С "13 филма за 13 януари" се отбелязва Деня на българското кино

Прожекциите са безплатни, посочи Ирина Канушева
Обновена: 13 яну 2022 16:32 | 13 яну 2022 09:35, Анисия Иванова
0
С "13 филма за 13 януари" се отбелязва Деня на българското кино
Снимка: Bulgaria ON AIR

Тази година Националният филмов център отбелязва Деня на българското кино с "13 филма за 13 януари". Програма от нови български игрални, документални и анимационни филми, която ще се излъчи в четири столични киносалона и по един в Пловдив, Велико Търново и Варна.

"Инициативата е да покажем най-нови български игрални, документални филми в няколко салона. Всеки от киносалоните си е направил програма, днес ще бъдат показани тези 13 филми", каза Ирина Канушева от Националния филмов център в студиото на "България сутрин".  

"Прожекциите са безплатни. Бих призовала хората, които се интересуват от българското кино, да видят точно документалните, късометражните и анимационните филми, защото техният шанс да излязат на голям екран е доста малък", допълни гостът.

По думите ѝ киносалоните винаги са готови за такива прояви.

"Ние малко ги компенсираме, защото в тази пандемична обстановка изпитват доста затруднения. Правим тази инициатива с помощта на Столичната община. Всяка година тя е наш партньор за 13 януари", посочи Ирина Канушева пред Bulgaria ON AIR.  

"Днес е последният ден на една интересна изложба, посветена на Васил Гендов - родоначалникът на българското кино, която може да се види на ул. "Московска" 5 в сградата на държавния архив", съобщи Канушева.

И завърши, че човек може да прекара часове в разглеждане и четене на документите, които са там. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации