Смъртно наказание заради аборт? Иран прие нов спорен закон

Критики от ООН и в Иран заради Закон за подмладяване на нацията
20 ное 2021 21:50, Красимир Ангелов
57
Смъртно наказание заради аборт? Иран прие нов спорен закон
Снимка: БГНЕС

Нов "закон за подмладяване на нацията" в Иран криминализира и ограничава драстично абортите. Властите в Техеран предприемат подобна крачка, въпреки че населението в страната расте от десетилетия. Защо?

В началото на седмицата президентът на Иран Ебрахим Раиси подписа закон за "подмладяване на обществото и закрила на семейството", който вече влезе в сила. Целта на закона е да бъде даден тласък на прираста на населението в страната, включително с помощта на повече целенасочени телевизионни предавания, които пропагандират многодетните семейства. Освен това се въвеждат и допълнителни финансови стимули за семействата с деца, пише в свой материал DW.

Правозащитни организации, активисти и експерти изразиха остри критики срещу  новия закон, който въвежда сериозни рестрикции срещу прекъсването на бременността по медицински причини.

Рестриктивни мерки и заплаха със санкции

Така например пренаталната диагностика на бременните жени на възраст между 20 и 40 години вече няма да се плаща от здравната каса. Освен това на лекарите се забранява да информират бременни жени за съществуващите възможности за установяване на определени болести или увреждания на плода.

Центрове за пренатална диагностика в Иран ще продължи да има - най-вече в големите градове, но техните скъпи услуги ще се плащат от пациентите. Дори и по време на тази диагностика да бъдат открити малформации или нелечими заболявания на зародиша обаче, новият закон не позволява прекъсването на бременността - освен в малко на брой изключения. Такова е например установяването на смъртоносна болест на плода или ако има риск при раждането майката да загуби живота си. Разрешението трябва да бъде издадено от съдия, след като трима лекари са потвърдили, че бременността трябва да бъде прекъсната по медицински причини. Важно е да се отбележи, че тази възможност ще съществува само за омъжените жени.

Нелегалното прекратяване на бременността се наказва със затвор до 1 година. Освен това в закона е записано още, че който извършва нелегално аборти в големи мащаби, върши престъпление, което се определя като "поквара на Земята" и може да бъде наказан със смърт.

Какво по-точно означава "в големи мащаби" остава неясно, както впрочем и кой е адресатът на тази заплаха - жените, които правят аборт, лекарите, които го извършват, или и едните, и другите? Ясно е, че на жените, при които възникнат проблеми с бременността, ще им е още по-трудно да намерят лекар, който да извърши манипулацията.

Критики от ООН и в Иран

Тази закон категорично нарушава международното право, твърдят експерти от Организацията на обединените нации в тяхно становище и настояват за неговата отмяна. Те протестират не само срещу заплахата със смърт, а критикуват и това, че законът нарушава човешките права на жените, например правото им на здраве и да разполагат със собственото си тяло.

Но също и в Иран законът е остро критикуван. Експерти посочват, че той е бил приет без професионална експертиза. Масуд Мардани от Националния комитет за борба със СПИН предупреждава, че прилагането на закона ще доведе до ръст на случаите на нежелана бременност и на предаваните по полов път болести, а като краен резултат и на инфекциите с ХИВ.

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" (HRW) също разкритикува остро закона: според HRW той нарушава правото на иранските жени на здравословен сексуален живот и бременност. Според Тара Сепехри Фар, експертка за Иран в HRW, новият закон ще засили натиска най-вече над жените от по-консервативните кръгове на иранското общество, както и върху неомъжените иранки.

Други правозащитници изтъкват, че през последните 10 години в Иран бяха забранени просветните програми за предпазване от бременност, ограничен беше достъпът на жените до контрацептиви, а в някои райони на страната дори беше спряна продажбата им.

Кому е нужен този закон?

Защо Иран се нуждае от закон за насърчаването на прираста на населението, вероятно знаят само управляващите. Средната възраст на населението на страната е 32 години, а от Иранската революция през 1979 г. насам то се е увеличило повече от два пъти - от 37 до над 84 милиона души. Прогнозата е, че през тази година населението на Иран ще достигне 85 милиона.

В същото време замърсяването на природата, недостигът на питейна вода, липсващите инвестиции в инфраструктура, образование и здравеопазване са огромен проблем за страната. А също така и американските санкции, които продължават вече 41 години.

Очевидно за иранското правителство по-важна е мечтата му за един могъщ Иран с шиитско мнозинство в Близкия Изток и района на Персийския залив. Вероятно това е причината то да реши да забърза прираста на населението. А най-важната задача на жените в този план е да раждат и възпитават деца.
 


57
Още от Кино
Какво се крие зад привидната"Американска идилия"?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бъдещи бежанци.
43
8
 
1
 
! Отговори
до 45 преди 2 седмици
жената решава дали ще има цомбене и секш в 99.9% от случаите. хем сърби хем боли. тя избира и един от многото кандидати за слава. ще избирате свестни момчета, не чичко паричковци и разни ***. ама е готино когато големите отворковци ви водят по кавенца и ристорантета и на слънчака за три деня. спрете да използвате хралупите си за придобиване на битови блага и ще спрат и "нежеланите деца"
42
0
 
5
 
! Отговори
ED преди 2 седмици
Навсякъде ненормалници са завзели властта.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В този закон какво се предвижда относно мъж, по чието настояване някоя жена е направила аборт?
40
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
До анонимна - според мен една от основните причини да нямат никакви права жените там е точно тази - като си проооост, се развъждаш, навсякъде по света е така. Ще си изтърват едно от най-силните оръжия по този начин, затова там права на жените няма да има в близките столетия, а по-напред е трудно прогнозирането.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Както и да се опитвам да разбера исляма като религия,все не успявам.Религия за подтискане,не за даване на свобода,или свобода се дава на мъжете,жените ..кучета ги....
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пропуснали са да уточнят какъв процент от жените правят аборт след като са обсъдили този въпрос с мъжете си. Дали са проучили в колко от случаите абортът се прави по настояване на мъжа?
37
6
 
1
 
! Отговори
svetlio преди 2 седмици
Ходя в ИР Иран когато ми е кеф.Мога да кажа,че повечето неща,който ни казват са огромна лъжа.Хората там са ХОРА,за разлика от много други места. Може да погледнете за пътеписа ми.Като се напише: Всичко започна така , пътуване до иран. В блога ми на jamamoto ще го прочетете!
36
1
 
2
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 2 седмици
До Мишо - ще видиш жена през крив макарон. И въпрос - пред кого си отварят краката жените, нали пред мъже, или те са момини сълзички, а жените - к....и? А ти си последният, който ще нарежда жените.
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Наистина жалко за персийците!Каква история само,а докъде го докара Ислямската революция.Техният цар Коруш преди векове е въвел правото на жените да не работят когато са бременни и други човешки права,за пръв път в историята.От велика нация с невероятна история до това.Много жалко!
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Притеснявам се за демокрацията в Иран, но скоро в Европа ще почнат да убиват с камъни неваксинирани по улиците. За тяхно добро и за доброто на близките им. Ама само колко сме лицемернииии!
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ясновидецНе съм баба Ванга, а историк. Така, че не е трудно да видиш какво се е случило в миналото при подобни случаи.
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Май не сте дочели докрая. Освен правото на аборт, на жените се ограничава възможността и за достъп до контрацептиви. Сещате ли се какво ще стане? Ще има хиляди нежелани деца, много изоставени от собствениците си родители, глад, болести, жени, които ще умират при раждания... с други думи връщане в 14 век.Е, на това ли викате БРАВО? Че на фона на това, в което ще се превърне Иран, Столипиново ще е лукс!И разбира се, цялото това болно и гладно население ще хукне към Европа. Честито!
31
0
 
9
 
! Отговори
бааа Пена преди 2 седмици
Много е просто - искат да превземат света със своето семе
30
7
 
7
 
! Отговори
България на 3 ракии преди 2 седмици
В България най умното нещо е аборта. Просто защото не трябва да се размножавате
29
4
 
0
 
! Отговори
Ob St преди 2 седмици
До обективно: да гориш в Ада, сатанист долен. Анатема на теб и себето ти!
28
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако в последните 50-60години в България имаше такъв закон,сега щяхме да сме 30млн,минимум!
27
9
 
14
 
! Отговори
Додо преди 2 седмици
Братя Българи: Герджиков е безгръбначно мекотело, спор няма! Радев, обаче, е смъртоносен, злокачествен тумор на снагата Българска, отговорен за признаването на Македонска Раса и насилствено инжектиране с Иглата-Душегубка! Затова, братя, абсолютно всеки от нас, който не е гласувал миналата неделя, yтре трябва да гласува! Не за шемета на Бойко, че е много убав, а СРЕЩУ детето на Дявола - Румен Радев! Този самозабравил се шапкар трябва да бъде пратен на бунището! В името на народа Български!
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Статията е красноречив пример за върховете на демократичната неграмотност на списвачите от ДВ.
25
11
 
10
 
! Отговори
Тракиец преди 2 седмици
Браво на Иран . Не се подават на ЕВРЕЙСКАТА ЦИОНИСТКА ЧИ-ФУТСКА ДОЙЧЕ ЦИОНИСТ ВЕЛЕ И ТЕХНИЯ БОЛШЕВИШКИ САТЕЛИТ ООН КОЙТО РАБОТИ ЗА ИЗРАЕЛ И ЦИОНИЗМА . Те искат слаб и малоцифрен Иран който да НЯМА зъби и в бъдеще да бъде смазан именно за това всяка крачка към силен Иран каквото е повечето размножаване е удар срещу чи-футите на дявола -Израел измислената държава създадена от техния комунизъм

Спонсорирани публикации