Мъск става опасен, опитва се да диктува правилата в Космоса

Европейската космическа агенция: Липсват общи правила в сектора
7 дек 2021 21:30, Анисия Иванова
131
Мъск става опасен, опитва се да диктува правилата в Космоса
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Европейската космическа агенция призова лидерите на континента да спрат да улесняват амбицията на Илон Мъск да доминира в новата космическа икономика и предупреди, че липсата на координирани действия означава, че милиардерът сам „създава правилата,“ пише Financial Times.

Йозеф Ашбахер, новият генерален директор на Европейската космическа агенция, каза, че готовността на Европа да помогне за бързото разширяване на сателитната интернет услуга Starlink на Мъск рискува да попречи на компаниите в региона да реализират потенциала на Космоса като търговско пространство. Правителствата на Европа трябва да имат общ интерес - да дават на европейските доставчици равни възможности да участват на справедлив пазар.

Наскоро Германия подаде молба до Международния съюз по телекомуникации, който координира използването на безжични честоти за пренос на данни за предоставяне на спектър на Starlink за около 40 000 спътника. Мъск вече получи одобрение за повече от 30 000 спътника от американските регулатори.

Тази година Мъск каза, че неговият частен производител на ракети SpaceX е готова да похарчи до 30 милиарда долара за разширяване на Starlink.

Ашбахер каза, че Starlink на Мъск вече е толкова голяма, че е било трудно за регулаторите или съперниците да я настигнат. „Има един човек, който притежава половината от активните спътници в света. Това е невероятно. На практика той създава правилата. Останалият свят, включително Европа,... просто не реагира достатъчно бързо."

Starlink и подкрепяната от правителството на Обединеното кралство OneWeb са сред компаниите, които искат да създадат съзвездия от стотици и дори хиляди спътници в ниска земна орбита, за да осигурят широколентов достъп до региони, които са трудно достъпни чрез прокарване на кабели.

Китайското правителство и проектът Kuiper на Amazon планират да пуснат свои собствени съзвездия в ниска земна орбита. Ново поколение космически компании, водени от спадащите разходи за изстрелване и по-евтините спътници, също се стреми да предоставят търговски услуги от ниска земна орбита като наблюдение на Земята.

Скоростта, с която се развиват компаниите и опитите им да използват търговския потенциал на Космоса, предизвика опасения относно липсата на глобална система за управление на космическото движение в ниска земна орбита, регион който достига до 2000 км над Земята и където се развиват повечето нови търговски услуги. Миналата година Асоциацията на сателитната индустрия изчисли, че до 2029 година в орбита може да има повече от 100 000 търговски космически кораба, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Притесненията на Ашбахер бяха подкрепени от Франц Файот, министър на икономиката на Люксембург, който каза, че са необходими нови правила, за да се гарантира безопасността в космическото пространство. „Има хора като Илон Мъск, които просто изстрелват съзвездия и спътници и модели на Тесла в орбита. Трябва да установим общи правила. Колонизацията или просто развитието на проекти в напълно дерегулирано пространство е проблем“, каза той в кулоарите на конференцията New Space в Люксембург.

Starlink не отговори на искане за коментар.

Сателитният сектор на Европа е доминиран от традиционни оператори, които разчитат на много по-малък брой скъпи спътници във висока орбита, чрез които предоставят услуги като предаване на телевизионен сигнал.

Въпреки че Международният съюз по телекомуникации координира радиочестотите, няма всеобхватен международен орган или регулатор, който да контролира изстрелването на спътници. Едно от опасенията е, че тъй като орбитите стават пренаселени, рискът от сблъсъци се увеличава, а това може да генерират катастрофално количество отломки. Космическите боклуци вече са сериозна опасност.

Стив Колар, главен изпълнителен директор на сателитния оператор SES, каза, че индустрията „се насочва към ситуация, в която ще има твърде много сателити. Много от тези планове... са пряко следствие от факта, че никой не регулира правилно."

Конкретно Мъск беше подложен на критика от астрономи и конкуренти заради темпото, с което се разраства компанията му. Тази година SpaceX изстрелваше повече от 100 спътника всеки месец, като в момента близо 2000 са в ниска земна орбита. Астрономите се притесняват, че огромният брой спътници ще попречат на наземните телескопи и биха могли да „влияят на начина, по който изглежда нощното небе за астрономите по целия свят“, според доклад на Американското астрономическо дружество.

Ралф Динсли, основател на NORSS, която проследява обекти в Космоса, каза, че фактът, че Мъск е разработил свои собствени спътници и може да ги изстреля със SpaceX, означава, че той може да се движи по-бързо от конкурентните си и да не им остави място в най-желаните орбитални равнини. Ашбахер каза, че е ясно, че американските регулатори като част от национално правителство са „заинтересовани не само да развиват икономиката, но и до известна степен да доминират в определени икономически сектори. Това се случва много ясно. И много категорично.”


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
До 107 преди 4 седмици
Мислиш ли ,че на някой му пука какво е казал някакъв форумен и неграмотен анонимник като теб ? Нито някой значе,че съществуваш ,нито някой го интерсува.Очевидно акълчето ти стига само колкото да си вържеш обувките и да не се блъскаш в стените.IQ-то на Мъск е около 160 ,което го прави на практика Гений.Това е човека който в момента движи света напред и човека на 21-ви век.Това дали им харесва на разни анонимни неграмотници като тебе ,никой пет пари не дава.Продължаваш просто да хабиш въздуха.
112
11
 
9
 
! Отговори
Чипът преди 1 месец
Още чакам снимка на Гагарин в космоса. Явно никога не е летял. Има снимка дето седи с каска в един диван. Но така може и баба ми да е летяла
111
13
 
6
 
! Отговори
Чипът преди 1 месец
Добре че има люде като Мъск. Да не се вписват в схемите на световното управление. Давай бате с теб сме
110
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците намазаха, Никсън им плати милиарди долари за да замълчат за "кацането на Луната", тъй че само бабичките могат да излъжат НАСА, както и собствените си политици :))
109
1
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен Щот си нямат техни, и щот другите не шпионират. Тва е несериозно. Виж, друго си е да обявиш ВК за защитник на свободното слово, и полекичка да го национализираш .
108
4
 
11
 
! Отговори
Емма преди 1 месец
Този и Бил Гейтс са психопати. Личи си от физиономиите им
107
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Свой - Свят се пише с главна, но световни не се пише с главна. Преди да отправяш критики и твърдения за световна конспирация, подреди си словореда и си оправи граматиката, може ли?
106
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Илончу - Не ме интересуват истории, интересуват ме резултати. И Хитлер да беше, не е от значение за мен.
105
4
 
5
 
! Отговори
Илончу преди 1 месец
Много от немислещите орди от фенове били в сайта. Явно не сте се запознали с историята вашия вожд "гений", щом с такъв възторг го величаете.
104
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоз е толкова т*п, че нема да си направя труда да го псувам :)))
103
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТИПИЧНА ЛОГИКА НА СВЕТОВНИЯТ КАПИТАЛ - ПЪРВО ЩЕ ОСЕРЕМ (КАТО ПАРНИКОВИЯТ ЕФЕКТ) ,ПОСЛЕ ЩЕ ЧИСТЯТ!!!
102
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 116Кажи коя "революцинна" технология е измислил денсащия Мъск :))) Просветли ни по този въпрос, моля те :))
101
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи ако се появи някой гении с революционни разработки той става заплаха, много удобно. Иначе има логика космосът да се контролира от космическите сили с консенсус, все пак спътниците, тези, които не са на геостационарна орбита прелитат над теритотията на всички държави.
100
6
 
3
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 месец
До РЕАЛНАФАНТАЗИЯ. Карт със субсидиите на Дъжавата.А кой натиска държавата да дава тези субсидии,ами тези хора които стоят зад Мъск и са над Световните правителсвата.Без субсидии и със скъпият ток ,който се очертава,ще карат "ТЕСЛИ" само малцина.Ще се върнем години,години назад.Новото бъдеще не го гласят за всички.
99
3
 
7
 
! Отговори
77 преди 1 месец
Само мустачките му липсват. На поглед го е докарал вече
98
7
 
6
 
! Отговори
реалнафантазия преди 1 месец
До СВОЙ,В Норвегия дори бедните карат тесла. Всички имат. :)
97
3
 
18
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 месец
Очевидно е че зад гъбът на Мъск стоят Световни сили,които му разчиствят пътя към успеха.Тотален натиск към другите автопроизводители.Компанията на този за нула време стана по-голяма от Мерцедес,БМВ и Фолцваген взети заедно.С какво?Тесла не е продала и на 2-3% от това което са продали те.Капитализацията и достигна 1трл.,как? 100 000 коли,даже по 100 000 печалба на кола са 10 милярда.
96
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такъв е, защото цру и пентагона му разрешават, и ще ползват спътниците му за шпионаж. Иначе могат веднага да му резнат клончето.
95
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя продължава да увеличава космическия бо. клу. к около планетата.
94
9
 
5
 
! Отговори
реалнафантазия преди 1 месец
Както каза колегата по-долу като пусне пи фоните реването ще стане още по-голямо!Не се заблуждавайте, винаги в историята новото плаши статуквото.Кажете колко време чакахме СЛС за полет до Луната? Хората вече мечтаят за Марс... има ли друг човек или държава, които да работят за тази цел? Е, няма! Да е жив и здрав. :)

Спонсорирани публикации