Германия е хлабава брънка, изпитваща симпатии към Москва?

Берлин не е готов решително да се противопостави на агресивната политика на Кремъл
29 яну 2022 14:24, Елка Василева
254
Германия е хлабава брънка, изпитваща симпатии към Москва?
Снимка: архив, БГНЕС

Цял свят научи как Германия помага на Украйна: с 5000 каски. И други изяви подхранват подозрението, че Германия е хлабава брънка. И че изпитва симпатии към Москва. Защо Берлин не се противопоставя на агресията на Кремъл?

Не можехме да повярваме на очите и на ушите си, пише Дойче веле, като цитира "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Дали не гледахме британския комик Джон Клийз, който навремето фантастично пародираше „the Germans“? Или пък някой киевски авангардист беше направил сатиричен видео монтаж, за да се подиграе на германската позиция в украинската криза? Не, пред очите ни беше действително началникът на германския ВМФ, влязъл в ролята на кръчмарски стратег, който обяснява как Путин заслужавал респект, пък проблемът бил не християнска Русия, а Китай.

Още по темата

Това изобщо не прави чест на Германия

С тази своя изява шефът на флота увреди не само собствения си авторитет. Това бързо осъзна и министърката на отбраната, която веднага го прати в пенсия. Със своите размишления вицеадмиралът подхрани у съюзниците вече отдавна покълналото подозрение, че Германия е хлабава брънка, която изпитва симпатии към Москва и не е готова решително да се противопостави срещу агресивната политика на Кремъл.

Германия няма какво да се оплаква от това си лошо име. То се дължи не само на Шрьодер и на тръбопроводите. И в сегашната криза около Украйна Германия се държи по начин, който изобщо не ѝ прави чест. Да, правителството на канцлера Шолц не се скъпи на гръмогласни заклинания за ненакърнимостта на границите в Европа и за солидарност с Украйна. Но когато се стигне до въпроса какви ще са практическите измерения на тези заклинания, тогава всички партии в Берлин си подвиват опашката, а изявленията им стават колебливи и неясни.

При това конфронтационният курс на Путин създава заплаха не само за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Той разклаща цялата мирна конструкция в Европа и подкопава принципите ѝ. Путин иска да си огради един заден двор, откъдето са прогонени демокрацията и върховенството на закона. Защото тъкмо демокрацията и върховенството на закона създават заплаха за неговия режим, а не десетина танка на НАТО в балтийските страни.

В германската политика - и то далеч не само в редовете на Лявата партия, все още се спряга твърдението, че след разпадането на Съветския съюз Западът излъгал и унизил руснаците. Че, видите ли (както го каза и вицеадмиралът по отношение на Путин), те всъщност искали само да им се признае тяхната обективна тежест като велика сила. А пък великите сили си имат сфери на влияние, нали така, какво толкоз се цупят тези украинци…

В Германия пропагандата на Кремъл попада на особено благодатна почва. Върху тукашния дебат сериозно влияние оказват такива дълбоко вкоренени чувства като вината (заради Втората световна война) и благодарността (заради Обединението). Тъкмо с миналото оправдава и германското правителство своето решение да не доставя оръжие на Украйна и дори да пречи на други държави да го правят. Да, едно правителство винаги трябва внимателно да преценява на кого доставя оръжие и с каква цел. Но да казваш, че няма да доставиш оръжие за противопоставяне срещу един агресор и за евентуална военна защита срещу него, припомняйки просто, че навремето Германия е окупирала и опустошила Украйна - е, това с право гневи украинците.

Ала старите рефлекси са прекалено жилави. Показват го и гласовете, които се чуват от различни партии в Берлин. Защото не само социалдемократите са се вкопчили в и до днес оспорими концепции като „промяна чрез търговия“. А то с просто око се вижда, че Путин не иска промяна. Или поне не иска промяна, която води към демократизация и либерализация на Русия.

Но как да се попречи на Путин да разшири на запад територията на своя деспотизъм, когато за разлика от него ние не искаме да посягаме към военните средства? Западът избра двойната стратегия на моркова и камшика, а Германия пък - една особено подсладена нейна версия. Но колкото и да заплашваме Путин с някаква „висока цена“, поне до момента това изобщо не му пречи да продължи да подсилва нападателната си армия. А специално офертата, която досега е поставила Германия на масата, звучи крайно неубедително. Нима заплахите със санкции ще направят впечатление на Кремъл, след като дори в самата Германия тяхната ефикасност се поставя под съмнение и непрекъснато се повтаря, че те са болезнени и за нас самите? Казаха го и лидерите на ХДС и ХСС. И сега очакваме Путин да се уплаши от такъв „камшик“?

Такова поведение само затвърждава възгледите на Путин

Кой иска да умира, за да спаси Киев? В Германия не искат дори да студуват в името на свободата и правото на самоопределение на Украйна. Да, санкциите ще засегнат и самия Запад. Но спазването на определени принципи винаги си има цена. Тази цена обаче днес или по-късно може да достигне чудовищни висини, ако свободна Европа продължи да подхранва убеждението на Путин, че демокрациите са слаби, изпокарани, наивни и бягат от конфликти. А германското поведение в украинската криза едва ли ще го накара да се усъмни в това свое убеждение.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия е абсолютно права и действа съвсем разумно ! Амеериканците целят единственно да съсипят ЕС , и да хвърлят във вражда Европа и Русия . Америка пет пари не дават за Украина , а използват нейните фашистки нагони срещу самите тях ( все пак за този пъклен план си трябва БАЛЪК ) ! Биха използвали и нас но знаят че няма такава настройка сред народа и затова кой/кой Украина ! Германия отлично разбира това и няма да съсипе всичките си усилия и ресурси вложени в ЕС ,за щото знае че после ще е АД
134
0
 
5
 
! Отговори
bgml преди 2 години
Ама DW наистина звучи като хамериканска медия, при това пълна с поддръжници на Уилям, който е в съюз с Разпутин и хулят българските интелектуалци, това вече е прекалено!?
133
7
 
2
 
! Отговори
При сравнение преди 2 години
Германия/Русия като последици от войната, то явно според условията за живот Германия категорично е разгромила Русия
132
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
DW беше немска до 90 та година. Водеше си предавания за България и бяха много балансирани и реални като на ВВС. След края на студената война си се превърна в американска noдлoгa в Европа. Така че стига ни промивайте мозъците с ДВ ,дайте примерно Франспрес , ВВС.
131
1
 
2
 
! Отговори
до до bgml преди 2 години
Не се прави на интересен, питай пра-дедо си какво мисли за Разпутин и за това какви ги дрънкаш в нетахаха
130
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Винаги с Германия, никога против Русия!" Това добре, но аз не разбирам как може да подкрепяш или шегуваш с Разпутин? Че кога през 19 век в българия въобще са говорили за такъв, и биха ли говори за ... племенника му "путин"?
129
1
 
8
 
! Отговори
Morski преди 2 години
"симпатия"!!!? Бих казал Страх! "Скъп спомен мой, дай ми покой!" Германия не е на военното ниво на Русия да и се противопостави! Някога, да, но сега хич! И това е жалко, че едни задокеанци командват Европа, а не Европа тях!
128
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много е жалко че от прословутото Дойче веле само заглавието е останало немско, отдавна е една американска пропагандна медия. Не случайно Путин вече иска писмени отговори защото се видя че дадената дума от Янките нищо не значи, а Нато от Берлинската стена се премести до границите на РФ. Както САЩ са чувствителни на тема руски бази в Куба така и Руснаците са против Украина да е плацдарм на САЩ....Нато е само параван.
127
3
 
9
 
! Отговори
Бахура преди 2 години
***, ако Путин поиска нещо - по добре го дайте. Иначе ще горите. Погледнете историята, *** смотани. Стигнахме берлин, ще стигнем и по далеч. Защото вярваме. И можем.
126
1
 
1
 
! Отговори
до bgml преди 2 години
пич ставаш досаден, излез пий една бира
125
1
 
2
 
! Отговори
До29 преди 2 години
Ако не беше недалновидната политика на мустакатият чичко,образованието САЩ отдавна да беше заминало в историята.
124
6
 
4
 
! Отговори
bgml преди 2 години
Не е вярно, че Германия и Русия търгуват в момента, много съжалявам, но това не е вярно. Германия се възползва от заплахите на Разпутин и чисто и просто прави това, което правят украинците иначе, краде си газ от руски компании и отказва да плаща, понеже иначе Путин ще ги бие. Това е смешно, руският бизнес изобщо не е добре от това
123
10
 
4
 
! Отговори
Ако не беше САЩ преди 2 години
Сега в Германия заплата щеше да е 5 пъти по ниска като в Русия!
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Обективно - Никой не се натиска - Никой НЕ НИ ПИТА !!
121
6
 
2
 
! Отговори
bgml преди 2 години
Аз сериозно искам да се оплача, вие в българия нямате право дори да се бъзикате с този, сериозно ви казвам, че арабските нападения към Израел са шега сравнения с военно-религиозния изперкол, наречен (Раз)путин
120
6
 
1
 
! Отговори
bgml преди 2 години
Ако аз съм избирател на Шрьодер аз не искам повече да се асоциирам с Путин и да се смята, че "един вид" гласувам за икономическо-религиозен военен с име (Раз)путин.Ами на мен ми е трудно да се бия с путин и неговите оръжия, дори границата на Израел се охранява по-лесно
119
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Германия е хлабава брънка" - хлабава , ами как да не е....нали 60% от газта й идва от Русия, нали уж има ембарго, а товарооборотът с Русия се е увеличил с 40% откакто "ЕС удариха с ембарго Русия"....та за това е "слаба брънка" - щото първо мисли икономически и за народа си, а след това гледа всичко останало
118
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдещият шанс Германия да бъде нещо по различно от краварска марионетка е именно да го играе"хлабава брънка"в тяхната имперска политика,един съюз между Германия и Русия и част от Европа е шансът за някакво отдалечаване на рашъните от Китай и оформяне на един триполюсен свят в който Германия да има някакво влияние
117
3
 
2
 
! Отговори
След Средновековието преди 2 години
единствената война по идеологически причини е между *** нацисти и комунисти! Слава Богу взаимни покойници! Всички други войни са за пари, а идеи,религия,нация и т.н. са пропаганда за стадото,дето е потърпевшия от войните!
116
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква зависимост има Германия от Разпутин? Вие убеждавате хора, избиратели, политици, в неща, които самите руснаци не искат.Политика и икономика с Разпутин не е нормална икономика, а военна икономика, понеже това, което Разпутин прави е перманентна война, той разбира се прави и мир, но само когато му отстъпват "всичко", дори и германски канцлери като Шрьодер, това е обидно и трябва да спре

Спонсорирани публикации