Заради Русия-Украйна: Над 8000 американски военни са в повишена бойна готовност

Джо Байдън обсъди с евролидери напрежението НАТО-Русия
25 яну 2022 07:00, Анисия Иванова
248
Заради Русия-Украйна: Над 8000 американски военни са в повишена бойна готовност
Снимка: БГНЕС, архив

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че над 8000 американски военни са в режим на повишена бойна готовност да бъдат използвани за подсилване на НАТО при нужда. Кърби заяви, че стъпката е предприета, за да се уверят съюзниците в НАТО и за „изпращане на много ясен сигнал до Путин, че ние вземаме насериозно задълженията си към НАТО“. Кърби също заяви, че към момента „е много ясно, че руснаците нямат намерение да действат в посока деескалация.“

„Още един път ще кажа - тези военни не са натоварени със специфична мисия. Няма издадена заповед за прехвърлянето им. Това, което министърът на отбраната им е наредил, е да бъдат готови да тръгнат, дори и по-рано, отколкото се е случвало преди”, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Още по темата

Засега е ясно, че американските военнослужещи няма да бъдат изпращани вътре в самата Украйна.

Снощи Джо Байдън обсъди ситуацията с лидерите на Франция, Германия, Великобритания, Италия, Полша, Европейския съюз и НАТО. Американският президент заяви, че има „пълно единодушие“ между Съединените щати и европейските лидери по въпроса за руската военна заплаха по украинската граница.

Според Белия дом видеосрещата продължила час и 20 минути е част от „тясната консултация и координация с трансатлантическите съюзници.“

Пред журналисти Байдън нарече срещата "много, много, много добра" и каза, че на нея е имало "пълно единодушие". В изявление на Белия дом се казва, че лидерите са подчертали общото си желание за дипломатическо уреждане на кризата около Украйна, но са обсъждали и "подготовката за налагане на мащабни последици и голямата икономическа цена", която Русия би платила, ако нападне Украйна, както и "укрепването на източния фланг на НАТО".

След срещата полският президент Анджей Дуда каза, че НАТО е единна по въпроса за Украйна. Искам да подчертая единството на Северноатлантическия алианс, заяви той пред журналисти. "В момента няма съюзник, който да наруши солидарността с Украйна, с останалите членки на НАТО", каза той.

В изявление на Даунинг стрийт бе посочено, че участвалите в разговора лидери са били съгласни, че ако Русия нахлуе в Украйна, съюзниците трябва бързо да отвърнат с наказателни мерки, включително с "безпрецедентен пакет от санкции" срещу Москва.

Деескалацията на напрежението с Русия по въпроса с Украйна изисква твърди и ясни предупреждения, но също така и засилен диалог с Москва, заяви френското президентство. То съобщи, че "през следващите дни" Макрон ще разговаря с руския президент Владимир Путин и с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи БТА.

Русия настоява, че няма намерение да влиза в Украйна, но уверенията не са достатъчни за Вашингтон и съюзниците. Притесненията са заради струпването на десетки хиляди руски военни по границата с Украйна. В страната Русия контролира Крим и подкрепя сепаратистка армия в източната част. За намаляване на напрежението Москва представи искания, сред които гаранции Украйна да не бъде включена в НАТО. Съединените щати и като цяло НАТО отхвърлят подобни искания и предупреждават за сериозни икономически санкции, ако Русия не деескалира напрежението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ше обръснат на Герги мишниците...
114
2
 
17
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Никой вече не харесва американците - остават само разруха след себе си.
113
1
 
17
 
! Отговори
български гражданин преди 2 години
Американска лъжица във всяка паница...
112
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка разбутва държави по целият свят, но този път може да гризнат дръвцето. Още като си изтеглиха войниците от Ирак, беше ясно че ще ги махат от там, за да ги преместят на друго място. Въпроса вече не е Русия срещу Америка, а Америка срещу целият свят. Щом европейски държави решиха да не участват в тоя цирк. НАТО е като кученце на Американците - водят ги за каишката. Но този път ще ударят на камък. България естествено ще застане с НАТО, защото нямаме никаква армия и няма как да имаме позиция
111
1
 
10
 
! Отговори
Збигнев Бжежински преди 2 години
До АнонименОтговорът е в "Голямата шахматна дъска" - там пише буквално, че на Русия трябва на всяка цена да се пречи да се обедини с Украйна. "Без Украйна, Русия е само регионална сила. С Украйна - Русия се превръща в Евроазиатска Империя". Ор публикуването на това писание през 1997 - САЩ са наляли 5 млрд. долара в Украйна, малко революция имаше и т.н. Всичко пасва...
110
0
 
0
 
! Отговори
до 129 преди 2 години
Нещо да не си утопист. Някакви привидения ли те гонят.
109
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само се замислете - държава от другият край на земята идва да си проповчдва нейните интереси в Украйна, защо? Ето тук е тънката линия за която никой не се замисля. Защо и какво прави ФАЩ нужна да е на всчка манджа мерудия? Тя е там с определени интереси, както и във Виетнам, Ирак, Афганистан, Сомалия, и още много. Където е минала оставя едни оше по-бедни държави след като ги е истискала от ресурси и други неща.
108
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8000 готови да ги,,,,,окупират???украинците/и естаблишмънта им/ малко трябва да мислят!!! влязат ли там не могат ги изкара!!!
107
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой зорлен да ги е карал американите да ходят в Украйна? Имат си контракти с пентаграма и където ги натирят. Аедриканския данъкоплатец плаща.
106
1
 
8
 
! Отговори
Costa преди 2 години
След миналото и днес, 24 януари, първото за тази година заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНО) на Украйна секретар на СНО Данилов отново заяви, че "няма такава ситуация, за която сега всички говорят", имайки предвид слуховете за заплахата от инвазия на Русия. Вижте Данаилов отново опровергава скорошното "нашествие" на Русия, за което всеки ден се говори на Запад.
105
13
 
5
 
! Отговори
? преди 2 години
Някой да разкара КГБ то Путин.Не му ли омръзна да играе Световния Злодей
104
12
 
10
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Колко пъти светът и бил свидетел на руска ягресия вече близо 200 години.Да се почва да приключи по-бързо с империята на злото и човечсеството да си отдъхне
103
7
 
12
 
! Отговори
LAST REBEL преди 2 години
Аве янките що сте тормозили и избивали южните щати? Сега ако Тексас иска референдум за отделяне? Ами целия юг ги последва? Кво праим?
102
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само отварям да видя Армения и Грузия 2022 и ли става ясно, каква благодат е русия:))) Още карат москвичи и са роби. Мерси. Тоя филм сме го играли. САЩ да струпа армия в източния блок на Алианса.
101
3
 
12
 
! Отговори
Збигнев Бжежински преди 2 години
трябва да прочетете... "Голямата шахматна дъска" се казва произведениетоИ много неща ще ви станат ясниФакт е: Военната доктрина на Русия (и СССР) е ОТБРАНИТЕЛНА, на САЩ е НАПАДАТЕЛНА. Русия има 1 - словом ЕДНА военна База извън своята територия. САЩ над 800. САЩ просто продължава "Голямата игра" (дъ биг гейм) на Британската Империя от 19 век. Целта е да се пречи на Русия да стана "глобален играч"... Докато го правят ще "изпуснат" китайците и тогава на всички ни "жална ни майка"...
100
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Също така може да прочетете и Кой е ПРОТИВ обединението на България, когато е разцепена на две:)) Оооо чудо пак ще видите същите "добри" руснаци. Малко четете много говорите.
99
1
 
2
 
! Отговори
Пак Нормален преди 2 години
Ааааа.... Виждате ли.... Забраняват ни да наричаме нещата с истинските им имена. Това със *** означава ... нали се сещате.... Не трячва да ги наричаме такива защото се цупели.... Не можело да кажеш на черния че е черен или виолетов щото си бил расист....Ааааа... я да влезнат танковете...
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 127Ами вземи прочети за Пиринска Македония и пак пиши, кое е най голямото зло. Също и за пакта между двамата мустака. Че малко общи приказки говориш, без покритие.
97
11
 
5
 
! Отговори
бай Танас преди 2 години
Абе чувам, че Лавров и Путин си мажели взаимно гъзeвeте с грec, верно ли е?
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киев и Одеса са страшно близо до източната граница. :)

Спонсорирани публикации