Нова опасност? Плъховете могат да причинят пандемия като COVID

Тези животни са сериозен проблем за общественото здраве, алармират специалисти
20 ное 2021 14:25, Петя Славова
63
Нова опасност? Плъховете могат да причинят пандемия като COVID
Снимка: Pexels

Плъховете вече са сериозен проблем за общественото здраве и хигиената в много големи градове по света. Сега ново проучване предупреждава, че вълните от гризачи могат да се превърнат в носители на друга смъртоносна здравна криза - нова пандемия от типа на COVID-19, съобщава "Стъди Файндс".

Гризачите са известни в историята с това, че пренасят и разпространяват болести, включително бубонната чума. Изследователи от Принстънския университет твърдят, че плъховете също могат да бъдат безсимптомни (или асимптомни) носители на коронавируси.

Проучването им установява, че тези животни са развили устойчивост към патогените в резултат на повтарящи се инфекции от предците. Водещият автор професор Мона Сингх казва, че това увеличава вероятността съвременните гризачи да носят вируси, подобни на COVID, и да заразяват населението.

Учените смятат, че SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID, може да има зоонозен произход - което означава, че е преминал от животно към човек. Проучванията сочат, че прилепите в Китай са предали COVID-19 на друг вид - вероятно панголини - преди да достигне до хората. Прилепите също така са носители на множество вируси, подобни на ТОРС, без да се разболяват, предава БГНЕС.

Изследователите казват, че е важно да се идентифицират други същества, които са адаптирали механизми за толерантност към коронавирусите. Те са потенциални "вирусни резервоари", които могат да разпространят нови патогени сред хората, което да доведе до широко разпространени епидемии.

Глобализацията, урбанизацията, изменението на климата, засиленият контакт между хората и животните и недостигът на здравни работници - всички те спомагат за разпространението на вирусите на други континенти, създавайки ситуация като пандемията през 2020 г. Авторите на проучванетоприпомнят, че от 2000 г. насам е имало три пандемии: SARS (тежък остър респираторен синдром) през 2003 г., свински грип (H1N1) през 2009 г. и сега COVID-19.

Съобщава се, че ТОРС се е разпространил от котки и прилепи в Китай, а свинският грип е възникнал в голяма свинеферма в Мексико. Междувременно са регистрирани регионални огнища на птичи грип от домашни птици и MERS (близкоизточен респираторен синдром) от камили. Имало е и случаи на избухване на вируса ебола, произхождащ от маймуни и прасета, на треска от долината Рифт, идваща от добитък, и на западнонилска треска и вируса зика, идващи от комари и други животни.

Професор Сингх и дипломантът Шон Кинг са извършили еволюционен анализ на белтъчните шипове на вирусите на ТОРС, които заразяват гостоприемниците и превземат клетките. Те се прикрепват към рецепторите ACE2, врязват се в клетката, за да размножат още от вируса.

Изследването показва, че при приматите има силно запазени последователности от аминокиселини в местата, които свързват SARS вирусите. Плъховете и мишките са имали по-голямо разнообразие и ускорен темп на еволюция в тези места. Като цяло резултатите показват, че инфекциите, подобни на SARS, не са били двигател на еволюцията в историята на приматите. Въпреки това някои видове гризачи са били изложени на тези заболявания многократно в продължение на значителен еволюционен период.

"Нашето изследване показва, че предците на гризачите може да са били подложени на многократни инфекции с коронавируси, подобни на SARS, и в резултат на тези инфекции да са придобили някаква форма на толерантност или резистентност към коронавируси, подобни на SARS", казва проф. Сингх. "Това поражда притеснителната възможност някои съвременни видове гризачи да са безсимптомни носители на SARS-подобни коронавируси, включително такива, които може би все още не са открити."

По-рано тази година проучване, публикувано от главните британски научни съветници на SAGE, установи, че коронавирусите могат да се предават от плъхове. Проучванията също така показват, че плъховете могат да прихванат COVID-19 от хората, особено по-новите щамове, които са по-преносими.


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Още в миналото.....Когато Холандия още не я е имало, а са били блата, в древния Египет е опитомена котката, даже бързо са селекционирали изящната късокосместа порода мау точно да им пази зърното от гризачи! Много им здраве носи на твоите холандци, дето вече си викат нидерландци!
47
0
 
2
 
! Отговори
ф преди 1 година
До учуденХич даже не се учудвам. Гледах в ютуб как в Китай отглеждат, после с вряла вода ги скубят, на шиш ги пекат и ги ядат. Какво се чудиш?
46
0
 
0
 
! Отговори
Мартин преди 1 година
Не е ли измислили ваксина дето да е отделно от дозаторките? Да се бият по 10 дози на ден и пак да може да заболее човек?
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредните глупости! Вирусите не са от вчера, не се връзвайте на глупости.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за да не се случи това, хайде всички под строй на ваксинация...
43
0
 
4
 
! Отговори
учуден преди 1 година
Учуден съм на необразоваността на автора на статията. Сега ли открива топлата вода? Изглежда че за пръв път чува че плъховете разнасят зарази. Или пък просто претопля стари манджи за да всява страхове и рекламира чудодейни ваксини?
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големи открития са направили тези на неща които ги знаем от поне сто години
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид се пренася от прилепи, видри,крави, плъхове. Защо не се проучи пренасянето му от домашнте котки и кучета? Те са най-близо до съвременния човек в града, където Ковида е най-разпостранен. Голяма е възможността те да са причната.
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Развъждайте китайци, те ядат всичко що мърда.
39
0
 
8
 
! Отговори
Взе преди 1 година
Да ми писва и отивам за АК-47 !
38
0
 
6
 
! Отговори
свобода преди 1 година
и тях ли ваксинирате ле ***
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тамън се отървахме от белата златка, съсела,сега трябва плъховетенда морим.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Развъждайте змии те ядат плъхове и мишки.
35
2
 
8
 
! Отговори
котка преди 1 година
Развъждайте котки бре. Те ловят плъхове и мишки. Толкова е просто.
34
0
 
4
 
! Отговори
зАз преди 1 година
Вайй...., забравихте, комарите и мухите, бе!!!! Ми ся???? Срочно да съ напрай анти ковид Мухозол или Райд!!!! С мишките някак си шъ съ справим!
33
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова в цивилизованите държави не тормозят уличните котки. На който му се чете да потърси в кой град не е имало чума и защо.
32
0
 
13
 
! Отговори
Плъховете разнасят преди 1 година
поне десет болести, вкл. бяс и бубонна чума, но за сега - ДРУГИ БОЛЕСТИ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ! От тях няма келепир. Кофида е на мода и носи кинтите.
31
0
 
5
 
! Отговори
END преди 1 година
Време е ,,хората " да изчезнат
30
0
 
7
 
! Отговори
absurd преди 1 година
Да си развъдят гларуси и плъховете ще изчезнат,за отрицателно време ще ги опоскат
29
1
 
18
 
! Отговори
Die Pest преди 1 година
Чумата е причинена от плъхове. В сравнение ковид е като 3 дневна настинка.

Спонсорирани публикации