Октоподите не били от този свят, дошли са от Космоса?

Животът може да е "засяван" на Земята
65
Октоподите не били от този свят, дошли са от Космоса?
Снимка: Pixabay

В статия, публикувана в списанието "Прогрес в биофизиката и молекулярната биология" (Progress in Biophysics &Molecular Biology) и озаглавена "Причината за Камбрийската експлозия - земна или космическа?", учени излагат интересна хипотеза за произхода на живота на Земята и биологичната еволюция, пише БГНЕС.

В статията се посочва, че началото на живота на Земята може да се свърже с "дъжд" от ретровируси, който буквално е паднал върху нея от космоса. След това тези ретровируси вмъкват нови ДНК последователности в земните геноми.

„Известно е, че такива вируси са правдоподобно свързани с основните еволюционни геномни процеси. Вярваме, че това съвпадение не е случайно,… като основните еволюционни граници на изчезване-диверсификация (в биологичната еволюция на Земята) съвпадат със събития на бомбардиране с комети-болиди, носещи вируси“, се казва в статията, която разглежда някои основни доказателства, свързани с теорията за кометната (космическа) биология. Голяма част от тези физически и биологични доказателства са многофакторни.

Според авторите на статията от тези доказателства може да се направи правдоподобно заключение, че животът може да е бил „засяван“ тук на Земята от носещи живот комети веднага, щом се установят условия, които да му му позволят да процъфтява (напр. преди около 4 милиарда години или по-късно, преди около 542 милиона години, когато на Земята започва т.нар. фанерозойски период с Камбрийския взрив на живота).

Също така живи организми, като устойчиви в космоса бактерии, вируси, по-сложни еукариотни клетки и др. структури с фертилен потенциал, тоест които могат да се размножават,  се „доставят“ на Земята от космоса и  са важен двигател на по-нататъшната земна еволюция, която е довела до значително генетично разнообразие и в крайна сметка до появата на човечеството.

Друга хипотеза на учените е свързана с главоногите, като октоподи и калмари, които се отличават с висока интелигентност и сложно устроени органи и чийто произход те също свързват с космоса:

„Не може да се изключи възможността замразените яйца от калмари и/или октопод да са пристигнали в ледени структури преди стотици милиони години“, се казва в статията.

Авторите посочват, че октоподите и други същества притежават биологични черти, произлезли от „някакъв вид предишен живот“.

Тезата, че животът е започнал някъде другаде, а не на Земята, където е "засят", не е нова. В миналото е била популяна теорията за "панспермията", която се основава точно на допускането, че животът е дошъл на нашата планета от космоса, а  за "семето на живота" се говори от древни времена.

Това обаче е първият път, когато учени разглеждат хипотеза, че произходът на главоногите, като октоподи и калмари, е свързан с космоса, а на Земята те са процъфтели и са се развили.

Кийт Бавърсток, учен от Университета на Източна Финландия, цитиран от БГНЕС, който е направил преглед статията, посочва, че има немалко доказателства, които подкрепят хипотезата, че октоподите и калмарите могат да имат извънземен произход,  и я правят напълно приемлива. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: космосоктопод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Извънземните нахлуват във вашия дом :)))))))))))))
10
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОТАЛНА ЕРЕС! И АКО БИЛИ НЕ ПОТВЪРДИ, ЧЕ Е СЪЗДАЛ И ТЕЗИ РЕТРО ЩАМОВЕ ЗНАЧИ НЕ Е!
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Октоподът е изключително животно, още като се роди се отделя от майката, нищо не го учи как да оцелява, ловува, т.е. ражда се научен на всички житейски трикове, вкл. да имитира отровни животни, които не е срещал изобщо за да плаши по-големите хищници.
8
1
 
2
 
! Отговори
И. преди 2 години
До .Хахахахахахахаха. Щото така някой ти е казал ...
7
17
 
17
 
! Отговори
. преди 2 години
Глупости на търкалета! Животът на земята е създаден от Бог!
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това пак не дава отговор как е възникнал живота по принцип. На Земята се били изсипали замразени яйца, а тия яйца кой ги е снесъл някъде си далеч? Там как е започнал живота?
5
0
 
24
 
! Отговори
факти преди 2 години
Всеки вярва в нещо за произхода на Живота . Но много ми е чудно, когато някой вярва, че мaймуната била еволюирала към човек, благодарение на труда, защото в Бъглария от много труд ставаме на маймуни :)
4
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да питат макетата кое как е те са предизвикали големия взрив пазят видео и документи в Скопския университет.
3
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най се смея, когато разказват преди милиони години какво се е случило.
2
1
 
7
 
! Отговори
хм преди 2 години
интересно
1
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И нашият дебел крадец от Банкя има също извънземен произход,не може такова нарцистично,крадливо и злобно същество да има земен произход!

Спонсорирани публикации