като аржентинец", но следват осем държавни фалита
20 ное 2021 19:25, Петя Славова
181
Как се случи падението на Аржентина - една от най-богатите страни в света
Снимка: БГНЕС

Едно време Аржентина е сред най-богатите страни в света. Толкова богата, че се ражда дори крилатата фраза "богат като аржентинец". След това обаче идват цели осем държавни фалита. Как се стига до това безподобно падение, коментира "Дойче Веле".

В края на 19 век икономистите вещаят бляскаво бъдеще на Аржентина, а изразът "богат като аржентинец" се превръща в крилата фраза. Но от елитния клуб на най-богатите Аржентина стигна до безпрецедентно икономическо дъно. Какви са причините?

Оазисът Аржентина

До средата на 20 век упадъкът изглежда немислим: докато в целия свят бушуват световни войни, аржентинската висша класа живее охолно. Строят се пищни вили и големи фабрики, богаташите яздят породисти коне и прекарват летата в Париж, за да са в крак с последния писък на модата. Икономиката на Аржентина расте с по 5 процента годишно, страната постига най-високите доходи на глава от населението в света, а запасите от природни богатства изглеждат безкрайни. Допълнителен двигател за икономиката е продажбата на месо, зърнени култури и кожи в раздираната от кризи Европа.

След Втората световна война Буенос Айрес привлича като магнит емигрантите от Европа

В края на Втората световна война песото е най-стабилната валута редом с долара и паунда. Аржентина е най-богатата и най-влиятелна страна в региона, далеч пред Бразилия. На този фон не е никак учудващо, че бързо се превръща в магнит за търсещи работа чужденци, най-вече за италианците и испанците. В Аржентина има повече автомобили на глава от населението, отколкото във Франция, повече телефонни връзки, отколкото в Япония, а чак до 1950-те години средният доход е значително по-висок, отколкото в Германия.

Дългият упадък на Аржентина започва с избирането на генерал Хуан Перон за президент. Със своята съпруга Евита той превръща държавата в корпоративна структура, от чиито окови тя не може да се освободи и до днес.
"Пътят на плъховете": как нацистките главорези избягаха в Аржентина

Началото на упадъка

Но зад бляскавите фасади сривът вече е започнал. И той е дълбоко свързан с един политик, който печели президентските избори през 1946 година - Хуан Доминго Перон. Бившият генерал обещава нов път, различен и от капитализма, и от социализма, но всъщност полага основите на бъдещата мизерия.

Основният принцип на Перон, следван и от всички негови наследници на поста, гласи: харчи повече, отколкото печелиш. И ако това вече е невъзможно, взимай дългове, печатай пари и накрая остави инфлацията да галопира. До 1949 година държавните разходи се утрояват, а до 1955 се удвоява броят на държавните служители.

Съпругата му Евита - "ангелът на бедните", пръска с лека ръка постъпленията от продажбата на говеждо месо и зърнени култури: средствата за социалните помощи, за които Евита и Перон и до днес са на почит в страната си, не са обезпечени, а корупцията трайно се настанява в обществото.

Мотото е "Аржентина на първо място": слабата местна промишленост е защитена с митнически бариери, плащат се по-високи заплати и социални помощи, инвестира се в електрически компании и в телефонната мрежа, основани са огромен брой неефективни държавни предприятия. Освен това Перон решава да изкупи железниците от Великобритания. 150 милиона паунда се дават за скъп скрап и разбита железопътна мрежа с дължина 43 000 километра. Като национален триумф се празнува едно решение, което вкарва страната в първата ѝ тежка икономическа криза.

По време на военната диктатура между 1976 и 1983 година външният дълг на страната достига рекордни размери, включително заради нелепата Фолкландска война, която Аржентина губи през 1982 година и която събаря хунтата. Хиперинфлация се превръща в новата "вълшебна дума" в Аржентина, а президентът Раул Алфонсин се разделя с поста си.

На дъното

Неолибералът-перонист Карлос Менем стартира т.нар. "ера на пицата и шампанското". Следва приватизационна вълна, печалбите от която потъват в неизвестни посоки. Хиперинфлацията е заменена с валутен борд - песото е обвързано с американския долар и се търгува 1:1. Като по чудо аржентинците изведнъж разполагат с долари, наслаждават се на почивки в Маями и си купуват автомобили, произведени в Германия. Менем съкращава социалните разходи и реприватизира железниците. Между 1992 и 1999 година държавните разходи нарастват с цели 50 процента, а през 2001 година дългът достига зашеметяващите 160 милиарда долара, което води до държавен фалит.

Оттогава насам Аржентина така и не се възстановява. Рецептите на Международния валутен фонд често са по-скоро вредни, отколкото полезни, Буенос Айрес е изоставен от инвеститорите. Страната е управлявана от президенти, които от фискална гледна точка правят точно обратното на това, което са предприемали техните предшественици. И е населявана от хора, които често гледат на държавата само като на дойна крава. А става дума за една страна, която всъщност има всичко необходимо, за да просперира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
2
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 2 години
Не ви ли звучи познато и близко! Същите неща стават и днес , сега .... Идва края на ЕС , доминацията на САЩ и прахосничеството на "белия човек"
110
2
 
6
 
! Отговори
Ирония преди 2 години
До Анонимен 94. E....И какво ме топли мен, че Перон е бил легенда? Той и др.Георги Димитрров в България е легенда...Вожд и учител на българският народ...
109
2
 
2
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Фолклендската криза през 80-те започна заради клюката, че в района може да има нефт. На островите има малко заселници, главно скотовъди, и малък гарнизон с английски войници, тъй като това е територия на НВ кралица Елизабет. Островите са завзети от аржентинците, г-жа Тачър отвръща подобаващо и си връща позициите. 1982 г. Толкова.Много преди това Катерина Валенте изпя "Бонго ла, бонго ча ча, пее цяла Аржентина, стар и млад, *** и мулат, с тая песен всеки е крилат".
108
8
 
9
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
ФАЩ и само ФАЩ са в основата на проблемите в държавите по света. Особено на убийството на Българско.
107
4
 
11
 
! Отговори
Тодор преди 2 години
същото беше сторено и с Република Южна Африка - от високо развита държава и почти ядрена сила, тя беше превърната в клоака след външен натиск под претекст "да дадем права на ***". резултата от даване на права на подобни полухора е видим - ЮАР изпадна от всякъде.
106
3
 
8
 
! Отговори
анинимен 2 преди 2 години
Просто спекула и грабеж от великите сили. И фалити и такива неща.
105
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Аз акъл си имам - пари ми дай" (и ми гледай сеира) - същия като кастро, и мадуро , вместо да даде стимул на хората да работят , той им обещал щедър социал и безплатен обяд.
104
11
 
17
 
! Отговори
До 122 преди 2 години
Брей, голям тарикат си, бе, как го извъртя само :)Хем Герджиков бил безгръбначно, ама все пак той е правилния човек :)Носи си го на рамо, втора плевня не ни трябва.
103
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента в Аржентина управлява лявата перонистка партия в съюз с дясната перонистка партия. Така че дойче зеле пак не позна. Перонизмът си е аржентински феномен и идеология, национално народно движение често в сблъсък с олигархията - и национална, и североамериканска. Въпросът е в конкурентноспособността на аржентинската икономика. БВП на човек от населението е 20 000 долара, което не е зле.
102
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братя Българи: Герджиков е безгръбначно мекотело, спор няма! Радев, обаче, е смъртоносен, злокачествен тумор на снагата Българска, отговорен за признаването на Македонска Раса и насилствено инжектиране с Иглата-Душегубка! Затова, братя, абсолютно всеки от нас, който не е гласувал миналата неделя, yтре трябва да гласува! Не за шемета на Бойко, че е много убав, а СРЕЩУ детето на Дявола - Румен Радев! Този самозабравил се шапкар трябва да бъде пратен на бунището! В името на народа Български!
101
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Печелела е от войната в Европа. Сега САЩ и Европа печелят от войните.
100
5
 
5
 
! Отговори
А колкото до: преди 2 години
Хер Сакскобурготски - българската държава и ГРУ имат доказателства да го екзекутират десет пъти, но няма да го направят и знаете ли защо? Защото той в българската държава е инфилтрирал почти всяка сфера и всеки се чуди кой свой, кой чужд! Но има и друго - след това дето едни хора ще намерят в Норвегия - Хер Сакскобурготски ще го екзекутират по бързата процедура... Той има странни котешки начини за забавление с мишлета!
99
5
 
9
 
! Отговори
И виж сега: преди 2 години
Като дойдат военните е решение, ама както казваше Брус Уилис в един филм Блокада: "Армията не е скалпел, а чук! Да ще намери врага, ще унищожи врага, но няма да е никак чиста работа."
98
2
 
5
 
! Отговори
А аз знам и други преди 2 години
Мъдрости - всички ще се спасяваме до време и после идва един момент дето идват военните и почват да се кефят спасяващите се, а тези довели ги до факта да бъдат спасявани почват да се чудят как да лъжа сега!
97
2
 
8
 
! Отговори
Някога отдавна: преди 2 години
Мама ми каза велика мъдрост: Бягството не е решение, но е спасение! Видиш ли? Видиш ли в какво превърнахте България -:всеки да се чуди как да се спасява оттук ... Аз се спасявам, ти се спасявал, той се спасява, ние се спасяваме, вие се спасявате, те се спасяват! А всеки според мандата си се разбира с предишния на принципа - аз няма да кажа ако и ти не кажеш , но ти искаш два милиона за работата станаха четири ама аз знам нещо та станаха три и един за мене!
96
2
 
9
 
! Отговори
То е до съвест: преди 2 години
Мене ми е мирна главата и съвестта чиста кога работя и си вадя с труд хляба и си плащам сметките.... А иначе Ганьовеца си е надграждал корупционните практики 20 години ... Едно му сложат камери та не мое да крадне вече от книжките или да не мое вземе на ръка. Друг начини ще измисли или некой му казал Абе имаме пари тука, че не сме осъвременявали училищата десет години!Втория: Аааааа... Третия вика: Ахааааааа. Ще ти пратя подарък за сватбата на дъщеря ти? Тя как е в Кеймбридж? А в Харвард била!
95
3
 
25
 
! Отговори
ПОЗНАТО преди 2 години
Богата на ресурси и искаща да води собствена политика... Либия, Иран,Ирак...
94
13
 
20
 
! Отговори
Чете история преди 2 години
Аржентина е твърде близо до САЩ и оттам и идват проблемите! Изненадани?
93
6
 
18
 
! Отговори
иде преди 2 години
И тук идва фалита. Вече теглиха многомилиардни заеми, които ние ще плащаме. Ток, вода, парно, , бензин ввсичко е с постоянно повишаващата се цена. Промишления ток - 2-3 пъти по-скъп. След Нова Година много фирми ше фалират.
92
7
 
24
 
! Отговори
Това е проблемът преди 2 години
"И е населявана от хора, които често гледат на държавата само като на дойна крава." Това направи с българите соцът и вече 70 гтеглим от това. Също като аржентинците.

Спонсорирани публикации