Ще повлече ли със себе си падащата лира президента Ердоган?

Той е изправен пред гражданско неподчинение у дома
Обновена: 14 яну 2022 19:43 | 14 яну 2022 19:15, Нели Христова
57
Ще повлече ли със себе си падащата лира президента Ердоган?
Снимка: БГНЕС

Когато антиправителствените протести пламнаха в Казахстан, президентът Ердоган побърза да предложи турска подкрепа и да се опита да привлече други тюркоезични страни към каузата. Причината е ясна: Ердоган е изправен пред подобна заплаха от народно въстание у дома и той е решен да удържи властта на всяка цена.

Подобно на Казахстан, в Турция имаше експлозия на гняв заради нарастващата цена на живота, корупцията и все по-автократичните тенденции на нейния лидер. Гневът на Казахстан беше предизвикан от рязкото покачване на цените на газа. В Турция това беше рязкото падане през последните шест месеца на стойността на лирата, което унищожи спестяванията, доведе до фалити в малкия бизнес и предизвика растяща инфлация.

Турският гняв обаче до голяма степен е насочен към един човек - Реджеп Тайип Ердоган, който е на власт от 19 години, пише The Times. Неговите катастрофални икономически политики, диктатура на политиките на централната банка и настояване за намаляване, вместо за повишаване, лихвените проценти за ограничаване на инфлацията са виновни за икономическата мизерия.

През последните четири месеца на 2021 г. той притисна централната банка да намали базовия си лихвен процент от 19 на 14 процента – политика, която противоречи на почти всички икономически съвети как да забави нарастващата инфлация. Миналата година лирата загуби 45% от стойността си, а инфлацията официално беше 21%, макар че вероятно е била по-висока.

Ердоган настоя, че Турция може да се възстанови с бърз растеж, огромни инвестиции в инфраструктурата и експанзионистична икономическа политика. Следователно е необходимо лихвите да се поддържат възможно най-ниски. Той също така даде да се разбере, че неговият нетрадиционен възглед е до голяма степен идеологически. Ердоган, който се опита да наложи ислямските предписания на светската турска държава, отъждествява "злите" интереси с лихварството, което е осъдено в Корана. Той бърза да заклейми опонентите си не само като предатели и диверсанти, но и врагове на исляма.

В резултат на това цената на доматите се повиши със 75% миналата година, имаше огромни увеличения и при хляба, чая и други основни продукти. Инфлацията се повиши с 21% през ноември и турците започнаха да трупат стоки, влошавайки недостига и допълнително повишавайки цените. Безработицата нарасна, като един на всеки пет млади хора са останали без работа - четвъртият най-висок дял в света, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В края на миналия месец, когато инфлацията изглеждаше извън контрол и опозиционните политици събираха ядосани избиратели, Ердоган действа. Той обяви план за укрепване на лирата чрез гарантиране на банковите депозити срещу инфлацията, за да спре хората да купуват толкова много твърда валута. Ако депозитите в лири загубят стойност поради инфлацията, вложителите ще бъдат обезпечени за сметка на данъкоплатците. Валутата бързо се стабилизира.

Може би това е фалшив позитивизъм. Политическите опоненти твърдят, че схемата едва ли ще успее. Колко може да си позволи държавата да похарчи за поддържане на банковите депозити? Паралелен опит за намеса на пазара струва на централната банка приблизително 8 милиарда долара за една седмица. Ако лирата не успее да се задържи под инфлацията тази година, държавата скоро ще свърши без парите, които я поддържат.

Правителството също така се опита да успокои избирателите, като увеличи минималните заплати, плащанията в публичния сектор и обезщетенията. Макар че това може да ускори растежа, може също да ускори инфлацията.

Времето може да е ключово. Въпреки призивите на по-настоятелна опозиция за предсрочни избори, те не трябва да се проведат преди 2023 г. Мнозина обаче подозират, че Ердоган ще осребри затишието на инфлацията, за да свика предсрочни избори скоро, да заклейми опонентите си като врагове и саботьори, да запази стегнатата муцуна на пресата и да се похвали с подновеното положение на Турция в света.

Той ще посочи своите външнополитически успехи. Те включват намесата през 2020 г. с доставени на Азербайджан оръжия и дронове в дългия спор за Нагорни Карабах, който даде на етническите сродници в Азербайджан решителна победа над Армения, а богатата на петрол бивша съветска република стана длъжник Турция. Ердоган също така успя, въпреки съпротивата на САЩ, да прогони сирийските кюрди далеч от турската граница, премахвайки предполагаемия враг, тясно свързан с ПКК - забранено кюрдско сепаратистко движение в Турция.

Ердоган също зае гласни позиции срещу своите западни съюзници и през октомври призова за експулсиране на десет западни посланици, които изразиха подкрепа за един от арестуваните лидери на гражданското общество. Той не се справи с експулсирането, но предизвикателните му и обидни коментари за посланиците минаха добре сред основните привърженици в Турция.

Въпреки драконовските ограничения върху пресата и опозицията обаче недоволството нараства. Правителството затвори 180 медии след опита за преврат през 2016 г., арестува повече журналисти от която и да е друга страна, както и хиляди държавни служители, адвокати и други, обвинени, че са свързани с опита за преврат.

Ердоган е изправен пред много по-суров прием във Вашингтон, където администрацията на Байдън е по-откровена от тази на Доналд Тръмп в осъждането на нарушенията на правата на човека. Отношенията с Москва също са неравномерни, най-вече заради конфликта в Сирия. Ердоган обаче е хитър политик и е побеждавал предизвикателства и преди. Този път икономическите сътресения, като този в Казахстан, може да затрудни за него да запази авторитарната си власт непокътната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
4
 
! Отговори
Панелко Софиянчев преди 2 години
Един мъдър шоп е казал "...... важното е на Вуте да му е зле" . Удари под кръста, подсечки, Ердоганя още е на крака. Ако падне ще сме комшии с хаос, а хаоса не е добър комшия. Както пишманпатриотаритите се дървят на Чичо Сам, ще вземе бутне с малкия си пръст и ще станем на Бангладеш с тази чюрук икономика. Ако се хванем с Рашата, те така или иначе са Бангладеш с ядрени ракети и най-вероятно ще изнесат още някой друг вагон със злато. Историята е за поуки не за репчене.
44
3
 
4
 
! Отговори
До Урсула преди 2 години
Да не забравяме, че заемите им са в евро и долари, а суровините са в същите валути. Растежа им е за сметката на работещите. Прогнозата ми е нестабилност и фалит.
43
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със сигурност, няма по-виновен от диктатора.
42
0
 
9
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
Лирата пада,и цените са ниски,при нас лева висок и цените високи,но в общи линии ниската валута насърчава износа и инвестициите,при паунда се образува същият ефект така че Ердоган е прав.
41
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя е пътник и ще свърши като Садам Хюсеин.Турция ще се разпадне на три държави.Европейска,Азиатска и Кюрдистан.
40
7
 
7
 
! Отговори
ПУЧ !!! преди 2 години
Преди 10 години в Турция средната работна заплата беше 800 евро при 400 евро минимална а в България 400 евро средна при 200 евро минимална . Сега е точно обратното .Минималната заплата в Турция до 31.12 2021г е 3500 лири (400лв) а средната 5500 лири (650лв) .Незнам как не протестират тея ***.Явно много ги е страх от него.
39
5
 
3
 
! Отговори
Бай 100ян преди 2 години
Тц.тц.Нов дерт за Герб .Ако Султана си отиде , Боко къде ще се крие когато го зачатка Рашков .
38
6
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Ердоганя се прави на отворен пред ЕС и САЩ и сега ку.рец у гъзе.то . Хахахах .При 5 стотинки за лира преврата този път ще успее .
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чорбалан ке падне.
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8 ей туй кви сте смотани то затънали да уши в мизерия и за 100 лева краката ни разтривате и ви купуваме половината държава те викат колко са големи. И заплатите вече са ви двойно по ниски от БГ
35
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България с инфалцията също върви по стъпките на Турция.
34
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35Ататюрк ги вкара донякъде в Европа, щото Османската империя беше на издихания :)) Ердо ги влачи към нищетата, който се опъне на чичо Сам страда икономически :))
33
2
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Много Хора са против Турция и Русия . В Учебниците по Икономика се учи как се овладява Инфлация - увеличение на цените и заплатите и лихвите по депозити и кредити . В ЕС и САЩ има Стагфлация - това е нов Термин , непознат - Печатат се парични знаци , банкноти , за се плаща на безработните , заплатите на работниците не се увеличават , цените се увеличават , банките увеличават таксите за теглене на пари и такси за спестени пари , въпреки отрицателните лихви .
32
7
 
12
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Република Турция в този си формат е Пътник. Турската лита ще падне още до 5-6 стотинки.
31
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да имаш завидни "умения", че да вкараш държава като Турция в такава криза. Диктаторът така и не разбра, че средновековните порядки няма как да съжителстват с модерната икономика. Ататюрк направи комшиите европейци - туркинята е първатта жена на Балканите, имаща право на глас, а тоя "султан" Ердоганги тика вече близо 20 години обратно към Азия.
30
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердо не бъркай турчина с Китаеца. Китайският модел не ти пасва. Китаеца е мачкан с хилядолетия. Той е страхлив човек. Комунистите в китай не си поплюват и трепат. И ти ли ще трепеш турци. Нали ще те обесят на първият стълб бе.
29
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не лирата дърпа Ердоган надолу, а обратното.Наистина съм изненадан, че армията не му е видяла сметката досега. Там има много умни хора, явно умее да ги контролира
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
22 Имал мания лекувай я.Прегледай си изреченията .
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26Те зависят от нас, без нас нема Европа, ще им се срине икономиката на момента :))
26
1
 
7
 
! Отговори
Боко преди 2 години
Нело, научи се да пишеш. Всеки път едно и също. Магаре такова.

Спонсорирани публикации