Вълна от оплаквания в първите дни на Олимпийските игри в Пекин

Не е изненадващо, че спортистите се сбълскват с трудности
7 фев 2022 20:10, Нели Христова
110
Вълна от оплаквания в първите дни на Олимпийските игри в Пекин
Снимка: БГНЕС

В навечерието на Зимните Олимпийски игри Китай обеща на света "опростени, безопасни и прекрасни" игри. Но само два дни след старта събитието организаторите се сблъскват с множество оплаквания от спортисти и страни на различни фронтове.

Шведите заявиха, че условията в планините са опасно студени. Полска кънкьорка казва, че е живяла в страх в изолация в Пекин и е "плакала, докато няма повече сълзи". Финландците твърдят, че хокеист на лед е държан в карантина без причина. А германците? Те са разочаровани, че няма топла храна при ски спускането.

Не е изненадващо, че спортистите се сблъскват с трудности в Пекин, като се има предвид, че са в "затворена верига", която им забранява да напускат селото, освен за тренировка, да се състезават или да се приберат вкъщи. Въпреки това, все по-голям брой сега изразяват разочарование и терзание от други аспекти на Зимните олимпийски игри.

Понижаването на температурите обикновено е благоприятно за Игрите, но шведската делегация настоява състезанията по ски бягане да се проведат по-рано през деня, след като една от състезателките на страната, Фрида Карлсон, бе видяна да се тресе и бе близо до колапс в края на 7,5 км при жените +7,5 км скиатлон.

Съгласно правилата на Международната ски федерация (FIS), състезанията трябва да не се провеждат при температури под -20 градуса. Когато Карлсон се състезаваше в събота, температурите в Националния център за крос-кънтри в планините Джанджиаку, на 130 мили северозападно от Пекин, бяха -13C - но заради вятъра времето се усещаше много по-студено.

"Имаме граници за студа, но не знам дали измерват и ефекта на вятъра", каза пред репортери шефът на шведския отбор Андерс Бистроем. "Ако FIS казва, че е -17 градуса и е ветровито и се усеща като -35 градуса със студения вятър, какво правим тогава?"

Шведите призоваха спринтовата надпревара за жени във вторник да бъде преместена по-рано през деня заради минусовите температури. "Скиатлонът започна в 16 часа и Фрида Карлсон беше напълно унищожена от студа. Не е добре спринтът да започва по-късно" добави той.

Междувременно полската състезателка по кънки Наталия Малишевска, която беше принудена да пропусне състезанието по шорттрек на 500 метра в събота, разкри, че се е сблъскала със страх и несигурност в изолация в Пекин, след като е дала положителна проба за COVID.

"От една седмица живея в страх и с промени в настроението", каза тя. "Плача, докато нямам повече сълзи и карам не само хората около мен да се тревожат, но тревожа и себе си", каза тя.

Според правилата, тези, които са в изолатор и нямат симптоми, могат да бъдат освободени от карантина след два отрицателни теста за COVID, направени в интервал от 24 часа. В крайна сметка Малишевска  беше освободена и върната в олимпийското село – преди да й бъде казано, че е имало грешка.

"Хората ме изкараха от стаята ми в 3 сутринта", разказва тя. "Тази нощ беше ужасна, спах с дрехите си в леглото, защото се страхувах, че всеки момент някой ще ме върне в изолация.

"Трябва да се върна в олимпийското село възможно най-скоро", добавя тя. "Вече не мога да разбера това. Вече не вярвам в никакви тестове, никакви олимпиади. За мен това е голяма шега, надявам се този, който управлява това събитие, да се забавлява много. Сърцето и умът ми не издържат повече на това."

Повече от 350 участници в игрите, включително десетки спортисти, са дали положителна проба при пристигането си в китайската столица от 23 януари. Мнозина все още са в изолация, страхувайки се, че игрите за тях са приключили.

Един от тях е финландският хокеист Марко Антила, чийто отбор смята, че е държан в изолация заради COVID-19 без причина. "От медицинска гледна точка знаем, че човек като него вече не е заразен, не е опасен за другия отбор", казва финландският лекар Маарит Валтонен. "Тези решения за изолация не се основават на медицина или наука, а по-скоро на културни и политически решения."

Старши треньорът на Финландия Юка Ялонен каза, че ситуацията се отразява на психичното здраве на Антила. "Знаем, че той е напълно здрав и затова смятаме, че Китай по някаква причина не зачита неговите човешки права и това не е страхотна ситуация", добавя той.

Руската състезателка по биатлон Валерия Васнецова също наскоро разказа за преживяването си в хотел за карантина, публикувайки в Instagram: "Боли ме коремът, много съм бледа и имам огромни черни кръгове около очите. Искам всичко това да свърши. Всеки ден плача. Много съм уморена."

Васнецова публикува снимка на това, което твърди, че е "закуска, обяд и вечеря вече пет дни" – поднос с храна, включваща обикновена паста, портокалов сос, парче месо върху кокал, няколко картофа и без зеленчуци.

Междувременно, след като мъжкото спускане беше отложено за понеделник поради силен вятър, селекционерът на Германия Кристиан Швайгер се оплаква, че няма топла храна за атлетите. "Кетърингът е изключително съмнителен, защото всъщност изобщо не е кетъринг", каза той. "Бих очаквал, че Олимпийският комитет е в състояние да осигури топли ястия. Има чипс, малко ядки и шоколад и нищо друго."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
4
 
! Отговори
До Пенчо Питанката преди 2 години
Ами защото има разлика как се произнася на мандарински, кантонски, манджурски и т.н., както сега, така и преди, когато първите европейци са се сблъскали с Китай. Ние сме възприели латинската транскрипция "Пекин". Италианците примерно го произнасят "Пекино". Но понеже сега политическата коректност е различна, та затова почнахме да го произнасяме като англичаните "Бейджин", за да сме съпричастни с евро-атлантическите ценности :)
94
2
 
2
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Истината е, че онези смотльовци в Пекин една Олимпиада не могат да организират, пък искат да владеят целия свят. Сега стана ясно местното население в какъв концлагер живее и каква помия яде. Просто преди някак успяваха да го прикрият пред чужденците. Ама колкото и технологии да им блъскат от вън, пак си остават средновековна държава. Представяте ли си какво е истинското положение, та шведи да се оплачат?
93
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 104 JvkvjvjvjvuА ти си един такъв чист, бял, нежен, нежен с женствени маниери и походка, и женствена фигура , и най вече обожаваш мъжки компании с предимство арабски.
92
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си спомням като вчера Зимната олимпиада 2002 г в Солт Л. Сити, заради състезанията по фиг.пързаляне, как стоях през нощта да гледам репортажите за моя любим фигурист Ал.Ягудин. Тогава нямаше ковид, обаче Тарасова разказа как са го събудили през нощта, точно преди решаващата програма, да му правят тест за допинг. Същата нощ е имал 38t ! И сутринта излиза на пързалката и...който помни каква роля направи там, няма да го забрави, защото публиката плачеше от радост! Велик!!!
91
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо съм потресена от написаното от полякинята и руската атлетка! Полячката много точно го е усетила: Вече не вярвам на тестове, всичко е една шега" Аз бих казала щеше да е шега, ако не беше ТРАГЕДИЯ този ИЗМИСЛЕН ВИРУС, трагедия в която превърнаха живота на нормалните хора!
90
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е все пак Китай е родината на ковида, те го създадоха, те замислиха, в колаборация с американците, този ужас, има си хас да не се престараят с "гостоприемството" си!
89
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Beijing е оригиналното и известно в англоезичния свят име на Пекин, а защо при нас е възприето като Пекин, нямам идея.
88
7
 
0
 
! Отговори
Пенчо Питанката преди 2 години
Някой знае ли защо едни казват "игрите в Пекин" а други "игрите в Бейджинг" ? Последно къде са и какво е това разминаване
87
3
 
1
 
! Отговори
Ух мама преди 2 години
Тази припадналата, ваксинирана ли е?
86
2
 
6
 
! Отговори
Фрида Карлсон преди 2 години
Това е само началото. След като им уйдисвахте на акъла 2 години, сега започвате да берете плодовете. Ай честито. Скоро и тука.
85
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Димби Провадия --- Разхождал съм в Пекин. Няколко часа и почваш да изхвърляш токсични храчки с всички цветове на дъгата. Въздухът е толкова мръсен, че може да се реже с нож. И това беше преди 10 години. Сега не ми се мисли. Да се даде зимна олимпиада на тези мърлячи е най-голямата гавра в историята на олимпизма.
84
5
 
6
 
! Отговори
Шампион преди 2 години
Най много се оплакват наще участници.Винаги ги класират или на последно или на предпоследно место.
83
8
 
4
 
! Отговори
Пин Дзин преди 2 години
Шшшшт..., тихо, да не изчезнете безследно !
82
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Знаем, че той е напълно здрав и затова смятаме, че Китай по някаква причина не зачита неговите човешки права"... 70% от българите също сме напълно здрави и дори не можем да си изкараме сертификати за антитела и смятаме, че ЕС не зачита нашите права, но явно на никой не му прави впечатление до момента в който европейци пропищят против ковид мерките в Китай, ако Олимпиадата беше в Австралия всички щяха да викат "така е в белите страни, закон и ред" понеже обаче е в Китай "мрън, мрън правата ни".
81
9
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Тия "шведи", да не са от Етиопия?
80
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай е тоталитарна държава, погледнато отвсякъде.За обикновените китайци са въведени ИЗХОДНИ ВИЗИ отдавна.Това, че продават евтини стоки по цял свят се дължи на факта, че милиардите китайци бачкат за жълти стотинки. И няма "не искам", няма "недей".
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Doko doko 84Ми дай личен пример откажисе от Айфончето си!
78
8
 
18
 
! Отговори
Димби Провадия преди 2 години
Разходете се чрез Google Street View ( има само триизмерни снимки ) ще видите каква мизерия е в Пекин ! Блоковете им с решеткииииии , няма тереса без решетки , няма първи няма 15 етаж , уж кражбите им били сведени до нула а ? Глупости , пъъъъъъълни глупости ! Мизерни сгради , мръсни , препълнени улуци с автомобили и мотопедки каруци някакви рикши , лъжа , всичко е лъжа мама им жълтури фалшиви
77
9
 
24
 
! Отговори
Хамид преди 2 години
Когато Австралия гаври Джоко и фруги тенесисти е много демократично и готино. Но при много по-меки мерки в Китай, страхотен рев от женчовците.
76
7
 
8
 
! Отговори
Doko doko преди 2 години
Интересно ако цял свят бойкотира Китай и не им купува бокл у ци те една година какво би станало? Вероятно ще изкльопат всички прилепи и за напред ще отпадне вероятността от нови корона вайръси

Спонсорирани публикации