"Миротворец" - черният списък с хора на Украйна, в който фигурира и Роджър Уотърс

Той включва всички, които се считат за врагове на страната
27 яну 2022 21:00, Нели Христова
111
"Миротворец" - черният списък с хора на Украйна, в който фигурира и Роджър Уотърс

Шпиони, свещеници, прокурори и журналисти, невинните и виновните са заклеймени като проруски сътрудници в черния онлайн списък на Украйна. Някои от тези в базата данни "Миротворец" може да са участвали в пропагандни актове или отвратителни военни престъпления в източната част на страната, но други не са направили нищо повече от това да обидят политическата или народната чувствителност или просто да използват "грешния" народен език.

Няма значение - всички са съдени от скрит състав, обвинени в "умишлени действия срещу националната сигурност на Украйна" и личните им данни се публикуват заедно с предполагаемите им престъпления, за да могат всички да видят.

Тъй като заплахата от руска инвазия нараства, противопоставяйки политическите схизми и разпалвайки обиди в Украйна, нито рангът, нито репутацията освобождават хората от обвинения от страна на "Миротворец".

Сред последните вписвания в списъка с над 187 000 имена е заместник-главният прокурор на Украйна Алексей Симоненко. Той беше обвинен, че е подпечатал "измислено обвинение", като е подписал обвинителен акт по делото срещу бившия президент Петро Порошенко, политикът и бизнесменът, който е най-мощният съперник на президента Зеленски.

Порошенко пристигна обратно в Киев миналата седмица, за да бъде съден по това, което мнозина казват, че са измислени обвинения за договори за въглища. Противостоянието между него и Зеленски, тъй като страната е изправена пред възможна инвазия, постави Украйна под допълнително напрежение.

"Подписът на Симоненко върху обвинението срещу Порошенко сам по себе си беше предателство на страната", настоя един от основателите на "Миротворец" - украинският политик Джордж Тука. "Той напълно заслужава да бъде в черения списък за злоупотреба със своето положение и закона".

Симоненко се присъединява към широк кръг от предполагаеми сътрудници. Черният списък включва не само военни престъпници и агенти на ФСБ, руското разузнаване, но и съоснователя на Pink Floyd Роджър Уотърс, 76 г., който беше обявен за "заплаха за националната сигурност" през 2018 г., когато заяви, че Русия има повече права върху Крим, отколкото Украйна.

Светлана Алексиевич, белоруска писателка и критик на Кремъл, носителка на Нобелова награда, беше поставена в черния списък, обвинена в "подбуждане на междуетническо разделение", след като спомена, че някои етнически украинци са помогнали на нацистите да убиват евреи по време на Втората световна война. Петстотин украински държавни служители, етнически унгарци, получили унгарски паспорти, също са в черния списък. Украйна забранява двойното гражданство, а "Миротворец", чийто лозунг е "Pro Bono Publico" (За общественото благо") – ги нарече "сепаратисти" и "предатели".

Уебсайтът е създаден през 2014 г. след среща между Тука и бивш член на украинската държавна разузнавателна служба, СБУ, който сега управлява сайта и е известен само с псевдонима "Роман Зайцев". Тука отрича, че сайтът има или държавно финансиране, или че се контролира от СБУ, като настоява, че списъкът е създаден, за да "почисти" Украйна от проруските настроения и активност.

"Проблемът, който имахме през 2014 г., е същият, който имаме сега: бивши полицаи, бивши военни и някои политически фигури, чиито убеждения остават проруски", казва Тука пред The ​​Times в Киев. "Някои се преместиха географски в Източна Украйна и Русия. Някои живеят сред нас. Нямаше консолидирана официална база данни, съдържаща имената им. "Миротворец" беше създаден, за да запълни тази празнина".

"С течение на времето мисията се промени и през последните три години броят на хората, включени в "Миротворец" по политически причини, се увеличи. Сега той изброява онези, които защитават наратива за Русия. За съжаление тук няма закон, забраняващ проруски партии или разказ. Така че хората, които подкрепят тези разкази, правилно са изброени в "Миротворец", допълва той.

Тук е и името на Евгений Мураев. 46-годишният украински политик, обвинен от британските служби за сигурност през уикенда, че е бил подготвян от Москва като потенциален кандидат да ръководи администрация след инвазията в Киев. За него в "Миротворец" се казва, че е "съучастник на терористи и руски нашественици".

Мураев, който заяви пред The ​​Times през уикенда, че британските обвинения срещу него са "повече Мистър Бийн, отколкото Джеймс Бонд", реагира по-рязко, когато описа последиците от това да бъде посочен от "Миротворец" като сътрудник.

"Хората, записани в "Миротворец", могат да загинат", каза той. "Има заплаха, риск, който включва падане от прозорец или необходимост да избягате от страната. Наясно съм с тази заплаха, но живея с риска."

Има няколко убийства, които са извършени дни след появата на имената на жертвите в "Миротворец". Две проруски фигури, публицистът Олес Бузина и законодателят Олег Калашников, бяха застреляни в Киев през април 2015 г., малко след като "Миротворец" публикува тяхната лична информация, включително домашни адреси.

"Няма връзка между "Миротворец" и техните убийства", категоричен е Тука. "Но и двамата бяха врагове на Украйна. Не ми липсва нито един от тях."

Други бяха обвинени в колаборация и поставени в черния списък посмъртно. Срещу името на италианският фоторепортер Андреа Рокели, който беше убит от украински войски през 2014 г., докато работеше в сепаратистки район, има изписана думата "ликвидиран". В "черния списък" той е обвинен в сътрудничество само заради отразяването на сепаратистка страна.

Въпреки че черният списък е силно популяризиран от Антон Херащенко, един от първоначалните съоснователи на "Миротворец", който сега е съветник на Министерството на вътрешните работи в Киев, самоличността на служителите на сайта е тайна. Скрит панел от неизвестни администратори пресява информацията на обвиняемия, която обикновено се събира от разузнавателни данни с отворен код, като публикации в социалните медии. Определението за "проруски настроения" е толкова всеобхватно, че черният списък включва също имената, подробностите и паспортната информация на 4506 журналисти – западни, украински и руски – които са били акредитирани от сепаратистки служители в пресата - необходима стъпка за работа в райони, контролирани от проруските сили. По-късно много журналисти получиха заплахи, след като личните данни, хакнати от пресцентъра на сепаратистите в Донецк, бяха разкрити на "Миротворец".

"Това е много опасен списък, който трябва незабавно да бъде закрит. Хората, които са се появили на него, могат да бъдат убити. Напрежението е достатъчно високо и без това. Това е възпламенителна ситуация, в която списък като този само увеличава опасностите", казва Юлия Горбунова, старши изследовател по Украйна за Human Rights Watch. "Последствията, които списъкът има за свободите на печата в този момент, или наистина за всеки в този списък, са особено сериозни."

И все пак Тука не съжалява за основаването на черния списък за журналистите и последиците от "Миротворец" върху свободата на словото.

"Който и да се обърне към пресцентърите във временно окупираните територии, той нарушава украинските закони, журналисти или не, и в работата с проруските пресофиси се присъединиха към делегитимирането на Украйна", казва той.

Въпреки че няма официална санкция, базата данни "Миротворец" остава широко използвана за проверка на лица на правителствени контролно-пропускателни пунктове, допълвайки официалните системи за бази данни. Неколкократните искания от страна на ООН, посланиците на Г-7, ЕС и групи за правата на човека, които искат от Киев да затвори напълно сайта, бяха игнорирани: черният списък остава зловещо активен, докато Украйна е на ръба на инвазията.

"Миротворец" играе жизненоважна роля в защитата на Украйна", казва Тука гордо. По думите му повече от 1000 души са били арестувани в резултат на появяването в базата данни. Очаква се още да бъдат пратени в затвора.

"Много сътрудници или тези, които работят за руската ФСБ, не се появяват в официалните правителствени бази данни. Те се вмъкват в Украйна незабелязани или съществуват сред нас под прикритие. Без съмнение ще има огромна съпротива, ако руснаците нахлуят, но определен ешелон от населението ще ги поздрави с цветя. Важно е да се знае кои са те. Войната е акт на вяра!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санкциите ще са бавни и постепенни, но жестоки и неотменими във времето. Русия ще бъде задушена икономически и скоро ще стане страшно! Все повече ще затъват в едно голямо "кримско блато", което сами си изкопават. Путин и компания ще продължават да "съскат и хапят", но вече са пътници! Вече са пътници!
20
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Роджър Уотърс откакто се пропи (последните 10-12 години) за никакъв чемер не става. За бутилка качествено 20 годишно уиски може да каже всичко на света, даже да го изпее! И най-много от всичко мрази да плаща данъци на Кралицата...
19
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Роджър Уотърс не напразно беше изфърлен от Пинк Флойд,
18
1
 
6
 
! Отговори
Лбойойлйох преди 2 години
пресцентърите?!?!? Вие се шегувате! Грамотност на 5 годишен!
17
5
 
10
 
! Отговори
Хвърчилото преди 2 години
А фигуранта нали и той каза че Крим е Руски не е ли и той там?
16
2
 
12
 
! Отговори
Проскрипции преди 2 години
Известни още от времето на древния Рим. Могат да се заместят с подходящи по размер жълти звезди за по-голяма нагледност. Бандеровците имат богат опит в тази насока.
15
5
 
5
 
! Отговори
Това е ХАЛИФАТ преди 2 години
В България се Екзекутират хора от милиции близки до Борисов и Гешев! ДАНС и МВР са превърнати в ГЕСТАПО!
14
4
 
8
 
! Отговори
Боко преди 2 години
Нела докато не я осъдят няма да миряса. Така не се работи Нело. Крадеш. Разбирам да копираш и да плащаш за копие ама ти крадеш. Като почнат делата да не скочиш от терасата.
13
18
 
4
 
! Отговори
Росен Радославов преди 2 години
Империята на злото беше сесесерето.Напъна се и...се разпадна сякаш никога не я е имало.Сега *** надига пак Русия. Много по-слаба и с хилава икономика спрямо сесесерето.Какво може да се случи? Ами свобода за над 70-те народа на т.н. руска територия.Украйна не трябваше да я напада ситният кремълски нацист. Голяма грешка направи, но за щастие е последната.
12
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Росен Радославов Перфектно казано! Поздравления за коментара!
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Риба на крив кюнецА Дебелян?
10
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Копейкин вътре ли е? Ще е интересно...А Павката Чернев (не, че ми липсва)?
9
24
 
3
 
! Отговори
Росен Радославов преди 2 години
До РусьТо и Русия не е от древността. Ако не им бяхме дали писменост и език щяха да дращят с чертички и да говорят на монголски диваците на североизток.Киевска Русь - място на култура и съзидание.Московска Русь - място на диваци и варвари.
8
3
 
8
 
! Отговори
Миротворець преди 2 години
Путин обаче го няма тъдява
7
6
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 2 години
За - списъците, има- 99 Карата Хора със две имена
6
10
 
26
 
! Отговори
Русь преди 2 години
Името украйна вижте кога се паявява... по времето на Ленин. Това една изкуствена страна като македония. И какво означава името "на края" в покрайнините на Руската империя. Тия трябва да се срамуват от името на държавата си.
5
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крим ли?По добре щеше да е гръцки.
4
7
 
32
 
! Отговори
Украйна преди 2 години
Представете си за какьв фашистки режим става вьпрос щом - пинк флойт са вьв списака им
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хорът на Украйна какво?
2
4
 
27
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Русия трябва да освободи украинските граждани от този гнет

Спонсорирани публикации