Наистина ли Северна Корея изстреля хиперзвукова ракета?

Анализаторите не са особено убедени
7 яну 2022 21:45, Нели Христова
83
Наистина ли Северна Корея изстреля хиперзвукова ракета?
Снимка: БГНЕС

Вчера Северна Корея заяви, че е изпитала хиперзвукова ракета, което е вторият й предполагаем тест на такова оръжие от режима на Ким Чен Ун.

Ако твърденията, направени в държавните медии на Северна Корея, са верни и в някакъв момент страната е в състояние да разположи хиперзвуково оръжие, това може да има дълбоки последици за ситуацията със сигурността в Азия.

Но след първия хиперзвуков тест на Северна Корея през септември и втория тази седмица, анализаторите са предпазливи.

"Хиперзвукова ракета, която може да победи усъвършенствани системи за противоракетна отбрана, променя играта, ако ядрена бойна глава е свързана с нея", обяснява Дрю Томпсън, бивш служител на Министерството на отбраната на Съединените щати и гостуващ старши научен сътрудник в Лий Куан Ю. Но той предупреди, че "има едно голямо ако". "Да го имаш и да го искаш не е едно и също нещо", допълни той.

И след теста в сряда Ченг Сонг-чанг, директор на Центъра за севернокорейски изследвания към Sejong Institute, частен южнокорейски мозъчен тръст, каза, че ще са необходими повече време и усъвършенстване, преди Пхенян да може да използва хиперзвуково оръжие.

Какво е хиперзвукова ракета?

Когато говорим за хиперзвукова ракета, всъщност говорим за нейния полезен товар или това, което се движи върху ракетата. В този случай полезният товар е това, което се нарича хиперзвуково плъзгащо превозно средство (HGV).

Теоретично тежкотоварните превозни средства могат да летят с 20 пъти скоростта на звука и могат да бъдат много маневрени по време на полет, което ги прави почти невъзможни за сваляне, според експерти.

Подобно на балистичните ракети, хиперзвуковите плъзгащи се оръжия се изстрелват от ракети високо в атмосферата. Но докато бойната глава на балистична ракета се задвижва до голяма степен от гравитацията, след като започне да се спуска към целта си от цели 1000 километра, хиперзвуковите се гмуркат обратно към Земята по-рано, преди да изравнят пътя си на полета - летят само на десетки километри над земята, според доклад от Съюза на загрижените учени.

След това оръжието използва вътрешни навигационни устройства, за да коригира курса и да го държи в целта, докато пътува с до 12 пъти по-висока от скоростта на звука, се казва в доклада.

Кой има хиперзвукови оръжия?

Смята се, че само две държави, Русия и Китай, разполагат с хиперзвукови ракети.

През декември 2019 г. Русия заяви, че нейната хиперзвукова ракетна система – известна като "Авангард" – е влязла в експлоатация. В реч пред руския парламент през 2018 г. президентът Владимир Путин нарече системата "Авангард" "практически неуязвима" за западната противовъздушна отбрана.

През януари 2020 г. Путин наблюдава тестовете на втора хиперзвукова система, "Кинжал", край Крим. А през ноември Русия заяви, че е изпробвала успешно своята хиперзвукова ракета "Циркон".

През август Китай тества ракета.

"Те изстреляха ракета с голям обсег на действие", каза за CBS News генерал Джон Хайтен, тогавашният заместник-председател на Обединения комитет на началник-щабовете. "Тя обиколи света, пусна хиперзвуково плъзгащо превозно средство, което се плъзга чак до Китай и удари цел в Китай."

Китай отхвърли обвиненията, като каза, че това, което САЩ нарекоха тест за хиперзвуково оръжие, е "рутинен експеримент с космически кораб".

На военен парад през 2019 г. Китай показа своята ракета DF-17, която може да използва за разполагане на хиперзвукова плъзгаща се машина. В доклад от проекта за противоракетна отбрана в Центъра за стратегически и международни изследвания, цитирайки официални представители на отбраната на САЩ, се казва, че DF-17 може да достави бойна глава до метри от предвидената цел в обхват до 2500 километра.

Според доклад от миналата година на Асоциацията за контрол на оръжията (ACA) във Вашингтон, САЩ работят върху осем вида хиперзвукови оръжия. А Агенцията за напреднали изследователски проекти на военната отбрана заяви, че през есента е тествала успешно хиперзвуково оръжие.

Можем ли да се доверим на твърденията на Северна Корея?

Режимът на Ким със сигурност тества ракета в сряда и пусна изображение от теста в четвъртък. Експертите по ракети, които са разгледали снимката, не могат да бъдат сигурни в това, което е показано.

"Тази ракета носи маневрираща машина за повторно влизане или MaRV. Севернокорейците я обявяват като "хиперзвукова", което не е погрешно, но само за да бъде ясно, това не означава, че е нов вид оръжие", обяснява Джошуа Полак , старши научен сътрудник в Middlebury Institute of International Studies в Калфорния, в социалните медии.

"Не е потвърдено дали ще класираме това като HGV (както е посочено) или MaRV", каза Джоузеф Демпси, научен сътрудник по отбранителни и военни анализи в Международния институт за стратегически изследвания, в публикация в социалните медии.

MaRV по същество е ракетна бойна глава, която променя траекторията на полета си, след като отново влезе в атмосферата, след като се е отделила от ракетата, която я е изстреляла. Това е технология, която американската армия използва от десетилетия, а Южна Корея е демонстрирала и преди, според Полак.

Това, което отличава MaRV от HGV, е способността на последния да изравнява траекторията на полета си, след което да се издигне и да се гмурка върху цел.

Северна Корея заяви, че тестът в сряда "оценява ефективността на новата техника за странично движение".

"След като се отдели след изстрелването си, ракетата направи странично движение от 120 км в разстоянието на полета на хиперзвуковата плъзгаща се бойна глава от първоначалния азимут на изстрелване до азимута на целта и прецизно порази зададена цел на 700 км", съобщиха държавните медии.

Ким Донг-юб, професор в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул, каза, че това са лаици, допълвайки, че Северна Корея е тествала бойна глава, която може "да се движи нагоре и надолу няколко пъти като делтапланер, слизащ от планина, и да лети наляво и надясно ... на значително разстояние, но все пак достигне целта точно."

Защо хората са загрижени?

"Претенциите на Северна Корея за маневреност остават значителни и могат да представляват допълнителни предизвикателства за противоракетната отбрана", казва Демпси, анализатор на IISS, в социалните медии.

Говорейки след севернокорейския тест през септември, Родерик Лий, директор на изследванията в Китайския институт за аерокосмически изследвания към Американския въздушен университет, каза, че полетните траектории на хиперзвука на по-ниска височина означават, че те остават под радарите за по-дълги периоди, което означава по-малко време за системите за противоракетна отбрана. за да ги заключите и включите.

"Това прави нещата наистина сложни за защитника", добави Лий.

Има някои аргументи, че това прави хиперзвука дестабилизиращо оръжие за първи удар.

"Всяка страна може да вярва, че трябва да удари първа и да удари бързо, за да постигне целите си. Тази динамика – често наричана нестабилност на кризата – може да провокира началото на конфликт, дори ако нито една от страните в кризата първоначално не е планирала да нанесе удар първо“, пишат анализаторите Кели Сейлър и Ейми Улф в ноемврийски доклад за Изследователската служба на Конгреса на САЩ.

Какво се случва след това?

Северна Корея показва, че няма да смекчи твърденията, че е жертва на западните сили и трябва да разработи военни възпиращи мерки за възможни агресивни действия на врагове като САЩ и Южна Корея.

"Вместо да изразява желание за преговори за денуклеаризация или интерес към декларация за края на войната, Северна Корея сигнализира, че нито вариантът "Омикрон", нито недостигът на храна в страната няма да спрат агресивното й ракетно разработване", казва Лейф-Ерик Ийсли, доцент по международни учи в женския университет Ewha в Сеул.

Чеонг, директорът на южнокорейския мозъчен тръст, каза, че фактът, че лидерът Ким Чен Ун не е наблюдавал пряко теста в сряда, показва, че Пхенян иска да го представи като част от нормалния курс на развитие на военна отбрана, което означава, че можем да очакваме повече.

"Изстрелването на ракета беше тест, проведен в съответствие с петгодишния план за развитие на отбраната, определен на 8-ия партиен конгрес", каза Парк Уон-гон, професор по севернокорейски изследвания в университета Ewha Womans. "Това е искане на Северна Корея към международната общност да оттегли двойния стандарт относно развитието на оръжията си и да заяви, че тези тестове не се различават от ракетните разработки на Южна Корея."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 64 Хм . . . Откъде ще вземе Кимчо технологии, които все още са в експериментална фаза. . . Те и ваксините са в експериментална фаза, но достатъчно опитни хуманозайчета си ги набиха, без анализ на странични явления или опасности! Американски военни анализатори даже установиха, че са били по-добри от руските или китайските, защото ползвали друго гориво - течно или твърдо беше! Най-лесно е да се опитат!
58
0
 
2
 
! Отговори
ASD преди 2 години
Всяка балистична ракета над 1000км в крайната фаза на полета достига скорост над 3М пъти скоростта на звука - хиперзвукова. Китай разработиха хипербалистични ракети, при които в крайната фаза на полета скоростта достига 20М. Руските ракети са с правоточен двигател и могат да маневрират на хиперзвукова скорост, ТОВА Е НОВОТО. С.Корея най-вероятно е разработила нещо подобно на хипербалистичните ракети на Китай, също достатъчно ефективни, за потапяне на ВСЯКАКВИ кораби включително и самолетоносачи
57
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дам, голтаци като Русия и КНДР и Китай имат нещо повече от САЩ. Само на Калифорния БВП е повече от на голташка Русия. Айде не ме разсмивайте, много моля.
56
2
 
1
 
! Отговори
Хкм преди 2 години
Хм да те открехна че на времето имаше един институт край москва който се замимаваше с разработки точно за това което пишеш. Материалите използвани за главите не е метал или сплави както со написал а силикат т.е. стъкло. сега *** на практика прилагат неща разработени и тествани през 60 години а жалкото че никоя друга страна не разработила тази област както те.
55
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То дебелото момченце е нищо без Китай.................а тия които мразите Запада, не си мислете, че китайците са по-стока........аз също не съм им фен на западняците............но не си правя илюзии.............китайците няма да дойдат и да ни оправят държавата!!
54
13
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Напред,Корейци! Заедно с Китай срещу руско-американо-израело-турският фашизъм!Напред!
53
6
 
6
 
! Отговори
Пернишката секта преди 2 години
В България се извършват Екзекуции срещу неудобни от хора на Румен Николов-Пашата, Киро Японеца, Маджо,ген. Майор Васил Василев все близки до Бойко Методиев Борисов! Хакват хора!
52
2
 
10
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Хич и не съм и чел тоя пасквил... Само като видя Северна Корея, ***, Китай или Иран ми става ясно, че нелката пак се е развихрила с Гугъл преводача. Абе важното е статии на килограм да има.
51
4
 
4
 
! Отговори
Малелей преди 2 години
Не е възможно само американските гении от гетата имат технологията да заварят два листа да турнат двигател и да го направят деуго не го могат тва.
50
2
 
8
 
! Отговори
Инфо преди 2 години
Корейските комунисти да построили много лагери и там в землянки затворници сглобяват хиперзвукови оръжия, под дулото на калашниците. Ядат корени и камъни, защото нямат банани.
49
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай отдавна води при технологичните патенти. Епъл нищо не изобретява вече, а скатава данъци в офшорки и продава скъпо на балъци.
48
3
 
6
 
! Отговори
До Herr Muller преди 2 години
Това на тия клипове си е чиста анимация, а това дето са написали на анимацията може да го направи всеки средностатически осмокласник. Наивен си. Както всички сляпо вярващи.
47
9
 
6
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Анонимен 59 Епъл изобретява, Китай - сглобява. Също като при бриджа: лордовете - анонсират, шерпите - разиграват. ;)
46
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В "Съюза на загрижените учени" ще стават все по-загрижени. Русия, Китай и може би вече Северна Корея имат хиперзвукови ракети, а американците още не могат да ги направят.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Herr Muller------Herr Muehler, кой се минал, минал се! И тях ли да ги мисля! Имали бол пари, хвърлили ги за един калпав свръхскъп самолет! Като летало, един древен МиГ-21 ще го бие! Ама бил невидим....Дръжки! Има радари, които го виждат и една Р-73 ще го пръсне като асфалтова паничка в тир! А тя е много далекобойна и ефективна!
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковида ще приключи моментално
43
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно е, че дебеличкия е пуснал свръзвукова пръдня. За ракета дълбоко се съмнявам.
42
9
 
8
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА Ако четете Уикипедията - Да! Но ако отворите уебсайта на Дъ Пентагона и НАТО ще видите ясно купувачите и вече закупените и чакащи доставка Ф-35 държави от НАТО с изключение на комшийска Турция, която бе извадена от списъка поради "особено мнение". Също така и уеб страницата на Локхиид Мартин Корпорейшън ще ви е от полза. Успех!
41
12
 
12
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Отдавна е доказано, че хиперзвуковите летящи "балистични" ракети се самозапалват в/или при навлизане в атмосферата. Полетът на подобни е засичан многократно чрез стационарни околоземни спътници и когато времето на полет от точка "А" до точката на поразяване "Б" е същото, като при всяка нормална балистична ракета, можем да говорим за путино-северокУрейски илюжън от типа "НАЙ-големите ДЖУДЖЕТА".
40
3
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Вие сериозно ли?! На нас тук какво ни пука, това е България не е САЩ. Глупости!

Спонсорирани публикации