Най-добрата година за хакерите на Ким Чен Ун - откраднали са $400 млн.

Те са атакували най-малко седем платформи за криптовалута
16 яну 2022 22:00, Нели Христова
44
Най-добрата година за хакерите на Ким Чен Ун - откраднали са $400 млн.
Снимка: БГНЕС

Севернокорейски хакери са откраднали дигитални активи на стойност почти 400 милиона долара при най-малко седем атаки срещу платформи за криптовалути миналата година.

Компанията за анализ на блокчейн Chainalysis заяви, че това е една от най-успешните години в историята за киберпрестъпниците в затворената източноазиатска държава.

Атаките бяха насочени главно към инвестиционни посредници и централизирани борси.

Северна Корея редовно отрича да е замесена в хакерски атаки, приписвани на тях.

"От 2020 до 2021 г. броят на свързаните със Северна Корея хакове скочи от четири на седем, а стойността, извлечена от тези хакове, нарасна с 40%", се казва в доклад на Chainalysis.

Хакерите са използвали редица техники, включително фишинг примамки, експлоатиране на код и злонамерен софтуер, за да изсмукват средства от "горещите" портфейли на организациите и след това да ги преместват на адреси, контролирани от Северна Корея, съобщава компанията, цитирана от BBC.

Горещите портфейли за криптовалута са свързани с интернет и мрежата за криптовалута. Затова те са уязвими за хакване. Те се използват за изпращане и получаване на криптовалута и позволяват на потребителите да видят колко токена имат. Много експерти препоръчват преместване на големи количества криптовалута, които не са необходими всеки ден, към "студени" портфейли, които са изключени от по-широкия интернет.

Chainalysis казва, че е вероятно много от миналогодишните атаки да са били извършени от така наречената група Lazarus - хакерска група, санкционирана от САЩ, за която се смята, че се контролира от основното разузнавателно бюро на Северна Корея, Главното разузнавателно бюро.

Групата Lazarus преди това е обвинявана в участие в атаките с ransomware "WannaCry", хакването на международни банки и сметки на клиенти и кибератаки срещу Sony Pictures през 2014 г.

"След като Северна Корея е получила контрол върху средствата, те са започнали внимателен процес на пране, за да прикрият и осребрят“, се добавя в доклада за миналогодишните кибератаки.

Група на ООН, която наблюдава санкциите срещу Северна Корея, обвини Пхенян, че използва откраднатите средства за подкрепа на своите ядрени и балистични ракетни програми като начин да избегне международните санкции.

Отделно, през февруари миналата година САЩ обвиниха трима севернокорейски компютърни програмисти в огромна хакерска кампания, насочена към кражба на повече от 1,3 милиарда долара в пари и криптовалута.

Кибератаките засегнаха компании от банки до холивудски филмови студия, съобщи Министерството на правосъдието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
4
 
! Отговори
зАз преди 2 години
400 мил. долара??? Слабо, много слабо... Че, то с тази днешна инфлация туй пари ли са, бе!? Поне 3-4 Милиарда Долара да бяха "експропреирали" хакерите на Кимчо!
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото ало-измамниците са хакери, толкова и тия.Ама *** обясни на неграмотници какво точно се случва из крипто света.Bitcoin bad
9
4
 
11
 
! Отговори
Банкер преди 2 години
Е, как бе те там нали нали трева пасат от къде толкова акъл а, че то много много чевръсти излязоха корейчетата, че и както пише май ,че и имат вече и свръхзвукови играчки май няма да са токова захлупени както ги изкарват!
8
5
 
2
 
! Отговори
Руслан преди 2 години
Няма да забравя никога сладко как боли от любовта.
7
6
 
10
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Кирчо рома и Кокорчо индиеца откраднаха 10 милиарда за 10 дни и то само от българите. Тези хакери не струват.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** христова горката не може да докаже, каквото е написала. Защо така ***? Вредите от твоите лъжи кой ще ги плаща? Искаш ли да ти представим сметката?
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Компанията за анализ на блокчейн Chainalysis" -- свързана е с цру и всичко, което пише за Северна Корея е лъжи. Сащ не могат да преговарят със Северна Корея и единственото което им остава е лъжи за селската публика, шарани колкото искаш.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надявам се откраднатото е от сащ -- световен шампион по кражби и измами.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
откъде са взели ток и интернет?
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
10% от БВП.
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи все пак не са първобитни. Щом хакерите им могат това, значи са образовани.

Спонсорирани публикации