Стотици чакат с часове пред БНБ за монетата с Гоце Делчев

Основната причина за интереса е колекционерската й стойност
26

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Огромна опашка се изви пред Българската народна банка по повод пуснатата днес в обращение сребърна възпоменателна монета "150 години от рождението на Гоце Делчев".
Още по темата
Стотици граждани чакаха часове наред, за да се сдобият с монетата на цена от 108 лева. Някои от тях заявиха, че са дошли още в 4.30 сутринта.

Други са дошли в 7.00 ч., а до 11.00 ч. все още не бяха преминали на опашката по стълбите пред БНБ.

Опашката се извива пред централния вход на банката, плътно по стълбите и по продължението пред целия паркинг, предаде БТА. Полиция пропуска желаещите да се сдобият с монетата на две гишета. На място има и кола на жандармерията. Всеки има право да закупи най-много по две монети.

Тиражът на сребърната монета с номинал от 10 лева е 3000 бройки. Автори на художествения проект са Пламен Чернев и Преслав Чернев.

Предприемчиви търговци са публикували обява за продажбата на монетата още вчера. Обявата може да бъде видяна в популярни интернет сайтове, където е обявена за продан на двойна цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Вярно че имаше хора които препродават но и имаше хора дошли от над 200 километра..БНБ се изложи тотално.. от 8.30 до 15:00 бяха влезнали под 150 човека и монетата била свършила..1000 монети били продали а дефакто над 300 няма шанс да са продали..
17
0
 
15
 
! Отговори
Баш Майстора преди 2 години
Много навреме се пуска тази монета. Киро премиера може да подари една на македонския си колега по време на посещението утре.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, Гоце Делчев се е наричал гордо българин от Македония, жив е още българския дух :))) Иначе не си падам по тези колекционерски неща, но щом са в ограничен тираж, явно е страст за некои хора :)
15
1
 
7
 
! Отговори
НЕМА ЛОШО... преди 2 години
ДРУГИЯ ПЪТ , ДА ПУСНАТ И ПИРИНЧЕНИ МОНЕТИ ...ЗА ЗЛАТНИ...ХА,ХА,ХААААААА...
14
0
 
13
 
! Отговори
Вариант преди 2 години
преди пускането от монетния двор на някаква възпоменателна емисия от парични знаци,БНБ да отвори сайт,в който да се записват желаещите за придобиване на съответния знак.В едно месечен срок да бъдат внесени по сметка на БНБ определена част от стойността като капаро.Когато емисията излезе,всеки от записалите се,в определен срок,да се яви,доплати и си получи монетата(банкнотата,възпоменателния медал,знак или каквото там е платено).Или викате тогава няма да има спекула,която храни много хора?
13
2
 
13
 
! Отговори
а де преди 2 години
Дали ще има опашка за монета с лика на Боре Способния?
12
1
 
4
 
! Отговори
Купуват я, преди 2 години
изнасят я в Сев.Македония,която излиза с декларация,че БГ незаконно е използвала името на героя без да се допита до скопските воеводи и затова е изкупила целия тираж.След това иска да и бъдат възстановени от БГ парите.Е,това ще е по македонски.
11
0
 
20
 
! Отговори
Pepe преди 2 години
Свърши вече! Изкупиха я спекулантите. Колко трябва да е оскотял народа, да се реди часове наред при минусови температури за 50-100лв? Защото на опашката колекционери почти няма!
10
2
 
20
 
! Отговори
Кики преди 2 години
Дребни търгашчета, квартални моШеннци и всякакви гордо наричащи се дилъри в битка да заработят по 50. 60 .лева от дефицитна стока.Жална нашенска картинка.
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега я купуват за 108 след 5г. ще я продадът за минимум 200лв. ама някоии ганчовци неги разбират тея работи ама тръгнали да коментират
8
0
 
8
 
! Отговори
Чичко Тревичко преди 2 години
БНБ пак спят и не им пука...., пускат с умрелия тираж 3000, който вярно допреди няколко години масово залежаваше в трезорите им, но сега спокойно можеше да изпраскат 10 000 тираж, убеден съм предвид ситуацията и тематиката че ще бъде пак изчерпан но поне няма да гледаме евтини циркове...Другата седмица при емитиране на монетата за Стоянка Мутафова пак същите театри ще се играят.;)И от цялата стоянка снимана пред БНБ, ако 25% са колекционери , а не статисти..., пак ще е много.Айде съд здраве!
7
26
 
2
 
! Отговори
я пак преди 2 години
Гоце Делчев е македонец, не е лошо да не спите само в училище а и малко да четете.Като сте започнали на чужди държавници давайте и на Тръмп - фен съм му.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Га ша пуснат кюлчета с лика на Бойко?
5
0
 
10
 
! Отговори
до 5 преди 2 години
мда, прав си, едни колекционират кибрити, други захарчета, трети си купуват неизгодно монети. Дреме му на някой за лика на някакъв. Виж руската паладиева балерина има не само колекционерска стойност.
4
3
 
20
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Тук не става дума за стойността на метала, монета е клекционерска, в малък тираж и колкото по остарява по скъпа става, ако искаш сребро, просто си купи кюлчета
3
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
новината хубава ама не информира под-масовия читател на далавера ли се продава парата или не. Монетата тежи 23,33 грама, т.е. с около 5 грама под 1 унция. Цената на унция чисто сребро на международните борси е 39.50 лева. Пита се в задачата ако монетата, която е по-лека от унция се продава на цена 108 лева, с колко се е набутал този, който я е купил?
2
2
 
15
 
! Отговори
Дадох 100 лв преди 2 години
На един джипси кинг да стои там от 6 часа.
1
1
 
31
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 2 години
Като пуснат с Бойко Борисов тогава ще видите опашки!

Спонсорирани публикации