Ядат скакалци, хлебарки, трева и шума: Масов глад в Мадагаскар

Хората там плащат най-високата цена за климатичните промени
23 ное 2021 22:30, Петя Славова
212
Ядат скакалци, хлебарки, трева и шума: Масов глад в Мадагаскар
Снимка: БГНЕС

Вече са изяли всичко, което става за ядене. Яли са скакалци и хлебарки, яли са трева, шума и кал. В Мадагаскар цари масов глад. Хората там не са допринесли с нищо за климатичните промени, но плащат най-високата цена, съобщава "Дойче Веле".

Мадагаскар се оказва една от най-големите жертви на климатичните промени: от години в южните райони на страната почти не вали дъжд, продължителното засушаване вече заплашва физическото оцеляване на хората по тези места.

И едно листо не можеш да видиш

В Бетанти в Южен Мадагаскар, където сушата среща морето, не е останала почти никаква зеленина. „Вече ни е страх да живеем тук, много хора напускат това място. Опасяват се, че дюните ще се разрастват. Вече не можем да правим нищо тук", казва местният жител Анри Клод.

Толкова лошо не е било никога

Малко пò на север се намира селището Циомбе. И то попада в един беден регион, в който много хора гладуват. Там все още има дървета, но те постоянно оредяват. Хората ги секат за дървесина, която използват за огън или за производството на дървени въглища, които продават. Те знаят, че унищожават природните ресурси, но са напълно безпомощни. „Нямаме нито какво да ядем, нито какво да пием. Принудени сме да сечем дървета заради кере", казва един от местните жители. "Кере" на местния диалект означава глад. Хората в този регион са свикнали с трудностите, но не помнят някога да е било толкова зле.

"Всичко е за бебето, останалите няма да ядем"

Маси Целестинеа наближава петдесетте. Жената събира кактусови цветове - и споделя, че просто не може да чака горчивите плодове да узреят. „Това ядем. Това е всичко, което имаме в селото. От пет години не е падал дъжд. Хората останаха без добитък, бяха принудени да го продадат. Погледнете каква реколта имаме само - и едно листо не можеш да видиш. Тук ясно личат последиците от засушаването. Има само ветрове, които носят пясък във въздуха."

Хората вече са изяли всичко, което става за ядене. Яли са скакалци и хлебарки, яли са трева, шума и кал. Който извади късмет, намира някакъв зеленчук или малко ориз. Но това съвсем не стига, за да нахрани хората. "Днес ще трябва да дам половината от дневната си надница за малко вода, а другата половина - за ориз. Всичко е за бебето, останалите в семейството няма да ядем", разказва една продавачка.

Да се храниш веднъж на три дни

Много хора в Южен Мадагаскар се хранят само веднъж на три дни. Хуманитарни организации работят на място, за да помагат. Но дори служителите на Световната програма по прехраната към ООН не могат да бъдат навсякъде.
Служител на Световната програма по прехраната сред деца в Мадагаскар

Служител на Световната програма по прехраната сред деца в Мадагаскар

"Цените на хранителните продукти експлодират, защото реколтата е много слаба. Хората нямат достатъчно храна, нито пък имат пари, за да си купуват хранителни продукти. Недохранването се разраства. Тези хора не са допринесли с нищо за климатичните промени, но навярно плащат най-високата цена", казва Ардуини Мангони от Световната програма по прехраната.

В Мадагаскар гладуват вече над 1 милион души. От Обединените нации предупреждават, че до края на годината броят им може да се удвои.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
3
 
43
 
! Отговори
И ся ко стана ? преди 2 години
Сега хората които са мислили за бъдещето си и са развивали хранителна промишленост и икономиката на страните си трябва да мислят и за хората които не им е пукало как ще живеят и основно са се занимавали с безделие и правене на деца . Браво бе ! Работещите в Европа трябва да започнат да работят на 6 дневна работна седмица и да даряват поне половината си заплата за да могат да изхранват и търтеите в Мадагаскар които ще продължат по навик да си се излежават под палмите с отворена в очакване уста.
141
2
 
49
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Едва ли е само до "климатичните промени". От 2005 до 2018г. населението е нарастнало със 7млн-до 26млн., вероятно към момента още 2-3; почти половината градско; индустрия почти няма, малко селско стопанство-ориз, едно-друго; полезни изкопаеми минимални; територията голяма, но огромна част от нея са планини, брегова ивица, гори 15% от територията (секат ги хищнически от десетилетия); риболов, корабоплаване нула! Тези не са мръднали последните 500г., освен да се плодят. Там оправия няма да има.
140
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като сте си унищожили дърветата какво очаквате? В окена риба няма ли? Като няма какво да ядете защо се размножавате? Не е редно цивилизования свят да плаща цената на простотията!!!
139
12
 
6
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Споко,скоро и тук ще стане така!
138
5
 
36
 
! Отговори
МъдаГаскарец преди 2 години
Ами щото е по-лесно да се правят деца по цял ден и цяла нощ отколкото да се обработват ниви и да се отглежда *** .... Седиш под палмата бараш женското до теб по гъ**за и чакаш некой банан да ти падне в устата . Ако падне до теб - глад ... и рев и сопполи пред всяка чужда медия дошла да те види как страдаш гладен с отчаяни молби да ти пратят помощи. Много помощи. По възможност предварително сготвени и готови за директна консумация .... Зърно за посев и мотики да не пращат... Ко ша ги правят?
137
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като си изсечеш горите престава да има валежи,вода и температурите се повишават чувствително.Много интересно защо после следват суши и няма реколта.Много изтъпяхме това хората,и журналистите също.Вече две и две не можем да съберем.Няма гори-няма вода-няма реколта,глад и рекордни температури,катаклизми.Кое от цялата верига на процесите не е ясно за журналистите от Дойче Веле?
136
4
 
24
 
! Отговори
DD преди 2 години
Нямат храна гладуват ,ама бебе има...бързо научиха кое къде се вдява....ЪЪЪ нямам какво да добавя
135
1
 
31
 
! Отговори
1 преди 2 години
А морето до тях пълно, ама няма кой да бачка.
134
13
 
12
 
! Отговори
Сия преди 2 години
Жалко за хората в Мадагаскар. Трябва да им съчувстваме и помогнем ако можем. Всъщност и големите "филантропи" могат да помогнат, но ги интересува единствено печалбата от "ваксините". Между другото, когато бях студентка, имаше и такива от Мадагаскар. Бяха изключително добри, почтени и сплотени хора.
133
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Мадагаскар са 27.5 милиона и се увеличават, а има глад. У нас има-няма 7 мил. и намаляват с рекордно бърз темп, а глад няма. За Мадагаскар пращат помощи и тръбят по всички медии по цял свят. А за нас не им дреме и ни оставят да мрем в кофите, докато не ни завземат турците.
132
3
 
20
 
! Отговори
Бернхард Рордин преди 2 години
Интересно какво се цели с тази статия. Да ни подготви да станем мадагаскарци? Или да ги храним от съжаление, че те са мързеливи и не особено умни?
131
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Различни цивилизации. Няма лесно никъде.
130
3
 
20
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Изсекли дърветата и чакат да имат нормална биосфера :))) Ахахахаха...Все едно да пуснеш *** на остров около океана пълен с риба, да има и нормална почва за сеене на култури, обаче да има и джунгла с банани. Ами *** ще изяде бананите и ще умре от глад, няма да се сети да лови риба и да я яде или продава или да засее някакви култури в почвата, зеленчуци да речем, картофи и т.н. :)))
129
13
 
7
 
! Отговори
ре преди 2 години
Чудно нещо. Тези за канибализъм чували ли са? Нека изядат по-слабите и по-болните. Така и бройката ще намалее, и останалите ще разполагат с по-малко конкуренти и повече храна.
128
1
 
16
 
! Отговори
ООНе преди 2 години
Ясно, Мъск обеща пари. Администрацията в ООН отговаряща за Мадагаскар се подготвя с такива "новини" да си прибере нейния дял "административни разходи" от дарението на Мъск ....
127
7
 
22
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
От биолози е установено, че при лоши климатични и природни условия, много животински видове намаляват съзнателно популацията си. Но за тези от Мадагаскар това не важи. Ни то имат визия за бъдещето си !
126
17
 
10
 
! Отговори
МП преди 2 години
Чета коментарите тук написани от нахранени и скучаещи хора и разбирам защо навремето Мария-Антоанета/мисля че така се казваше/ е изрекла шокиращите думи за липсата на хляб и ПАСТИТЕ !!!
125
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я ги дайте в Европа да ги нахраниме тия добри хора, а и бели моми ще им намериме! То се видя, че сами не могат да се изхранят, мързи ги!
124
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те знаят, че унищожават природните ресурси, но са напълно безпомощни. . . . . . . . . . . . . . . . . . . Това журалистично скудоумие ли е? Ако е така, са значи са действително напълно безпомощни, а освен това няма никой, който да им помогне! Пълна каша!
123
10
 
12
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Мда, както забелязаха някои, за бизнеса с ваксини веднага се намериха пари, политическа воля и др., а за справяне с глада по света - нъцки ?!?!?!?___Е, кой може да ми докаже, че политиците ни мислят доброто ?!

Спонсорирани публикации