"Миротворец" - черният списък с хора на Украйна, в който фигурира и Роджър Уотърс

Той включва всички, които се считат за врагове на страната
27 яну 2022 21:00, Нели Христова
111
"Миротворец" - черният списък с хора на Украйна, в който фигурира и Роджър Уотърс

Шпиони, свещеници, прокурори и журналисти, невинните и виновните са заклеймени като проруски сътрудници в черния онлайн списък на Украйна. Някои от тези в базата данни "Миротворец" може да са участвали в пропагандни актове или отвратителни военни престъпления в източната част на страната, но други не са направили нищо повече от това да обидят политическата или народната чувствителност или просто да използват "грешния" народен език.

Няма значение - всички са съдени от скрит състав, обвинени в "умишлени действия срещу националната сигурност на Украйна" и личните им данни се публикуват заедно с предполагаемите им престъпления, за да могат всички да видят.

Тъй като заплахата от руска инвазия нараства, противопоставяйки политическите схизми и разпалвайки обиди в Украйна, нито рангът, нито репутацията освобождават хората от обвинения от страна на "Миротворец".

Сред последните вписвания в списъка с над 187 000 имена е заместник-главният прокурор на Украйна Алексей Симоненко. Той беше обвинен, че е подпечатал "измислено обвинение", като е подписал обвинителен акт по делото срещу бившия президент Петро Порошенко, политикът и бизнесменът, който е най-мощният съперник на президента Зеленски.

Порошенко пристигна обратно в Киев миналата седмица, за да бъде съден по това, което мнозина казват, че са измислени обвинения за договори за въглища. Противостоянието между него и Зеленски, тъй като страната е изправена пред възможна инвазия, постави Украйна под допълнително напрежение.

"Подписът на Симоненко върху обвинението срещу Порошенко сам по себе си беше предателство на страната", настоя един от основателите на "Миротворец" - украинският политик Джордж Тука. "Той напълно заслужава да бъде в черения списък за злоупотреба със своето положение и закона".

Симоненко се присъединява към широк кръг от предполагаеми сътрудници. Черният списък включва не само военни престъпници и агенти на ФСБ, руското разузнаване, но и съоснователя на Pink Floyd Роджър Уотърс, 76 г., който беше обявен за "заплаха за националната сигурност" през 2018 г., когато заяви, че Русия има повече права върху Крим, отколкото Украйна.

Светлана Алексиевич, белоруска писателка и критик на Кремъл, носителка на Нобелова награда, беше поставена в черния списък, обвинена в "подбуждане на междуетническо разделение", след като спомена, че някои етнически украинци са помогнали на нацистите да убиват евреи по време на Втората световна война. Петстотин украински държавни служители, етнически унгарци, получили унгарски паспорти, също са в черния списък. Украйна забранява двойното гражданство, а "Миротворец", чийто лозунг е "Pro Bono Publico" (За общественото благо") – ги нарече "сепаратисти" и "предатели".

Уебсайтът е създаден през 2014 г. след среща между Тука и бивш член на украинската държавна разузнавателна служба, СБУ, който сега управлява сайта и е известен само с псевдонима "Роман Зайцев". Тука отрича, че сайтът има или държавно финансиране, или че се контролира от СБУ, като настоява, че списъкът е създаден, за да "почисти" Украйна от проруските настроения и активност.

"Проблемът, който имахме през 2014 г., е същият, който имаме сега: бивши полицаи, бивши военни и някои политически фигури, чиито убеждения остават проруски", казва Тука пред The ​​Times в Киев. "Някои се преместиха географски в Източна Украйна и Русия. Някои живеят сред нас. Нямаше консолидирана официална база данни, съдържаща имената им. "Миротворец" беше създаден, за да запълни тази празнина".

"С течение на времето мисията се промени и през последните три години броят на хората, включени в "Миротворец" по политически причини, се увеличи. Сега той изброява онези, които защитават наратива за Русия. За съжаление тук няма закон, забраняващ проруски партии или разказ. Така че хората, които подкрепят тези разкази, правилно са изброени в "Миротворец", допълва той.

Тук е и името на Евгений Мураев. 46-годишният украински политик, обвинен от британските служби за сигурност през уикенда, че е бил подготвян от Москва като потенциален кандидат да ръководи администрация след инвазията в Киев. За него в "Миротворец" се казва, че е "съучастник на терористи и руски нашественици".

Мураев, който заяви пред The ​​Times през уикенда, че британските обвинения срещу него са "повече Мистър Бийн, отколкото Джеймс Бонд", реагира по-рязко, когато описа последиците от това да бъде посочен от "Миротворец" като сътрудник.

"Хората, записани в "Миротворец", могат да загинат", каза той. "Има заплаха, риск, който включва падане от прозорец или необходимост да избягате от страната. Наясно съм с тази заплаха, но живея с риска."

Има няколко убийства, които са извършени дни след появата на имената на жертвите в "Миротворец". Две проруски фигури, публицистът Олес Бузина и законодателят Олег Калашников, бяха застреляни в Киев през април 2015 г., малко след като "Миротворец" публикува тяхната лична информация, включително домашни адреси.

"Няма връзка между "Миротворец" и техните убийства", категоричен е Тука. "Но и двамата бяха врагове на Украйна. Не ми липсва нито един от тях."

Други бяха обвинени в колаборация и поставени в черния списък посмъртно. Срещу името на италианският фоторепортер Андреа Рокели, който беше убит от украински войски през 2014 г., докато работеше в сепаратистки район, има изписана думата "ликвидиран". В "черния списък" той е обвинен в сътрудничество само заради отразяването на сепаратистка страна.

Въпреки че черният списък е силно популяризиран от Антон Херащенко, един от първоначалните съоснователи на "Миротворец", който сега е съветник на Министерството на вътрешните работи в Киев, самоличността на служителите на сайта е тайна. Скрит панел от неизвестни администратори пресява информацията на обвиняемия, която обикновено се събира от разузнавателни данни с отворен код, като публикации в социалните медии. Определението за "проруски настроения" е толкова всеобхватно, че черният списък включва също имената, подробностите и паспортната информация на 4506 журналисти – западни, украински и руски – които са били акредитирани от сепаратистки служители в пресата - необходима стъпка за работа в райони, контролирани от проруските сили. По-късно много журналисти получиха заплахи, след като личните данни, хакнати от пресцентъра на сепаратистите в Донецк, бяха разкрити на "Миротворец".

"Това е много опасен списък, който трябва незабавно да бъде закрит. Хората, които са се появили на него, могат да бъдат убити. Напрежението е достатъчно високо и без това. Това е възпламенителна ситуация, в която списък като този само увеличава опасностите", казва Юлия Горбунова, старши изследовател по Украйна за Human Rights Watch. "Последствията, които списъкът има за свободите на печата в този момент, или наистина за всеки в този списък, са особено сериозни."

И все пак Тука не съжалява за основаването на черния списък за журналистите и последиците от "Миротворец" върху свободата на словото.

"Който и да се обърне към пресцентърите във временно окупираните територии, той нарушава украинските закони, журналисти или не, и в работата с проруските пресофиси се присъединиха към делегитимирането на Украйна", казва той.

Въпреки че няма официална санкция, базата данни "Миротворец" остава широко използвана за проверка на лица на правителствени контролно-пропускателни пунктове, допълвайки официалните системи за бази данни. Неколкократните искания от страна на ООН, посланиците на Г-7, ЕС и групи за правата на човека, които искат от Киев да затвори напълно сайта, бяха игнорирани: черният списък остава зловещо активен, докато Украйна е на ръба на инвазията.

"Миротворец" играе жизненоважна роля в защитата на Украйна", казва Тука гордо. По думите му повече от 1000 души са били арестувани в резултат на появяването в базата данни. Очаква се още да бъдат пратени в затвора.

"Много сътрудници или тези, които работят за руската ФСБ, не се появяват в официалните правителствени бази данни. Те се вмъкват в Украйна незабелязани или съществуват сред нас под прикритие. Без съмнение ще има огромна съпротива, ако руснаците нахлуят, но определен ешелон от населението ще ги поздрави с цветя. Важно е да се знае кои са те. Войната е акт на вяра!"


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
Хохли преди 3 месеца
Урките е научно доказано че не са хора!! Носят корените на Луцифер дано по скоро Русия помогне да освободи светът от злото наречено укройна!!!
88
0
 
0
 
! Отговори
fact преди 3 месеца
До Некатака ли? И защо Сталин казва: "Посмотрите как он расправился с его политическими противниками!
87
0
 
0
 
! Отговори
Грух преди 3 месеца
До 97Тъ. По го. Вед. О сте, драги.
86
7
 
2
 
! Отговори
Нека преди 3 месеца
им напомним на тия, които им се привиждат "фашисти", че Хитлер се е възхищавал от Сталин и дълго време се е учил от него! Още не беше взел властта, а жертвите на Сталин вече бяха ...милиони!
85
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
УКРАИНСКИТЕ ФАШИЗОИДЧЕТА НЕ СА СЕ ПРОМЕНИЛИ ОТ ГОДИНИТЕ ПРЕДИ КРАЯ НА МИНАЛИЯ ВЕК!!! ЩОМ СА ПЪРВИ ЛЮБИМЦИ НА САЩ И БРЮКСЕЛ, ТРЯБВА ЛИ ДА СА ПЪРВИ ЛЮБИМЦИ НА БЪЛГАРИЯ? ТВЪРДО НЕ!!! ТАКИВА БЯХА И БИН ЛАДЕН И МУДЖАХИДИНИТЕ. ВСИЧКИ ЗНАЕМ КАК СВЪРШИХА - УБИТИ И ЗАХВЪРЛЕНИ...
84
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато се говореше още през 2014, че в Украйна се извършва преврат с помощта на фашистки групировки - не, не било вярно, това са борци за свобода и демокрация. Когато изгориха живи хората в Одеса - ЕС си затвори отново широко очите, инцидент било. Когато в източна Украйна хората не искаха да имат нищо общо с новата фашистка хунта и поискаха автономност - руска агресия било. Е, за тези ли фашаги да се застъпваме и да влизаме в конфликт с Русия??
83
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако знаят украйнците какво дърво ги чака с ЕС и САЩ, друга песен ще запеят. От личен опит го казнав, защото и двата съм ги ял.
82
5
 
3
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 3 месеца
Това е все едно някой от бившето разузнаване на България да започни да дава данни за това с какво се занимават в Генералския Клуб в София, какви предварителни разигравания стават за изборите на прайм министър и/или президент, кои са играчите в сянка и т.н. Въпросът обаче е, колко време подобен човек ще остане сред живите.
81
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това ли са големите "демократи" , дето всички са скочили да ги защитават и галят по главата колко са добрички , а "лощите" Руснаци само ги тормозели ?! Точно така покажете на целия свят да Ви види истинското лицице на "демократичната Украина " дето Европейското "семейство" НЕ можело да живее без нея !!
80
1
 
16
 
! Отговори
Справедливоств преди 3 месеца
И Европа ми говори, че в България има проблеми със свободата на печата и ни държи в черни списъци, а за тия но дума. Но важното е да си плащаш на правилния човек и ставаш чист и неопетнен.
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 89 АнонименРуснаците няма да си играят с дронове а директно с ракети
78
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Питам се, кога Украйна стана център на света и главен фактор? Хрусчов и подари независимост. Те са поляци. Говорят техния изчанчен език и се мислят за фашисти. Проблемът е, че там има много руснаци, които не мислят така.
77
1
 
20
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 месеца
Изперкали хора има навсякъде, лошо и опасно е да им се дава глас , власт и др. !!!
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Христо Христов също е в списъка. В челната десятка!
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Очаквали били танковете, ама танкове ще влезнат само след като дроновете изпепелят всичко отдолу. Фалангите нямат адекватно пво и ще последват разгрома на Армения
74
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фашистите ще си платят отново
73
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
наместо да присъединят Русия към Укерето след което ползвайки силата на руската армия да си присъединят ледения Крим, тия сладури се зафашистиха и изгавриха с паметта на украинците избити най дивашки от самите им сънародници шъптаратки, косатки шукезатки и прочее усташи.
72
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
така са били съставяни списъците през 33-45 за евреите, комунистите и славяните. Онзи ден в днес=бг бяха написали че Концлагер Белене се бил превърнал в голяма туристическа атракция. в нацистките лагери са избити хора колкото тогава е било населението на България. А в Белене, Скравен и Ловеч колко фаш колаборанти са убити?
71
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
че тая украйна си е чиста македония, бе! сега остава да обявят петър първи и иван грозни за украинци...
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 80, да, около 200 човека са се заявили българи на последното преброяване. Доста по-малко от броя на изтъргуваните паспорти от Краси Дебелия